Kirche und Religion spielen im Leben der Jugend in Europa laut einer Umfrage kaum noch eine Rolle. 85 Prozent der jungen Erwachsenen sagten, dass sie ohne Glauben an Gott glücklich sein können. 86 betonten, kein oder sehr wenig Vertrauen in religiöse Institutionen zu haben. Dies geht aus der am Mittwoch in Mainz veröffentlichten Jugendstudie „Generation What?“ hervor, für die die Antworten von rund 200.000 jungen Menschen zwischen 18 und 34 Jahren aus zehn europäischen Staaten ausgewertet wurden. 

Junge Europäer brauchen keine Religion faz.net

Az egyház és a vallás alig játszanak szerepet a fiatalok életében Európában egy körkérdés szerint. A fiatal felnőttek 85 százalék mondta, hogy Istenbe vetett hit nélkül is lehet boldog. 86 százaléka ezt hangsúlyozta, hogy nem vagy csak kicsit bízik a vallási intézményekben (Egyházban). Ezt szerdán Mainz-ban tette közzé a Jugendstudie „Generation What?“, tíz európai országból 200.000, 18 és 34 év közötti fiatal ember válaszát értékelték. 


Nagyjából erről szól a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke. A cikk folytatásában a következők vannak. Egyetlen résztvevő országban sem bíznak három százaléknál többen az Egyházban. Hollandiában és Németországban a legkisebb a bizalomvesztés (47 és 48 százalék). Németországban a fiatal felnőttek 79 százaléka azt gondolja, hogy az Istenbe vetett hit nélkül is boldog lehet. A felmérés eredményét reprezentatívnek mondják a szerzők ebben a korcsoportban.

Nem szépek a kilátások. Bár nem ijednék meg azonnal, hiszen nem ismerem a reprezentatív eredményt adó kérdéseket. Az bizonyosan látszik, hogy az egyházzal szemben nagy a bizonytalanság és bizalmatlan ez a korosztály. Persze kérdés, hogy csak az Egyházzal szemben, vagy egyéb intézményekkel szemben is. Mi lehetett a kérdés? Bízom az egyházban (nem Istenben), és vagy lehetek boldog (boldogulhatok) Istenbe vetett hit nélkül?

Nem tudom, hogy az újságíró most szomorú, vagy éppen örül a hírnek? (A további eredmények is nyugtalaníthatják az Egyházat.) 

A hír igazán a gazdasági szereplőknek, illetve az Egyház ellenségeinek, ellendrukkereinek, Krisztus gyűlölőinek tűnhet jónak. Hiszen ez azt is jelenti, hogy nem lesznek többé zárt ajtók a korlátlan profitszerzés előtt. Nem lesznek hagyományos családok. Inkább  kapcsolatok különélő emberek között. Ez több fogyasztást jelent. Felszabadul sok nő. Karriert csinálhat, azaz dolgozhat. A lelkét ő is eladhatja a profitorientált vállalatoknak. Ezért kevesebb gyerek születik, akik így "megnemszületve" a már képzett munkaerőt nem vonják ki a termelésből. Idővel persze külföldről kell pótolni a munkaerőt, ha már nem sikerült minden munkafolyamatot Kínába exportálni nagyon olcsóér'. Ehhez éppen kapóra jön a klímaváltozás és háborús, menekült válság. Persze az is nagyszerű, hogy az utolsó zártabb, viszonylag erős etikával rendelkező közösségek, mint az egyház is, felbomlanak. A neoliberális, illiberális, kommunista, keleti típusú gazdaság számára megjött a Kánaán. Lehet legeltetni a disznókat, és annyit arathatnak, amennyit nem szégyellnek. Ezen belül csak mellékes szál a "mások" felszabadítása jogok terén. Ez csak arra kell, hogy fellazítsák, megtörjék az egyház és a hagyományos modellű társadalom immunrendszerét és végül a gazdaság számára a " másokat" is beáldozzák. Pörög a biznisz. Ezt keleten másképpen csinálják. Kicsit darabosabban és erőszakosabban. A végeredmény hasonló. Megtört és irányított közösségek és még inkább bizalmatlan és atomizálódott emberek. (valószínűsítem, hogy ezek a változások szinte minden nagyobb történelmi időszakban megtörténtek, mármint a pénz és haszon érdekében  történő akár erőszakos változtatás) Nem feltétlenül gondolom tudatosnak ezt. Lehet nagyon jó szándékú is. De tudjuk... a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

Mi marad ezután? Az ígért emberi méltóság helyett a gazdaság számára kinevelt fiatal emberek,akik jó szokás szerint a mindennapi cirkuszt és kenyeret kérik a beléjük diktált új Úri imájukban. 

Azonban idézek valamit Malcolm Muggeridge angol újságírótól: "It has been said that when human beings stop believing in God they belive in nothing. The truth is much worse: they belive in anything." Úgy tartják, hogyha az emberek már nem hisznek Istenben, nem hisznek semmiben. De a helyzet ennél sokkal rosszabb: bármiben hisznek. (Csitt! Egy fehér lovat hallok közeledni. 1996 Biográf kiadó)

A mai gazdaság gátlástalan főszereplői elszámolják magukat. Bár legyűrnek egy erősnek számító közösséget. De feljövőben van egy másik. Ez beláthatatlan következményekkel fog még járni.

Én mégsem örülnék, hogy a fiatalok elvesztették a hitüket és Isten nélkül is tudnak, vagy inkább akarnak boldogulni. Mert ez egyúttal kiszolgáltatottság is.  

Csak még azt nem tudom, hogy velünk idősebb keresztyénekkel ( vallásosokkal, hívőkkel) mi a tervük. Megvárják míg kihalunk, vagy gondoskodnak erről időben. Nagyon úgy tűnik, hogy a mi sorsunk a Krisztus sorsa. De valahol számítottunk erre.

 

 

Hozzászólások