Kérdőjelek a határokról

Az én véleményem az, hogy a sajtó egész nyugodtan gúnyolja ki a vallásokat, akinek pedig ez sérti az érzékenységét, az ne olvassa. (…) Valószínűleg sokuk most azt sem látja át, hogy aki kiírja magáról, hogy „én vagyok Charlie”, az nem blaszfémekkel helyezi magát egy platformra, hanem a szólásszabadság híveivel.

A liberális Európa, a Charlie Hebdo és a szólásszabadság - mandiner.hu

 

A Charlie Hebdo magazin szerkesztősége elleni brutális támadás után a  CNN mellett a New York Daily News, a Telegraph, a Washington Post, az Associated Press és a New York Times is úgy döntött: a vérengzésről szóló hírekben nem közlik le többet az iszlámra nézve sértőnek tartottCharlie Hebdo-karikatúrákat. A lépés óriási felzúdulást keltett a neten, sok hozzászóló szerint ugyanis ezzel az öncenzúrával az angol nyelvű lapok elismerték, hogy az iszlám terror legyőzte az európai szólásszabadságot. Az Index viszont nem ért egyet a New York Times és a többi külföldi lap öncenzúrájával, ezért a szabad véleménynyilvánítás jegyében továbbra sem takarjuk ki karikatúrákat, és bemutatjuk a Charlie Hebdo iszlámellenes rajzait.

Nem közölte a karikatúrákat a New York Times - index.hu

Elképedve hallgatja az ember a franciaországi terror újabb és újabb fejezeteit, böngészi a netet, nézi, hallgatja a híreket, aztán péntek reggel az iskolában az egyik szülő felteszi nekem a kérdést: te, mint református lelkész, mit gondolsz mindezekről? Mi a véleményed? Nos…

Lakatot a szádra!


Hitelrontás címén nyilvános bocsánatkérésre, blogbejegyzései eltávolítására és 10 millió forint anyagi kártérítés kifizetésére kötelezné a hvg.hu állandó bloggerét, Balavány Györgyöt az MTI Zrt. által benyújtott bírósági kereset, amely szerint az újságíró megsértette a cég jó hírnevét. A kereset szerint Balavány két, személyes blogján megjelent írása – az Elegem van a közszolgálatból, valamint a Tisztogat és hazudik az MTVA: dokumentumokkal című – megsértette az MTI szakmai jó hírnevét, amikor kritizálta az ott és a hirado.hu-n közölt tartalmakat – írta a hvg.hu.

Tízmillió forintos kártérítést követel az MTI Balavány Györgytől – mandiner.hu

Ha eddig nem ismerte valaki Balavány György nevét, mostantól fogja. Egy precedensértékű per szereplőjévé válhat. Szándékosan nem írtam az „áldozat” szót, bár magamban igenis ezt éreztem, mert egy per alperesének lenni akkor is mérhetetlen stressz és megaláztatás, ha van bennünk tartás, jó kedv, humor, önérzet. Csakhogy éppen azért, mert vélemény-rovatok ismert szerzőjéről van szó, illetve egy nagy nemzeti közszolgáltatóról, az MTI-ről, nem egyszerű honpolgárok mezei vitája ez. Feltehetőleg öngóllá válik egy olyan per, amely alapjaiban sérti meg a szólásszabadsághoz való jogot.