Az Európai Év Fája célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően az Európai Év Fája versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat keresünk, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek. 

A 2015-ös Európai Év Fája verseny szavazása február 1-én indul www.treeoftheyear.org

Tavaly több mint hétezer szavazattal az Év Fája lett a tatai Öreg-tó partján álló platánfa. Idén esélyes ez Európai Év Fája címre, február elsejétől ti is szavazhattok rá! A tatai platán lehet Európa legszebb fája szeretlekmagyarorszag.hu

A fákat nagyon lehet szeretni. A legszentebb tulajdonságuk a hűségük. Halálig ott várnak, ahol legutoljára hagytad őket. Persze utálni is lehet őket. Talán éppen azért, mert mindhalálig nem mozdulnak el. Néma őrei időnek, évtizedeknek, századoknak. Kimondott szavaidat őrzik, ha már te el is felejtetted a nehéz hűséget. Megannyi bolondos kacagású fiatal remény születésénél bábáskodtak. Legalább annyi őszi bánatot burkoltak széllel bélelt levélköpenybe. Elviselik a mászó gyerekeket, még akkor is, mikor gallytördelő kedvel ordítva követelik anyát és apát, vagy valakit, aki leszedné őket. A babakocsi lénnyel együtt ringanak és bóbiskolnak nyári napmelegben, és még a fránya UV sugárzásnak is ők tartják a levélhátukat. A fában az a jó, hogy ott van. Ott van Zengővárkonyban a szelídgesztenye (Több is, bár ki tudja mennyi pusztult el közülük), mely alatt nyugszik Rockenbauer Pál (Talán emlékszünk: Másfélmillió lépés Magyarországon). Budakeszin mamutfenyők. Budakalászon az Ürömi úton (Damjanich) egy vadgesztenye (volt?). Mindig cukrászda volt mellette egy lépcsős kisházban. Bakonyban, Bakonynánától a Római-forrás felé a turista úton a löszfalban kiteregette, mintegy hálót, a gyökereit egy bükk. Ráadásul még több törzset is indított, hogy valamelyik csak felér a többi fa mellé. De szinte mindenkinek volt kedvenc diófája, cseresznyefája, meggyfája.

Persze itt van a mindenki fája a tatai platán. Találkapont. Itt adnak randevút egymásnak... Közvetlenül az Öreg-tó partján. A vízben Keresztelő János szobra és halak, meg leginkább tőkés récék, danka sirályok, néha csérek. Faragott, jellegzetesen vöröses tardosi kő és fekete kovácsoltvas korlát, mert a víz szintje alább van vagy két méterrel. A szobor és kőtámfal között kajakkal, kenuval is el lehet evezni.

Mellette Platán étterem, cukrászda és fagyizó, kávézó. Ki mit tart fontosnak, nevezze úgy. Még a platán alá is kitelepül jó időben székeivel, asztalaival. Ivóvízkút négy sugárral. Egy kicsit odébb Öveges József professzor, fizikus, piarista szerzetes tanár kőbe vésett árnya figyelmeztet a vizet szemlélve, hogy csak a víz tudja igazán, mi a vízszintes.

Ha valaki Tatán járt az Öreg-tónál, bizonyosan lesz valamilyen személyes emléke ennél a fánál. Apukák pelenkát cserélnek a fa hűvösében, amit az asztaloktól elismerően jutalmaznak érdeklődő pillantásokkal az ösztönös anyák. Gyerekek kapaszkodnak az ágakon. Biciklis turisták pihennek meg vizüket kortyolgatva. Idős gyaloglók csattogtatják, nem a protézisüket, a nordic walking botjaikat. Kocogók és futók érkeznek meg, vagy indulnak innen egy tókörre. Osztálykirándulásra érkezők csapatosan várnak itt kishajóra, ami sétahajókázásra viszi őket.

Nekem is van személyes történetem. A tavalyi év legutolsó, még havazás előtti, de már karácsony utáni szép szombatján, kórházból több hét után hazatért családtagunkkal az első nagyobb lélegzetvételű sétát ejtettük meg. Míg sétálgattak a vár körül  a többiek, gondoltam megkerülöm a tavat, ha már felvettem a futócipőt. A megbeszélés szerint a kocsinál találkozunk. Persze, hogy nem voltak ott. De hol voltak? A platánnál, a jó meleg cukrászdában. Az üvegablakon keresztül integettek. Jó hogy a pincéreknek volt humorérzéke. Beengedtek.

Szeretem a fákat. Nem bálványozom őket, nem tartom isteneknek sem. De Isten ajándékának mindenképpen. Nem tudnak mozogni, védekezni. Ott állnak, míg élnek. Csak azt tudják, hogy minden körülmény ellenére az adott lehetőségeik között megvalósítják a beléjük írt programot. Akkor is rügyet bontanak, ha nem messze már ott állnak a stihl fűrésszel, hogy végezzenek velük.

Azt gondolom mindegyikünknek van valamilyen fája. Olyan nem mozduló. Ott van. Csak akkor tűnne fel a hiánya, ha már nem lenne ott. Talán szívesen emlékszünk rá, talán nem. De ha valakinek van története a kommentben megírhatná. Sőt ha valakinek a tatai platánnal van valamilyen története, mindenképpen tegye meg. Amúgy meg ültessünk fákat. Jobban fogjuk őket szeretni.

Aki szereti a görög mitológiát, annak Philemon és Baukisz, a hűséges házaspár története van itt ajándékképpen. Nem kellett látniuk egymás halálát és nem kellett egymást eltemetniük.       www.mozaweb

link további képekhez:  galeria tatai platán index

link szavazáshoz, már aki akar:  http://www.treeoftheyear.org/Uvod.aspx#o-ankete