Brutális összecsapás történt kedd délután Kaposvár belvárosában. Az Ady Endre utcában valaki nekihajtott kerékpárjával egy cumizó bronzszobornak, aminek vállból kiszakadt a jobbkeze.

Véres szoborgázolás Kaposváron - index.hu

Hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján.

Példátlan juttatások - mno.hu

Kerestem, kutattam hírek után, mégsem ment ki a fejemből a letört kezű gyermek szobrának képe. Nem így készült, csak ilyen lett. Letörte egy biciklis. Gondolom, nem szándékosan. Csak így sikerült. S a bronz-gyermek keze leszakadt. Leszakadt a keze, leszakadt a keze, leszakadt a keze! Újra és újra eszembe jutott. Teregetés közben, adomány szállításkor, hivatalban borítékbontáskor, hittanórák közti szünetben. A szobor gyermek pedig egyszer csak élni kezdett bennem. Próbáltam vigasztalni a kezét vesztett gyermeket, Bronzit.

Óriási trauma, hiszen a bennem megelevenedőnek már nem lehetett csak úgy visszahelyeztetni a karját, Bronzinak már ilyen marad a teste. De tudod mit Bronzi? A két lábacskád ugyanolyan fürge, mint a baleset előtt. És a bal kezecskéddel is sok-sok dolgot meg tudsz tenni. Gyere, szaladjunk, pörögjünk, és tudod mit, később akár próbálj úszni! Te lehetsz a legkiválóbb úszó, a legkiválóbb úszója nemzetednek. Olimpikon lehet belőled. S az, hogy para, nem para. Ez a szócska azt fejezi ki, hogy te még egy plusz korláton is át tudtad küzdeni magad. Azt üzeni, hogy különleges vagy: különlegesen erős. Büszkék lehetünk rád, Bronzi! Erős és akaratos gyermek vagy, kitartóan tudsz figyelni már most is, és ez jó! Kitartásra és akaratra lesz leginkább szükséged. Bronzikám, neked pedig igazán nagy akaratod és kitartásod van, hiszen oly régóta bámulod a nővéredet, és hallgatod a mesét. Verseny idején ez fog kamatozni: kitartás és akarat. K a m a t o z i k.

Jaj, Bronzi, tudnod kell azt is, hogy a világban sok csúnya dolog történt már. Volt, aki a ti paraolimpiai teljesítményeteket saját javára kamatoztatta. Luxusban élt a kitartásotok és akaratotok kamatán. Ne feledd Bronzi: ezt nem vagy köteles tűrni!

De jó, hogy tényleg nem vagy köteles eltűrni, hiszen mozdulatlan szobor vagy, amit megjavíthatnak.

"Ti kihasználjátok a nincstelent...
Bár faragott kőből építettetek házakat,
nem fogtok bennük lakni,
bár gyönyörű szőlőket ültettetek,
nem isszátok azok borát.

Tudom, hogy milyen sok a bűnötök,
és vétkeitek mily nagyok:
sanyargatjátok az igazat,
elfogadjátok a megvesztegetést,
elnyomjátok a szegényeket a kapuban.

Ezért hallgat most az okos,
mert gonosz idő ez!
A jóra törekedjetek, ne a rosszra,
akkor életben maradtok...
Gyűlöljétek a rosszat, szeressétek a jót,
szerezzetek érvényt a törvénynek a kapuban!

Talán megkegyelmez...
az Úr, a Seregek Istene."

(Ámósz 5,11-15)