A bíróságok is haladnak a korral, így gőzerővel zajlik a bírósági ügyfélcentrumok fazonírozása. Ehhez 8 millió forintért vett bugyutaságokkal teli arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal, amiből kiderül például, hogy egy hétre öt darab fehérnemű kell egy dolgozónak.

Handó rendelt egy arculati kézikönyvet, amely bugyiviselési iránymutatást is ad - hvg.hu

A ruházat hol ilyen, hol olyan. Befolyásolja hőmérséklet, kényelmi szempont, alkalom jellege, hangulat... A munkahelyi dress code általában nem arat sikert. Néha túl bárgyú, de lehet elrugaszkodott, sőt még roppant szigorú is. A pedagógusoknak van ilyesmijük, sajnos mégis előfordul, hogy a bugyijuk is kilátszik. Ez elsősorban nem esztétikai kérdés. A jobb megértéshez segítségül álljon itt egy igaz történet: egyik tanév végi meleg időben uszodába ballag egy alsós osztály, a sort elöl egy tanító néni vezeti egy forró naciban. Hátrébb egy segítő szülő ballag, akinek egy kezét fogó gyermek a szemmagasságában ringó popóra mutatva a fejét csóválja. Komolyan sem tudja venni saját tanítóját az a kisiskolás, akiben magasabb az erkölcsi szint, s ez már gond. (Ó, és ez a tanító néni kishazánk valamelyik keresztyén iskolájának alkalmazottja...) Nincs már tanári köpeny, ami majd eltakarja reggel választott öltözetét.

Az ügyvédeknél és bíróknál még van talár, ami elrejtheti az oda nem illő ruhadarabokat. Legalább is addig, amíg rajtuk van: tárgyaló terembe való belépéstől a kilépésig. Ennek köszönhetően volt szerencsém látni olyan ruházatú ügyvédnőt bírósági folyosón, akiről csendesen megjegyezte az ott várakozók közül egy férfi, hogy "a 8-ason is megállná a helyét ebben a ruciban". Szomorú, de tényleg szükséges néhány ember miatt arculati kézikönyv. Persze azon már töprenghetünk, hogy a teljes magyar bíróságnak ugyanúgy kell-e kinéznie a termeket és az ott dolgozókat illetően.

A fentebb említett ügyvédnő és tanítónő is egy-egy kirívó eset, hiszen javarészt szolidan csinos ügyvédek és tanítók róják a tantermeket és tárgyalótermeket. Nekik felesleges is az arculatkönyv, hiszen megtalálták önmaguk kifejezésének helyes módját. Ám a kivételek indikálják az arculati kézikönyv kiosztását. Annak leegyszerűsített változata persze sérti az értelmesebbjét, aki eddig is minimum öt alsóneművel élte végig az öt munkanapot, sőt még kettőt hozzátoldott a hétvége miatt. Vigaszként üzenem bármely arculati könyvvel érintettnek, hogy a lelkészi naptárban is szerepel a nyakkendőkötés ábrája, amit nem veszünk a szívünkre. Igaz, a prototípus nem került 8 millió forintba.