Sugár Tamás: Indul a bakterház

„Donald Trump magyar idő szerint szerda délután bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.”

Hiába könyörgött neki mindenki, Trump mégis elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának - index.hu

Múlt szerdán (2017.12.6.) nagy várakozással várták és találgatták a különböző hírportálok, vajon mi lesz Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatóján a nagy bejelentés. Sokan el is találták előre, hogy a követség költöztetése Tel Avivból Jeruzsálembe, ill. Jeruzsálemnek, mint Izrael fővárosának az elfogadása.

 

 

Bagdán Zsuzsanna: Reformátusok a Közel-Keleten

Mára sikerült kiszorítani Szíria nagy részéről a közös ellenséggé vált Iszlám Államot, ugyanakkor a hol együtt, hol egymás ellen harcoló felek eltérő érdekei miatt késik a békekötés, ez pedig tovább rontja az amúgy sem rózsás helyzetet. Az otthon maradt szíriai keresztyének többsége egyébként a jelenlegi, nemzetközileg vegyes megítélésű vezetés megerősödésében látja saját biztonsága kulcsát, az ország jövőbeni stabilitását és a vallások békés együttélésének biztosítását. Mi nem kívántunk állást foglalni ebben a kérdésben, mert azzal a lelkülettel léptük át a határt, hogy a személyes találkozásokkal és imádságainkkal támogassuk a helyieket, valamint felmérjük a segítségnyújtás lehetőségeit.

Megyünk Szíriába! - Reformatus.hu

Szokták mondani, hogy nem szerencsés az embernek magát ajánlania – a Reposzt írói is gyakrabban szemléznek a világi média híradásai, mint az egyházi tartalmak közül. Most azonban szeretnék kivételt tenni, és felhívni a kedves olvasók figyelmét a reformatus.hu cikksorozatára, amely különleges eszköze lehet az adventi készülődésnek is.
Éppen egy hete kelt útra a Magyarországi Református Egyház Külügyi Irodájának, Missziói Irodájának, Menekültmissziójának küldöttsége, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetőjével együtt meglátogassák libanoni és szíriai testvéregyházainkat, tájékozódjanak helyzetükről, és egyeztessenek az együttműködés, segítségnyújtás lehetőségeiről. Útjukról, ottlétükről rendszeresen frissülő helyszíni beszámolókkal jelentkezik a delegáció egyik tagja, Feke György, a reformatus.hu főszerkesztője. Legutolsó, tegnapi cikkéből kiderül, hogy hosszas bizonytalanságok után végül sikeresen átlépték a libanoni–szíriai határt, és útjuk első állomása a hírekből is jól ismert Homsz városába vezetett, amely több évig volt a szíriai polgárháború összecsapásainak helyszíne.

Bogárdi Szabó István: Ferenc pápa nem érti a Miatyánkot?

Újratanulhatja az egész keresztény világ a legszentebb imádságát. A Francia Katolikus Püspöki Konferencia már korábban megváltoztatta az imádság egy sorát – számoltunk be korábban. Számos pap és teológus szerint a „ne vígy minket a kísértésbe” sor azt a látszatot kelti, mintha az Atya egyfajta perverz játékot űzne a hívekkel: egyszerre kísértené, majd elbotlásuk után büntetné őket.A kezdeményezést felkarolta Ferenc pápa is, aki egy olasz televízióban azt mondta, hogy ő is meg akarja változtatni a Miatyánkot.

Most már maga Ferenc pápa is átírná a Miatyánkat - hvg.hu

Tavasszal a (magyar) sajtó egy része hangzatos címmel hozta, hogy "Ferenc pápa nem érti az iszlámot." Az erős cím a pápa rendtársa, Henry Boulad atya nyilatkozatán  alapult, aki, persze, kontextusba foglalva és tapintatosan fogalmazott imigyen, és akkor, ugye, más a szavak éle is. De hát az újságoknak harsány címekre van szükségük - nap mint nap. S lám, újra megadatott a mi mindennapi ferencpápánk a médiának.

2 dolog, amiért ide kattintasz

„Egy blog, ahol a klérus nem papol, hanem gondolkodik, megoszt, reagál.”

www.reposzt.hu

Jó volt pár éve olvasni, hogy a Reposzt stábja komoly internetes elismerést kapott. Egyszerűnek tűnő recept alapján főzőcskéznek nap int nap: olvasnak és reagálnak. De ez a hírolvasás dolog mintha egyre nehezebb lenne.

Miért irigylem Fa Nándort?

