Vigyázó szemetek ide-oda vessétek!

...a keresztény kultúrának nincs radikális alternatívája, pontosabban fogalmazva semmiféle alternatívája nincs. A kereszténységgel „belülről” leszámolni kívánó kísérleteket, a felvilágosultak diktatúrájának nettó barbarizmusát, a bolsevizmust, a nemzetiszocializmust ismerjük. A kívülről érkező, valóban létező alternatíva pedig az iszlám. Nincs másik.

A pusztítás megváltástana - nem csillapodó amerikai erőszakhullám: a demokráciát csőcselékuralomra cserélik? - magyarnemzet.hu

Elvesztvén a gondolkodást körülölelő naivitást, az emberre rászakad a felismerés: minden politika. Elvesztvén a keresztyén gondolkodást körülölelő naivitást, az emberre rászakad a felismerés: szinte minden egyházpolitika. Helyezkedés, érvényesülési érdek, markolási szándék, vízió... s mindez nyakon öntve egy nagy adag kegyességgel, ami tulajdonképpen a köpönyeg szerepét tölti be (elrejt, eltakar, befed). Eszköz ahhoz, hogy környezete számára létrehozzon egy illúziót, és néha még saját magának is, hogy jogalapként szolgáljon.

Megkerülhetetlen

...az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy „fúziós fehérje” lehet a leginkább alkalmas. Ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek.

A koronavírus ellen fejleszt gyógyszert Magyarország, a Richter is beszáll - mandiner.hu

„Most egymást hívogatjuk a konkurens cégvezetőkkel, és gyakorlatilag sírnak az ügyvezetők egymásnak” – festette le az rendezvényes cégek helyzetét Erdős. Azt követően, hogy Európában is megjelent a koronavírus, sorra mondták le a nemzetközi vásárokat, konferenciákat, míg a nemzetközi nagyvállalatok utazási korlátozásokat vezettek be. Magyarországon az elmúlt két hétben vált igazán látványossá a járvány gazdasági hatása.

Teljesen lenullázott egy magyar iparágat a járvány - g7.hu

Ne hagyjátok az úrvacsorát és a kézfogást!

Kérjük, hogy az istentiszteleteken külön-külön úrvacsorai kelyhekben osszák az úrvacsorai bort. Ne igyanak nagy, közös kehelyből! Sok gyülekezetben szokás, hogy a lelkipásztor istentisztelet végén kézfogással búcsúzik a hívektől. Kérjük, hogy járvány idején tekintsenek el ettől.

Koronavírus: a Magyarországi Református Egyház felhívása - reformatus.hu

Reményik Sándor 1925-ös verssorai jutottak kicsit módosítva eszembe, amikor olvastam az evangélikus felhívást. Ne hagyjátok az úrvacsorát és a kézfogást! Nem palotaforradalmat indítok, csupán azt írom le, hogy úgy vélem, a koronavírusnak nagyobb a füstje, mint a lángja. A füst pedig az, ahogyan az eucharisztikus konferencia évében, és arra reflektálva az úrvacsora témáját körüljáró dunántúli lelkészkonferencia évében reagált a magyarországi három nagy történelmi felekezet. Kommunikációs elvárások - pipa! Hitbeli tanúskodás - pipa? Számtalan influenza járvány és látogatási tilalom volt hazánkban, mégsem olvastunk úrvacsorát és testvéri köszöntést érintő útmutatást.

Nincs új a NAT alatt?

A magyar oktatás problémáiról, a Nemzeti alaptantervről már sok bírálat jelent meg, de talán egyik sem vágott annyira a kormány elevenébe, mint az egyházi iskolák tanárainak most megjelent, higgadt állásfoglalása. A nyílt levelet mostanra már közel 1200 katolikus, evangélikus, református iskolában tanító tanár írta alá. Ott vannak köztük az ország neves piarista és ferences gimnáziumainak, az evangélikus Fasori Gimnáziumnak a tanárai, mint ahogy Soprontól Nyíregyházáig számos más egyházi iskola pedagógusa is. 

