„…azt az emberveszteséget, ami akkor, ott ért bennünket azon a keleti fronton, Magyarország talán máig se tudja, tudta sem pótolni, sem feldolgozni egyértelműen...”

75 éve volt - történelmi-forgácsok.blog.hu

1943. január 12-én indult meg a Vörös Hadsereg offenzívája a Don folyó mellé vezényelt 2. magyar hadsereg vonalai ellen. Egész pontosan egy vonal ellen, mert a 200 km hosszan védendő szakaszon nem volt lehetőség mélységi megerősítésre. Újabban vita bontakozott ki az alakulatok felszereltségi szintje körül, de abban egyetértés van, hogy az nemcsak a némettől, hanem az orosztól is messze elmaradt.




 
kép: origo.hu

A pusztulás katasztrofális méretű volt, az emberi veszteség pontos számait máig nem ismerjük – csupán becslések vannak, valahol a százezres szám körül.

És rengeteg kérdés a szomorú évforduló apropóján politikai és katonai felelősségről, a német hadvezetés és katonák mieinkhez való hozzáállásáról, a magyarok, mint megszállók hősiességéről, áldozattá válásáról és megszállóként elkövetett visszaéléseiről.

Honvéd és munkaszolgálatos sorsok, élettörténetek maradtak fenn – ilyenkor, ha a gyülekezetünkben, vagy a környékünkön nincs megemlékezés (vagy ha van, akkor épp azért) érdemes beleolvasni ezekbe. Például ebbe.

Már csak azért is, mert idősebb gyülekezeti tagjaink közül még mindig sokan gyászolják a Donnál/visszavonuláskor/hadifogságban elesett családtagjaikat. Az ő sorsuk a mi történelmünk.