Mit tehetünk?

Franciaország öt éven belül újjáépíti a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely még szebb lesz – mondta kedd este Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotából a francia televízió által közvetített beszédében.

Macron: Öt éven belül újjáépítjük a Notre-Dame-ot! - mandiner.hu

 

Bevallom, jómagam is megdöbbenve szegeztem figyelmemet a tévé képernyőjére, amikor hallottam a hírt, hogy a párizsi Notre Damme lángra kapott. Szívszaggató volt látni a képeket, s még szívszaggatóbb volt olvasni a hírportálok tudósítását: párizsiak, turisták, jelenlévők énekelve, imádkozva könyörögnek az épületért, kultúrájuk, hitük, múltjuk egy darabjáért. Szakrális helyként és kulturális emlékként is sokat jelent ez a templom sokaknak, turistáknak, helyieknek, katolikusoknak és mindazoknak, akik keresztény múltunk egy darabjaként tekintettek a romokban heverő katedrálisra.

Rövidfilm - Ref500

Az én reformációm" című telefonos kisfilm-pályázat - amelyre kortól és iskolai végzettségtől függetlenül bárki jelentkezhet - azt tűzte ki céljául, hogy a résztvevők kreativitásukat segítségül hívva rövid, (max. 3 perces) mobiltelefonnal, illetve digitális fényképezőgéppel készített kisfilmeken keresztül mutassák be, hogy számukra milyen személyes érzések, élmények és meggyőződések kapcsolódnak a reformációhoz mindennapjaikban.

Reformáció ma – reformatus.hu

Megelőlegezem a rövid film-forgatókönyv novellát, amelyből leforgatnám az én reformációmat. Egy kisfiút mosdat édesanyja egy hatalmas mosdótálban. Vasárnap reggel van, ezt onnan tudjuk, hogy távolban harangoznak. A háziszőttes kendő, avagy törülköző pirosra dörzsöli a kisfiú bőrét, miközben vizes haja kócosan mered az égnek.

Tanácsok templomépítőknek

Az itt élők egy része szeretett volna gyülekezetet alkotni a megsegítő Istennek, olyan helyet, ahová bárki bekopogtathat. Nagy dolog, ha egy keresztyén gyülekezet kinyitja kapuit, és befogadja a testvéreket. Amikor majd átköltöznek az átmeneti, lapostetős otthonukból, egy sokkal szebb sátorba, kívánom, hogy vigyék magukkal a nyitott szívüket, legyen majd templomuk – a szó valódi értelmében – gyűjtőhely – fogalmazott az egyházvezető.

Panelek között - parokia.hu

 

Már írtam egyszer az újpalotai templomépítésről, a gyülekezetről, amelyet nem ismerek, de teljes szívemből imádkozom értük, hogy templomépítésük falakat bontó, befogadó, köveket-lelkeket építő vállalás lehessen. Kapva az alkalmon és a parókia cikkén, most néhány pontban azokhoz a gyülekezetekhez, lelkészekhez szólnék, akiknek még nincsenek kész terveik, nincs látványterv, különösen nincs eldöntött, megszavazott, „betonba öntött” elképzelés, de van álom, reménység, hogy egyszer majd ők is templomépítőkké válhatnak. Jelen állás szerint én azoknak a lelkipásztoroknak a sorát gyarapítom, akik nem is álmodhatnak új templomról: mi a templomot renoválók, a kiüresedett, óriási, korszerűtlen épület terhét cipelő lelkészek sorát gyarapítjuk, éppen ezért irigykedve nézem mindig azokat, akiknek van lehetőségük új templomot, ezzel együtt új közösséget is építeni. Talán elfogadnak néhány tanácsot tőlem – nem az építőanyagra, a látványra vonatkozóan, inkább arra nézve, amely valójában meghatározza a hely, a közösség jövőjét. 

A művészetek völgyében

Több, mint kétszázezren voltak kíváncsiak az idei, 26. Művészetek völgyére, vagyis a fesztivál programjait 25 százalékkal többen látogatták, mint tavaly. A Taliándörögdön, Kapolcson és Vigántpetenden megrendezett fesztivál tíz napja alatt a látogatók összesen 3375 liter vért adtak a Magyar Vöröskereszt számára.

Művészetek völgyében – index.hu

Lassan araszolunk be Tapolca felől Kapolcsra. Az előző faluban az életet egy kocsma előtt dülingélő lélek jelezte a júliusi napsütésben. A művészet megállt Kapolcs határában. Pontosabban annak közönsége már a bejáratot jelző tábla előtt autóival. Megéri fél faluhosszat gyalogolni, aki amúgy is napi látogatásra adta a fejét. Egy parkolójegy ára a búzaföldön négy számjegyű összeg. A lacikonyhák művészi adagjaikat vásári áron mérik. Hűsülni a patak vize lenne, de csak a kutyák használják meg néhány hippi, akik alkoholos mámorukból lábukon keresztül próbálnának megszabadulni a lábszár középig alig érő vízben.

Itt az idő

Hollande később felhívta telefonon Ferenc pápát, hogy elmondja, mennyire lesújtották a történtek. "Amikor egy papot bántanak, az egész Franciaországnak fáj" - mondta Hollande a hivatala közleménye szerint. Megígérte a pápának, hogy mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a francia templomokat.

