Az ünnep részesei

A kormány annyit tud tenni, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítja nagypénteket, hogy ünnep is legyen, az az egyházak feladata - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere…

Állami ünnep lesz Nagypéntek - origo.hu

Ott voltam azon az ülésen, sőt nem is messze a minisztertől, amikor elhangzott ez a mondat. Tényleg így hangzott el. És akkor felzúgott a taps. Nem megrendelésre, önkéntelenül. Ez a taps a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testületéből, a zsinati tagoktól indult és átragadt a jelenlévőkre.

Ki menti meg Európát?

A tüntetők elmondásuk szerint nem hisznek a kormánynak. Szerintük nem ideiglenes, hanem állandó központ létesül. A helyiek felháborodását tetézte, hogy a befogadóállomás építését egy kedvelt túrázó és rekreációs területre tervezik. A város lakói figyelmeztették a kormányt, ha nem változtat döntésén, további tüntetéseket szerveznek, és eltorlaszolják az utakat is.

Szlovéniában is tiltakoznak a migránsok miatt – origo.hu

Lefutott a magyar népszavazás árja, mint Dunán a tavaszi áradás. Hullámverései Brüsszelig jutottak, sőt átcsaptak az Atlanti óceán túlsó partjára is. De mint minden különlegesség lecseng ez is lassan, csak a probléma marad, amit a kérdés felvetett: Európa és a migránsok. Egy globalizálódó világ embermozgása, amelynek végét nem látni, s amelyről a politikusok alig hajlandók gondolkozni.

Letérdeplés a fejkendő előtt

Először szerepel fejkendőt viselő muszlim nő a Playboy magazinban, amely még az év elején szakított a meztelen női képekkel. A líbiai felmenőkkel rendelkező Noor Tagouri a férfimagazin októberben megjelenő, Renegades című kiadásában tűnik fel, amely olyan férfiakat és nőket mutat be, akik "mindent – még az életüket is – kockára tették azért, hogy azzal foglalkozzanak, amit szeretnek".

Vált a Playboy – hvg.hu

A Playboy az Playboy. Bevallottan a meztelen női testek művészi szintre emelésének látványával jutott fénykorában hét milliós példányszámig, s most nyolcszázezernél immár lemond a meztelenség vonzerejéről. Mivel a meztelenség már nem húzza az eladási számokat felfelé. Szemmel zabált a férfitársadalom s irigykedett a női réteg évtizedeken át, hiszen a Playboy az Playboy volt. A szerkesztési elv egyetlen mozgatórugója igazi kapitalista jelenség: a nyereség. Ezért pedig semmi sem volt drága.

Lehullott diólevél - Csoóri Sándorra emlékezve

Meghalt Csoóri Sándor. Egy hazafival megint kevesebb. Egy esendő emberrel, egy emelt tekintettel megint. Könyveit olvasva és sorsát újragondolva, ha volna erre még igény, szembenézhetnénk magunkkal jó eséllyel. Féltenivaló és gondozásra szoruló vonásainkat Csoóri Sándorban  felderíthetnénk.

Búcsú Csoóri Sándortól – litera.hu

Már egyetemi hallgató voltam, amikor kezembe került egy aprócska kötet. Egy református lelkész adta kölcsön nyári olvasmánynak, kikötve nemcsak a visszaadás tényét, hanem idejét is. Borítóján fekete rombuszok kubista motívumainak árnyalatai keresték helyüket piros mezőben. Címe: Tenger és diólevél.

Az emlékezés fontossága

Welles Crowther testét hat hónappal a torony összeomlása után, az egyik lépcsőházban, tűzoltók mellett találták meg a romok között, valószínűsíthetően épp újabb túlélőkért mentek fel a toronyba. A National September 11 Memorial Museum 2014-es megnyitóján Barack Obama külön megemlékezett Crowther hősiességéről.

Hétköznapi hősök – index.hu

Az amerikaiaknak ground zero szeptember 11. A modernkori történelmükben először érezhették meg, hogy nem csak támadhatóak, hanem sérülékenyek. Igazából az USA történetében az első olyan alkalom, amikor kívülről jött hatalom megtámadta őket. Zavarba hozta és elbizonytalanította. Ráadásul ez a hatalom arctalan volt. Később arcokat, megbízókat kerestek és találtak a történésekhez. De bebizonyosodott, hogy minden csak ürügy volt, és a vélt elégtétel lángba borította kelet néhány országát.

