Pécsett ha lehet, ennél is nagyobb értéket akarnak elpusztítani. Néhány ősöreg szőlőtőkét, melyek a legóvatosabb becslés szerint is 250 éve alkotnak lugast egy Lyceum utcai ház udvarán. Dr. Diófási Lajos, a Szőlészeti Borászati Kutató Intézet egykori igazgatója 400 évesnek saccolta. ... Igaz, hivatalosan nem világrekorder Pécs, viszont valamiben sokkal gazdagabb Maribornál: több ilyen matuzsálemi tőkéje is van/volt. Az Anna utcai Kadarka ugyan néhány éve elpusztult, de a Papnövelde utcában még van egy 450 év körüli olasz Rosa menna di vacca (magyarul rózsaszín tehéntőgy) fajta. Tehát az 1500-as évek második felében ültethették ide, a török időkben, az olasz reneszánsz alkonyán. Állítólag még szépen terem, de a rendszerváltás óta azt se nagyon gondozza senki. 

 Több száz éves szőlőlugast vághatnak ki Pécs belvárosában index.hu/urbanista

Helyi védelmet kapott a pécsi Lyceum utcában található többszáz éves szőlőtőke, így azt biztosan nem tüntetik el a Föld színéről egy építkezés miatt. Megúszta a több száz éves aggastyán! 24.hu/belfold


Messzi földről csodájára járnak a világ egyik legöregebbnek számító évről-évre kiváló termést hozó szőlőtőkéjének, amely Pécs belvárosának egy kis udvarában van elrejtve Papnövelde utcában ... . Világszám lehetne ... Tömegével csüngenek rajtuk a 25-30 centis fürtök, a tőke kerülete csaknem egy méter. Korát 450 évre becsülik, valamikor a török időkben az 1500-as évek második felében ültethették. Egy Itáliából származó fajtáról van szó, neve Rosa menna di vacca vagyis magyarul rózsaszín tehéntőgy valószínűleg, mert érett formában arra hasonlít – mondta a Pécsi Napilapnak Lisicza István borász. Egy nagyon sokáig és későn termő csemege fajta, augusztus végén kezd érni, de még a karácsonyi asztalra is jut belőle, annyira húsos, kemény szemei vannak, nagyon jó ízű terméssel - kemény bogyói miatt - még befőttnek is elrakható – tette hozzá a borász. pecsinapilap.hu

Ezek a fránya múltból itt maradt szőlőtőkék. Még élnek. Még. Valahol megbecsülik. A vele való munka és szüret is népünnepély. A róla származó vesszők ajándéknak számítanak. Hogy örülünk, amikor találunk régi pénzérméket, bélyeget, papírpénzt, bármit, ami a múltra emlékeztet. Közben meg itt él a múlt. 
Egyfelől szimbolikus értelme is van ezek kezelésének és ápolásának, megmentésének. Hiszen sokan dolgoztak vele, szedtek róla gyümölcsöt, ettek róla. Ez nem múltcsapda, hanem múlt-jelen-jövő híd. Nyilván nem kell nagy feneket keríteni neki, de azért ezt a jelkép szálat sem lehet kihagyni. Ami jó és értékes, az minden időben jó és értékes. Ezt nem kell újratermelni és újra kitalálni.
Másfelől konkrétan a tudományok szerelmeseinek sok értékes információt hordoznak a tőke évgyűrűi, tracheái. Az évszázadokban megesett anomáliák, időjárásbeli nagy kilengések, vagy bármilyen változást is okozó légköri esemény, vagy éppen az emberi tevékenységből fakadó változtatás (Csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26.), az mind bele van "írva". Van, aki ezt el tudja olvasni.
Nyilván vannak érzelmi kötődések is. Hiszen annyi minden történt mellette abban a kis udvarban. Talán tragédiák, vagy éppen komédiák, szerelmi vallomások, konkrét emberi sorsokat megváltoztató döntések. Ki tudja. Lehet, hogy semmi, csak egy jó délutáni szunyókálás a kellemes mediterrán éghajlatra hajazó Pécs udvarában. De az ezután ideköltözőket igazán inspirálhatja, mert azt és annyit gondolnak, amit a képzeletük, fantáziájuk nem szégyell.


Annyira el tudom képzelni, hogy a társasház építők a szőlő(k) köré építik fel a házat. A háznak már azonnal története van. Múltja van. Pedig 38-as porotherm tégla, Silka válaszfalak, 15 cm-es Astrotherm grafit szigetelő, Dryvit háló és vékonyvakolat, 3 rétegű nyílászárók, amelynek Ug = 0,7 W/m2K az értéke, modern nevenincs, bár jó.  Amely a "tüke" miatt már nevesített ház. Múltjavan ház. 
Ha jól tudnánk bánni a múltunkkal, akkor mennyi modern dolog kaphatna azonnal patinát és közben teljesen élhető és vállalható a mai napon. Praktikus és célszerű is.
A mi hitünk, a hitünk közösségei és az abból fakadó kultúra, napi gyakorlat is így rétegződik. Nem véletlen, ha az emberek kidobálják, kivágják a múltjuk egy-egy darabját, akkor önmagukból veszítenek el valamit. Szegényebbé lesznek. Ehelyett ki kell találni valamit. Az pedig bármi lehet. Hiába az új "újsága", ideig óráig érdekes lehet, de soha nem tudja betölteni a kidobott történeteket, történelmet, kultúrát. A hitet. Megszakad a folytonosság. "Ha nem nő újra ága". Ez a tragédiák tragédiája. Utolsónak lenni és érezni, hogy vége van valaminek és közben tudni, hogy ez volt a jó...
Ezen vekengünk már egy ideje, hogy a nyugati társadalom, azt gondolva, hogy forradalmi és igaz az, amit csinál, sorba "vágja ki" a tükéit a több száz, vagy ezer éves tükéit, kulturális és hitbeli gyökereit. Valamit épít, ami azonban steril és ki kell találni a történetét. Újra kell írni. Új képeket kell kreálni. Mondhatnám, hogy hamisítani. De erről szólt a huszadik század. Ahogy ez kinéz erről fog szólni e mostani is. Azonban a nyugati kultúra hamisítása és az ebből fakadó hanyatlása most felgyorsult. Új történetírók érkeztek. Kész történetekkel, csak lapokat keresnek maguknak. Megtalálták. Ők fogják teleírni e steril nyugati lapokat. Mert mi csak kivágjuk a tükét. Csak ezt tudjuk.
Én örülök személyesen, hogy ha nem is a legszebb, nem is a legjobban kezelt, nem is a helyén kezelt és becsült tükéhez tartozhatom. Nekem ez az identitásom. Református keresztyén magyar vagyok. Ez jó. Krisztushoz tartozom. Ez jó. Remélem bevállal engem Ő is.

János evangéliuma

1 Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda.

 2 Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi, és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen.  

3 Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek.

4 Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem.

5 Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. 

6 Ha valaki nem marad énbennem, kivetik, mint a lemetszett vesszőt, és megszárad; ezeket összegyűjtik, tűzre vetik és elégetik.

7 Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek.

8 Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek.