De most bocsánatot kérek azoktól, akik kiálltak mellettem, amikor egy vasárnapi ebéden arról vitatkozott a család, hogy Shane egy amerikai bunkó vagy sem. Akik hittek bennem, de csalódniuk kellett. Hibáztam. Sokakat megbántottam viselkedésemmel, tőlük is elnézést kérek. 

Tusup magyarul beszélt és sírt, Hosszú Katinka nagy döntés előtt áll - origo.hu

Bocsánatkérés magasságai és mélységei, módja és helye, hatása és eredménye helyett inkább a vásárnapi asztalra koncentráljunk! S ha lehet, a sajátunkra. Ne Hosszúék asztalára, ahol az ott ülők közül már sokaknak elege lett Tusupból, hanem a sajátjainkra figyeljünk. Kik ülnek ott? Akik ott ülnek, jóban-rosszban osztoznak? Szeretjük vagy elviseljük azokat az embereket? Mit osztunk meg egymással? Felvállaljuk a véleményünket? Egyáltalán lehet mindenkinek önálló véleménye?

Sajnos felmerül bennem a kérdés: vannak még vasárnapi asztalok? Főznek a szülők, terített asztalhoz ülnek és beszélgetnek? Van rítusa és meggazdagító ereje a közös étkezésnek? A menzavilágban és mekiasztalnál felnövő gyermekeknek szerintem az a legnagyobb vesztesége, hogy nem történik kommunikáció az asztaloknál. Főleg, hogy magyar ember evés közbe nem beszél... Szerintem ennél nagyobb idiótaság nincs is. Tele szájunkat nem mutogatjuk, de azért mégis csak beszélgetünk! Az egyházi szeretetvendégségeknek éppen az a legfőbb ereje, hogy falatozás ideje alatt tudunk szót váltani.

Valamelyik éven nyári táborunkban egy kamasz fiú azt mondta, ő azt szereti a legjobban, hogy együtt eszünk. Furcsálltam, mert hosszú sort kiállni, tálcával lavírozni, valahogy nem a kedvenc étkezési típusom. Aztán kiderült, hogy nem ezek miatt kedveli ő sem, hanem azért, mert együtt kezdjük és együtt zárjuk a csoportunkkal. A "liturgia-szerűség" miatt lett fontos számára a közös étkezés: imával kezdünk és zárunk, egyszerre kezdjük az evést és együtt állunk fel az asztaltól. Ami nekem természetes volt, az neki újdonság.

Egy család életében a vasárnapi asztal nem csak kulináris, hanem közösségi élmény kell legyen. Olyan hely, ahol gondolatok oszthatók meg, ahol a prédikáció megbeszélhető, ahol világpolitikai esemény értékelhető, ahol kényes témák bukkanhatnak fel, ahol közeli és távoli célok kitűzhetők, ahol az asztaltársaság minden tagja figyelmet kap, vagy éppen akarata szerint kívül maradhat egy-egy témán. A vasárnapi asztal problémákat boncolgathat, vagy éppen feszültségeket vezethet le. 

Van egy veszély: emberek alkotta társaságként magában hordozza a hadiárkok mélyülésének lehetőségét. A felszínre kerülő, nyíltan kimondott dolgok miatt esetleg nehezen lapoz az ember, és megbántottsága haragot szül. Sokkal jobb azonban, ha úgy áll fel az ember az asztaltól, hogy motoszkál benne valami (Valaki = lelkiismeret = Isten szava), mert ez eredményezhet megbánást, bocsánatkérést, újrakezdést. Amolyan régi kerékvágást.

Jó étvágyat és jó kerékvágást kívánok!