Végre!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelenleg az a cél, hogy az iskolák szeptember 1-jén hagyományos, megszokott formában nyithassanak ki.

A cél a hagyományos tanévkezdés szeptember 1-től – eduline.hu

 

Ha szeptember, akkor iskola, így van ez Magyarországon emberemlékezet óta, s talán az is igaz, hogy az elmúlt hónapok szülőt és gyermeket próbáló digitális oktatása miatt mindenki reménykedve várja, hogy a tanév szeptemberben végre hagyományosan indulhasson. Bár a helyzet meglehetősen képlékeny, hiszen a járvány  -egyenlőre Magyarországon kívül- mindenhol új erőre kapott, mégiscsak jó azt látni, hogy a döntéshozók az iskolapados verziót támogatják.

Szemben a forgalommal

Hárman meghaltak, amikor egy forgalommal szemben közlekedő autó összeütközött egy másik autóval az M5-ös autópályán péntekre virradó éjszaka, idézi az MTI a rendőrség közleményét. A helyszínen hárman életüket vesztették, további három ember pedig megsérült.

A forgalommal szemben haladt egy autó az M5-ösön, hárman meghaltak - index.hu

 

Van az a vicc, amikor a rádióban bemondják, hogy egy autós a forgalommal szemben …rossz vicc, pontosabban: nem vicc, hanem tragédia. Nem most történt először, mégis reménykedünk, hogy talán többet nem fog ilyen előfordulni.

Mennyi az annyi?

A Ferencváros eddig több mint egymilliárd forintot keresett azzal, hogy a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójából indulva bejutott az Európa Liga csoportkörébe – írja az MTI. 

Eddig több mint egymilliárdot keresett a Fradi a nemzetközi kupákban - rangado.24.hu

 

Hajlamos az ember szinte mindent a pénz oldaláról megközelíteni, nyilván nincs így ez másként az élsport esetében sem. A modern labdarúgásban megszokhattuk már, hogy szinte kivétel nélkül mindig a pénz beszél, legyen szó egy klub létéről, felemelkedéséről vagy bukásáról, arról, hogy melyik játékos hol játszik, ki az edző, s a sort még folytathatnánk. Természetes folyamat ez egyrészt, hiszen a labdarúgó csapatot is üzemeltetni kell: fenn kell tartani a stadiont és az edzőközpontot, állni kell a játékosok, edzők bérét, fizetni kell az alkalmazottakat, s amit biztosan tudunk, hogy a mai modern labdarúgás rendkívül költséges sport, legyen szó akár egy kisiskolás korcsoportról, akár a nemzeti bajnokság legelőkelőbb csapatairól. Nem csoda hát, hogy a csapatok tulajdonosai és elnökei mindent megtesznek azért, hogy minél több bevételhez jussanak. Ennek nagyszerűen álcázott területe a nemzetközi kupák sorozata, ahol kivétel nélkül minden csapat a hőn áhított csoportkörért lép pályára. Itt lehet nagyot szakítani, s jó szerepléssel, a keresett pénzt okosan befektetve (jó játékosok vásárlása) akár az állandó csoportkörös szereplés, s ezzel együtt az állandó pénzkereseti lehetőség is összejöhet. 

A labda kerek, vagy a pénz beszél?

Az eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Groupama Arénában a Ferencváros, ami a zágrábi 1-1 után 4-0-ra kapott ki a BL-selejtezőben, ezzel kiesett a sorozatból. Az Európa Ligában küzdhetnek majd tovább a csoportkörbe jutásért.