Az egyházi iskolák tanárainak kritikája a rendszer elevenébe vág - index.hu

A Prédikátor könyvének kezdő soraiban olvashatjuk a nagy felismerést: nincs új a nap alatt (Préd 1,9). Két napja mégis úgy csattant a virtuális világ netasztalán a piraista tanárok natos véleménye, mintha ennél váratlanabb és újabb széles e világon nem is történhetett volna. Az antisoros védjegyű, kormányhűség netovábbjának tartott egyházak veteményeskerjeinek porkavarása valóban váratlan. Állítólag kormánytelefonok égnek az érintett iskolák irányába, hogy helyreigazíttassék ez a fogalmazvány. Állítólag.

A mindenízű puding esete a tankönyvi abortusszal

A tankönyvet, amelynek Családtervezés című fejezete tartalmazza az egyértelműen abortuszellenes szövegrészletet (132. oldal) az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) adta ki. (...) a szerző a szövegben egyáltalán nem tér ki arra, hogy a férfiaknak milyen felelősségük van a fogamzásgátlásban és a nem kívánt terhességhez vezető helyzetekben. Arról sem tájékoztatja a diákokat a szöveg, hogy milyen egészségi okokból lehet szükség a mesterséges terhességmegszakításra.

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket - hvg.hu

Gyermekként, majd főleg kamaszként gyakran próbálgattam a határok feszegetését. Próbálkoztam vegyíteni dolgokat, hátha valami különleges és világraszóló kerekedik ki belőle. Így aztán egyszer összeöntöttem csokis, vaníliás és epres pudingport, kevertem hozzá sok-sok kanál cukrot, és megfőztem másfél liter tejjel. Idő és energiaspórolásnak tűnt. Egy jó ötlet, de pocsék végeredmény. Seízű, seszínű katyvasz lett. Pedig én mindenízű és mindenszínű pudingot akartam. Valahogy úgy, ahogy sokan azt elképzelik a tankönyvekről. Jelen esetben  a biológia tankönyvtől: tájékoztasson mindenről, sőt mindenről is; ne reklámozza az abortuszt, és ne tekintse bűnnek; együttérző legyen, miközben többségi normában gyökerezik; bárki olvassa, legyen számára szalonképes. Csakhogy túl sok a szalon, amihez igazodni kellene.

Cölibátus forever?

Ferenc pápa szerdán elutasította azt a javaslatot, amelynek értelmében a rendkívüli paphiánnyal küzdő Amazónia egyes vidékein kivételesen – bizonyos feltételeknek megfelelő – nős férfiak is szolgálhattak volna papként. Több mint 30 oldalas apostoli buzdításában a 82 éves argentin pápa rámutatott, hogy új módszereket kell találni arra, hogy több pap vállaljon szolgálatot a régióban, valamint ki kellene terjeszteni az állandó diakónusok szerepét. A diakónusok házasok is lehetnek, és egyebek mellett keresztelhetnek, eskethetnek, temethetnek, azonban szentmisét nem mutathatnak be. „Nem maradhatunk közömbösek. Meghatározott és bátor válaszokra van szükség az egyház részéről” – fogalmazott, példaként hozva fel a misszionáriusok hatékonyabb toborzását. A vatikáni Amazonas-szinódus tavaly ősszel szavazta meg a szóban forgó javaslatot, amely így az egyházfő elé került. Az Amazonas-térség 184 voksolásra jogosult püspöke közül 128 szavazott igennel a reformra, míg 41 ellenezte.

A pápa elvetette a cölibátus részleges feloldását - mandiner.hu

"Mozdulnak már lassan a csillagok"

Arra a kérdésre, hogy a tiltakozást esetleg elvinnék-e odáig, hogy megtagadják a NAT alapján elkészítendő helyi tantervek kidolgozását (ennek határideje április 30.), azt válaszolták: „Ilyen időtávban még nem gondolkodtunk, erősebb a reményünk, hogy addig ezt az elfogadhatatlan alaptantervet visszavonják.” Egyikük azonban ironikusan megjegyezte: „Ha nem, el kell gondolkodnunk egy olyan érettségi tétel kidolgozásán, hogy »Az antiszemitizmus megjelenési formái Wass Albert prózájában«.”