Otthoniak 3. (Bátyáim)

Azóta egyaránt otthon vagyok a szőlőhegy nyári csendjében és a főváros nyüzsgő forgatagában.
Otthon – reformatus.hu

Ha már szót ejtettem nénéimről, adassék igazság a másik oldalnak is, szóljak hát bátyáimról is. Annál is inkább, mert őket is elérte a modernkori társadalom nyavalyája, hogy korábban köti kévébe életüket a nagy Arató, mint asszonyaikét.

Otthoniak 2. (Nénéim)

Megállok autóval a szülői ház előtt. Rítusa van annak is, valamifajta régi beidegződés, ahogyan enyhén jobbra húzva hosszában a nagykapu előtti hídra ráfordul az ember. Az autó párhuzamosan áll a kapuval. Jobboldalával jelzi az odatartozást, ismerős érkezett, baloldalával terelésre készteti az utcán közlekedőt nem csupán az út szűkössége miatt, hanem mert akaratlanul is hírt ad az itt vendég van tudatáról.

Otthoniak 1. (A búcsúzásról)

Azóta egyaránt otthon vagyok a szőlőhegy nyári csendjében és a főváros nyüzsgő forgatagában.
Otthon – reformatus.hu

A végén kezdem, holott ezzel kellene befejezzem. Mármint azokat, amik megtörténnek a magamfajta emberrel ebben a világban. Otthon voltunk. Meg kellene magyarázni, hogy mi is az az otthon. Az is otthon, s ez is otthon. Néhány esztendeje van már annak, hogy arra a kérdésére a magyar vámosnak, hogy honnan hova, imígyen esett a szó:
- Honnan jönnek?
- Otthonról
- S hová mennek?
- Haza.

Emlékezés vagy felejtés?

A felületes olvasás, a megzavart gondolkodás és a felszínes tanulás által jellemzett internet elterjedésének legkegyetlenebb ára Carr szerint az lehet, hogy eltompulnak legemberibb természetes képességeink – az érvelés, az észlelés, a megértés és az érzés. Ha igaza van, ez azt jelentheti, hogy az internet által felerősített multitasking legnagyobb áldozata a meditatív gondolkodásra való képességünk lehet.

Az internetes világ hatásai – hvg.hu

Az internet hatásaival foglalkozó kutatások két irányba mutatnak. Asz egyik, hogy az emberek – fogyasztók – agya alkalmazkodni fog a gyors információáramláshoz és ezáltal másfajta képességre tesz szert, több információ integrálására válik alkalmassá. A másik irány pedig az internetet a felejtés technológiájának nevezi. A felületes információáramlás, illetve az az információ halmaz, amely megjelenik a különböző felületeken megfoszt a legemberibbtől, a hosszú távú emlékezet fenntartásától, pedig ez az emberiség egyik legnagyobb kivételezettsége a teremtettségben.

Amikor több az egy

A Zsinat 2015. november 19-i határozatával, a Zsinati Hivatal szervezeti egységeként megalakult a Pályázati Iroda. Feladatai: A pályázati kiírások tervezése és egyeztetése során, a Magyarországi Református Egyház álláspontjának kialakítása érdekében, a kapcsolódó szakterületekkel való egyeztetések lefolytatása, az észrevételek rendszerbe foglalása és tervező minisztériumok felé történő képviselete. A tervezési alapelvek és kiírási logika egyházon belüli értelmezésének támogatása…

Nagyobb segítség – reformatus.hu

Nem tudom, hogy hányadszor botlom bele ugyanabba a nehézségbe, mióta a Magyarországi Református Egyház Zsinata megváltoztatta az egyházfőhatósági igazolás képviseleti jogát és kettős képviseletet vezetett be, nevezetesen az egyházközség lelkipásztora és gondnoka együttes aláírását. Szép és demokratikus vívmány. Igazi presbiteriánus elvi érvényesülés.