Átgázoltak a Fradin, 0-4-gyel ment tovább a Dinamo Zagreb – index.hu

 

Tudtuk, hogy a Dinamo jobb csapat a Fradinál, ám azt is tudtuk, hogy okos taktikával, szurkolói háttérrel, komoly koncentrációval bárki legyőzhető. Aztán jött a budapesti meccs második félideje, s a horvátok percek alatt szertefoszlatták a zöld-fehér reményeket. A Bajnokok Ligája álmoknak így hát búcsút inthetünk, ám nincs még semmi veszve, hiszen jövő héten csütörtökön kiharcolható az Európa Liga csoportköre. De mitől s miben jobb csapat a horvát együttes? Miért és kinek fontos ennyire a Bajnokok Ligája? A sport napjainkban csak a pénzről szól, vagy van esélye a régi idők focijának is?

Szivárványban utaznak?

Üdítős üvegek veszik át a hetero- és homoszexuális párok helyét a Coca-Cola reklámkampányában, de a szivárvány marad. A cég közleményben adott hírt arról, hogy a Sziget Fesztiválhoz időzítve új plakátokkal hirdetik a #loveislove kampányukat. Szerdától a Szigeten és a hirdetési felületeiken is a szivárvány címkével ellátott palackok láthatóak. A limitált szériás termékeket kizárólag a fesztiválon lehet majd kapni.

Lecseréli a plakátokat a Coca-Cola – hvg.hu

 

Nem igazán követtem a héten figyelemmel a nagyvilág híreit és az internet népének reakcióit, lévén nálunk nagybetűs FESTÉS van, így életem a glettvas és a festőhenger árnyékában telt, mindenesetre esti kikapcsolódásként végigpörgettem néhány híroldalt, s így találtam rá Magyarország, de talán az egész Naprendszer legnagyobb problémájára, a Coca-Cola reklámplakátjaira. Nézzük!

Maximális ostobaság

Harry herceg kifejtette a brit etológusnak azt is, hogy maximum két gyereket szeretnének, vagyis ha megszületik első közös Archie nevű gyerekük már csak egyet. Harry ezt azzal indokolta, hogy mióta tudja, hogy apa lesz, máshogy látja a világot és a környezetvédelem miatt döntöttek úgy, hogy gyerekből elég lesz a kettő.

Harry herceg maximum két gyereket szeretne – mandiner.hu

 

Szerintem Harry herceg és Meghan hercegnő nem féltik eléggé a bolygót. Ha igazából fontos lenne nekik a Föld jövője, nemhogy kettő, de még egy gyermeket sem vállalnának, sőt, erre bíztatnák nemcsak a Vogue magazin brit olvasóit, hanem azokat a bangladeshi, indiai, pakisztáni vagy éppen fekete-afrikai fiatalokat is, akiknek egyébként eszük ágában sincs Harry és Meghan nyomdokaiba lépni. 

Pont helyett kettőspont

Huszonegy év. Elvileg ennyi a korkülönbség a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó legfiatalabb és legidősebb résztvevője között. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett rendezvény ugyanis a tizennégy és harmincöt év közötti fiatalokat tekinti célcsoportjának. Amikor végigsétáltam a debreceni helyszínen, fel is tűnt a sokszínűség: általános iskolásoktól a dolgozó felnőttekig terjed ez a skála, noha felületes benyomásaim alapján a gimnazisták és a felsőoktatásban tanulók tehetik ki a többséget. (…) Nekünk nagy reményünk, hogy egyszer majd egy családos találkozó koncepciója is megvalósulhat. 

A legtermészetesebb kapcsolatteremtés - parokia.hu

 

Éveken keresztül mi jártunk a Csillagpontra, egészen pontosan háromszor is részt vettünk a gyülekezeteink erre kapható fiataljaival: mindkét alkalommal ott voltunk Tatán, és ott voltunk Mezőtúron is – már egy ideje nem járunk, de ennek nem elégedetlenségi okai vannak, egyszerűen úgy éreztem a legutóbbi alkalommal, hogy ezt a rendezvényt (már) nem nekem találták ki – s jól van ez így. 

Milákcsúcs!

A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. A szám másik magyar résztvevője, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás 1:57.10-zel a nyolcadik helyen végzett.Milák a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte, a felnőttek között először állhat a dobogó tetején vb-n. A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sporttörténelmi, sorozatban negyedszer első Hosszú Katinka után ő harmadik magyar világbajnok a Koreai Köztársaságban.

