Jakab-Köves Gyopárka: Flash

Vasárnap egy kis falu nagyon kicsi templomában szolgáltam. Összesen huszonketten voltunk, de így is nagyjából tele volt a templom. A gyülekezet jó kedvvel, élénken figyelt, nagyszerűen énekeltek. Jó volt közöttük lenni, és ahogy álltam velük szemben, jó volt érezni, hogy szinte hullámzott a nyitott, érdeklődő ráhangoltságuk.
Többek között feltettem azt a költői kérdést, belegondolunk-e abba, azon a vasárnap délelőtti órán hányan fordulunk együtt Istenhez? Micsoda erő van abban, hogy megszámlálhatatlan hang szól most Felé? Ha csak egy rövid gondolatnyi kísérletet teszünk, már beleborzongunk abba, micsoda lélekszámbeli erőt jelent a keresztyén egyházak jelenléte a világban.

Bogárdi Szabó István: Ez az!

 

 

Zebránál állunk, zuhogó esőben, esernyőink alatt. Most nem lehet az út peremére kisorolni, a kanyarodó autók felverik a vizet. Így aztán a rajtra kész gyalogoskupac kissé hátrább húzódva várja a jelet. Csak egy valaki bátorkodik előre, alacsony, sovány asszonyság, átázott posztókabátban, zilált kendővel a fején-vállán, esernyő nélkül, szinte szuggerálva a közlekedési lámpát, hogy váltana már mielőbb zöldre! De a zöld jelzés nem érkezik, az eső pedig függőlegesen szakad alá. Ekkor a nénike mögött egy fiatalember magasabbra emeli az ernyőjét és a néni fölé tartja, úgy, hogy az észre sem veszi. S csak tartja fölötte. Meddig? Amíg el nem indulunk, vagy míg átmegyünk a zebrán, vagy tán elkíséri egy darabon is? Mindegy. A mozdulat nagyszerű. Kéretlenül szép. Jóságosan huncut.

Farkas Gergely: A megosztó

Az eset előzménye, hogy a válogatott gyorskorcsolyázó bepipult azon, hogy sokat kell várakoznia a sanghaji reptéren, ezért az Instagram-oldalára azzal a megjegyzéssel posztolt, hogy „F*ckin China”. (…) A sarkos, Kínát meglehetősen sértő véleménynyilvánítás után a magyar csapat kínai vezetőedzője lemondott, „Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok is, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. 

Óriási balhé lett abból, hogy a magyar olimpiai bajnok kiírta: F*ckin China - index.hu

dr. Béres András: Visszaszivárgók vs. nemzetépítők

A neve ott van a Turul-emlékművön. Pokorni Zoltán azt csinál vele, amit akar. Egy percig se érezze, hogy viszonyulnia kellene valahogyan ehhez a történethez.- írja Rab László

Pár héttel ezelőtt jelent meg a Mozgó Világban Rab László cikke, aminek summázata az, hogy Pokorni József – bár a háború alatt meghalt, így nem ítélhették el – a nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, ezért nem méltó arra, hogy az emlékművön szerepeljen a neve. A polgármester, mint mondta, osztja ezt a véleményt. Hozzátette, soha nem kérte, hogy az emlékműre kerüljön a nagyapja neve. - áll az önkormányzat oldalán.

Kiderült, hogy Pokorni nagyapja nyilas gyilkos volt, a polgármester leveteti a nevet a turulról - index.hu

"Ezt mondta: Elég! Most, ó, Uram, vedd el a lelkemet, mert nem vagyok jobb atyáimnál!"
(1Kir 19,4)

Az utóbbi hetek viharos botrányai és nagy port kavaró, hangzatos témái mögött, talán észrevétlenebb maradt egy, a jövőnk szempontjából sokkal nagyobb horderejű mozzanat. 

Egy unoka leveteti nagypapája nevét egy II. világháborús emlékműről Budapesten.

Andrási Károlyné Tóth Franciska Ilona: Ha én lennék az Isten...