Fa Nándor hajója, a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungary belépett a Déli-óceánra a Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen. A verseny honlapján közölt adatok szerint a magyar hajós budapesti idő szerint péntek este hajózott át a Cap Leeuwin fok vonalán, és továbbra is a mezőny 11. helyén halad.

Fa Nándor már a Déli-óceánon hajózik - origo.hu

Tavaly szeptemberben már írtam egy reposztot (potyautas a Szent Jupáton) a „magyar Magellánról”, s most megint úgy hozta az élet, meg a Vendeé Globe, hogy eszembe jutott. Mennék vele. Most biztos sokan arra gondolnak, hogy szegény hülye, ilyenkor karácsony előtt kezd besokallni a szolgálatokból, a készülődésből, a nyüzsgésből, a „kufárok dáridójából” (Ady), a karácsony előtti „lelki szemfényvesztésből”, a még idén elintézendő dolgokból, meg sok más egyébből, s most futna ki a világból... Persze, ez is benne van, de ennél azért több ok miatt irigylem Fa Nándort. Egészen pontosan hét okból kifolyólag... Elmondom.

Bogárdi Szabó István:Mi a baj azzal, ha megszűnik néhány ország?

And if I have to choose between the two, I would choose human freedom even if it means loss of tradition. After all, are traditions that no one cares about worth preserving? The world has lost Marcomanni, Quadi, Sarmatians, Visigoths, Alans, Vandals, Avars and thousands others.  They have disappeared together with their languages, cultures and traditions. Do we really miss them today?

(Ha választanom lehetne a kettő között, a szabadságot választanám, még ha ez a hagyomány elvesztését is jelentené. Végtére is, miért őrizgessük azokat a hagyományokat, amelyekkel senki nem törődik? A világ elvesztette a makromannokat, quadokat, szarmatákat, vízigótokat, alánokat, vandálokat, avarokat...eltűntek nyelvükkel, kultúrájukkal és hagyományaikkal együtt.  S hiányzanak ma valakinek?)

Should some countries cease to exist? - glineq.blogspot.hu

Az "Amerikai Konzervatív" internetes portál jegyzett pár napja egy csípős kritikát Branko Milanovic befolyásos közgazdász, globál-egyenlőtlenségi szakértő, világbank-guru blogjegyzete ellen. Milanovic úr szerint a globális gazdasági egyenlőtlenségeket úgy kell felszámolni, hogy mindenkinek mindenhol teljes és szabad migrációt biztosítanak. Bár ennek nyomán néhány afrikai ország egycsapásra megszűnne (legalábbis a Gallup jelzései szerint),  mert szinte mindenki elhagyná az adott területet. Ám az áldás (az egyenlőtlenségek csappanása) messze kompenzálná a csapást (a kultúrák eltűnését). Őszinte beszéd, de mennyire!

Farkas Gergely: Micsodaország

A Mennyt sosem fogja felemészteni a Pokol. Ám a Quimby nem misszionárius, hanem vizionárius; leginkább akkor perzsel, amikor profetikus-látomásos saját nyelvén újra láthatóvá teszi azt, amit amúgy élünk. Ami itt brutál.
A Heaven Goes To Hell nem a jövő próféciája, hanem a jövőnkért szóló, hatást cserkésző pofon (fejre és gyomorra), mert ennek az üvegburába zárt indulatos világnak a remény nélküli klausztrofóbiája mégiscsak arra ösztönöz, hogy keressük azt, akié a „trón, ott fent”.
Aki se nem guru, se nem ember. Hanem éppen az, akiről két trackkel korábban a Próféta főt horgasztva szólt: A Szeretet.

(Horváth Gergely)

Mit gondol Bródy János a Quimby Forradalmáról? – itt meghallgathatja az új albumot - hvg.hu

 

Minden a témaválasztással kezdődik. Nekem a szombati vendégség jutott, arra gondoltam, jó lenne valami lazulós. A gond az, hogy ami nekem lazulós téma az nem biztos, hogy mást is érdekel.  Mert ugyan az NFL-ben lassan kezdődik a rájátszás, egyre izgalmasabb meccsek vannak és a fantasy csapatommal már harmadik vagyok a ligámban - de szerintem itt már többen abba is hagyták az olvasást. A másik a kávé, de erről nemrég már írtam, meg különben is, azt inkább inni kell, mint olvasni róla. A harmadik a zene. Ez már jobbnak tűnik, lazulós, szombati, még aktualitása is van, hiszen délután a gyerek születésnapi buliba megy, ott is biztos lesz zene, meg végre én is azt hallgathatom itthon, ami nekem tetszik. Ha pedig zene és születésnap, akkor saját élmény, ebből pedig a legfrissebb a november végi Micsodaország címet viselő 25 éves jubileumi Quimby koncert az Arénában. 

