Focin innen, focin túl

Címlapjain köszönték meg az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjében a Horvátország felett aratott győzelmet a válogatottnak hétfőn a francia lapok, amelyek a sportteljesítmény méltatása mellett a sokszínű csapat sikerének szociális és politikai visszhangjaira is kitértek.

A francia sajtó köszöni a válogatottnak, hogy ismét büszkeség franciának lenni – mandiner.hu

 

Tegnap írta Bogi, hogy nem érdekli a foci, és nem is nézte a labdarúgó vb-t, ennek ellenére ő maga is a foci vb-ről, egészen pontosan a vb döntőt követő „morajlásról” ír. Semmi gond ezzel, nyilván a reposzt olvasói sem megrögzött focirajongók, mégis elolvasták azokat az írásokat itt a blogon, amelyek a világbajnokság kapcsán, annak apropóján íródtak: akár a már említett tegnapi reposztot, vagy az az azelőttit, vagy Köntös László írását múlt vasárnapról. És talán azt is nyomon követték, ahogyan a CNN egyik munkatársa a bevándorlók győzelmét ünnepli a francia győzelem kapcsán, vagy ahogyan a francia lapok írnak a győzelem másnapján a nemzet egységéről, amelyet a sokszínű, migrációs hátterű labdarúgók diadalának köszönhet az egész nemzet. És hozhatnánk még a mandineres Szilvay Gergely elmélkedését arról, mennyire francia a francia válogatott – a labdarúgás közügy lett, hiszen mégiscsak a társadalom tükröződik benne. A sokszínű, vagy a sokszínűséget ünneplő, esetleg attól joggal tartó társadalom, a hősökre áhítozó, éppen ezért könnyen megvezethető tömeg, a pillanatnyi népszerűséget okosan és szemtelenül kihasználó politikusok, a fanyalgók,vagy éppen a diadal kapcsán a hatalom csúcsán állókat felelősségre vonó médiamunkások serege.

Adakozni kötelező?

Az MTI alapján több magyar híroldal – köztük a Mandiner is – megírta, hogy a horvát válogatott jótékony célra, a hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlaná fel teljes pénzjutalmát. Eszerint a válogatott 28 millió dolláros – mintegy 7,7 milliárd forintnak megfelelő – jutalmát fordították volna jótékony célra. Az EFE spanyol hírügynökség a Dnevno horvát portálra hivatkozva viszont már arról adott hírt: Igor Premuzic az igazi szerzője a levélnek, amelyet Zlatko Dalic szövetségi kapitány nevében írt. Ebben többek között az szerepel, hogy a válogatott tagjai így akarják felhívni a figyelmet az ország nehéz helyzetére.Premuzic a Facebookon cáfolta a hír valódiságát.

Álhír, hogy jótékony célra fordítaná pénzjutalmát a horvát válogatott – mandiner.hu

 

Olvasom, hogy a világbajnoki ezüstérmes horvát labdarúgó válogatott tagjai jótékony célra ajánlották fel a világbajnokságon keresett pénzüket. Aztán este már azt is, hogy az egész hír tulajdonképpen egy újságírói kitaláció: Igor Premuzic horvát újságíró találta ki az egészet, szerinte ezt kellett volna tenni, így kellett volna elhatárolódni a horvát politikai elittől. Szerinte így viselkedik egy igazi sportember, egy igazi hazafi. Hm: adakozni kötelező?

Miért éppen Horvátország…?

A kérdés, hogy lehetnénk-e mi a horvátok, mármint a fociban?(…) De nem lehetnénk. Mégpedig azért nem, mert bár sok szempontból közösek futballkultúránk gyökerei, és igen, ezért is lehet, hogy mi is, ők is kétszer is eljutottunk már a legjobb négy csapat közé a vb-k történetében (Jugoszlávia további kétszer), a mi legutóbbi elődöntős szereplésünk óta eltelt hatvan esztendőben fontos fejlemények vittek egészen más irányba bennünket.

Lehetünk horvátok? - nso.hu

Nos, a horvát játékosok nagy nyugati csapatokban játszanak, a jugoszláv foci pedig mindig erős volt. Kis túlzással még a délszláv háború is egy horvát-szerb meccsen robbant ki. A horvát foci jó volt a kilencvenes években is, emlékezzünk csak 1998-ra. (…)Még az is lehet, hogy a szörnyű háború áttételesen hozzájárult a horvát lélekjelenléthez, ami a vb-s meccseken is megnyilvánult, hiszen történelmi léptékkel mérve a háború tegnap volt, lélektani hatásai még komolyan jelen vannak a háborúzó felek társadalmaiban. A negatív hatások mellett pedig ennek lehet hatása a nemzeti érzésre, a dacra, a „csakazértis”-re. De lehet, hogy már ezzel is túlelemeztem. A horvátok egyszerűen jók maradtak fociban Jugoszlávia szétesése után is. Az okokat nem stadionokban, korrupcióban meg a gazdaságban kell keresni. (…) A horvát foci egyszerűen jó, a magyarok meg elcseszték. 

