Box Populi

Ha nekem kellene szavazni, akkor mindenképpen Kányádi Sanyi bácsinak adnám az aranyalmát. Hosszú életen keresztül bizonyított! Könnyű egyszer-kétszer fellángolni, és talán évekig is lángolni, de ő évtizedek óta ontja magából az értéket, a szépséget, úgyhogy én őt tartom mindenképp a ma élő erdélyi magyarságból a legértékesebb, legfigyelemreméltóbb személyiségnek.

Böjte Csaba értékelése – transindex.ro

 

Van egy érdekes játék a legnagyobb erdélyi magyar nyelvű portálon, a Box Populi. Írott és mozgóképes bulvársajtó hiányában próbálták megszondáztatni az internetes világhoz hozzáférő erdélyi magyar embereket az ottani sztárvilágról. Érdekessége a már említettekben van: egy olyan közeget próbálnak véleménynyilvánításra ösztökélni, amelynek értékrendjét nem befolyásolja, avagy csak részlegesen a bulvármédia jelenléte és tálalása.

Isten országa és az egyház

Illúzió minden olyan reménység, hogy az egyház, keresztyén értékrend, hagyomány megváltoztathatja, megmentheti a világot az összeomlástól. Az erre irányuló célok, tevékenységek céltévesztések.
Az Isten országa persze épül - az összeomlás felé haladó világban is.

Üdv Főnök Úr! – reposzt.hu

 

Évente egyszer adatik meg, hogy gyermekeim hazamenjenek a nagyszülőkhöz. Nagyok a távolságok, feszített a lét, mióta a legkisebb is iskolás lett. Ilyenkor a készülődésben igyekszem – rám nem jellemzően - előre dolgozni. Azt az időt, amit enyéimmel lehetek, három nemzedék találkozását ne zavarja semmi kötelezettség.

A digitalizált Makkai Sándor

A romantikus, irreális, tétlen és sérelmező magyar magatartással szemben a tényekhez való alkalmazkodást kellett hirdetnem, de nem a megalkuvást, hanem az örök magyar értékekkel való elszakíthatatlan egységben az adottságok és lehetőségek szorgalmatos, leleményes és szeretettől áthatott felhasználását a magyar testvérközösség javára. Nyíltan rámutattam valamennyi könyvemben, hogy a magyar embereszmény csakis az evangéliumi lehet s a magyar jövőnek egyedül Krisztus az Ura, aki a mi számunkra is az út, az igazság és az élet.

Makkai Sándor: Szolgálatom – oszk.hu

 

Ha majd egyszer megérünk arra, hogy időt szakítsunk a fontos dolgokra, nagy kincseket fogunk felfedezni református egyházunk múltjában. Nagy szellemek jártak előttünk, akiket elhomályosított az idő. Nemcsak abban voltak nagyok, amit alkottak, hanem ahogyan igényt támasztottak önmagukkal szemben az időben, amelyben élhettek és munkálkodtak.

A mi történetünk

A mélybe zuhant, és meghalt egy 16 éves magyarországi fiatal az erdélyi Torockó melletti Székely-kőn. A hatóságokat hétfőn délelőtt riasztotta az édesanya, aki együtt kirándult a fiával.

Meghalt egy 16 éves fiú a Székelykőn - 444.hu

 

Egy rövid hír volt ez a magyar médiában. Futó esemény, amelyre leginkább azok figyeltek fel, akik lakhelyük révén érintettnek érezték magukat. Aztán a sok hír között legördült az online oldalakon, elfogyott az aznapi szám a megyei napilapból.

Széljegyzetek egy ifitáborhoz

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is július első három hetében lesznek az egyházkerületi nyári konferenciák Balatonfenyvesen. Július 1 - 6 között a konfirmált fiatalok, július 8 - 13 között a hittanos gyerekek, július 15 - 20 között a családok tölthetnek el néhány napot a Balaton-parti konferenciatelepen.

DURIT-refdunantul.hu

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre Balatonfenyvesen a DURIT, a konfirmáció utáni fiatalok nyári tábora. Immár második éve előadóként hívtak a táborozók közé. Korábban felügyeletet vállaltam, közel húsz éven át.

Prűd és Pride

A bibliai etika azonban eltérő aspektusokat is alkalmaz; elválaszthatatlan a szakrális hagyománytól, és mint ilyen, nem minden esetben a közvetlen „hasznosság” szempontjából állapítja meg, mi a bűn és az erény. (Az okkultizmus például minden formában bűn, függetlenül attól, hogy a társadalomra milyen hatással bír. ) A homoszexuális életforma tekintetében azokkal az írásmagyarázókkal értek egyet, akik szerint a Biblia ezt csakugyan bűnnek nevezi.