Halász Noémi: BOLDOG karácsony

A KDNP szerint van rá remény, hogy több ország közösen lépjen fel a keresztényüldözések ellen.
A KDNP frakcióvezetője minderről azt követően beszélt, hogy a parlament kedden 175 igen, 1 nem, 3 tartózkodó szavazattal határozatot fogadott el annak érdekében, hogy a világszerte tapasztalható keresztényüldözésekre felhívja a figyelmet.

A KDNP szerint van rá remény - mti.hu

"Harrach Péter a határozatot ismertetve elmondta, hogy az Országgyűlés együttérzését fejezi ki az üldözöttekkel szemben, elítéli a terrorista bűncselekményeket, elismeri és üdvözli a magyar kormány részvételét a humanitárius segítségnyújtásban valamint hatékony fellépést sürget. A részleteket ismertetve elmondta, hogy a határozat elítéli a gyilkosságokat, a jogtalan bebörtönzést, a kínzást, a nők elrablását, a gyermekek kizsákmányolását és bántalmazását, a szexuális bántalmazást, a rabszolgaságra kényszerítést, a deportálást, a lakosság erőszakos áttelepítését, a kényszerházasságot és a vallás erőszakos megváltoztatását. A határozat ugyanazt a három jogi kifejezést - népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűncselekmények - használja, amit az Európai Tanács februárban elfogadott határozta - emelte ki a frakcióvezető.”
Budapest, 2016. december 13., kedd (MTI)

“Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket.” Mt 5,11

Sipőczné Miglierini Guiditta: Karácsonyi gondolatok egy költemény kapcsán

Az Úr érkezése

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten...

Ady Endre aláírása

Irodalmi tárházunk széles palettájából válogathatnék karácsonyi gondolatok közül, én  Adynak ezt a viszonylag  korai,  Az Illés szekerén 1908-ban, A Sion-hegy alatt elnevezésű ciklusában megjelenő versét választottam. 
A költemény rövid és tömör, Ady  verstani értelemben kihagyásos technikát alkalmaz mondanivalójának balladai sűrűségű megfogalmazására.

Édes Árpád: Asztali beszélgetéseink adventje

„Balog Zoltán kitért arra is, hogy egy üzenetet mindig minősít a közvetítésének módja is. A protestánsok szép, közös hagyománya a colloquium fratres, vagyis a testvérek beszélgetése. Ebben pedig ma Magyarországon az evangélikusok "mintha jobbak lennének, mint mások" - tette hozzá. Ők képesek a saját köreikben a testvéri vitára, "mi pedig azt kérjük tőlük, hogy ne adják föl, hanem vonjanak be abba a vitakultúrába, amelyre olyan nagy szüksége van a magyar közéletnek, de a magyar kulturális és talán még a tudományos életnek is" - mondta a tárcavezető.”  

Átadták a Deák téri evangélikus központot  magyarhirlap.hu

Sugár Tamás :A nagyfokú jóság és megértés embere In memoriam John Humphreys

The Revd John Humphreys, who was Moderator of the United Reformed Church’s National Synod of Scotland until his retirement in June 2016, died early this morning, 17 November, peacefully at home, after a short illness.
Nagytiszteletű John Humphreys, aki az Egyesült Református Egyház Skót Nemzeti Egyházkerületének moderátora volt 2016. júniusi nyugdíjba vonulásáig, ma reggel (november 17.), rövid ideig tartó betegség után, békésen, otthonában elhunyt.

John Humphreys: ‘A man of great kindness and gentleness’ - urc.org.uk

A napokban kaptam a hírt, hogy rövid betegség után otthonában elhunyt John Humphreys, az angliai Egyesült Református Egyház (United Reformed Church) egyik vezetője. Az első gondolatom az volt, hogy írnom kell róla egy megemlékezést. Aztán elvetettem, mondván úgyis csupán kevesen ismerték egyházunkon belül, meg amúgy sincs elegendő információm egy rendes nekrológ megírásához. Aztán mégis írni kezdtem, mert úgy gondolom egy olyan személyiség volt, akiről ismeretlenül is jó tudni, és megemlékezni.