ISIS-esek ejtettek túszokat egy francia templomban, egy 85 éves papot megöltek - index.hu

Mi tehát továbbra is járni fogunk misére, bárminők legyenek is félelmeink, hogy elnyerjük azt a szeretetet, amely azért győzi le a gyűlöletet, mert nem viszonozza azt. És miután szeretni akarjuk azokat, akik azt hiszik, hogy az ellenségeink, és azokat is, akik semmivel sem törődnek – templomaink ajtói eztán is nyitva lesznek.

Je suis Jacques Hamel atya - reformatus.hu

 

Tudjátok, számomra mi a legmegdöbbentőbb az egész támadásban? Nyilván azon kívül, hogy Jacques Hamel lelkipásztor testvéremet lefejezték, és az egészet videóra vették? Az, hogy a templomban rajta és a támadókon kívül mindössze két apáca és két „további hívő” tartózkodott. Merre járt a gyülekezet? 

A mi örömünk a ti örömötök

"Hatalmas dolgot tett velünk az Úr, ezért örvendezünk." (Zsolt. 126,3). Isten iránti hálával hívunk 2016. április 30. 11 órakor kezdődő hálaadó istentiszteletre, amelynek keretében felszentelésre kerülnek az újonnan épült torony és az abban elhelyezendő harangok, valamint a megújult templom főtiszteletű Steinbach József püspök és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Miniszterének szolgálatával.

Szentelés – szombathelyref.hu

Vannak a világ nagy dolgai, megváltásra váró sorskérdések, politikai kényszerek, háborús konfliktusok, s a mai időkben leginkább médiahírekben tálalt katasztrófák. És vannak közösségi történések. Kisebbek vagy nagyobbak, de egy nemzedéknek, azonos értékeket valló közösségnek nagyon is fontos alkalmai. Vannak öröm-közösségek. És azoknak is vannak alkalmai.
Személyes érintettség okán is, nem világmegváltó, de mégis történelmi alkalomról szeretnék beszélni.

Ahol nincs, ahol van, ami a feladat

Két lehetőségünk volt: az egyik, hogy sok pénzből felújítjuk és elhárítjuk az életveszélyt, vagy lebontjuk – tájékoztatott Aradi András, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye esperese. – Zsibriken evangélikus gyülekezet nincs. A KIMMTA annak idején használatba vette tőlünk a templomot. Tíz évig ők rendelkeztek felette, hogy tudjanak pályázni. Próbálkoztak a felújításával, illetve bontásával, de nekik sem volt anyagi forrásuk erre. Négy-öt évvel ezelőtt dokumentációval együtt visszaadták nekünk, mert nem tudtak mit kezdeni vele, így a felelősség ismét a miénk lett. Gyakorlatilag minden gyülekezet forráshiánnyal küszködik, sok templom van, ott is vannak feladatok – nem tudtunk átcsoportosítani pénzeket. Amikor jelezték nekünk az állapotokat, a kötelezés után döntenünk kellett a sorsáról. Az egyházközségnek másfelé is vannak feladatai, így végül a bontás mellett döntöttünk.

Csak egy tábla jelzi majd a zsibriki evangélikus templom helyét - evangelikus.hu

A templom többlete

Magyarországon nincsen night clubnak átalakított templom címmel jelentetett meg helyreigazítást Győriványi Gábor szentszéki nagykövet és Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora a Vatican Insider című, Vatikánnal foglalkozó olasz nyelvű hírportálon, írja az MTI.

Nincs night clubbá alakított magyar bazilika - index.hu

Ha guglizol egyet, akkor sem találsz night clubbos bazilikát Magyarországon. Ha kérdezősködsz, akkor sem hallasz felőle. Mégis hihető a sztori, mert erre felé tendál a világ. Egy üzletember barátom viccesen vetette fel egyszer: Bogár, szerintem megdobná a vasárnapi létszámot, ha ingyenes sztrip-jegyeket lehetne ott beszerezni. Nos, tekintsünk el a felvetés abszurditásától, erkölcsi vonulatától, és inkább a mögötte lévő valóságot ismerjük fel.

Templom és önkifejezés

Az alapprobléma, hogy egy-egy templomról rengeteg érdekes információt lehet megtudni, egy-egy templom kimagasló művészettörténeti értékekkel rendelkezik, a település múltjának legősibb eleme (rendkívül autentikusan a helytörténetiség szempontjából). A templomokból azonban hiányoznak azok a csatornák, amelyek az információkat közvetíthetik. Ennek az az oka, hogy a templomok elsődlegesen a hitélet gyakorlásának helyszínei.

Látogatóbarát templomok – temple-tour.eu

Sok kincse van az egyháznak. Ezek többnyire épületei, öröksége, helytörténeti ritkaságok. Ha mégis azonosítási pontokat keres valaki, akkor a legkevésbé jelentik számára ezek a kötődéseket. A valamikori történelmi tudat leáldozóban van. Ennek lassú elvesztésével számot kellene vetni, különben múzeumok versenytársaivá szegődhetnek templomaink, netán valamivel rosszabb kivitelben.