Venezuela fővárosában, Caracasban városában áll a Centro Financiero Confinanzas, amit Dávid-toronyként ismernek a helybeliek. Nevét az építtetőjéről,  David Brillembourgról kapta. Úgy épült, hogy ez lesz az  ország harmadik legmagasabb felhőkarcolója.   Függőleges nyomortelep  toochee.postr.hu

De sosem fejezték be, az építkezés 1994-ben leállt, amikor az országot elérte a bankválság. A ház visszaszállt a kormányra, de az nem tudott vele mit kezdeni. Az épület nem állt sokáig üresen. Önkényes lakásfoglalók szállták meg az épületet, számukat mára mintegy 2500-3500-ra teszik. Felépítették egy saját ökoszisztémát - szaniterek, villamos energia, kiskereskedelem, rekreációs központok, és az épület biztonságáról is gondoskodnak. Egy függőleges nyomortelep a XXI. században.

Egy torony annyi mindent akar hirdetni. A tervező és építői csoport gazdagságát és szervező munkáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olyan sokan élünk a földön, hogy egymás mellett már nem jut hely,

csak egymás alatt és felett.

Ahogyan az imádság,

úgy a nyomor is is az égre kiált.

Bár nem túl derűsek a kilátások,

de néha a látvány kárpótol valamit.

A társadalmi válság immár többszintessé vált.

De nemcsak a válság, a megoldás is. Vertikális farm ötletek zoldbazar

Ha a termőterületeket beépítik házakkal, akkor a termesztést bele kell tervezni a házakba.

Végül amikor a városok elfoglalják a fák helyét, akkor nekik is csak felfelé lehet terjeszkedni.

 Milánónak függőleges erdeje lesz.   terport.hu

Ha össze akarjuk foglalni, akkor talán Jézus példázata a legjobb:  „Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig? Nehogy - miután alapot vetett, de nem tudta befejezni - gúnyolni kezdje mindenki, aki látja, és ezt mondja: Ez az ember építkezni kezdett, de nem tudta befejezni.” Lukács evangéliuma 14.28-30

Az első példa talán jól mutatja a toronyépítés nehézségeit. Ha nincs jól kiszámítva a költség és ha még hiúságból is épül, akkor a bábeli sors marad. Szétszéledő építők és pusztuló torony. A többi torony építése szinte szükségszerű. Csak remélni lehet, hogy nem jutnak a bábeli torony sorsára.

Egészen új terek és életmód alakul így ki. Városi farmok, és erdők. Ez pedig újabb módon gondolkodó kultúrát és embert hoz létre. Talán éppen bele fog férni a mindennapi öngondoskodás, tevékenyebb életmód is. Nem azért mert szegény, vagy nincs más, hanem az új feltételek adottak lesznek erre. Pontosabban erre lesznek adottak.

Csak mi lesz, ha a szarvasok, őzek, medvék, rókák ostromtornyokkal jelennek meg, hogy hozzájussanak a terméshez és erdőhöz?

 

Hozzászólások