Horvát foci, magyar foci: már ennek is Orbán az oka? - mandiner.hu

 

A címben feltett kérdést szívem szerint úgy folytatnám, hogy miért éppen Horvátország nyeri a labdarúgó világbajnokságot – persze leírni nem mertem, nehogy véletlenül mégiscsak az egyébként esélyesebb franciák győzzenek. Mindenesetre teljes szívemből szurkolok vasárnap a horvátoknak, egyszerűen azért, mert szomszédok, mert nem egy futballóriás nemzetről beszélünk, mert az egész világbajnokságon szimpatikusak voltak és harcosak, mert szinte végig nagyszerűen játszottak, mert az ő sikerüket a szomszédság révén egy kicsit a miénknek is érezzük (pedig ez nyilvánvalóan csak romantika, a valóságnak ehhez semmi köze). Tényleg, miért ennyire jó a horvát foci, a miénk pedig miért ennyire –fogalmazzunk finoman- gyenge?  Szilvay Gergely tökéletesen foglalja össze a lényeget: leginkább azért, mert ők egyszerűen jók, mi meg hozzájuk képest elcsesztük. Aztán, hogy miért csesztük el? 

Győztes mentalitás

Maddison Keeney a kazanyi vb-n szinte beleesett a medencébe. Most ugyanazzal az ugrással, amit akkor szeretett volna bemutatni, világbajnok lett. (...) Tette azért érdemel említést, mert a két évvel ezelőtti kazanyi világbajnokságon épp az ő ugrása volt az, ami minden híradásba bekerült. De nem szépsége, hanem éppen esetlensége kapcsán. (...) Ezek után tudott talpra állni, és a Duna Arénában nyerni. Mindezt úgy, hogy az utolsó, mindent eldöntő ugrása ugyanaz volt, mellyel Kazanyban próbálkozott és lett közröhej tárgya. Edzője, aki akkor értetlen arccal nézte az elrontott ugrást, most boldogan nevetve ölelte magához.

Két éve rajta nevettek, mára világbajnok lett - m4sport.hu

 

Két éve írtam Maddison Keeney-ről, az évekig építgetett abszolút nulla pontos közepes fejeséről, saját pofára eséseinkről, bukásainkról. Két évvel az oroszországi vb, a világ röhejét és sajnálatát kiváltó csobbanás után ugyanez az ausztrál kislány itt, Budapesten világbajnok lett. 

Nulla pont

Maddison Keeneynek nem sikerült jól a gyakorlata a kazanyi vizes vb-n. Az ausztrál versenyző 0 (nulla) pontos műugrása után érthetően az edzője is csalódott volt.

Vizes vb: döbbenet az edő arcán a nulla pontos műugrás után - nso.hu

 

Látva a Nemzeti Sport videóját Maddison Keeney félresikerült ugrásáról, eszembe jutott életem utolsó fejese a zalaegerszegi Aquaparkban, ahogyan állok ott halált megvető bátorsággal az ugróalkalmatosság szélén, miközben görcsösen vigyorogva mosolygok ifjú feleségemre azzal a határozott elképzeléssel, hogy akkor én itt most leugrok, csak azért, mert én vagyok „A” Férfi.

Mutass nekem egy svájcit!

A sport1.ch által egyszerűen a „svájci Messiként" emlegetett szélső, Shaqiri is megszólalt a továbbjutás után.
„Focizni jöttünk, fociztunk is. Ez nem rólam szól, ha nincsenek ezek a srácok mellettem, sosem lőttem volna három gólt. Örökké emlékezni fogok erre a meccsre, büszke vagyok a válogatottra. El sem hiszem, jön a nyolcaddöntő, és az apró Svájc összecsaphat a hatalmas Argentínával" – örvendezett a svájci gólvágó.

Az apró Svájcnak jöhet a hatalmas Argentína - nemzetisport.hu

 

Nézem a svájci válogatott Honduras elleni meccsét, hallgatom a riporter szerencsétlenkedését, hátha eltalálja, éppen kinél van a labda. Közben azon gondolkodom, vajon ki a svájci ebben a svájci csapatban? Tipikus közép-európai, földhözragadt gondolkodás, mondhatnánk. Biztos vagyok benne, hogy Amerikában, Belgiumban, Franciaországban, de még Németországban sem tesznek fel ilyen provokatívnak minősülő kérdést.

A labda kerek, a játékos ember, a foci örök

Még egy nap sem telt el a kiesés óta, de sorra jönnek ki az elemzések, hogy miért történt ez éppen most. Mindenki elmondja a véleményét, sokan lesznek okosak most azok közül, akik korábban már látták a bukás jeleit. Vagy nem.
Amikor egy nagy korszak véget ér, mindenki azt a pontot keresi, amikor minden elromlott. De hogyan is lehetne egyetlen pontot találni, amikor fokozatosan értünk el odáig, hogy a Maracana Stadionban „egy Chile” küldje a tenger mélyére a spanyol armadát.

Spanyolország: talált, süllyedt-a bukás okai - nemzetisport.hu

 

Bár néhány, magát szakembernek kikiáltó honi nagyember már jó előre megmondta, hogy itt vége a 2007 óta tartó spanyol uralomnak, a világbajnok kiesése, néhány csapat rossz szereplése meglehetős kérdéseket hagy maga után. Én legalábbis tele vagyok kérdésekkel, ami a brazil foci vb-t, feleségek és anyák rémálmát, apák, fiúk és férjek esti szórakozását jelenti.

Hajrá Momo!

Fantasztikus meccset játszottak a hollandok a spanyolokkal a világbajnokság B csoportjában. Van Persie-ék hátrányba kerültek, de csodás fejessel egyenlített, majd Robben vezérletével szétzúzta a teljesen szétesett világbajnoki címvédőt 1-5.

világbajnokot még soha nem aláztak így - sportgeza.hu

 

Nézzük az esti spanyol-holland vb meccset, amikor kisebbik nagylányom megkérdezi: mi kinek szurkolunk? Kik a mieink? Hát…