Tartózkodtak a Fidesz európai parlamenti képviselői az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslat végszavazásán az EP szerdai strasbourgi ülésén – hívta fel a figyelmet Mester Barnabás, a Radikális Európai Demokraták alapítója.

Betiltaná a Fidesz a műanyag zacskókat, de nem szavazta meg az erről szóló javaslatot - hvg.hu

Egy indonéz nagyváros ingyen buszjegyet ad azoknak, akik összegyűjtik és a kijelölt beváltó-helyekre szállítják a műanyag-hulladékukat. Ezzel akarják elérni, hogy 2020-ra a városban ne legyen újrahasznosítatlan műanyagszemét.

Ingyen buszjegy az összegyűjtött szemétért - hirtv.hu

A gyermekek imádják nézni a kukásautókat. Az iskolában az alsós gyermekek között gyakran előfordul, hogy a kukásautó zajára az ablakhoz sietnek, vagy nagyobb önfegyelmet gyakorolva zsiráfnyakat növesztenek, és úgy próbálnak kilátni az utcára, mert itt a lenyűgöző, csörgő-zörgő-börgő nagy autó, ami oly ritkán jön. Mivel hetente csak egyszer gyűjti össze a szemétet, és havonta csak egyszer a szelektívet, így a kukásautó adta élményre sokat kell várni, ha lemaradsz.

Jóllehet a kukásautó nagy élmény a gyerekeknek, mégis a szemét egyenlőre probléma és kudarc a világ számára. Sokan elégetik, mondván régen is ezt tették. Valóban, a gyehenna (geh veneh-Hinnom) tüze is onnét ered, hogy az ókorban meggyújtották a Jeruzsálem városából kihordott temérdek szemetet. Természetesen abban nem volt műanyag, nem keletkezett sokféle-fajta mérgező anyag az égés során. Akik ma szemetet égetnek, azok közvetve ölnek. Akik a szemetet az erdőbe hordják, azok is közvetve ölnek. Mert mi történik az erdei szeméttel? Láttuk a Tisza esetében: a tarvágások miatt a magasabban fekvő területekről alá zúdúl a víz, magával mossa a szemetet, ami eljut a folyómedrekig, és onnét hömpölyög tovább a folyamok segítségével tengerekbe és óceánokba. Ott pedig nem tűnik el nyomtalanul.

A szemét egy olyan tényező, ami globális nehézséget okoz az emberiségnek. Mekis pohár százhúsznál az ablakon ki, veszélyes hulladék konténerekbe rakva Angliából ki, sőt, akár a Föld nevű bolygóról is ki lehet szórni az űrbe a szemetet. Mindent szabad, csak nem minden használ. Pál apostol még ide is passzol! (1Kor 6,12)

Valahogy meg kell találni a probléma megoldását. Olyan anyagok szükségesek, amik gyorsan elbomlanak vagy újrahasznosításuk célravezető. Nem elég csak szavazni róla, hanem fel kell építeni egy rendszert, ami szavatolja a probléma megoldását. A legnagyobb volumenű tényező a pet palack. Rengeteg fogy belőle, zsákszám termelődik háztartásonként. Tetszik az indonéziai ötlet, ami motiválttá teszi a város lakóit, és végül a város közösségének javára fordítja az összegyűjtött hulladék felhasználását is az eladása által. Ilyesmi leleményességre van szükség, és akkor nem fújja a szél a műanyag palackokat az utcán, és nem kell a műanyagot égetők elől visszamenekülni babakocsival a házba.

Hozzá kell fogni a probléma megoldásához, azaz a megvalósításhoz. Ez nyilván ott kezdődik, hogy szavaznak róla, vállalják az igen gombocskát, és kidolgozzák az eljárás rendet. Érdekeltté teszik a környezetet és a profitorientált valóság résztvevőit. Végül is Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Ez a gyarló világ gyarló mechanizmusa...