Óriási világcsúcsot úszott Milák Kristóf - mandiner.hu

 

Ha valahol, akkor a medencében mi voltunk és mi vagyunk a császárok: többszörös Európa-, világ-, és olimpiai bajnok a magyar csapat vízilabdában, úszóink pedig rendre szállítják a fényesebbnél fényesebb érmeket. Egerszegi Krisztina, Kovács Ági, Hosszú Katinka, s a fiúk, Darnyi Tamás, Czene Attila, Cseh Laci, s most Milák Kristóf mutatta meg országnak és világnak, mi fán terem a magyar virtus.

Élet, értelem, gyökerek, kert

„Két dolog köt össze testileg és lelkileg az országgal: az egyik a magyar kultúra, a másik a föld” – mondja Bálint György a Mandinernek. Bálint gazdát a nácik a zsidósága, a kommunisták a földbirtokossága miatt semmizték ki; de kétszer is újrakezdte az alapoktól az életét itthon. Végül egy egész országot tanított a kertészkedésre.

Engem ide köt a magyar föld és a magyar kultúra – a százéves Bálint György a Mandinernek

Bálint György száz éves lett, s a vele készült interjú olvasása közben könnyen az az érzésünk támad, hogy nem egy matuzsálemi kort megérő megkeseredett öregúrral, hanem egy bölcs, szerethető, életvidám nagyapával beszélgetünk. Pedig az élet rettenetesen meggyötörte őt is, szinte átrobogott rajta a huszadik század. S mégis, minden gyötrelem és kín ellenére Bálint György megtalálta élete értelmét, s ez adott neki erőt a talpra álláshoz, magához az élethez. Különös ezt leírni lelkipásztorként, mivel sokunk Bálint gazdája nem vallásos ember, legalábbis sem ebben, sem más interjúban nem beszél hitéről – vall viszont ember, haza s földszeretetéről. 

Műélet műhússal

A növényi alapú műhús tehát már nem is annyira baró. Inkább az az igazán érdekfeszítő, hogy mi lesz azokkal a kezdeményezésekkel, amik élő állatokból vett sejtekből állítanak elő rendes húsnak kinéző husit. Mert van ilyen is, ezeknek a kutatásoknak az egyik üdvöskéje a San Franciscó-i székhelyű Memphis Meats, de ők jelenleg még nem tudják megmondani, hogy mikor kerül az éttermekbe a termékük. Nem úgy az izraeli Aleph Farms, amely 2021-ben tervezi bevezetni az első igazi hús alapú laborhúst, ezzel világelsők lennének, persze ehhez még a konkurens cégeknek is lehet néhány szava.

2021-ben kerülhet éttermekbe az igazi hús alapú műhús - index.hu

 

Érdekes lehet a műhúsból készült étel, pont olyan, mint a műcuccokkal teleaggatott élet: totálba térkövezett udvar, műcsaj műszempillával, sport helyett e-sport, hit helyett hiszékenység, kapcsolatok helyett közösségi oldalak…

Betontengerre magyar?

És valóban, az országban az elmúlt bő másfél évtizedben igencsak megszaladt a térkő, ami idővel a rendezettség szinonimája lett, a gyártók fürdenek a településekről áramló – főleg uniós támogatásokból megvalósuló – megrendelésekben, épül, szépül kis hazánk. A rendezettség ezen érzete azután érezhetően átszivárgott a mindennapi felhasználók ízlésvilágába is, aki teheti, díszkövekkel kezdi burkolni kertjének egy részét, legalább az autóbeállót, vagy a gyalogos útvonalakat, majd idővel teljesen átveszi az uralmat. A térkövezés egyfajta össznépi szenvedéllyé vált, lassan el is feledkezünk arról, hogy mi lenne eredeti funkciója, szerepe, idővel kiszorít minden mást kertünkből.