Ellentétben az üldöztetések korábbi eseteivel, ez a kormány által engedélyezett "Three-Self Church"-ben történt meg és nem egy illegális, regisztráció nélküli gyülekezetben. A járőröző ellenőrzési csoport mintegy 30 kormányzati hivatalnoka vett részt a templom novemberi vizsgálatában - áll a Bitter Winter beszámolójában, amely az országban történt üldöztetéseket ellenőrzi. Egy, "a templomot alaposan átvizsgáló hivatalnok belépett a szószék elé, és rámutatott a falon lévő Tízparancsolat egyik parancsolatára", jelentette a Bitter Winter. "Ezt el kell távolítani", mondta a hivatalnok. Az első parancsolatra célzott ezzel: "Ne legyen más istened rajtam kívül." Amikor a templomi tisztviselők tiltakozásukat fejezték ki, a kormányzati hivatalnokok minderre azt válaszolták, hogy Xi Jinping miniszterelnök ellenzi ezt a parancsolatot. "Ki merészel nem együttműködni? Ha valaki nem ért egyet ezzel, az állam ellen lép fel", mondta a tisztviselő a Bitter Winter jelentése szerint. "Ez nemzeti érdek. Mindenkinek meg kell értenie ezt a helyzetet. Ne menjetek szembe a kormánnyal", figyelmeztette a templomot. 

KÍNA BETILTOTTA A TÍZPARANCSOLAT EGYIK PARANCSOLATÁT - nicelife.hu

Mindig ugyanaz a nóta. Az ember, aki Isten képmása, összetéveszti önmagát - a tényleges tükörképet - a személlyel, akit tükrözni hivatott.

A fenntartható advent és a Besokallások könyve

Már október végén beszivárog a mindennapokba Sinatra, az ünnepi fényarzenál és persze a kihagyhatatlan ajánlatok, a nélkülözhetetlen ajándéktippek özöne. Minden évben elhatározzuk, hogy na, majd jövőre nem rohanunk az utolsó pillanatban, nem fogunk pánikszerűen vásárolni, elverni súlyos összegeket, idegileg teljesen összeroppanni és a bolygóra is kíméletlen csapást mérni a szeretet ünnepének jegyében. Jövőre tudatosan fogunk ünnepelni. Vagy talán már idén is sikerülhet? Nem kizárt. 

FENNTARTHATÓ ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS – MIÉRT NE SIKERÜLHETNE AKÁR MÁR IDÉN? wmn.hu

Molnár Illés; költő, kritikus; Budakalászon él

Kikészülünk karácsonyig?

Steinbach József az ünnepi istentiszteleten a teológusoknak azt mondta: „Felkészültetek: a belső elhívás, a tanulás és a külső elhívás most együtt van. Felkészültetek, de nem vagytok készen. Mert egyedül Isten az, aki kész, aki tökéletes, aki szent, aki örökkévaló, a mi feladatunk, hogy áldássá lehessünk a folyamatos szolgálatban.”

Készen legyetek! - Lelkészszentelő ünnepi istentisztelet - refdunantul.hu

2008. november 9-én döntöttem el, hogy a budapesti teológiára fogok jelentkezni. Pontosan 11 évvel később, 2019. november 9-én lelkésszé szenteltek.

 

 

Nagy Károly Zsolt - „Watchdog” vagy kóbor eb?

Magyarországon lerombolták a média függetlenségét és sokszínűségét – ismerteti hat nemzetközi médiaszervezet véleményét a hazai sajtóviszonyokról az Index. Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár már reagált is a megállapításokra. Álláspontja szerint az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése, azok az újságírók pedig, akik mégis ezt teszik, politikai aktivisták.

Kovács Zoltán: az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése - Magyar Hang, 2019. december 5.

Bogárdi Szabó István: Két malomkő között

"But in Between Two Millstones, he asserts that he perceived a different reaction outside the liberal Northeast. “Gradually another America began unfolding before my eyes, one that was small-town and robust, the heartland, the America I had envisioned as I was writing my speech, and to which my speech was addressed.” This cleavage in Western societies has since become powerfully evident.
Many – perhaps most – of Solzhenitsyn’s critics viewed him as an arch-reactionary, a nineteenth-century mind in the twentieth. But in his turn away from Western universalism to nativism and traditional values, in his revolt against liberal condescension, he appears to have foreseen the twenty-first." 

"Aztán a "Két malomkő között" [című önéletrajzi írásában] rögzíti, hogy másféle fogadtatásban részesült a liberális Észak-Keleten kívül. "Lassacskán egy másik Amerika bontakozott ki a szemem előtt, a kisvárosi, életrevaló, vidéki Amerika, és én ezt az Amerikát láttam magam előtt, amikor a [harvardi] beszédemet írtam, és ehhez az Amerikához intéztem beszédemet." A nyugati társadalmaknak ez a kettészakadása azóta teljesen nyilvánvalóvá lett. Sokan, talán a legtöbben, Szolzsenyicin bírálói közül úgy tekintettek rá, mint ős-reakciósra, vagy mint egy 19. századi szellemre a 20. században. De azzal, hogy a szülőföldhöz és a hagyományos értékekhez fordult a nyugati univerzalizmus ellenében, s azzal, hogy fellázadt a liberális dölyffel szemben, nyilvánvalóan előre látta a 21. századot."

