Ti és mi

Mi, alulírottak, megkönnyebbülten és teljes egyetértéssel vettük tudomásul, hogy végre elindult az a folyamat, amelynek eredményeképp megszülethet a demokratikus erők teljes körű összefogása…

Akinek fontos a magyar demokrácia ügye, határozottan lépjen fel az együttműködés érdekében. Fogjunk össze, minden demokratára szükség van!

Felhívás összefogásra – mandiner.hu

Vagyunk tehát: mi, logikus, hogy vagytok: ti. Vagyis, akik nem vagytok mi, azok vagytok ti. Ha mi demokraták vagyunk, akkor azok nem vagytok ti, ha ti nem velünk vagytok, akkor egyértelműen nem demokraták vagytok, vagyis nem vagytok mi.

Tehát vagyunk mi és vagytok ti.

Három kívánság

Megtalálni a leghatékonyabb ránctalanító krémet - A legújabb öregedésgátló formulák hatékonysága tudományos kutatásokon alapul. Próbálja ki a növényi őssejteket tartalmazó nappali és éjszakai krémeket.

Jókívánság 2014-re – oriflame.com

 

A rituálék nagyon is fontos szerepet játszanak életünkben. Mert kereteket adnak, olykor kényszerítenek bizonyos dolgok megtételére. Az újévhez hozzátartozik valamilyen kívánságlista, már ha vannak céljai az életnek. Ha másért nem, a játékosságért. Sok mindent szeretnék, de „a legújabb öregedésgátló formulák hatékonysága” áltatásával megállni az öregedés útján, azt nem, mert az azt jelentené, hogy kámpec.

Ortodoxból református avagy a többségi kisebbség

Román reformátusként kezdtem érezni, milyen az, amikor kisebbségben vagy. Egyik napról a másikra minden megváltozott: többségiből kisebbségi státusba kerültem. Furcsa helyzet: a románok csupán etnikai szempontból testvéreim, vallási szempontból a magyarokhoz állok közelebb.

Hogyan lesz reformátussá egy ortodox teológus? – reformatus.hu

 

Mihai Androne ortodox teológiát tanult Bukarestben, amikor kezébe került egy könyv a protestantizmusról, amelyet, mint ő mondja, nemcsak kezébe vett, hanem el is olvasott. Aztán Svájcba került ösztöndíjjal, ahonnan reformátusként tért vissza. Ott olvasott bele Kálvin Institutiojába, ami egy új világot nyitott meg számára. Erről a világról maga mesél egy hosszabb interjúban, amely nemcsak a személyes sorsot érintően érdekes, hanem etnikai-vallási vonatkozásában is.

Igazság és irgalom

A Kúria döntésében leszögezte, nem tekinthető a jó erkölcsbe ütközőnek, ha az adott pénzügyi intézmény a kölcsönszerződésben nemcsak kamatot, hanem költséget és díjat is felszámol - ha a dokumentum megfelelt a szerződés-kötéskori és a jelenleg hatályos jogszabályoknak. A hitelintézeti törvény márpedig lehetővé teszi kamaton felül díj és költség felszámolását - az egyetlen korlátozás, hogy ezeket a tételeket egyértelműen kell meghatározni. Nem jogsértő az egyoldalú szerződésmódosítás.

Jogos az árfolyammódosítás - euroeco.hu

Szilágyi Örzsébet levelét megírta, a magyar Kúria döntését meghozta. Immár visszavonhatatlanul nyilvánvalóvá vált, hogy a jog és társadalmi érdek, a jog és igazságszolgáltatás mennyire elválhat egymástól a jogállamban.

A lúgos víz öröme

Komolyabb veszélyt nem jelent, ám a gyomorsav felesleges semlegesítésével „beleszól” az emésztési folyamatba, megterheli az emésztőrendszert. Ha valaki mindenképp lúgos vizet szeretne inni, azt házilag is előállíthatja rendkívül egyszerű módon: például a csapvízbe szórjon egy kis - egyébként fillérekért kapható - szódabikarbónát!