A térkővel leburkolt ország - mandiner.hu

 

Aki próbált már tavaszi hóolvadások, nyári záporok, őszi esők és téli havazás után a sáros, térdig, de legalább bokáig érő mocsokban közlekedni akár autóval akár gyalog, az tudja, mekkora érték a térkő. Nemcsak hasznos, de szép és mutatós is, ám ahogyan lenni szokott, lelkesen és egyre magabiztosabban „toljuk túl” ezt az egyébként értékes és korántsem olcsó építőanyagot. Mindenhová térkövet! – adták ki a jelszót az önkormányzatok és háztulajdonosok, s burkoltatják le saját kis világuk minden egyes szegletét, hogy aztán térkőben és kavicsban fuldokolva, a térkövet ivóvízzel locsolva, hamis ciprusok és tuják nemlétező árnyékába menekülve arról panaszkodjanak, milyen kibírhatatlan a hőség.

Nincs olyan rejtett dolog...

A rendőrség lezárta a Fenyő-gyilkosság ügyének vizsgálatát – jelentették be pénteken a rendőrség honlapján. A megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amelyet Jozef R. hajtott végre – írták.

Gy. Tamás megbízásából ölhették meg a vállalkozót – nemzetisport.hu

 

A jogerős ítéletig mindenki ártatlan, s ezt nem árt figyelembe venni a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban is. Tehát még véletlenül sem szeretném azt írni, hogy Gyárfás Tamás megbízásából dördülhetett el az a bizonyos fegyver huszonegy évvel ezelőtt – ezt nem tudjuk, éppen ezért nem állíthatjuk. Annak ellenére sem, hogy az Ügyészség megalapozott gyanúja szerint erre kell következtetnünk. Más a gyanú, a vád, és más az ítélet, láttuk ezt már sokszor. Inkább a címben megfogalmazott bibliai igazságra hívnám fel a figyelmet: nincs olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék.

Az idő nem vár senkire

A Universal Music közzétett egy eddig kiadatlan videót, amin Freddie Mercury énekli a Time Waits for No One című számot, írja a Variety. (…)Dave Clark elmesélte, hogy amikor Mercury Mike Moran zongorakíséretével felénekelte a dalt, ő szabályosan libabőrös lett, annyira megérintette az előadás.

Eddig nem hallott Freddie Mercury-felvétel került elő - index.hu

 

A Queen együttes HIV fertőzés következtében elhunyt énekese pontosan harminchárom évvel ezelőtt énekelte el Time waits for nobody című számát, amelynek lecsupaszított, vokálok nélküli verzióját tíz év kutatás után találták meg, talán nem is véletlenül a Bohém Rapszódia című film hatalmas sikere után időzítve a bejelentést. Meghallgattam mindkét verziót, nekem az „új” tetszik igazán, s ahogyan Freddie Mercury csodálatos hangja hallatán borsózik a hátam, eszembe jut, vajon mit hagyunk örökül, s hogyan emlékeznek ránk? Egyáltalán: élünk-e a talentumainkkal?

Kövezés

Állatkínzás miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert feljelentése alapján június 13-án egy látogató utcakövet dobott egy görög teknősre. A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és elfogták a feltételezett elkövetőt. A 28 éves V. Adélt előállították, kihallgatása folyamatban van, a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását tervezi.

Elfogták az állatkerti teknőst megölő nőt - index.hu

 

A megkövezés népszerű kivégzési forma volt a bibliai korban, olvasunk is róla több helyen a Szentírásban, legismertebb sztori talán a házasságtörő asszony „majdnem-megkövezése”. Bizonyára ma is alkalmaznánk, ha nem lennénk amolyan képmutató felvilágosult, kifinomult úri népség, s a Büntető Törvénykönyv nem büntetné. Mondjuk, ennek ellenére virtuálisan vagy verbálisan kövezünk ám, napi rendszerességgel lesújtunk, jogos, vagy annak vélt felháborodásunkat, frusztrációnkat, sebzettségünket ilyen módon levezetve.