Egy pécsi gimnáziumból jött az első tantestületi tiltakozás az új NAT ellen - 444.hu

A NATtal mindig baj van. Akárhogyan igazítják, húzzák-vonják határait, mindig akad elégedetlenkedő és háborgó. Most éppen Nyírő, Herczeg, Wass mentén feszül neki az ellenzők hada. Ha benne van, az is baj, ha kimarad az is baj? 

Rémisztő

Szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt, ahogyan ez a napokban egy választott tisztségviselő részéről elhangozhatott. Tehette ezt a megszólaló úgy, hogy kijelentésétől – tudomásunk szerint – eddig sem a kereskedelmi csatorna, sem pártja, sem a hasonló esetekben többször fellépő érdekvédelmi szervezetek határozottan nem határolódtak el. Ezt a tragikus emlékeket idéző hozzáállást elfogadhatatlannak tartjuk, és határozottan kérjük a politikai élet minden szereplőjét, meggyőződésétől és hovatartozásától függetlenül, hogy munkáját a közjó érdekében, az etikai és erkölcsi normák megtartásával végezze. Hitünk, kultúránk, történelmünk arra tanít bennünket, hogy tiszteljük egymást és a másik emberi méltóságát, még akkor is, ha véleményünk nem mindenben egyezik.

Megdöbbent a püspöki kar Niedermüller Péter kijelentésén - 777.blog.hu

Válásmentes update csomag

Volt nekem egy videóm öt nappal ezelőtt, ahol azt mertem mondani, hogy bizony sajnos az elhízás nagyon sok házasságnak a végét jelenti, és ezt bizony nagyon sok nő a szülés után rontja el. Kitört a forradalom. Azt várják, kérjek bocsánatot. Eljött az ideje. Szeretnék a stílusom miatt bocsánatot kérni, a mondandóm miatt soha. 

Schobert Norbi: A stílusom miatt bocsánatot kérek, a mondandóm miatt soha - 24.hu

Megmozdult az ország! Csak nem aerobikkal, hanem okostelefon nyomkodással. Egy hete kanyarog a döngő-léptek-show, és úgy látom, a lényegről nem esik szó. Leragadt a téma, és valamiféle dundi-védelem szintjén mozog. Akinek van felesleges kilogramm a testén, vagy akinek szerette nem a normál határok közötti testtömeg-indexszel rendelkezik, bizony nagy számban posztolt, hozzászólt, védekezett vagy anyázott. Szellemes vagy éppen arrogáns karikatúrák készültek a fitness házaspárról, dal is készült klippel együtt. Lévén ilyen az ember: követ kővel tud egyből viszonozni. Sőt, követ sziklával is!

GyöngyöspaRRRa

"Van jogszerű vagy indokolható elkülönítés és van jogellenes elkülönítés. A jogszerű elkülönítés, amit nagyon sok helyütt tapasztalhatunk az országban az nem feltétlenül rossz. Ezt úgyis hívja, nem mondanám, hogy a köznyelv, de mondjuk a szaknyelv, hogy integrációra felkészítő szegregált oktatás”  nyilatkozta az Alapjogokért Központ igazgatója. Azokon a településeken, ahol az iskolába járó romák aránya 80-90 százalék, gyakran élnek ezzel az oktatási modellel – tette hozzá a Hír TV. „Ott mondjuk nagyon nehéz megvalósítani integrált oktatást, hiszen az adott településen vagy városrészen a cigányság van számbeli fölényben, az ottani beiskolázott gyermekek vagy az ottani iskolák nyilvánvalóan úgy működnek, hogy a helyi lakossági arányoknak megfelelően a cigány gyerekek is számbeli fölényben vannak, vagy sokan vannak egy iskolában.” – folytatta Szánthó Miklós, aki szerint ebben az esetben a civilnek mondott szervezetek perlési politizálásáról beszélhetünk.

