A víz halmazállapota

Az amerikai Lawrence Livermore Laboratórium kutatói a világ egyik legerősebb lézerével lőttek egy vízcseppre, aminek hatására nyomása több millió atmoszférára, hőmérséklete pedig több ezer fokra emelkedett. A kísérlet közben röntgensugarat is átvezettek a vízcseppen, így röntgendifrakciós felvételt tudtak készíteni a lézer hatására kialakuló, mindössze a másodperc tört részéig létező állapotáról. E felvételből kiderült, hogy a szélsőséges körülmények hatására a víz nem szupermelegített folyadékká vagy gázzá alakul, hanem megfagy. ... A víz új halmazállapota, a szuperionos víz felfedezéséről írt tanulmányt ezen a héten közölte a Nature. No, persze a szuperionos víz nem olyan, mint amit a jégkockatartóban találhatunk. ... AHELYETT UGYANIS, HOGY HIDEG ÉS ÁTLÁTSZÓ LENNE, FEKETE ÉS FORRÓ 

A víz új halmazállapotát fedezték fel  index

Jean Vanier bárkája

Végül Párizstól kb. 100 km-re északra, egy faluban kis házat vásároltam, s ide magamhoz vettem két férfit, Raphaelt és Philippet. Egy igen komor légkörű intézetből érkeztek, melybe akkor kerültek, amikor szüleik meghaltak. Mindketten magányosak voltak, tele szomorúsággal, s a szívembe hatolt rettegő kiáltásuk, sóvárgásuk arra, hogy valaki befogadja őket. Elkezdtük közös életünket. Rendbe tettük a házat, főztünk, takarítottunk, együtt szórakoztunk, néha vitáztunk is egymással, együtt imádkoztunk. Amint hallgattam őket, egyre jobban átéreztem a szívük mélyén lakó fájdalmat. 

 JEAN VANIER, AZ EMBER, AKI JEL VOLT A VILÁGBAN 777

A piros eleje az új sárga

A piros eleje az új sárga. (...) Ha vált a lámpa, menetrendszerűen áthajt még valaki a teli piroson. Gyakran többen is. (.. .) Azzal, hogy rendszeressé tesszük a pirosozást, kialakítunk magunkban egy olyan mechanizmust, ami a gyors döntést igénylő helyzetekben kockázatot vállal, hiszen nem a biztonság az elsődleges szempont, hanem a továbbhaladás. Minden sikeresen megoldott piros után egyre mélyül a meggyőződésünk, hogy nincs ezzel semmi gond, lényegében fokozatosan kondicionáljuk magunkat, és a szokásunkká válik a közúti problémák necces kezelése. (..) Márpedig a szokás nagy úr. Főleg váratlan helyzetekben, amikor nincs időnk tudatosan reagálni. Azzal, hogy a piros elejét is zöldnek vesszük, az a baj, hogy így már alapból két lépéssel vagyunk túl a biztonságos zónán. Gondoljunk csak bele: egy átlagos hétköznap épp békésen hajtunk át harmadik alkalommal a piroson, rutinosan kicentizve az utolsó pillanatot. Aztán negyedszer egy sietős gyalogos lép le a járdáról, vagy lendületből érkezik valaki keresztben, ötvennel elkapva az épp pirosról sárgára váltó lámpát.

"Einstein egy senki volt"

"Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel." A kétségkívül maradandó munkásságú Albert Einsteintől származik ez a jóslat. De lehet, hogy így visszatekintve nem is annyira helytálló. Ez azonban nem róható fel a fizikusnak; a két világháborút megélt tudós mi mást gondolhatott volna? Saját szemével látta - és fizikus révén értette is a pusztító fegyverek működését ... Persze Einstein sem láthatott rá mindenre. A nagy tudós 1955-ben távozott az élők sorából, így lemaradt jelentős, a jelenlegi társadalmunkat befolyásoló eseményekről. ... Tehát azért helyén kell kezelnünk a jóslatot, hiába beszélünk a világ egyik leghíresebb gondolkodójáról. Hinnének az emberek egy olyannak, aki nem tudta lefotózni a sajtburger menüjét az iPhone-jával, majd kirakni Snapchat-re, egy-két mulatságos Bitmoji társaságában? 