Gyalázat

A bukaresti külügy az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy értékelte: a magyar tisztségviselők szították a feszültséget, miközben a román fél folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott.

Bukarest a magyarokat vádolja a feszültségek szításával - mandiner.hu

Csütörtökön román nacionalisták egy I. világháborús katonai temetőben vandálkodtak, a temetőt békésen védelmezni próbáló magyaroknak azt kiabálták: „Ki a magyarokkal az országból! Mars Budapestre!” A román külügyminisztérium kiadott egy közleményt, miután csütörtök este Teodor Meleşcanu román külügyminiszter és Szijjártó Péter az úzvölgyi katonai temetőnél történt incidensről tárgyaltak telefonon.  A román külügy arra kérte a magyar kormányt, hogy „küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében”.

A román külügy szerint a külhoni magyarokat kellene megfékezni - mandiner.hu

 

Gyalázat. Ezzel az egyetlen szóval lehet legjobban jellemezni mindazt, ami az úzvölgyi katonai temetővel kapcsolatban történt. Nemcsak azt, hogy a közeli román település polgármestere kitalálta, hogy a temetőben állítólagosan nyugvó román katonáknak emléket állítana, holott ott nem nyugszanak román katonák; nemcsak azt, hogy a feldühödött, felheccelt románok betörtek a temetőbe és megrongálták a sírokat. Hanem azt, ahogyan a román állam, hivatalosan reagál: példátlan módon a román nagykövet nem megy be a magyar külügyminisztériumba, s a magyar külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetés után a román külügy a külhoni magyarokat figyelmeztetné.

Kihal az emberiség?!

A tüntetők közül sokan azt mondták, hogy azért jöttek ki, mert nem akarjak, hogy kihaljon az emberiség.

Több ezren tüntettek a klímaváltozás ellen Budapesten - index.hu

 

Értem én, hogy jaj, Istenem, kihal az emberiség, éhen halnak a jegesmedvék, miközben olvadnak a jéghegyek és műanyag zacskóban fuldoklik a Csendes-óceán. Értem én, és értékelem is, ha valaki ezért kardot ránt, kapát, kaszát egyenesít, s időt szakít egy jó kis tüntetésre a Kossuth téren. Sőt, bármennyire nevethetnékem támad, amikor az idézett mondatot olvasom, mégis azt gondolom, hogy ezek a fiatalok fontosnak tartják a környezet védelmét, nem úgy, mint azok a formációk, akik most éppen a környezetvédelem jelszavával próbálnak a hatalom közelébe kapaszkodni, itthon kevesebb, máshol több sikerrel. 

Miért jó a keresztyén házasság?

Az átlagnál elégedettebbek a házasságukkal azok a nők Amerikában, akik vallásos konzervatívak: a nemi szerepekről konzervatívan gondolkodó és vasárnaponként istentiszteletet látogató feleségek 73 százaléka magas minőségű házasságban él.

New York Times: A vallásos konzervatív feleségek a legboldogabbak - mandiner.hu

 

Őszintén szólva, meglehetősen szkeptikus vagyok bármiféle felméréssel vagy kutatással kapcsolatban, bizonyítsák akár azt, hogy „a vallásos konzervatív feleségek a legboldogabbak az USA-ban”, vagy éppen az ellenkezőjét. Nem tudom, kell-e ehhez egyáltalán kutatás, hogy nyilvánvalóvá legyen: aki keresztyén/keresztény értékek szerint él, valószínűsíthetően magasabb minőségű házasságban él (azaz: boldogabb), mint az, akinek nincs stabil értékrendszere. Szerintem ez a megállapítás nem csak helyi, azaz amerikai sajátosság, hanem a világ bármely pontján és országában igaz lehet. 