Informátor: Forrnak az indulatok Gyöngyöspatán - mandiner.hu

A felelősségvállalásról

Én vagyok a párt elnöke. Minden egyes elvesztett városért nekem is van felelősségem. Vagy azért, mert nem közreműködtem abban, hogy jobb jelöltet találjunk; vagy azért, mert a kampányba nem tudtm elegendő enrergiát bele tenni; vagy azért, mert nem tudtam közreműködni olyan valasztási stratégia kidolgozásában, ami győzelemhez vezetett volna. A párt elnöke az generális felelősséget visel minden egyes sikerért meg kudarcért is.
Az egyetlen dolog, amit fel tudok hozni a mentésgemre, hogy több helyen nyertünk, mint ahány helyen vesztettünk. Ha nem így lenne, valószínűleg nem is tudnám megtartani a pártelnöki tisztséget.

Orbán: Minden elveszett városért felelősséget vállalok – index.hu

A kormányfő éveleji sajtótájékoztatóját lehet akár óvatosnak, akár túlzónak tartani attól függően, hogy ki, hogyan és miért hallgatja. Sok múlik  a szubjektumon, érdeken és szempontrendszeren. Lehet a teljes beszédet, vagy annak részleteit górcső alá venni, motiválhat túlfűtöttségtől egészen az érdektelenségig bármi, megakaszthat egyetlen részlet vagy pontról pontra boncolgtható a beszéd. Engem egyetlen dolog ragadott meg, és gondolkodtatott el: a felelősségvállalás.

A közöny

Ha nehezen is, de 1947 végére megszerezte építész diplomáját, azonban a holokauszt alatt tapasztalt közöny, egy életre elidegenítette Európától. Menni akart, minél messzebb. Még abban az évben, alig 20 dollárral a zsebében hajóra szállt New York felé.

Holló, aki a fellegekig emelkedett Auschwitz után - zsido.com

Újabb részletek derültek ki a brutális kőbányai gyilkosságról: a sikolyokat és a kiabálást többen is hallották az épületben, de nem mertek bemenni, csak amikor egy véres ruhájú férfi kirohant az utcára. 

Kőbányai gyilkosság: többen hallották a nő sikolyait, de nem segítettek - origo.hu

Adott két ember története, ami térben és időben egymástól távol eső. Azonban a holokauszt poklát megjáró Holló Tibor és a halálra szurkált kőbányai anya esetében van egy közös vonatkozás. Nem más ez, mint a közöny. Milliók halálához járulhat hozzá, vagy akadálya lehet egy élet megmentésének. A környezet aktív érzelmének hiánya gyakran a félelemben gyökerezik.

Hallhatatlan halhatatlan egyház?

Az egyház nem kerülheti el a politizálást, mivel számos politikai kérdés alapvetően erkölcsi kérdés. Ilyen például a házasság és a család védelme, a nemzet és a haza szolgálata, a gazdasági verseny korlátozásának szükségessége. Ilyen kérdésekben az egyház nem hallgathat. Az egyháznak véleményem szerint nagyon határozottan fel kell vennie a küzdelmet a liberalizmussal szemben, mivel a mai liberalizmus mélyen keresztényellenes. A keresztény ember mindig másokért élő, másokat szolgáló ember, s éppen ezért mindig közösségekben (családban, egyházban, nemzetben) gondolkodik. A liberálisok ezzel szemben individualisták, úgy vélik, hogy a hagyományos közösségi kereteket fel kell számolni, mert azok az egyén szabadságát korlátozzák. Szerintük az egyénnek csak önmagával kell törődnie, és elsősorban a saját, egyéni fogyasztását kell növelnie. A fogyasztói társadalom gondolata a keresztény értékrenddel ellentétes: a Krisztust követő ember nem a materiális javak megszerzésében, birtoklásában és elfogyasztásában keresi élete értelmét. A keresztény ember tiszteletben tartja a természet Isten által teremtett rendjét. A liberálisok ezzel szemben azt mondják, hogy a természet rendje nem gátolhatja az egyéni szabadság kiteljesedését. Ha az egyház ilyen kérdésekben hallgat, nem teljesíti hivatását.