A művészetek völgyében

Több, mint kétszázezren voltak kíváncsiak az idei, 26. Művészetek völgyére, vagyis a fesztivál programjait 25 százalékkal többen látogatták, mint tavaly. A Taliándörögdön, Kapolcson és Vigántpetenden megrendezett fesztivál tíz napja alatt a látogatók összesen 3375 liter vért adtak a Magyar Vöröskereszt számára.

Művészetek völgyében – index.hu

Lassan araszolunk be Tapolca felől Kapolcsra. Az előző faluban az életet egy kocsma előtt dülingélő lélek jelezte a júliusi napsütésben. A művészet megállt Kapolcs határában. Pontosabban annak közönsége már a bejáratot jelző tábla előtt autóival. Megéri fél faluhosszat gyalogolni, aki amúgy is napi látogatásra adta a fejét. Egy parkolójegy ára a búzaföldön négy számjegyű összeg. A lacikonyhák művészi adagjaikat vásári áron mérik. Hűsülni a patak vize lenne, de csak a kutyák használják meg néhány hippi, akik alkoholos mámorukból lábukon keresztül próbálnának megszabadulni a lábszár középig alig érő vízben.

Hallgatás másnapig

A müncheni Olimpia Bevásárló Központnál pénteken lövések hallatszottak. Az elkövető kilenc embert megölt, majd magával is végzett. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen. A többszörös lövöldöző egy 18 éves német-iráni fiatalember, a tudósítások szerint egyedül cselekedett…(szombat) 8:30 óra: Angela Merkel kancellár még mindig nem szólalt meg a Münchenben történtek kapcsán. Peter Altmeier kancelláriaminiszter utalt arra, hogy a kancellárasszony „folyamatosan” tájékozódik.

Gyorsreagálás a müncheni merényletre – focus.de

Pillanatfelvétel egy eseményről. És egy politikusról, akit a világ legbefolyásosabb asszonyának választottak többször is egymás után.
Valami történt. Megtörtént a beharangozott, de mindig elodázott esemény.

Régi új kérdéseink

Tőkés László keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) ugyan 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint „nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Securitate ügynöke vagy besúgója lett volna”, a szegedi Molnár János egyháztörténész olyan jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek minden bizonnyal Csűrytől származnak.

Ki ki volt? –mandiner.hu

Jó negyedszázada annak, hogy az egyházak, így vagy úgy de nekifutottak a kommunizmus idején történtek feldolgozásának. Egyesek messzebbre jutottak, mások megrekedtek. Voltak, akik dokumentumokat tettek közzé, mások zároltak mindent mondván, hogy míg nincs az egészre rálátás, addig nincs nyilvánosság sem.
Kétségtelen tény, hogy nyomja az egyházat legalább annyira, mint a társadalom egészét a múlttal való szembenézés hiánya.

Ítéletes idő

Óriási vihar csapott le Szombathelyre kedden délután. A rengeteg vizet és diónyi jeget hozó szupercella autókat, fákat rongált meg. Kitört ablakok, lyukas redőnyök és özönvíz maradt nyomában.

Ítéletidő – nyugat.hu

Másodszorra pattantam délután a bicikli nyergébe, hogy kifújja a szél testemből a kánikula hőségét. A forró aszfaltot megunva döcögős emelkedők felé vettem az irányt, ahol terepezésre régen használt váltómozdulatokat próbálhattam ki, no meg sokadszorra azt az érzést, hogyha az első húsz perc lihegését magam mögött tudom, valahogy visszajön a régi edzettség tudata és akkor órákon át képes vagyok hasonló tempóban kerekezni. Próbálgattam hát magam a délutáni kánikulai hőségben, miközben a város fölé be-bekanyarodott egy–egy töményebb felhőtömb, amely a másnapra beidőjósolt lehűlés jeleinek véltem.

Az egyenlőbbek

Az Egyesült Államokkal ellentétben Németországban nem kell büntetést fizetnie a Volkswagen (VW) német járműgyártó csoportnak, amiért a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító szoftverrel szerelt fel több mint 10 millió dízelmotort.

