Willkommenskultur evangélium nélkül

Németországban legalacsonyabb a születési ráta a világon. A kormány előrejelzései szerint a jelenleg 80 millió lakosú ország 68 millió főre csökkenhet 2060-ra. A német vezetést leginkább a munkaképes korúak megfogyatkozása aggasztja. Európa motorját 30 százalékos visszaesés fenyegeti e téren. A munkanélküliek aránya jelenleg 6,4 százalék, ami a legalacsonyabb szint az NSZK és az NDK egyesülése óta.

Ki oldja meg, amit a németek nem? – investor.hu

Néhány napot Németországban töltöttem egy konferencián, aminek a témája is érdekes volt, de még inkább azok a kérdések, amelyek a magyarországi helyzettel kapcsolatosan nekem, nekünk magyaroknak szegeztek. Merthogy a német média jó egy hónapja az embertelenség és idegengyülölet mintapéldájaként tálalta Magyarországot, annak miniszterelnökét pedig ördögként. Odaérkezésünkkor futottunk bele az első nagy határzárba, közel három órát vesztegelve az országhatár előtt, mígnem elérve az első kijáratot, kisfalvakon át, kukoricaföldek között átjutottunk a Duna másik oldalára, ahol ugyancsak rendőrök állták el az utat, de arcunkat látva és a német szót értve egy kézlegyintéssel tovább engedtek, miközben furgonok tucatjait terelték a parkolóból kialakított ellenőrző pontokra.

Ha a bőrödön érzed

Én amondó vagyok, hogy emberként kell viselkedni, és erőfeszítést, ha úgy tetszik, áldozatot kell hozni. Embertársainkért. Ha valakinek úgy könnyebb, a menekültek is Isten arcmását hordják magukon. Csak az irgalmas lehet kemény. Csak aki emberből van. 

Gyurcsány Ferenc – A menekültek segítéséről – facebook/mandiner.hu

Hiába, rövid az emlékezet. Nem szeretnék már az elején a múltba révedni, de nagyon előttem van a kép, amikor 2004 december első napjaiban egy televíziós vitában Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a mellette álló két határon túli magyar, az erdélyi Tőkés László és a vajdasági Ágoston András érvelése, kérelme, már-már esdeklése ellenére is kitartott a határon túli magyarok állampolgárságát célzó népszavazáson a „külföldiek”, amúgy tudatukban, nyelvükben és kultúrájukban is magyarok állampolgárságának megadása elleni retorikájában. El is bukott az a népszavazás. Nem, nem a múltat akarom felidézni

Köszönőviszony

Több mint 200 határsértőt, köztük nagyon sok gyereket szállítottak le reggel a Budapest felől érkező Railjetről, késő délutánig a győri vasútállomás várótermében zsúfolódtak. Mentőt is kellett hívni. A menekültek a koszovói konzullal tárgyaltak.

Elvitték a győri vasútállomásról a 200 menekültet - Vajon feladják céljukat, hogy Németországba jussanak? - kisalfold.hu

Jó dolog, amikor okos emberek, politikusok, bürokraták összedugják a fejüket, elméleteket ütköztetnek, a végsőkig harcolnak a maguk igazáért, papírokat, tanulmányokat gyártanak, statisztikákat elemezgetnek egy-egy égető kérdésben. Megtehetik, a papírok mindent elbírnak, az irodák kényelméből, megfelelő fizetésért lehet gondolkodni pl. a menekültkérdésről is. Lehet vitatkozgatni róla. Lehet elnapolni döntéseket, lehet a „visszatérünk még rá” eleganciájával nyitva hagyni a vitás kérdéseket és továbblépni rajtuk. Lehet filozofálgatni az emberi szabadságjogokról, meg sok mindenről, hogy aztán egy-egy konkrét eset kapcsán midig az legyen a hibás, akinek az aktuális törvények szerint intézkednie kell. Jófajta nyuszika szindróma. Ha tesznek valamit, az a baj, ha nem tesznek semmit az a baj.