The Times Literary Supplement - the-tls.co.uk

1974 tavaszán, belépve tizennyolcadik életévembe, sorozási felszólítást kaptam (vagyis megkezdődött kötelező katonai szolgálatom előkészítése). A debreceni kollégiumban (ki tudja, milyen hagyomány okán) a sorozásra egy teljes heti felmentést szoktak adni az iskolai kötelezettségek alól. Így aztán hazamehettem Sárbogárdra, ahol a kultúrházban el is végezték a szükséges vizsgálatokat, megállapították az alkalmasságomat, megkaptam a védőoltásokat, aztán lézenghettem otthon. Ugyanez időben egy osztálytársam, azóta is solymári lakos, a maga katonai kiegészítő parancsnokságán jelent meg, majd barátaival mulatozván írt nekem pár sort egy postai levelezőlapon, nem Sárbogárdra, hanem Debrecenbe. Ezen többek között ez állt: "...mit szólsz, most mondta be a Szabad Európa, hogy a ruszkik kirúgták Szolzsenyicint a Szovjetunióból!!?" Mire visszaérkeztem Debrecenbe, már állt a bál. "Véletlenül" ugyanis nem én kaptam meg a levelezőlapot, hanem latintanárunk, Szabó István (a Nagyszajúz, aki egyébként évekig hadifogoly volt a Szovjetunióban), mégpedig azzal a kérdéssel, hogy ugyan ki a csuda komázik vele ilyen súlyos felforgató ügyben? Valahogy megúsztuk a kicsapatást.

Pallagi Andrea: Békesség...!

Harmadik napja tüntettek Budapesten a kormány ellen. A pénteki tüntetésen szinte minden ellenzéki párt képviselője beszédet tartott a Kossuth téren, majd a néhány ezres tömeg hosszú vonulásba kezdett (…) néhányan tojással és üvegekkel dobálták a rendőröket.

harmadik tüntetés a túlóratörvény ellen - index.hu

 

„…a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lk 2,14)

Azt gondolom, hogy a karácsonyról, a karácsonyra való készülődésről mindannyiunkban van egyfajta elgondolás, vágy, annak kapcsán, hogy az ünnepnek milyennek kellene lennie a mi életünkben, azt hogyan képzeljük el, hogyan szeretnénk megélni. Hiszem, hogy a legtöbb ember különösen karácsonykor és karácsony kapcsán békességről, nyugalomról, szeretetről gondolkodik, ezekre vágyakozik, akár hisz a karácsony igazi, Istentől adott jelentőségében; akár nem. Akár hisszük és értjük a karácsony isteni értelmét, hogy „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta…” (Jn 3,16), akár nem értjük és nem hisszük, és csupán az emberi szeretet erejét ünnepeljük, de mindannyian a szeretetet és a békességet, a nyugalmat szeretnénk élni, és megélni önmagunkban, a kapcsolatainkban, a közösségeinkben. Az anyaszentegyház elcsendesedésre, visszatekintésre, bűnbánatra hív, hogy megtalálhassuk az Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal is a békességet. Mindenki jól járna, ha meg tudnánk élni, meg tudnánk valósítani ezt a fajta adventet és karácsonyt. 

Kuti József - Protestánsok

„Édesapám … nem szerette a protestánsokat, túl nyakasak voltak neki, túl evilágiak, akik számára, szerinte, Isten csak egy szófordulat, fontos szófordulat, a sorsukat kémlelik benne, de akkor is, és mindig meg vannak sértődve, az a férfias bú, ahogy ott leng, nem szerette ezt a plebejus gőgöt (édesapám), mintha a szenvedés Luther találmánya és követői kiváltsága volna, általában nem szerette édesapám a kurucokat, túl sok rőzseláng, nóta, kevés gondolkodás és munka, giccs!, giccs és nosztalgia, és önsajnálat…” (Esterházy Péter: Harmonia Caelestis 34.)

„Az ember azt hinné, az üldöztetés egyenlő a véggel, de én is úgy látom, hogy a szenvedéssel mindig fejlődés jár együtt.”

Célt adott a szenvedés – reformatus.hu

Fodorné Ráskó Éva - Van egy álmom

Tizennyolc református lelkész gyűlt össze (...) Galyatetőn, hogy együtt töltsenek el négy napot a lelki feltöltődés reményében. A november 26–29. között megrendezett lelkésztovábbképző kurzust Spirituális öngondoskodás, avagy a lelkész is ember címmel hirdették meg. 

