Bár Európában javulóban van a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma a jövő héten várhatóan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret - figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

WHO-főigazgató: globálisan továbbra is súlyosbodik a járványhelyzet – nepszava.hu

Tudom, sokaknak már a könyökén jön ki a járványhelyzet, de be kell vallani: a sajtó még mindig kiemelt témaként kezeli. A WHO igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz felhívja a figyelmet, hogy nem múlt el a veszély. Napról-napra új megbetegedésekről hallani (hála Istennek gyógyulásokról is). Az Európai Uniót pedig arra bíztatja, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a vírusellenes küzdelemben és a gazdaság helyreállításában. 

Tulajdonképpen a nepszava. hu kb. ennyi információt ad az olvasók tudtára. Még néhány adat az eddig megbetegedettekről, halálos áldozatokról és az oltó anyagról, és ennyi a hír. Talán nincs is szüksége már többre a ma emberének, mert ahogyan kezdtem: már mindenkinek elege van a vírus okozta helyzetből. Kicsit (vagy nagyon) besokalltunk, szeretnénk már nyaralni menni, elhagyni a maszkot, tervezni és megvalósítani. A hírekből viszont folyamatosan szólnak a figyelmeztetésekről, feloldásokról, szigorításokról szóló információk. Nem csoda, ha egy kicsit már unjuk a bizonytalanságot. 

A média és a felelős szervek adatokat közölnek, intézkednek. Az utca embere, vagyis csak egy része viszont meg van győződve róla, hogy nincs semmiféle vírus. Az egész egy nagy hazugság, mellyel az embereket akarják megfélemlíteni, ellehetetleníteni. Nem csodálkozom ezen a véleményen, hiszen az ország nagy részében nem tapasztaltuk azt a nagy vészhelyzetet, amiről a média számot adott.  Nem láttunk csoportos megbetegedéseket, keveseknek a családjában, ismeretségi körében találkoztunk a korona vírussal. Nem csoda, ha nem alakult ki a félelem és az óvatosság a legtöbb emberben. 

Nem lehet tudni, hogy minek köszönhető, hogy Magyarországot ennyire elkerülte a vírus. Lehet, hogy kis országunk valóban jól teljesített és a lakosság fegyelmezetten betartotta a szabályokat. Talán az is közre játszott, hogy a nyugati országokhoz képest nem vagyunk egy multinacionális ország, így kevesebb esély volt arra, hogy külföldről jobban begyűrűzzék a fertőzés. Talán az is nagyon jó volt, hogy a kormány időben lépett és a prevenciót előtérbe helyezve hozta meg a döntéseket. 

Sok a bizonytalanság a járvány körül. Egyetlen biztos dolog van az egész helyzetben: világszerte veszélyezteti az emberek életét a korona vírus. Csöndben hozzáteszem, hogy nem csak az.

Lehet riogatni és vészhelyzetet hirdetni, lehet bagatellizálni és hirdetni, hogy nincs semmi. Viszont ne felejtsük el, hogy ez az egész helyzet új lehetőségeket, kihívásokat, feladatokat hoz az életünkbe. A WHO főigazgatója ezt így fogalmazta meg: „…a világjárvány vége után nem lenne szabad visszatérni a korábbi állapotba, a világnak "új normalitást" kellene kialakítania…”.

Bízom benne, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai hagytak maguk után olyan döntéseket, változásokat, amelyek gazdagítják és erősítik az életünket!