A spanyol ligát kivéve tegnap éjfélkor lezárult a legnagyobb európai bajnokságokban a nyári átigazolási időszak. Az első összesítések szerint a Premier League-ben, például 1,43 milliárd fontot költöttek a csapatok, pedig néhány nagy figyelemmel követett tranzakció nem is realizálódott.

Ez a nagybevásárlások nyara volt - íme a lista - inforadio.hu

 

Olvassa az ember az átigazolási híreket, Neymar és a többi rabszolga labdarúgó csillag csillagászati árát, és közben megfogalmazódik benne a kérdés: mégis, mennyit ér egy ember?

Akkor csak címszavakban: Neymar brazil válogatott ára 220 millió euró. Őt a világ jelenlegi legjobb klubjától, a Barcelonától vásárolta meg az a Paris Saint-Germain, amely egyébként a katari állam tulajdona.  Szintén ide igazolt a francia Monaco csapatától Kylian Mbappé, 18 éves francia válogatott. Az ő ára 180 millió euró. Ousmane Dembélé, szintén francia válogatott, mindössze 20 éves: 105 millió euróért a Barcelona csapatához szerződött. Ha mindezt átváltjuk forintra, egészen elképesztő összeget láthatunk. 

Tényleg ennyibe kerül egy labdarúgó? Tényleg ilyen nagyszerű játékos valaki, hogy játékjoga több tízmilliárd forintba is kerülhet? 

Nyilván a sportszerető ember tudja a választ: nem csak erről van szó. Egy labdarúgó nemcsak játszik, cselez, támad és gólokat lő, ő maga is termék, brand, garancia a minőségre. Egy labdarúgó félisten, reklámarc, egy labdarúgó sportmezt ad el, emeli a csapat értékét, sőt, saját márkája, parfümje, szállodája van. Egy labdarúgó éppen ezért nem más, mint bevételi forrás, hiszen a mai modern labdarúgásban minden a pénz körül forog. Ezért vehet meg bárki bármit, sportolót, sportklubot, ezért gondolkodhat el a Real Madrid azon, hogy címeréből kihagyja a keresztet, ezért lehet gyanús körülmények között megítélt katari vb a sivatagi hőségben, ezért épülhetnek ugyanott hűtött stadionok olyan szerencsétlen sorsú rabszolgák keze által, akik a gigászi építmények építése közben szenvedtek halálos kimenetelű balesetet. 

Nézhetjük akár innen is. Vajon ki ér többet? A pénzét stratégiai alapon, honfoglalási céllal befektető olajsejk, a versenyparipaként használt, de luxusban élő labdarúgó, vagy a stadionépítés közben szörnyethalt, veszteségként leírt pakisztáni vendégmunkás?  

Régi szabály ez, amolyan emberi nyomorúság: ha pénzed van, sokat érsz. Minél több, annál többet. Ha nincs, nem érsz semmit.  

Nem árt azonban tudni a bibliai alapigazságot sem: nem a pénzé az utolsó szó. Evangélium, hogy az Ige testté lett, közöttünk lakott, és mi láttuk dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét. 

Azon múlik minden, jelenünk és jövőnk, hogy látjuk-e az Igét, ismerjük-e Őt, és felismerjük-e, mennyit érünk - Neki.

Minden más csak viszonylagos.