David Katoatau két évvel ezelőtt a Nemzetközösségi Játékokon lett ismert, amikor a 105 kilója ellenére óvódásnak kinéző súlyemelő túlmozgásos tánccal ünnepelte az érmét. Azóta nagyjából úgy is maradt, táncolt az olimpia faluban a kiribati zászló felhúzásakor az olimpia faluban, zászlóvivőként a megnyitón, és most a súlyemelő versenye végén is.
Katoataunak nem volt esélye a legjobbakkal küzdeni, 349 kilós összteljesítménnyel a 14. helyen végzett, 82 kilóval kapott ki a győztes, olimpiai rekordot teljesítő üzbég Ruszlan Nurugyinovtól. 

A táncoló súlyemelő ellopta a show-t a győztesektől index

A kiribati súlyemelőt persze nem izgatta, hanyadik helyen végzett, az a típus, aki igazán élvezni tudja az olimpát. Utolsó kísérlete után megint teljesen bepörgött, letáncolt a pódiumról. Már így is, úgy is nemzeti hős.  Ő volt az első kiribati lakos, aki nem szabadkártyával, hanem valódi kvalifikációval indulhatott olimpián.


Nekem gesztusokról, pillanatokról. Erős érzelmeket is kiváltani képes történésekről. Persze, hogy örülök, ha piros fehér zöld a zászló, és a himnusz magyar. Ha ismerősen cseng a név.

De mégis egy egy olyan pillanat rögzül bennem, amely képes érzelmeket kiváltani belőlem, legyen az pozitív vagy negatív. Van ilyen bőven.

Mindjárt az első a kiribati David Katoatau, aki olyan szigetvilágból érkezett, amely alig emelkedik ki  a tengerből és nemsokára talán el is tűnik. Vereség? Nyereség? Tánc.

 

 

(itt egy sokkal régebbi video egy ausztrál veresenyzőnő bemelegítéséről http://videa.hu/videok/origo/sport/a-csipomozgas-ami-hianyozni-fog-gatfutas-michelle-jenneke-HPaZFPgdI4GkRKgf)

A vereség

Jeffrey Julmis a haiti gátfutó, aki már a versenyszám kezdetén elesett, majd azért esélytelenül de végigfutotta a távot. http://olimpia2016.24.hu/olimpiai-hirek/2016/08/17/oriasit-esett-a-vaganykodo-haiti-atleta-de-hatalmas-tapsot-kapott-video/

A csalás

Az ír világbajnok és Európa-bajnok bokszoló egyhangú döntéssel, mindhárom pontozóbírónál vereséget szenvedett az orosz Vlagyimir Nyikityinnel szemben. A londoni olimpián bronzérmet nyerő Michael Conlannél betelt a pohár. „Ki…aszott csaló mind, soha többet nem vagyok hajlandó bokszolni így. Az egész amatőr ökölvívás úgy bűzlik, ahogy van. Mindene vérzett az orosznak, csodáltam, hogy egyáltalán talpon tudott maradni, végig domináltam a meccset, erre sima vereséget szenvedtem."

A mi versenyzőnkkel is megesett: Lőrincz Viktornál, a magyar birkózó-válogatott 85 kilogrammos versenyzőjénél hétfőn este eltörött a mécses. A küzdelme után könnyeivel küszködve magyarázta, hogyan csalta el a szőnyegre vezényelt, kirgiz Kochkor Kulmatov bíró – jegyezzük meg ezt a nevet -, de még inkább az orosz pontozóbíró és a zsűriasztalnál ülő szlovén szőnyegelnök az olimpiai bronzérmét. Nem túlzás a jelző. Tényleg elcsalták. Azonban 24 másodperccel a vége előtt bírói intéssel kiegyenlíteni és végső soron annak a javára eldönteni a találkozót, aki hat percen keresztül nem volt képes akciót végrehajtani, mégis kapott ajándékba három pontot, több, mint gusztustalan. Csalás. 

A sportszerűség  

Az 5000 méteres női síkfutás első előfutamában, a nagy tumultusban két futónő összeakadt, egyikük rálépett a másik sarkára. Esés lett belőle, D’Agostino állt fel először, de nem szaladt tovább, hanem amikor látta, hogy Hamblin a földön maradt, felsegítette. A balesetkor egyébként már 3200 méternél jártak. Az új-zélandi végül 16.-ként ért célba, de 27 másodperccel később D’Agostino is megérkezett. A zsűri mindkettőjüket továbbjuttatta a döntőbe, de az amerikai szereplése még kérdéses.

A nagyság

A minden bizonnyal utolsó olimpiáján részt vevő Phelps öt aranyat és egy ezüstöt, míg Ledecky négy aranyat és egy ezüstöt nyert Rióban. Korábban mi is megmutattuk azt a 2006-ban készült fotót, amelyen a még kilencéves Katie Ledecky kér autogramot példaképétől, az immáron 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelpstől. A két amerikai úszósztár most Rióban újraalkotta a képet, ezúttal fordított szereposztásban.

 

A sajtburesz

Kenderesi Tamás (bronzérmes lett 200 méter pillangón) nyilatkozta  "Fantasztikus volt, nagyon meglepett, hogy összejött egy érem. Az utolsó öt méter már nagyon csípett, azt hiszem, a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne pár sajtburesz." 

Az akarat  Hétfő este a bahamai Shaunae Miller egyéni legjobbját futva megnyerte a 400 méteres síkfutás döntőjét.  Miller biztosan vezetett a futam első felében, a hajrára Allyson Felix nagyon feljött rá, ekkor különös tettre szánta el magát a későbbi győztes: szó szerint bevetődött a célba. A terv működött, ha fájdalom árán is, de aranyérmet nyert. 

A hála 

A riói olimpia férfi kardvívó versenyszámának döntőjében Szilágyi Áron magabiztos, lehengerlő, ellenállhatatlan vívással 15:8-ra legyőzte az amerikai Daryl Homert. Végig vezetett a magyar vívó, és győzelmével Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után ő a harmadik, aki magyar kardvívóként egyéniben megvédte olimpiai bajnoki címét. A szenzációs győzelem után Szilágyi Áron azon melegében nyilatkozott az M4 Sportnak:  „Áldott ember vagyok, hogy másodszor is átélhetem: olimpiai bajnok lettem. Már először is fantasztikus élmény volt, most viszont másodszor is a nyakamba akasztják majd az olimpiai aranyérmet. El sem hiszem, amíg meg nem kapom.”  

A kedvenc

Cseh László a negyedik idővel jutott be a 100 pillangó olimpiai döntőjébe, és azt mondta, az lesz a célja, hogy egyéni csúcsot ússzon, az mindegy, hányadik helyen végez.  A mezőny nagyon erős volt, ott volt a huszonkétszeres olimpiai bajnok Michael Phelps és a dél-afrikai Chad Le Clos is.  A vége felé közeledve biztosnak tűnt, hogy Joseph Schooling megszerzi az aranyat, a második-harmadik helyért viszont óriási csata volt, és olyan vége lett a döntőnek, amit ritkán lehet látni: hármas holtverseny alakult ki.

Nyilván nincs vége az olimpiának és még lesznek ilyen pillanatok. De ezek már megvannak.