Káros-e a lúgos víz? - buksza.postr.hu

Korunk jóléti társadalmának fokmérője, hogy a táplálék immár nem táplálási funkciót lát el, miként a víz sem szomjoltó vagy folyadékpótló szükségletekre kell, hanem ezek már a lét metafizikai dimenzióiba rejtett üzenetével bírnak. Így jutunk a szükségletektől a vágyak kielégítetlenségéig.

Jobboldali a magyar fiatalok nagy többsége

Tehát a két, magát jobboldalinak mondó párt támogatottsága 2012-ben együtt megközelítette a 70 százalékot, a Jobbik 2008 óta főleg a Fidesz táborából hasított ki egy nagyobb szeletet, s bár 2013-ra megint fordult a helyzet, a Jobbik továbbra sem áll rosszul. Reiner szerint tagadhatatlan, hogy a pártot választani tudó fiatalok 10-13 éve jobbra húznak, ami azzal is magyarázható, hogy a jobboldali családokban könnyebben is „öröklődik át” a politikai meggyőződés.                        

Jobboldali a magyar fiatalság – hvg.hu

A Tárki legújabb felmérése, amelyben korosztályos bontásban is vizsgálta a politikai elköteleződést, megerősítette azt az évek óta tartó folyamatot, miszerint a magyar fiatalok 70 százaléka jobboldali kötődésű. Ez az adat a korfán különböző módon szánkázik a jobbközép és a radikális jobboldal között, ám az érdekesség mégsem e két adat vonatkozásában feltűnő, hanem a baloldal markáns meghatározó ereje, az MSZP és a Jobbik vonatkozásában, ahol a korfa leképeződése ellentétes irányt mutat, azaz a hatvan fölöttiek azonos arányban szimpatizálnak a baloldallal, mint a 27 év alattiak a radikális jobboldallal. E kettő között a legnagyobb támogatottságot a jobbközép vezető erejének számító Fidesz tudhatja magáénak.

Vese leve leves-e?

A leves kitűnő fogyókúrás táplálék. Felmérések eredményei szerint aki étkezéskor levest is eszik, összességében akár 20 százalékkal is kevesebb kalóriát fogyaszt, mint aki kihagyja. A levestől ugyanis eltelik az ember, ezért a sokkal nagyobb kalóriájú főételből már jelentősen kisebb adagot vesz magához.

Jó étel a leves – origo.hu

 

Nem tudom, mekkora szerepe van a leves étkezésben való jelenlétének a hagyománynak vagy a kulturális közegnek és mekkora a kényszerűségnek. Kétségtelen, hogy tájainkon a leves a közelmúltig meghatározó szerepet töltött be. Azt gondolnánk, hogy a gyorséttermek megjelenése űzte ki mindennapjainkból, de nem, már sokkal korábban, az üzemi étkeztetés megjelenésével a főzelékek részben átvették szerepét, amelyek minőségükkel nemcsak elriasztottak legalább két nemzedéket a nagyfazakak közeléből, hanem száműzték sokak szókészletéből a levest is, mint fogalmat. Mert azt legfeljebb testet-fejet összekötő tagi minősítésben, mint fizikai kényszert szenvedték el némely nebulók az ánti világban.

Angolosan távozhatnátok

Jack Straw szerdán írt cikket erről választókerületének lapjába, a Lancashire Telegraph-ba. Ma már "látványos hibának" értékeli, ami történt: a bevándorlási korlátozásokról való lemondás "jó szándékú politika volt, amelyet elfuseráltunk". "Az egyik látványos hiba, amelynek magam is részese voltam - bár nem egyedül -, az volt, hogy feloldottuk az átmeneti korlátozásokat az EU-ba 2004 közepén felvett kelet-európai országokkal, például Lengyelországgal és Magyarországgal szemben" - írta a jelenleg alsóházi képviselőként politizáló Straw.