Csapatépítő

Az Ultrabalaton hatalmas eseménnyé nőtte ki magát, s amit rengeteg cég felismert: kiváló csapatépítő tréning. Az átlagot teljesítő csapatok tagjai több mint húsz órán át „össze vannak zárva” a többiekkel, muszáj alkalmazkodni, figyelni a másikra, segíteni, támogatni. Kollégái más oldalát is megismeri az ember, ezek nálunk mind pozitív csalódások voltak, rengeteget nevettünk, vagy akinél nem úgy sikerült a teljesítés, ahogyan azt előzetesen tervezte, próbáltuk támogatni, biztatni. Az UB igazából akkor kezdi megmutatni magát, amikor már tíz-tizenkét órája úton vagyunk, jön a sötét, a hideg – és az eső.

Ultrabalaton: az igazi csapatmunka!  - csupasport.hu

 

Pont egy hete futottuk körbe a tavat, azaz teljesítettük az UltraBalatont, Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb futóversenyét, ám most mégsem a futásról, mint sportról, annak szépségéről és üzenetéről szeretnék írni, sokkal inkább arról, amit a reposztolt írás ennyiben foglal össze: csapatépítő tréning. Igen, a futás lehet csapatépítő tréning, nekünk pedig csapatra van szükségünk, csapat nélkül nem létezünk. Nevezzük a csapatot családnak, baráti, munkahelyi, vagy éppen gyülekezeti közösségnek, ha nincs csapat, magányos farkasként tengődünk bele a nagyvilágba, elszürkülünk, elkedvetlenedünk, relatívvá, másodlagossá, unalmassá válik minden, pont a lényeg, az értelem, a cél veszik el.  

Csak ezért érdemes

Ennyi fordulat talán még sohasem volt a Bajnokok Ligájában. A Barca és az Ajax drukkerei szívesen megspórolták volna ezt, de a Liverpool és a döntőbe jutásával sporttörténelmet író Tottenham örökre emlékezetessé tette az idei tornát.

Most hősök, de az egyik nagyon szomorú lesz - index.hu 

 

Sok ezer férfitársamhoz hasonlóan én is néztem a Bajnokok Ligája elődöntőit, s bár jómagam semleges nézőként ültem le a televízió képernyője elé, nem pedig vérmes Barca, Liverpool vagy Ajax szurkolóként, mégis igazi élménnyel gazdagodtam, hiszen ezen a két mérkőzésen mindenki számára nyilvánvalóvá vált, miért szeretik olyan sokan a labdarúgást, s miért szurkolnak olyan sokan, vagy éppen miért űznek olyan sokan egy-egy sportágat.

El kell felejtenie

„A koszorúérbe ültetett sztenttel nem lehet profi szinten futballozni. Főleg nem kapusként – jelentette ki Juan Antonio Corbalan, a Real Madrid korábbi válogatott kosárlabdázója, aki pályafutása vége óta kardiológusként dolgozik. – Gond nélkül visszatérhet a normál élethez, de a labdarúgást el kell felejtenie.” A brit Daily Mail szerint a Portónál is úgy számolnak, Casillas pályafutása véget ért. Azzal együtt is, hogy a csapatorvos korábban optimistán nyilatkozott a 37 éves labdarúgó állapotáról. A portugál csapatnál jelenleg Casillas felépülését tartják a legfontosabbnak, menet közben azonban elkezdték keresni a lehetséges utódját.

A specialista szerint valószínűtlen Casillas visszatérése - nemzetisport.hu

 

A héten értesült a világ sportközvéleménye arról, hogy Iker Casillas, a spanyolok világ- és kétszeres Európa-bajnok labdarúgója, a Real Madrid egykori, az Fc Porto jelenlegi kapusa szívinfarktust kapott. Hála Istennek, a rosszullét nem otthon, hanem edzésen történt, így a tragédiát sikerült elkerülnie – bár számára alighanem tragédiával ér fel, hogy le kell mondania arról, ami eddig az életét jelentette. 

Oldalak