BPride- hvg.hu

 

Bárki hívő ember, aki ezeket a sorokat olvassa, egyetért szerzőjével, Balavány Györggyel. Csakhogy a szerző egy nagy szöveghalmazba rejtve írja ezeket a sorokat, amelyben azt igyekszik bizonyítani, hogy a bűn az „erkölcsi normák megsértése” teológiai  és általános értelemben

Vidéki kaland

Laci tősgyökeres budapesti, azért jelentkezett a kalandra, mert sokszor elsuhan szántóföldek és traktorok mellett, így megjött a kedve ahhoz, hogy egyszer majd maga is gazdálkodjon. Laci már az öltözetével is jelezte, hogy komolyan gondolja a dolgot: a kónyi telepre terepszínű nadrágban és pólóban érkezett, amelyen az volt a felirat: "let's connect".

A paraszti lét bája – origo.hu

 

Nem csupán érdekes, hanem sajátos kezdeményezésnek tűnik, hogy tősgyökeres – vagy magukat annak tudó - városiaknak lehetőséget adnak megismerkedni a falusi lét mibenlétével. A vidék Magyarországával. Merthogy Magyarországon van a vidék, az alvárosok és a főváros. És ez mind külön kasztot képvisel.

Tartótiszt arccal

Először szólal meg arcát is vállalva volt III/III-as tiszt a vásznon Varga Ágota tegnap bemutatott A tartótiszt című dokumentumfilmjében. A tartótiszteket, a részben áldozatként is láttatható ügynökökkel szembeállítva a mai közbeszéd az állambiztonsági konspirációk valós felelőseiként szokta megjeleníteni. A közgondolkodás szerint fontos tulajdonságuk, hogy láthatatlanok és elszámoltathatatlanok, ezzel is alátámasztva az elmaradt rendszerváltás mítoszát és a valós történelmi igazságtétel lehetetlenségét.

A tartótiszt banalitása - index

Még nem láttam a filmet*, de első adandó alkalommal meg fogom nézni. Azt a filmet, amelyikben először sikerül kamera elé állítani egy hús-vér embert arról az oldalról, amelyikről majdnem semmit sem tudunk az egyház és állam, a hatalom és beszervezettek viszonyában.

Személyes történetek

Haynau jobbnak látja, ha utazgatás helyett visszavonul magyarországi birtokára. Igen, magyarországira. Most már annyira „magyar”, hogy vérdíjából birtokot is vásárol magának Szatmár megyében, Nagygécen. Különös fintora ez a sorsnak.

A hiéna sorsa – origo.hu

 

Érdekes cikksorozatot közöl az origo portál Maderspach Károlyné Buchwald Franciskáról

A könyv dicsérete

A 84. Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvek listáját olvashatják most műfaji bontásban. Találhatnak itt mások mellett irodalmi antológiát, verset, prózát, drámát, szórakoztató és gyermekirodalmat, esszé- és tanulmányköteteket.

Június 6-10. között ünnepi könyvhét – litera.hu

 

Néhány hónapja bezárták az utolsó antikváriumot is a Fő téren. Egy megyeközpont utolsó használt könyvkereskedését. Amikor nem egészen tíz évvel ezelőtt a városba érkeztünk, még kettő működött, alkalmi árus pedig mindig felbukkant egy-egy nagyobb eseményen.  Egy emberöltőnyi idő nem kellett, hogy kézzelfoghatóvá váljon: a könyv már más helyet foglal el az emberek életében. Nemcsak a könyv, hanem a kultúra egyáltalán.

Hír, média, evangélium

Csütörtöktől megkezdi 24 órában sugárzó magyar nyelvű adását a Euronews európai hírtelevízió - tudatta az MTI-vel a lyoni székhelyű hírcsatorna kedden.

privatbankar.hu

 

Újabb szereplő lép a magyar médiapiacra. Pontosabban a magyar hírcsatornák piacára. A Euronews nem önálló koncepcióval rendelkező csatorna, hanem a nagy európai hírszolgáltató adaptált változata. Anyagi háttere is onnan való, pontosabban abból a politikai konglomerátumból, amelyet Európai Unió néven ismerünk. És mielőtt annak tartalmi elemeit ismernénk, jó eséllyel megsaccolható a tálalás, az értékrend, a hírek prioritása. Aki fizet, annak a nótáját húzzák.