Egyenlőbbek az egyenlők között – portfolio.hu

Hónapok óta tart a Volkswagen-botrány, amely az Amerikai Egyesült Államokban tört ki, mert leleplezték, hogy csaló szoftvert épített be a cég a dízelmotorral eladott járműveibe. A dízel motorok személyautóba való beépítése viszonylag új keletű, már ha az személyautó ipar történetét nézzük. A kezdeti próbálkozások – amikről azért élő emlékeink vannak – a füstös szívómotorokkal indultak, amelyeknek egyetlen előnye a fogyasztás volt. Egyébként lustábbak, hangosabbak, füstösebbek és büdösebbek voltak benzines társaiknál.

A mese vége

Carlo Pedersoli fiatalon még nem tudta, hogy később milliók fogják imádni az ugyanolyan lehengerlő stílusban készülő, könnyed akciófilmjeit. Sőt, ma már azt is nehéz elhinni róla, hogy civilben egyáltalán nem hasonlított arra a bozotnos szakállú, morcos bumburnyákra, akiket a filmjeiben mindig eljátszott. Épp ellenkezőleg! Nagyszájú, mindenkivel piszkálódó, láncdohányos, nőcsábász, bulizós, kicsit talán beképzelt élsportoló volt. Vagyis pont olyan, amilyen Terence Hill volt a filmjeiben (aki egyébként a valóságban szintén a filmbéli karakterei ellentéte, egy végtelenül szerény és visszahúzódó, mélyen vallásos ember).

Meghalt Bud Spencer – port.hu

Nem tudom, talán majd a kedves olvasók fognak segíteni, hogy honnan ered és maradt meg bennem Bud Spencerről, hogy ő Piedone. Úgy emlékszem, hogy gyermekkorunk fekete-fehér tévé képernyőjén Piedoneként jelent meg ez a morcos, szakállas és mégis mindig kedves alak, akiről tudtuk, hogy előbb utóbb győzni fog. Sikereinek titka –leírták talán már mások is -, hogy modern kori mesehőssé tudott lenni.

Isten-szeretet és foci-szerelem

Gratulálok a csapatomnak, az első két meccshez képest is erősebbek voltunk. Jól szervezett védelemmel tudtunk csak versenyképesek lenni. Ezt tudtuk az elején. Próbáltunk labdát birtokolni. De nemcsak a védelmet, hanem a támadást is jól szerveztük meg, szerencsénk is volt, különösen a szabadrúgásoknál- kezdte értékelését Bernd Storck.


Magyarok a zEB-én – index.hu

Talán kicsit jótékony pótszerként hat nemcsak a nemzettudatra és az összetartozásra, hanem az egyháztudatra is a magyarok EB sikere. Egy-két nemzedékkel korábban az egyházban nem volt ildomos sikerről beszélni. A sokat idézett kegyes mondás szerint egy jó igehirdetésre adott volt a riposzt: „mielőtt megdicsértek volna, már az ördög megdicsért téged”. A siker valahogy nem tartozott az egyházi kategóriába. Ezzel szemben a kudarc, közömbösség és minden egyéb a kegyelem tartományába lett utalva. Ugyanakkor ma már megjelent az az igény, hogy ismert személyeket emeljenek egy-egy esemény egyházi arcává, mert az nemcsak píár fogás, hanem a hitelesség és bizonyos mértékig a sikeresség ismérve.

Akikért nem ejtenek könnyet

Az élő, a mindennapiság szervességéből kiesett (szász) kultúra eltűnése-kisajátítása zajlik, ugyanakkor egy oktatási intézmény arculatépítő imázselemeként „teremtődnek újra” bizonyos szimbolikus hordozói, a viselet, a „hagyományos ünnepek” szokásai? A szalon-multikultinak Dobrudzsában láttam néhány szívszorongató példáját: a németnél lényegesen kevesebb erőforrással rendelkező ukrán vagy lipován (orosz) közösségek asszimilációja annyira előrehaladott, hogy a fiatalok már szinte egyáltalán nem beszélik a nyelvet (amelyet egyébként csak választható tantárgyként tanulhatnak az iskolában)…Miben különbözik a német kisebbség helyzete, illetve mivel magyarázható, hogy olyan diákok is, akiknek feltehetően nincs semmi köze a szászokhoz, valamilyen szinten elsajátítják vagy magukévá teszik ennek a kultúrának bizonyos elemeit? Lehetséges az a hipotézis, hogy amikor egy nemzetállamban egy adott nyelvi-kulturális kisebbség lélekszáma olyan kritikus szint alá csökkent, hogy az államalkotó többség azt semmilyen módon nem érzi magára nézve fenyegetőnek, akkor már hajlandó gesztusokat tenni: nemcsak kormányzati politikák szintjén (az adott térség multikulturális jellegének elsősorban turisztikai promóciós célú hangsúlyozása Dobrudzsában is divat már), hanem bátorítja vagy legalábbis nem bélyegzi meg azokat az egyéni döntéseket, amelyek révén valaki a többségi identitása mellé önként felvállal kisebbségi kötődéseket is? Míg ha mondjuk az illető nyelvi kisebbség érdekérvényesítési ereje, pozíciója, intézményhálózata erős (mint a romániai magyarok esetében), akkor már nem tolerálható effajta „árulás” a többségi nemzet „rovására”?

