Mesére mese

Így es lött, az új év első keddjin a magyarok megen főkerültek a világlapok első ódalára. Nem es csoda, hejszen világraszóló esemény színhelye vót Budapest várasa, csak úgy feketéllett a tömegtűl az Andrássy út, hun az Opera vót, A Magyarok Alaptörvényinek Hatálybalépésinek Gálájának Helyszíne, mellybűl a jó pásztor magja a helytállás erős viharának gránitszilárdságú talapzatján sarjadand ki.

(partinagy) Magyar Mesék - ÉS

 

És láttam vala, amint a világlopók szerkesztőségei, mint erőst magyaron finnyáskodó Züddajcsecájtung, Dívelt, Nyűjortájmsz, Loszándzselesztájmsz – merthogy több üdőzóna  is lenne az indiánoktól drága véren szeröztötött órszágban, merthogy ott is vót ám vérszerződés, de azt nem az honfoglalókkal, hanem az honfoglaltakkal fizettettek meg, meg  az bölényekkel,

Politikai elköteleződés és öntudat

„A mai világ egyik legismertebb és legnagyobb tekintélynek örvendő személyisége, a Katolikus Egyház feje, őszentsége XVI. Benedek pápa a NEVELÉS kérdéseinek szentelte szokásos újévi körlevelét. Mondandója sok tekintetben felerősíti az új törvényeink üzeneteit. Fontosnak tartjuk, hogy a neveléssel bármilyen minőségben foglalkozók megismerhessék az egyházfő üzenetét, és ki-ki belátása szerint meríthessen belőle" – Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ezekkel a szavakkal küldte el minden iskolának a pápai körlevelet [1].

Hoffmann Rózsa pápai körlevele - Index

 

Hoffmann Rózsa, mint jó katolikus, levelét megírta. És abban azt is, hogy nem „szégyelli” a pápa körlevelét, akárcsak Pál apostol a Krisztus evangéliumát. Nemcsak hallgatja egyháza tanításait, hanem tovább is adja. Van valami különleges ebben az elköteleződésben.

Zéta búcsúja

A végtörlesztőknek igényüket még ezen a héten, december 30-ig lehet jelezni pénzintézetüknek, magára a végtörlesztésre pedig továbbra is az ettől számított 60 napon belül van lehetőségük - emlékeztet a Duna House.

Még két napig – index

Minden véget ér egyszer,

Maroknyi székely

Áll a bál Romániában, a lapok címoldalán, a tévéadók fő műsoraiban ugyanaz a téma: a múlt pénteken Csíkszeredában rendezett, magyarok elleni jégkorongmeccs előtt a házigazdák játékosai a román helyett – a közönséggel együtt – a magyar, majd a székely himnuszt énekelték tele torokból. A helyzet kétségkívül abszurd: a keleti szomszéd nemzeti csapatának huszonhatos keretében huszonnégyen erdélyi magyarok.

Himnuszbotrány- nol

 

Ha már egy csíksomlyói misét nem is, de egy református gondolatfuttatást megér nemcsak a történet, hanem annak interpretációja, amint az tálaltatott egy magyarországi - egykori píárkampányukban, naponta egymillió ember olvass(t)a - napilapban. A történet ismert: az egykori Csík vármegye központjában négy ország részvételével zajlott tornán a román válogatott tagjai, szinte mind székely legények, a román himnuszt (létező ország nemzeti himnusza) méltósággal végig állták, a magyar himnuszt, (létező ország nemzeti himnusza) és a székely himnuszt, (nem létező ország létező himnusza) szívből végig énekelték. Ezeknek a tehetséges fiuknak, hogy egy eredeti forrást, az egykori kovásznai református paplányt, Ignácz Rózsát idézzük, anyanyelve magyar.

Nem múló múlt

Ha helytálló a sejtésem, miszerint egy olyan kronotoposzban létezünk, amelyben a múlt már nem hagyható hátra, vagyis amelyben egyre több múlt gyülemlik fel, akkor ez azt is jelenti, hogy egyre több latenciával van dolgunk. Az új könyvem, amely az 1945 utáni időszakot fogja tárgyalni, éppen ezért a latenciát tekinti a jelen eredetének. Az utóbbi félszázadot meghatározzák az ilyen, fogalmi úton nem megragadható történelmi latenciák. Az én generációm 1968-ban abban bízott, hogy a szülők nemzedékével való konfrontáció során most végre előjön minden, és meg tudunk szabadulni az összes szartól, de ez természetesen nem történt meg, éppoly kevéssé, mint 1989-ben vagy szeptember 11. esetében.

A jelenléttől a latenciáig - ÉS

Hát, Barátaim és Ellenségeim, idézem jó emlékezetű biológia tanárunkat, a múlt nem eltörölhető, és nem elfelejthető. Sőt pszichikai úton fel sem dolgozhatók a múlt traumatikus élményei. Legalábbis erről beszél a latencia elméletében Hans Ulrich Gumbrecht.

Gyűlik a múlt, de nem múlik.

Gigaszótár avagy a megőrzött nyelv

Elkészült a magyar nyelv szókészletét reprezentáló, tizennyolc kötetesre tervezett nagyszótár harmadik és negyedik kötete, melyek a b betűs címszavakat tartalmazzák. Az összesen több mint kétezer lapon csaknem ötezer szócikk és hatvanezer példamondat szerepel. A 18 kötetesre tervezett Nagyszótár címszóállománya az 1772 és 2000 közötti időszakból összegyűjtött, megközelítőleg 750 000 szóra épül...A teljes korpusz a nyelvújítástól napjainkig terjedő időszak szókincsének metszete, és tükrözi azokat a nyelvi változásokat is, amelyek a szókészletben és a szójelentésekben mentek végbe. Ezzel képet kaphatunk az elmúlt 233 év társadalmi, politikai és kulturális változásairól is.

Gigantikus szótársorozat - parókia

Advent van!

Az Idő méhében fészkelődik az Ige.

A szó, a csend helyet kérne életünkben, hogy elvezessen az ÜNNEP lényegéig.

A lemerült igazságtétel

Húsz év után újra összeült Pető Iván egykori SZDSZ-es és Kónya Imre egykori MDF-es politikus, hogy újrajátsszák a rendszerváltás utáni leghíresebb politikai vitát: meg kell-e keresni és büntetni a szocializmus bűnöseit és lehet-e kárpótolni azokat, akik sérelmet szenvedtek?

Vita az igazságtételről-origo

Húsz év után újrajátszották a rendszerváltás emblematikus vitáját az igazságtételről. Két azóta a történelem süllyesztőjébe tűnt politikai párt két szintén felejtésbe vesző alakja tért vissza, hogy belelépjen még egyszer ugyanabba a folyóba, amely húsz év óta úgy hömpölygött tova, hogy itt hagyta minden szennyes üledékét.

Oldalak