Én táncolnék veled

Dalotti Tibor táncművész, a rendezvény egyik kezdeményezője a sajtótájékoztatón azt mondta: hét műfaj kiváló képviselőit kérték fel, hogy a budapesti eseményen mutassák be a tánc sokféleségét, így megismerhető lesz a néptánc, a balett, a kortárs tánc, az argentin tangó, a rock and roll, a modern néptánc és a társastánc stílusa. A táncosok igyekeznek majd a közönséget is bevonni az előadásokba - jegyezte meg. Bánhidi Petra argentintangó-világbajnok azt mondta, a tánc az a művészeti ág, amelyben a legkönnyebben lehet ismerkedni.

Tánccal a párkapcsolatok felé – origo.hu

 

Hogy ugyé, ez a kormány, hogy ugyé, hogy már megint belé akar szóni az izébe. Hogy ugyé táncoljon vagy ne a magyar. Tangót-é vagy csárdást. Vagy keringőt. De abból az angolot-é vagy az osztrákot, ami magyar is lenne. Olyan kálmánimrés. Vagy szöktetősebb, hogy szép város, Kolozsvár, mer’ én ott lakok a Szamosnál, a szőke Szamosnál, angyalkám, gyere már!

A szó ereje

Mint ismert, az eset után az MTVA Szebeni Istvánt azonnali hatállyal felfüggesztette és vizsgálatot indított, mint írták "az azonban bizonyos, hogy Szebeni többet a közmédia képernyőjén nem szerepelhet". Mint egy forrásunk fogalmazott, "szerencsétlennel akarják elvitetni a balhét, pedig ebben a szakmában nincs olyan szent ember, aki ne káromkodna, ha elront valamit". Egy másik tévés szerint viszont "Szebeni is sáros, ugyanis mindegy, hogy egy adás élőben vagy felvételről megy-e, írott és íratlan törvények szerint akkor sem káromkodunk a stúdióban, ha felrobban előttünk egy monitor".

Káromkodás a híradóban - index.hu

 

Szabad-e csúnyán beszélni? Valamikor egyértelmű volt a válasz: nem! Még akkor sem, ha néhányan vagy nagyon sokan csúnyán beszélnek. Ma ugyanerre a kérdésre nem egyértelmű a válasz, mert csúnya, azaz trágár szavak tömkelege került be a közbeszédbe. Ezt megelőzően az irodalom, az úgynevezett modern, már feszegette a nyelv határait.

Kék gazdaság

A természetvezérelt gazdaság forradalmi nézőpontja szerint egy, az ökológiai rendszereken alapuló gazdaság megteremtése lehet a megoldás a világszerte tapasztalható gazdasági és ökológiai válságra. A szerző integrálja a gyakorlatban már létező módszereket, innovációkat a világgazdasággal, és bemutatja azt is, hogyan lehet a közösségek számára fenntartható hasznot termelni.

A kék gazdaság – transindex.ro

 

Aki azt gondolja, hogy véges mértékű rendelkezésre álló forrásból végtelen fejlődés lehetséges, az vagy őrült, vagy közgazdász. Így vall az egyik amerikai neves közgazdász, aki a fenntartható fejlődés irányába keres kitörési pontokat.

Csak amennyire szükséged van

Összesen 84000-en vettek részt a Kirchentag központi megnyitó istentiszteletein, amelyet négy helyszínen tartottak szerdán kora este.

Protestáns egyházi napok Hamburgban – kirchentag.de

 

Amit a történelem kényszere hívott életre, mára már országos média eseménnyé nőtte ki magát. Hatvan éve tartják a protestáns egyházi napokat Németországban, ahogy nem kevés iróniával fogalmazták meg: a Kirchentag egyidős a Német Szövetségi Köztársasággal.

A világ hitre épül

Nem ez az első kínos baki a 2008 óta tartó válság kezelésének elméleti hátterét adó kutatások esetében: az IMF közgazdászai, Olivier Blanchard és Daniel Leigh január elején adtak ki egy elemzést, melyben elismerték, hogy egész egyszerűen elszámolták a megszorítások növekedéscsökkentő hatását. Az IMF kutatói a 2012-ig  végigvitt megszorító csomagokat arra a hitre alapozták, hogy 1 százaléknyi adóemelés, vagy kiadáscsökkentés 0,5 százalékkal csökkenti a GDP-t. Az új eredmények alapján azonban kiderült: a 0,5 százalék valójában 1,3 százalék. Amit pedig nem vettek figyelembe, az volt, hogy a válság hatására a háztartások és a vállalatok tartózkodnak a hitelfelvételről, ami növeli az állami megszorítás növekedést visszavető hatását.