Hogyan legyünk mások? –transindex.ro

Érdekes jelenségként figyelhető az 1990-es utolsó nagy tömeges kivándorlással halálra ítélt szász közösség hagyományának visszakerülése és kulturális megjelenítése az egykor erős közösségekkel rendelkező szász alapítású erdélyi városokban. Az érdekességet csak fokozza, hogy ezt az újonnan felfedezett kulturális identitást nem az ott maradó vagy visszatérő szászok utódai, hanem a többségi román nemzet középrétegei vállalják és jelenítik meg. Erdélyben évszázados hagyománya van az interkultúralításnak.

A női lelkészségről

Egy hivatalos egyházi döntés értelmében, nem végezhetnek többé lelkészi szolgálatot a nők Lettországban. Nem régi hagyományról van szó: 1975 óta lehettek nők is lelkészek, de mostantól – mintegy húszéves egyházvezetői törekvés végeredményeképpen – nem. Hogy mi motiválhatta a döntéshozókat abban, hogy már felszentelt lelkésznő jelenlétében így szavazzanak, őszintén nem tudom. Valószínűleg jól ismert igeszakaszokra hivatkoztak: a nő ne tanítson gyülekezetben, ne beszéljen nyilvánosan. Vajon azt feltételezik, hogy az évtizedek óta szolgálatot végző lelkésznők, és a lelkésznők szolgálatát támogató evangélikus egyházak, továbbá azok vezetői szerte a világon nem ismerik és nem olvassák a Bibliát?

Kotoszo.blog. hu – A nők szentelésének visszavonása

Nehéz kérdéseket vet fel a lett evangélikus egyház merész döntése, amelynek következtében nemcsak megtiltotta a nők lelkészi szolgálatra történő szentelését, hanem visszamenőlegesen is hatálytalanította az addig felszentelt női lelkészek jogosultságát a szolgálatra. Női lelkészek nem szolgálhatnak a lett evangélikus egyházban – ez a végkövetkeztetés. A miértekről különösen az észak-német evangélikus egyház szemüvegén át olvashatunk a témáról, ami eléri lassan azokat a protestáns, döntően evangélikus közösségeket, ahol a zsinati döntést, amely kétharmados többséggel született diszkriminációnak és az eddigi egyházi vívmányok elérésétől való visszalépésként értékelik.

Meglopott kegyelet

Az önkormányzati tulajdonú temetkezési vállalat korábbi vezetőjének hivatali idejében, 2010 februárjában loptak ki egy koporsót a temetés másnapján egy családi kriptából. A kemma.hu korábbi cikke szerint nem ház alakú kriptáról van szó, hanem sírveremről.
Egy sírásó beszélt 2014-ben arról, hogy a halottat „felsőbb utasításra” emelték ki a koporsóból, majd újratemették, a kriptát gondosan lebetonozták, a koporsót meg újra eladták, miután levették róla a nevet.

Kegyeleti dolgok – hvg.hu

Azt gondolnánk, hogy vannak az életnek olyan tiszteletre méltó pillanatai, amelyek érinthetetlenek. Ilyen a halál, illetve a végtisztességhez való jog. Élt, ahogy élt valaki, de ha már kultúrvilágban érte a vég, kulturált módon lehessen végső nyughelye.

Oldalak