Ingyen gyermek

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Januártól ingyenesek a meddőséget kezelő gyógyszerek - hirado.hu

Én aztán tudom, mibe kerül egy gyermek. Lelkileg és anyagilag egyaránt. A másé, a senkié és az enyém.

Három évig támogattunk egy anyát gyermekével együtt, hogy állják a sarat a komoly szakértői leírással bíró, az állami rendszerben mégis nagyon jól lavírozó, pénzzel és megtévesztéssel játékszerként bánó, szociopata apával szemben. Pontosan tudom, mit jelent a szakértői vélemények figyelmen kívül hagyásával meghozott bírói végzés, és az azzal való szembe menetelés a gyermek és anya életét szem előtt tartva. Pénz, paripa, posztó... no, meg erős idegrendszer és nagyon sok imádság kell hozzá. Hála a meghallgatásért!

Tolltartó és bicska

"Arra figyeltem fel, hogy a tanárnő sikítva a földre rogy. Egy osztálytársam választotta szét őket és vette el a sráctól a kést. Közben a többi osztálytársam felsegítette a tanárnőt és kivezettük a teremből. Azonnal hívtuk a mentőket" - mesélte a diák. Szerinte a támadás után az elkövető beült a tanári székbe, ahol nyugodtan, "mondhatni vigyorogva ott ült a székben és várta a rendőrök érkezését". A társai kérdezték, hogy miért szúrt, amire azt mondta, hogy azért, mert "rá akarta vezetni a tanárnőt, hogy nem jó, amit csinál, a tanítási módszerei".

Osztálytársa szerint vigyorogva ült a tanári székbe a fizikatanárát megkéselő fiú - szeretlekmagyarország.hu
 

Döbbenetes és elfogadhatatlan, amit a tizenhét éves srác tett móresre tanítás címszó alatt. Egy szemernyi mértékletesség és arányosság sem volt benne. A fejét vesztett diák helyét vesztette.

Degradáció-dáridó

Tömény irracionalizmus, aprólékosan rendszerbe szervezve. Megvan benne a helye minden angyalkának és krampusznak, van pokol és mennyország, van megváltás és van az imának helyes módja, és igen, ott ólálkodnak a démonok a tévében, hogy beszippantsanak, ha gyönge vagy. Ott van a Jelenések könyvében maga a sárkány. Sok-sok embertársunknak hoz rendet, célt, értelmet az életébe, hogy halálkomolyan vesz egy trehányan összetákolt szerepjátékot. Tudják, miféle szörnyek lesnek rájuk a sötétben, de azt is, hogy milyen rituálékkal védhetik meg magukat. Rendelkezésükre áll a kő-papír-olló szabálya, és ez nekik jó. Középút nincs. Aki a jógamatrac alatt lopakodó démont kiröhögi, az jó, ha tudja, hogy vele együtt kiröhögi a homályosan, néhanapján eszébe jutó jóistent is. Semmivel sem idétlenebb gondolat, hogy egyes tornagyakorlatok ránk hozzák az ördögöt, mint az, hogy a csecsemőt össze kell vizezni, és attól jobb lesz az élete. És semmivel sem butább elképzelés a jógával támadó sátán, mint a ránk vigyázó isten.

Jézuska és a jógadémon - hvg.hu

JÓGA-MÓKA

Az atomhatalom egyelőre visszafogottan reagált a Kőbányáról érkező támadásra."Az Indiai Köztársaság Nagykövetségével, jogászokat bevonva" keresi az "arányos diplomáciai és jogi lépéseket" a Magyar Jógaoktatók Szövetsége - derül ki a szervezet Facebook-közleményéből. Az MJSZ Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének kijelentéseire reagál, miszerint a jógázás démonokat idéz meg, többek közt azért, mert a buddhizmus és a hinduizmus eleve a sötét erőkkel áll szövetségben, és a jóga onnan származik.
Az MJSZ szerint ezek a nézetek súlyosan sértők a százezres méretű magyar jógatársadalomra, illetve az egész indiai népre; ezenfelül tudományosan megalapozatlanok. 