Késő bánat – origo.hu

Ahogy múlnak az évek, egyre nyilvánvalóbb lesz az államok, kormányok nagy közösséghez való hozzáállása. A szolidaritás, az európai egyezmények, közösségi alapjogok, mint tőke, munka szabad áramlása a gazdasági folyamatok valóságában mutatják meg igazi arcukat.

Önfelszámolás vagy megmaradás az autonómia?

Lehetne a csonkoló, Erdéllyel leszámoló székelyföldi etnicista politika helyett más közösségi, nemzeti fogalmakkal, programokkal jelentkezni. Ehhez azonban nem elég kiszaladni Erdélybe és jó taktikai érzékkel beállni az árpádsávos lobogók alá, nehogy a jobboldal maradjon ott örökre.

Merre tovább erdélyi magyarság? – vasarnapihirek.hu

Parászka Boróka legtöbbet azzal mondja el magáról, amilyen felületeken megjelenik a magyarországi médiában. Legújabb publicisztikájával is a politika világába merészkedik, sőt azon túlra, az erdélyi magyar sorskérdésekbe. Sietek hozzátenni: joga van hozzá.

Reformáció

Bár a Magyar Közlönyben csak október 31-én jelenik meg, Balog Zoltán bejelentette a reformációi gálán a Reformációi Emlékbizottság életre hívását, amelyben az állami és egyházi vezetők, valamint a történelmi protestáns országok nagykövetei együtt készülnek majd arra, hogy a reformáció ötszázadik évfordulóján megmutassák, mi mindent kapott a magyarság a reformációtól, egyáltalán a keresztyénségtől.

Túlmutatni önmagunkon - reformatus.hu

Kettős érzés kerít hatalmába október vége felé közeledve: a reformáció ünnepének magasztossága és a halottak napjának közelsége. Mindkettő emlékezés, ugyanakkor több annál. Az egyik emlékeztet a személyes veszteségre úgy, hogy közben számot is vet az ember az élettel és annak értelmével. Halottak napján kedves arcok vonulnak előttünk. Olyanok, akikhez elszakíthatatlan kötelék fűz.

Fejedelmi örökség

Amikor 1629-ben elhunyt, szilárd fejedelmi uralmat, rendezett gazdasági viszonyokat hagyott maga után: Mátyás halála óta először csillant föl a remény a magyar állam föltámasztására és megerősítésére. Uralkodását joggal tekinthetjük Erdély aranykorának, hiszen korszerű uralkodási elveivel a gazdasági stabilitás mellett a kulturális életet is bőkezűen támogatta a fejedelem, valláspolitikájában pedig az erdélyi hagyományokat folytatva európai viszonylatban is türelmes volt. Az aranykor azonban olyan problémákkal volt terhes, amelyekre a halálát követő évtizedek nem tudtak választ adni.

Négyszáz éve választották Erdély fejedelmévé Bethlen Gábort - origo.hu

„Hazátoknak mint kellessék szolgálnotok, arról semmi intést tenni szükségesnek nem látom. Az Isten, szerelmes hiveim, segitsen, igazgasson benneteket az igaz egyességre és szeretetre. Végezetre valakik én creaturaim vagytok, édes hiveim, arról cum gratiarum actióne megemlékezzetek, én felőlem jól emlékezni meg ne szünjetek.” – a négyszáz éve, 1613. október 23-án fejedelemmé választott erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor végrendeletének utolsó mondatai ezek.

Keresztyénség vagy szabadság?

Mert szabad országban élhetsz keresztényként, de keresztény országban nem lehetsz szabad.”

Hol lehetsz szabad? – mandiner.hu

 

„Új vallás hajnala virrad ránk, melynek megvannak a maga mártírjai, aszkétái, szentjei… Felbukkannak a csontok a francia szabadság hívó szavára, tanúk ők, az elnyomás és a halál századai ellen tanúskodnak, az emberi természet és a nemzetek megújhodását jövendölik”.