Amit a lelkésznek is meg kell tanulnia - parokia.hu

 

Az az álmom, hogy az egyház megtanul gondoskodni a lelkészeiről azáltal, hogy megtanítja őket helyesen gondoskodni önmagukról. Mert nem sok jó néz ki abból, ha egy lelkésznek egyedül kell gondoskodnia magáról… Túl sok emberrel és üggyel törődik amúgy is. No meg többségükben arra lettek kondicionálva, hogy az alázat és szolgálat jegyében „illő” és „elvárandó”, hogy egy lelkész magát leghátrébb sorolja a gondoskodásban. Ebből pedig egyedül nagyon nehéz kitörni.

Csányi Ágnes - Oltani vagy nem oltani?

WHO ajánlásai szerint akkor tekinthető védettnek egy társadalom, ha az emberek legalább 93–95 százalékát „leoltották”, a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) vakcinából Olaszországban már csak 83 százalékos a népesség átoltottsága.
A jól védett „nyáj” óvja a védteleneket is, hiszen az oltottak körében nem terjed a fertőző betegség. Ha azonban sokan gondolják úgy, hogy a többiek védettségére hagyatkozva mentesítik csemetéjüket, könnyen bekövetkezhet a baj.

 Az orosz trollok is beszálltak az oltásellenes háborúba, Olaszország már elesett hvg.

Köztudomású, hogy nagy vívmányai az orvostudománynak a védőoltások, súlyos betegségektől, járványoktól mentik meg az emberiséget.

Sugár Tamás - Ha a hülyeség fájna…

Eltűnhet a rádiókból a Baby, It's Cold Outside című 1944-es dal, amelyet eredetileg nem karácsonyi zenének terveztek, de a téli tematika miatt közkedvelt ünnepi szám lett az Egyesült Államokban. Most viszont egy clevelandi rádió kénytelen volt kivenni a számot a rotációjából, miután többen panaszt tettek a dalszövegre.

A metoo miatt eltűnhet a rádiókból egy ismert karácsonyi dal - STENK - index.hu

Egyre gyakrabban találkozom azzal a jelenséggel, hogy egy alapvetően jónak induló mozgalom, szerveződés idiotizmusba torkollik. Rossz kezekbe kerül, nem képes tisztázni a határokat, áldozatául esik a PC eszmeiségnek.

 

 

A Metoo mozgalom is ilyennek tűnik számomra. Amikor felbukkant, sokan éreztük helyénvalónak, hogy az érintett kérdéseket orvosolni kell. A „szereposztó díványok” világa idegen az emberi méltóságtól, s akik bármi módon is visszaélnek ilyetén hatalmukkal, azokat számon kell kérni érte, akár a büntető jog eszközeivel is.

 

Boza Kristóf: Következmény

„Amióta tizenöt évesen a politika közelébe kerültem, többek között azért küzdöttem, hogy ne egy következmények nélküli országban éljünk. Most én kerültem abba a helyzetbe, hogy meggondolatlan és otromba szavaimért úgy helyes, ha vállalom a következményeket.
Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van.
Bár tudom, hogy sajnos ez egy következmények nélküli ország, de én nem akarok következmények nélküli ember lenni. A Jobbik pedig nem lehet következmények nélküli párt.
(…)
Amikor lemondtam parlamenti tisztségeimről, arányos felelősséget vállaltam mindazért, ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott. Azzal együtt is, hogy a magyar közéletben számos, ennél súlyosabb morális és korrupciós botránynak nem volt a legcsekélyebb következménye sem.”

Szávay István Facebook bejegyzése

Nem, de ...

Nem szeretném védelmembe venni, azokat, akik pocskondiázásban, és mások leköpésében látják a szabad vélemény nyilvánítás lehetőségeit. Én magam sem érzem, hogy ez jó megoldás lenne. De... 

 Amikor az okos bajt lát, elrejtőzik sefatias.blog

"Aztán az a kormány, amely nem mert megjelenni a nyilvánosság előtt, kiküldte az emberek közé ezeket az egyházi vezetőket, akik szembetalálkoztak azzal a néppel, amely évek óta szenvedő alanya annak a közbeszédnek, amelyben pocskondiázzák, leköpdösik, és más módokon alázzák őket (Lásd Bayer Zsolt és Németh Szilárd beszédeit) A kérdésem a következő Szenn Péterhez, Huszár Pálhoz, és Gér Andráshoz: Mi keresnivalójuk volt az egyik legnegatívabb megítélésű kormány megalakuló ülésén?"