Bagdán Zsuzsanna: Vallomások adventi időhöz

„Minden sziklafal mögött van egy hátsó, könnyebb út, amelyen ugyanúgy fel lehet jutni a szikla tetejére” (Timi)

Felépülünk című film

Megjött az első Reposzt-vendég, és filmajánlót hozott ajándékba a születésnapját ünneplő blognak – érdemes rászánni egy és negyed órát az alkotásra adventi készülődésben, akár már ma este, miután a gyerekek lefeküdtek. A Felépülünk ugyanis nem családos mozi, hanem öt ember szép, drámai vallomása arról, hogyan rehabilitálódnak drog- és alkoholfüggőségükből. A film közösségi finanszírozásból, számos drogprevencióval és -terápiával foglalkozó egyesület és szakember segítségével született, december 6. óta látható teljes terjedelmében a világhálón. Nem evangélizációs alkotásnak született, de abszolút nézhető így is – a vallomás már csak ilyen műfaj.

P. Tóthné Szakács Zita: Békességre várva

Kovács Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom azon lépésével, amelyben felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.
„A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes”– közölte a szóvivő. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de „mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen"

Megdöbbentő lépés a kormánytól - mno.hu

 

Pár nappal ezelőtt a házelnöknek volt egy mondata, ami inkább óhajként, vágyként, reményként hagyta el a száját, de akik bele akartak kötni, azok kiragadták a szövegkörnyezetből, s kiforgatták szavait.

Nem a tartalommal szeretnék foglalkozni egy ezeregyedik hozzászólásban, s arról írni, hogy lelkésznőként és lelkészfeleségként a négy gyerek nevelése mellett a szolgálataim becsületes ellátása mennyi logisztikát kívánt. Erről minden anyának vannak történetei. A jelenséggel szeretnék foglalkozni,mert engem személy szerint elszomorít, ami „kinőtt” ebből a mondatból.

Konc Gáll László: Lángos, a hódító

New York belvárosában, Manhattanban megszokott látvány, hogy különböző nemeztek fiai lakókocsiból kínálják nemzeti ételeiket. Pár élelmes magyar pedig nem mást kezdett el árulni, mint a magyarországi strandokról is jól ismert lángost. Láthatóan sok fajta akad náluk, a hagyományos sajtos tejfölös mellett. A Hír 3D videója szerint a New York-i rendőrök is előszeretettel fogyasztják ezt a hungarikumot.

A JÓ MAGYAR LÁNGOS HÓDÍTJA MEG NEW YORKOT - alfahir.hu

Na, végre egy újabb jó hír! Elindult a lángosunk világhódító útjára! És ez még csak a kezdet... Mert abban egyet érthetünk, hogy a lángos megjelenése New York utcáin igen csak megdobogtatja a szívünket. Lehet, hogy nem ez a legfontosabb aktuálpolitikai hír, de mégis örömmel és elégedettséggel konstatáljuk a megtett utat: ehhez nem kellett más, mint egy vállalkozó kedvű fiatalember és egy jó recept. Mert az, hogy egy New York-i rendőr a Wall Street sarkán ebédidőben magyar lángost burkol be, igazán különleges látványnak nevezhető.

 


 

Kustár Zoltán: A szeretet igájában

Bekérették Pető Tibor prágai magyar nagykövetet keddre a cseh külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Právo című cseh lapban múlt pénteken megjelent, a Benes-dekrétumokat érintő kijelentésével kapcsolatban.

Bekérették a prágai magyar nagykövetet - Origo

„Bekérették Pető Tibor prágai magyar nagykövetet keddre a cseh külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Právo című cseh lapban múlt pénteken megjelent, a Benes-dekrétumokat érintő kijelentésével kapcsolatban.” – olvassuk az egyik neves internetes hírportál egyik szalagcímét.

Kovácsné Horváth Mária: Ez az én őrhelyem

 Hungarikum Bizottság 2015. április 23-i döntése alapján az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer mától szintén nemzeti büszkeségeink között tudható.

 Magyar Védőnői Szolgálat Hungarikum 2015. 

" Preventív feladataikat a következő területeken végzik: A területi védőnő feladata a nővédelem, a várandós és gyermekágyas anyák gondozása, a gyermekek gondozása születésüktől a tanköteleskor végéig és a komplex családgondozás. Az ifjúsági védőnő részt vesz a gyermekek szűrésében (tanulók egészségi állapota, alkalmassági vizsgálatok), közegészségügyi és járványügyi, illetve környezet-egészségügyi feladatok végrehajtásában, az elsősegélynyújtásban, illetve a nevelési-oktatási intézmények egészségnevelő tevékenységében." Hungaricum – A Magyar Védőnői Szolgálat www.bmrg.hu


Dunántúlon egy kis faluban vagyok védőnő. Férjemmel három gyermeket nevelünk, a nagyobbik lányunk már unokával is megörvendeztetett bennünket.

Sugár Tamás: Díszítsük karácsonykor kerti virágokkal templomainkat!