Ki tiltja be a ferdítést?

Heves vitát váltott ki Kanadában az a javaslat, hogy tiltsák be a különböző vallási szimbólumok, illetve öltözetek viselését Québec tartomány közintézményeiben. A szóban forgó javaslatot a tartományi kormány terjesztette elő a közelmúltban, és az a többi között a vallásosabb zsidók által viselt sapka, a kipa, a szikh felekezetűek által hordott turbán, a nagy méretű keresztek, valamint a muzulmán fejkendő munkahelyi tilalmát szorgalmazza.                          Betiltanák – index.hu

Én nem csodálkozom, hogy Magyarország ma ott áll ahol a nemzetközi PISA teszteken. Ugyanis ma egy magyarországi, önmagát vezető internetes médiumnak tartó oldalon, a vezető hírek között megjelenhet a következő szöveg a következő cím alatt: Betiltanák a keresztet Montrealban. Van tehát egy nagyot durranó cím és utána egy a címmel köszönő viszonyban alig lévő néhány soros hír. A hír lényege pedig az, hogy Québec tartományban zsidó, szikh, keresztény és muzulmán jelképek – így, ebben a sorrendben szerepelnek a cikkben – lennének betiltva munkahelyeken.

Performansz fejjel

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 85 százaléka gondolja úgy, hogy túlment a jó ízlés határain az Orbán Viktort ábrázoló szobor vasárnapi ledöntése - tájékoztatta a kutatóintézet szerdán az MTI-t. A lakosság 85 százaléka értesült a Magyar Szolidaritás Mozgalom szeptember 29-i Budapesti demonstrációjáról, és arról is halott, hogy a tüntetésen ledöntöttek egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot. A válaszadók ugyancsak 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a demonstráción történtek túlmennek a jó ízlés határain és 15 százaléknyi megkérdezett nem értett egyet ezzel. A többiek nem válaszoltak.

Performansz vagy más? – index.hu

Mondják, mondogatják vala immár három éve, hogy moslékország ez a miénk. Olyan dolgokkal, amik nem komfortak. Civilizációs szempontból. Merthogy itt olyanok történnek, amik máshol nem történnének. Mármint Lajtán túl, Missisipin innen. S közben a nagy óceánon.

Palota, sátor, média

A limburgi elsőfokú bíróság nyilvántartása szerint 2012-ben kétszer annyian léptek ki (a katolikus egyházból), mint azelőtt, hogy Tebartz-van Elst elfoglalta hivatalát. Általában nem kell megindokolni a katolikusoknak az egyházból való kilépésüket, mégis egyesek megtették ezt: zavarja őket a püspök hivalkodó építkezése, az autoriter vezetési stílusa és az, hogy első osztályra váltott repülőjegyet Indiába.

Hivalkodó püspök – spiegel.de

Egy Tarzuszból való Saulus nevű ember, akit Pál apostol néven ismer a világ, egyik levelében leír egy ilyen mondatot, hogy „a zsidóknak zsidóvá, a görögöknek göröggé, mindeneknek mindenné lettem, csakhogy mindenkit megnyerjek a Krisztusnak”. Nehéz mondat ez, különösen akkor, ha valaki nem lát ki a nyelvi és kulturális határok mögül.

Az utolsó resti

Zeit: Mire büszke az életében?

Kertész: Arra, hogy kidolgoztam ezt a „funkcionális ember” elméletet. Erre tényleg büszke vagyok. És történt néhány dolog, amely nagyon mélyen megérintett. Egyszer Pápán jártam, egy magyar városban. Miután a nyilaskeresztesek széttépték a könyveimet, megtelt a templom, és ahogy a feleségemmel beléptem, mindenki felállt és egyházi énekbe kezdett.