Nem először lőttek mellé a közgazdászok – index.hu

 

Azt mondják, hogy a világ nem hitre épül. Pedig nemhogy a világ, hanem annak reáliái is hitre épülnek. Közgazdasági tételek ugyanúgy, mint a vásárlói szokások szociológiai feltérképezései, az emberi viselkedés várható alakulása ugyanúgy, mint egy új piaci termék várható sikere. Ami egzakt tudomány és viszonylagos pontossággal prognosztizálható, az az anyaghoz köthető. Mert az anyag statikus és képletekbe szorítható „valóság”, az ember pedig titok. Éppen ezért kiszámíthatatlan.

Fényt vagy életet?

Meghalt egy másfél éves gyerek a Fejér megyei Agárdon, mert szülei hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni, hangzott el szerda este az M1 Híradójában. A Tények úgy értesült, hogy a szülők úgy gondolták: elég, ha fénnyel táplálják.

A vasárnap kiérkező mentők már nem tudták megmenteni a gyermek életét. A Híradó információi szerint a vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.

Fényevő embertelenségek - index.hu

Mostanában olyan esetekkel találkoztam, amelyek az emberi hülyeség határait messze meghaladták. Van valaki, aki az univerzumból jövő gonosz erőktől nem tud menekülni, miközben tőle már mindenki elmenekült, legközelebbi hozzátartozóit is beleértve. Aztán van, aki annyira steril minden „fertőzöttségtől”, hogy az élelmiszert sugárzásmérővel vásárolja.

Létezik-e szabad akarat?

A tudatunk az a sajátságunk, amely megkülönböztet bennünket a Föld összes többi szervezetétől. Bizonyos kísérletes eredmények azonban arra utalnak, hogy a tudat fölösleges, mivel csupán követi, nem pedig eldönti a cselekvést. Nem tisztázott még, hogy az emberi viselkedést az öröklött tényezők vagy a környezeti hatások befolyásolják nagyobb mértékben.

Létezik-e szabad akarat – index.hu

 

Létezik-e szabad akarat? Ez az emberiség egyik legizgalmasabb kérdése. És ez nem egyszerűsíthető le a fatalizmus korlátoltságára, hanem az ember ember létére kérdez rá. Dörzsölhetné a kezét a kálvinista teológia, már, aki hiszi és komolyan veszi azt a következetesen végig gondolt axiómát, amely Pál apostolon, Augustinuson, Kálvinon át a dordrechti kánonok megalkotóiig, sőt a modernkori Amerika egyik szellemi megalapozója, Jonathan Edwardsig tart, mert a tudomány végül is a létértelmezéseket arra futtatja ki, amire a kijelentés már régóta választ adott.

Leszámolás és elszámolás

Virágh Eszter közlése szerint a 2011-es népszámlálás alapján 260 ezerrel csökkent tíz év alatt Magyarország lakossága. Ez a szám még nagyobb lett volna, ha mintegy 120 ezeren nem vándorolnak be, ami valamennyire mérsékelte a népességcsökkenést.

Negyedmillióval lettünk kevesebben - mandiner.hu

 

Minden népszámlálás szembesülés. Vagy az egész társadalom számára, ami nem igazán szokott tudatosulni, vagy egy csoport számára, legyen az etnikai vagy vallási, amely csoport aztán ilyen vagy olyan következtetést von le önmaga számára, miként a hozzá viszonyulók érintettségükben ugyanezt teszik. Érdemes lenne visszaidézni egy-egy ütős címet a népszámlálási eredmények kommunikálásában, ahol a címből már nyilvánvalóvá válik a szándék. De ez a felületes olvasó számára teljesen félrevezető (ld. Index cikkének címe). Mi tudunk meg a legutóbbi népszámlálás adataiból?

Nagycsütörtökig és utána

Isten közel van, szeretetét nem lehet száműzni, likvidálni a világból, dicsősége legyőzhetetlen és mindenkié lehet. A feltámadást megélő, hirdető egyház ezt az örvendező közösséget, a legyőzetett félelmet, a megtapasztalt győzelmet jelenti.

Húsvéti körlevél a MRE Elnökségétől – reformatus.hu

 

Nincs semmi véletlenül. A tavasz késlekedése se. A hó és azt követő káosz, a hideg, a remegés, az elégedetlenség, bankcsőd, euró árfolyamzuhanás, semmi, de semmi nem véletlen. Az sem, hogy átléptük a nappalok és éjszakák egyenlőségének határát, a fény pedig egyre inkább árad szét.

Oldalak