A klímamegállapodás megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket annak érdekében is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.
Az 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, és legvégül az Egyesült Államok is támogatott, de a legjelentősebb fosszilisenergia-termelők, Szaúd-Arábia, Venezuela, India és Oroszország péntek este még nem akart támogatni.

                    Elfogadták a klímavédelmi egyezményt - mno.hu

Néhány nappal ezelőtt egy 4. osztályos hittanossal sétáltam az iskolából hazafelé. Út közben ezt mondta: „De jó lenne, ha idén fehér karácsonyunk lenne!” Mosolyogva helyeseltem, s közben arra gondoltam, hogy ez a tíz éves kislány talán még nem is látott fehér karácsonyt. A hosszú távú előrejelzések szerint idén sem fog. Közben eszembe jutottak gyermekkori, üzemi mikulás ünnepségek, amikor vastag hóban érkezett a mikulás, meg szolgálatom kezdetéből halottak napi megemlékezések, amikor hóban, fagyban toporogtunk a bokodi és az oroszlányi ravatalozóknál.

Bagdán Zsuzsanna: Irgalommal

Korábban a hadseregbe és a rendőrséghez is jelentkezett az egyik támadó, de alkalmatlannak bizonyult. Ez után kezdett mecsetbe járni, majd elutazott Szíriába is.
Katona nem lehetett, dzsihádistának állt az egyik párizsi merénylő – vs.hu


Tíz és fél éve már annak, hogy hazaköltöztem Franciaországból, ahol tíz hónapig segítettem egy kis fogyatékosokat gondozó otthon működését. Időről időre visszaálmodom magam az északkelet-francia kisváros, Wissembourg mézeskalács-utcáira, illetve azon kapom magam, hogy ott járok, rovom a négy-öt kilométert az otthontól a vasútállomásig, nézem a szebbnél szebb fachwerk-házakat, a malomhoz kitett muskátlikat, hallgatom az utcán az elzászit. „Ça gehts?” „Jo, ça gehst.”

Bogárdi Szabó István: Mellénézés

Egy amerikai ügyvéd, Justin Renel Joseph beperelte a Metropolitan Múzeumot számos reneszánsz és barokk festmény miatt, mert szerinte azok „rasszisták”. „Árjaként” ábrázolják Jézust és ez számára „személyes megpróbáltatást” okozott. 

„Rasszista” lehet a szőke kis Jézus - magyarhirlap.hu

Hiába a pártállam idején szerzett rutinunk, az ostobaság diszkrét bája megint arra emlékeztet, hogy ami megszokhatatlan, az megszokhatatlan. Pedig úgy vagyunk már itt ádventben, hogy meg sem rezdülünk, ha különböző érzékenységekre hivatkozva (kivéve a miénket) ráteszik a tiltást a karácsonyfára, a betlehemesre, a karácsonyi énekekre, a szent szülepárra, a háromkirályokra, a pásztorokra, az angyalokra, s mellesleg a mikulásra is (mégha ő nem is karácsonyi, de mindenképpen szezonális!) Egyszóval, tudjuk mi keresztyén sztoával figyelni ezt az ünnepek előtti zajgást, és ostobaságot látván sem tántorgunk csüggedés és dühöngés között. Csakhogy, a nemzetközi helyzet fokozódik.

dr. Kádár Ferenc:Cigánygyülekezet

Sátoraljaújhely. Konfirmáció. Ragyogó barna tekintetek emelkedtek fel. Olyan nép lett az Úr népe, aki nem volt az övé. Olyan szívek keresik akaratát, akiknek nem hirdettek próféták bűnbánatot, akiket nem vezettek dús legelőkhöz pásztorok, de akik vágytak az igazságra, és az megszabadította őket. Mert az Úr nem az „ősi” hitűeket keresi, hanem azokat, akik újszülött gyermek csodálatával néznek fel a kereszten függőre...

„Azt a népet, amely nem az én népem, hívom az én népemnek, és azt, amelyet nem szeretek, szeretett népemnek, és úgy lesz, hogy azon a helyen, ahol megmondtam nekik: Nem az én népem vagytok ti, ott fogják őket az élő Isten fiainak nevezni." (Róma 9,25-26)

 

Cigány gyülekezetünk felnőtt - ciganymisszio.reformatus.hu

 

Ezekkel a sorokkal kezdődik missziói beosztott lelkészünk, Pál László beszámolója egy valóban rendkívüli és fontos alkalomról. Egy konfirmációs, úrvacsorás ünnepi istentisztelet-ről, amelyet a nemrégiben alakult sátoraljaújhelyi cigánygyülekezetben tartottunk.

 

Oldalak