Zeit: Keresztény templomi énekbe?

Kertész: Igen, miért? Én nem vagyok zsidó. Nekem nincs közöm ehhez a dologhoz.

Kertész Imre: Naplójegyzetek apropóján – nol.hu

 

 

A napokban jelenik meg Kertész Imre 2001-2009 között írt naplójegyzeteinek gyűjteménye benne egy regénytöredékkel. Németül. Talán nemsokára itthon is a boltok polcaira fog kerülni a kötet és akkor képet kapunk egy önmaga visszafordíthatatlan leépülésére rádöbbenő ember ön- és világreflexióira. Egy olyan ember számadására, akit megsemmisített a Nobel-díj a további alkotásban.

Ki szelet vet

Mint emlékezetes, Illés a verespataki és nagybányai ciános technológiájú aranybányákkal kapcsolatban feltett kérdés után támadt a képviselőnőnek, baromságnak minősítve a kérdést, és többek között azt vágva a fejéhez, hogy attól, hogy szép, még nem következik, hogy okos is. A verbális attak súlyosságát megérezte a Fidesz is, és Illés helyett Kocsis Máté a helyszínen, majd egy sajtótájékoztatón is elnézését kért az államtitkár szavai miatt. Illés végül szerdán írt bocsánatkérő sms-t Szél Bernadettnek.

A ciántechnológia viselkedési szabályai – index.hu

 

 

Volt nekem egy földrajz tanárom az általánosban. Régi vágású ember volt, aki a tanórákat szentenciaszerű mondatokkal fűszerezte. Ezek közül egy eszembe jut, most, hogy olvasom a közbeszéd parlamenti megnyilvánulásait: „Az úriember, az erdőben is úriember”!

Ilyennek akarlak, bálványom

Leleplező vallomást tett egy ausztrál személyi edző: Melanie Ventura szerint az előtte-utána képeknek nem szabad hinni, mert nem valós eredményeken alakulnak. Egy jó beállítás, néhány praktika és pár perc alatt kész a kecses alak. Be is bizonyította.

Egy fitneszedző leleplezése – life.hu

 

 

Olyan világban élünk, amelyben a vallásos hit megingathatatlan. Nem az Isten-hit, hanem a Valamiben való. Akármiben való. Abban, amit a mindenható ipar a tudomány égisze alatt eladni kíván. A 20. század közepéig még voltak eszmények: ideológiák, amelyek az önzetlenségre építettek.

Álom és valóság

Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.

Martin Luther King álma – index.hu

 

Ötven éve hangzott el Martin Luther King híres beszéde, amelyik egy ország, az Amerikai Egyesült Államok gondolkodását, viszonyulását és arculatát változtatta meg. Az évforduló többeknek különböző interpretációkra adott lehetőséget, legérdekesebb ezek közül talán Tamás Gáspár Miklós fejtegetése

RozsdázIK

De dalok nélkül csak egy teszetosza Istvánt kaptunk…, egy picsogó Koppányt, aki sírva hazudja, hogy ő aztán nagyon keresztény, közvetlenül azután, hogy feláldoz az ősök szellemének egy művért spriccelő fehér hintalovat. Volt még itt egy betépve ugrándozó Torda, meg egy gonoszan vigyorgó Asztrik. Eltűntek viszont a sorskérdések, amíg harminc éve még nagy formátumú emberek feszültek egymásnak, most csak megalkuvókat látni. Kiderül, hogy mindenki vétkes, és nincsenek hősök.

István, az államtitkár – index.hu

 

 

Voltak itt olyan idők, amikor divat volt valami oknál fogva megazni a címeket: István, a király, János, a vitéz. Ha még tart a rendszer, talán lett volna János, az erős vagy éppen János, a Kádár. Béla, a vak, Asszony, a székely, Ho-ho-horgász, a nagy, Palacsinta, a hortobágyi és Kommunizmus, a gulyás.

Oldalak