Különféle tudományos jelentések szólnak arról, hogy a mostani életvitelünk mellett, ha nem változtat az emberiség az alapvető tevékenységformáin, főleg az energiahasználaton, nagyon gyorsan összeomolhat az emberi civilizáció, hamarabb, mint gondolnánk. A mi nemzedékünk ezt megérheti.

Hetesi Zsolt: Összeomolhat az emberi civilizáció (feol.hu)

Van az a rész Mézga Aladár különös kalandjaiban, amikor Aladár egy 2 dimenziós bolygón keveredik különös kalandokba. A történetnek van egy kis barlanghasonlatos áthallása, igazán remek, érdemes megnézni (24 perc) – akár gyerekek nélkül is.

Sokszor hiányzik egy plusz dimenzió, hogy a teljes képpel tisztában legyünk. 17 évvel ezelőtt hallottam először, hogy a globális felmelegedés egyáltalán nem olyan vészes, ahogyan a környezetvédők sugallják,...


...másrészt nem is lehet tudományos eszközökkel bizonyítani, hogy az ipari forradalom óta beindult fosszilis tüzelőanyag felhasználásnak bármi köze is lenne hozzá.

Már már egyre több ilyen hangot lehet hallani. Mintha a valóságból egy dimenzióval kevesebbet érzékelnének az ilyen véleményeket hangozatatók. Pedig a kép annyira tragikusan egyszerű: a teremtett világot ugyan uralmunk alá hajtottuk, de a felelősségről útközben megfeledkeztünk. Pedig jelek és jelzők mindig voltak.

Hazánkban Hetesi Zsolt fizikus vészharangkongatása az egyik leghangosabb – számos nyomtatott és világhálón megjelent interjúban próbálja felhívni a figyelmet arra, amit az én nemzedékem már általános iskolás kora óta hall, hogy a teremtett világunk már az utolsó órájában jár.

 

A hivatkozott beszélgetésben már azt állítja, hogy több, mint valószínű, a környezetrombolás civilizációnkat tönkre tevő hatását már mi megérjük.

Ennek ellenére, a legnagyobb étvágyú országok úgy égetik a tüzelőanyagokat, mintha nem lenne holnap. Mintha az a mézga aladári hiányzó dimenzió nemcsak egy szellemes rajzfilmben, hanem a „lakott Föld” sorsában sem kapna kellő figyelmet.

Pár éve még azt is hozzátették, mekkora környezetterhelést jelent majd, amikor a több százmillió kínai bicikliről autóra vált – ma pedig már arról hallani, hogy Kína is belép az elektromos autók piacára. Ezzel párhuzamosan pedig a megújuló energiaforrások piacára is. A háttérben sokan nem annyira a környezettudatosságot, hanem tőkepiaci motivációkat sejtenek.

Okkal – mert amíg sem az egyes ember, sem a nagy és globális vállalatok nem érdekeltek anyagilag a környezettudatos megoldások felé fordulásban, addig ezzel a teremtett világgal együtt saját civilizációnk temetési szertartását sem tudjuk felfüggeszteni.

Mert a sír már nyitva áll. Csak az nem világos, hogy egyelőre még csak a ravatalozónál fekszünk-e kiterítve, vagy már a síri liturgia zajlik.
 

 



Külszíni bányászat miatt lebontják a németországi Immerath római katolikus templomát (is).