India is felkapta a fejét Németh Sándor szavaira - hvg.hu

Jó érzékkel a 444, majd a HVG is ráharapott Németh Sándor beszédének jógát elemző részére. Hogy pontosan mennyi megosztást és hozzászólást eredményezett eddig, ők tudják. Egy biztos, a hullám a közösségi médiumokban érzékelhető. A fb oldalakon megjelenő nyilatkozatokhoz fűzött hozzászólások néhol már-már sértő személyeskedést karcolnak. No, de nem onnét merítettem az idézetet, és nem kívánok mellékvágányra gördülni.

Parasztgyerek vs önmegvalósító menyecske

Tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy meghoztuk közös életünk legnehezebb döntését, a jövőben külön utakon folytatjuk. A mai napon hivatalosan is benyújtottuk válási szándékunkat. A közösen eltöltött tizennégy évünket egymás iránti tisztelettel zárjuk le. Most az elsődleges feladatunk az, hogy a számunkra két legfontosabb személyt, közös gyermekeinket a körülményekhez képest megóvjuk. Ezért arra kérjük a sajtó képviselőit, hogy döntésünket tartsák tiszteletben és legyenek tekintettel kiskamasz fiainkra. Továbbá tisztelettel kérjük a média munkatársait, hogy gyermekeink képmását ne hozzák nyilvánosságra, és tartózkodjanak találgatások, valótlan állítások közlésétől. Válásunkkal kapcsolatban egyebet nem kívánunk megosztani a nyilvánossággal. Megértésüket köszönjük.

Válik a Rogán házaspár - index.hu

Satnya szívcsere

...nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum. Egyre több erdélyi magyar választja őket a romániai választásokon. Az USR-PLUS elkötelezett a magyar kisebbség ügyei mellett, melyeket, ha kormányra kerülnek és nem tartják be, akkor vége van a kettőnk közötti kapcsolatnak. (...) Ha azt gondoljuk, hogy csak és kizárólag romániai magyar pártokkal lehet szövetséget építeni, akkor rossz úton járunk, ezt a 21. századi politika már meghaladta. 

Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője! – Fekete-Győr András a Mandinernek - mandiner.hu

Cseh Katalin szerint az európai kohéziós politika jó lehetőség a határokon átívelő együttműködésre. „Fel kell ismernünk, hogy erősebbek vagyunk, ha együttműködünk” – húzta alá. A képviselőnő szerint az emberek készen állnak a változásra, a populisták pedig vereségeket szenvednek, mint a magyarországi önkormányzati választásokon.

Cseh Katalin is beszállt az USR kampányába - mandiner.hu

"...carnis resurrectionem..."

 „Ne bonyolódjunk bele mély filozófiai magyarázatokba, elég egy óvodás gyereknek annyit mondani a halálról, hogy az illető már nem él, nem dobog a szíve. Bármit is higgyünk mi magunk, a gyereknek feldolgozhatatlan, ha azt állítjuk, hogy nincs a halál után semmi. Ők nem így gondolkodnak erről, nem ilyen a gyermeki lélek, és ez a vélekedés kifejezetten félelmetes is lehet számukra. Mesélhetünk nekik arról, hogy más-más vallások másképp látják a halált: »vannak, akik, úgy hiszik, hogy a mennyországba kerülünk; vannak olyanok, akik szerint újjászületünk«. Láttathatjuk a halál utáni életet a biológiai körforgás szemszögéből is. Gyakorlatilag bármilyen opció játszik, csak a teljes megszűnés teóriája nem!”

„Akkor most a giliszták megeszik a nagymamát?” – beszélni kell a halálról a gyerekekkel - nlc.hu

Oldalak