Kustár György: "Haszontalan szolgák vagyunk..."

Nem mindennapi eseményre került sor a Katolikus Egyházban: boldoggá avatták Ukon Takajama Justo 16. századi japán szamurájt. Az Oszakában tartott ünnepi szentmisén több mint 10 000 hívő vett részt. Az ország népességének alig 1%-át kitevő japán keresztény közösséget megmozgatta a különleges esemény: ez csak a második alkalom volt a történelemben, hogy Japán földjén került sor boldoggá avatási szertartásra.

BOLDOG UKON TAKAJAMA JUSTO, A KERESZTÉNY SZAMURÁJ - 777blog.hu

Haszontalan szolgák vagyunk, csak azt tettük, ami a kötelességünk volt!” – Lk 17,10.

Van kapcsolat keresztyénség és a szamurájok közt? Nem is kevés. De most a japán keresztyének bonyolult és sok szenvedéssel járó története helyett, melynek egy epizódja ez a bizonyos boldoggá avatás, a szamuráj mentalitás és a keresztyén hit közötti kapcsolatra vetnék egy pillantást. Azt hiszem, megéri.

Riedling-Kovács Szilvia: Trendi-e az életünk?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fejjel lefelé lógó karácsonyfák, de ha azt hittük, hogy ez egy modern, helytakarékos formája a hagyományos módszernek, akkor tévedtünk.

2017 trendje a fejjel lefelé lógatott karácsonyfa - https://24.hu/dekor/2017/11/27/2017-trendje-a-fejjel-lefele-logatott-karacsonyfa/

 

 

 

Valószínűleg az idei adventben is sokat vagyunk úton és miközben járunk-kelünk a világban, sok minden tárul szemünk elé, amely hosszabb-rövidebb időre magának követeli figyelmünket. Sokszor szinte már vakítanak a fények és nem gyönyörködtetnek, sokszor érezzük azt, hogy jobban éreznénk magunkat egy gyertya fénye mellett, kezünkben egy forró csésze teát tartva, mint a zsúfolt üzletekben, kezünkben táskákat szorongatva, a villódzó fényektől félig megvakulva.

Kustár Zoltán: Kihallgatták

A sértettek kára 200 ezertől 200 millió forintig terjedt. 100 millió forint fölötti vagy akörüli káruk csak keveseknek volt, de többen voltak, akik 50 millió forint körüli vagy 10 és 50 millió közötti összeget vesztettek el, és bár a kisebb károkból volt, ami teljesen megtérült,  a vádirat szerint legtöbben csak a pénzük egy kis részét látták viszont.
Ők a piramis szerencsésebb fokán álltak, mert valamennyit még adott nekik Marcsi a másoktól beszedett pénzből, de vannak olyanok is, akiknek semennyi pénze nem térült meg a „befektetéséből”.

Bróker Marcsi kihallgatása – index.hu

Nem régen jelent meg a hír, hogy elfogták Dél-Amerikában elfogták „Bróker Marcsit”, a Kun-Mediátor csalás miatt keresett vezetőjét és kihallgatták. A karcagi vállalkozó a vádak szerint piramisjáték-szerű befektetéssel busás hasznot ígérve csalt ki emberektől összesen milliárdos összeget, és tűnt el azzal nyomtalanul. A nőt másfél bujkálás után, néhány napja Belize-ben fogták el, és szállították haza, hogy a törvény előtt feleljen tettéért.

Bölcsföldi András: Jónak lenni jó!

Hatodik alkalommal rendezi meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampányát, amelynek kedvezményezettje ezúttal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Immár elmondható, hogy a közmédia hagyományt teremtett a Jónak lenni jó! kezdeményezéssel, és idén december 17-én ismét egész napos műsorfolyammal várja a felajánlásokat - mondta el a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója. 

 Jónak lenni jó! - indul a közmédia kampánya  mediaklikk.hu

Medveczky Balázs kiemelte annak fontosságát, hogy a szórakoztató, kulturális ismeretterjesztő vagy napi aktualitásokat közvetítő műsorok mellett a közmédia csatornáin hangsúlyos szerepet kapjon a társadalmi felelősségvállalás. A Jónak Lenni Jó! bizonyította, hogy képes a széleskörű összefogás megteremtésére, sőt tavaly a Magyar Termék Nagydíjat is elnyerte. Megfigyelhető, hogy a felajánlott összegek nagysága is évről évre nőtt: 2012-ben 100 millió, tavaly pedig már 261 millió forint támogatás érkezett - számolt be az eredményekről Medveczky Balázs.

Oldalak