BELÁTHATATLAN KÖVETKEZMÉNYEK   brotestansokk

Egyén és hivatás

Szlovéniában az ország két százaléka maradhat ellátatlanul, ha egy északnyugati körzetben végleg felmondanak a háziorvosok. Romániából már hosszú évek óta menekülnek a doktorok, a felük már „le is lépett”. Bulgáriában hasonló a helyzet, tehát nemcsak Magyarországot sújtja az orvosok és nővérek elvándorlása. Ám van egy fejlett állam Európában, ahonnan szintén külföldre mennek a szakemberek, méghozzá Németország. ...  Mindeközben Németországot 2050 orvos hagyta el, vagyis ez az ország sem elég vonzó – a már ott dolgozóknak. A fő célország a német orvosok körében Svájc: 677-en távoztak oda, Ausztriába 295-en, az USA-ba pedig 112-en 2016-ban.  

Vészesen ürülnek ki a rendelők, kórházak, nyugatra mennek az orvosok és a nővérek 24.hu

Spirituális vezető

Minden emberi közösségnek van spirituális vezetője. Még azoknál is, amelyek úgy hiszik, hogy nincs, előbb-utóbb lesz valaki, akinek a lelkisége meghatározó lesz az egész közösségre. 

Krúdy Tamás: Az apa a család papja jnszesely

Hadd meséljek el egy történetet, ami meghatározó volt számomra az apaság spirituális jelentőségének a felismerésében. Néhány évvel ezelőtt történt, hogy az egyik fiammal, aki akkor 11 éves volt, kettesben maradtunk, ami egy nagy családban ritka ajándék. Ha jól emlékszem, egy bútort igyekeztünk megreparálni. A közös tevékenység hamar elindította a beszélgetést, ami egyre mélyebb és mélyebb lett. Egyszer csak a fiam letette a szerszámot és nagy komolyan rám nézett:
– Papa, már régóta szeretnék elmondani valamit, ami nagyon nyomaszt.
– Nocsak, és mi lenne az?
– Hát…, a múltkor, az iskolában, a fiúvécében az egyik osztálytársam okostelefonján pornót néztünk… És azok a képek azóta itt vannak a fejemben… Nem tudok megszabadulni tőlük… 

Az emberélet értéke

Megéri-e megvenni egy nagyon drága kórházi készüléket, ha csak évente egy embert mentünk meg vele? Megvesszük-e a kicsit drágább biciklis sisakot, ha egy ezrelékkel javítja a túlélési esélyünket? Ezekre a kérdésekre csak úgy lehet választ kapni, ha árcédulát ragasztunk egy megmentett emberi életre. Mint sok kutatási kérdésben, itt sincs pontos válasz, több megközelítés is létezik. 

Mennyit ér egy emberélet?  g7.

"Egyfelől megközelíthetjük a kérdést úgy, hogy egy ember élete annyit ér, amennyit ő gondol róla. (...)  Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy megnézik, átlagosan mennyien veszik a drágább bukósisakot, mennyien költenek légzsákra vagy mennyivel kérnek több bért egy veszélyesebb munkáért." 

"Egy másik megoldás, (...) ha megkérdezik, hogy egy picivel nagyobb életveszélyt mennyi pénzért hajlandóak elfogadni." 

"Végül úgy is megállapíthatjuk az élet értékét, hogy lebontjuk évekre. Így tehát nem azt határozzuk meg, hogy összességében egy élet mennyit ér, hanem azt, hogy mennyit ér, ha egy évvel meg tudjuk hosszabbítani valaki életét."

Logikus

mi lenne akkor, ha tényleg egyszerre robbantanák fel az világ össze atombombáját.   A videó szerkesztői két lehetőséget vizsgáltak meg, az egyikben célzott támadásokat a legnagyobb települések ellen, a másik esetben pedig azt, hogy ha konkrétan egy helyen robbanna minden nukleáris fegyver.  

Mi történne, ha egyszerre felrobbantanák a világ összes atombombáját? nuus

Kinek élet, kinek halál

Egy nepáli nemzeti parkban egy Shikharam nevű falusi férfit azért vágták sittre, mert azt gyanították, hogy a fiával elásta egy orrszarvú orrszarvát a kertjében. Igaz, erre nem találtak semmilyen bizonyítékot, a biztonság kedvéért, miért ne alapon mégis bekasztlizták, majd hülyére verték. ... A férfi kilenc nap múlva meghalt. A hivatalos vizsgálat szerint hét bordája tört el a két napon át tartó verésekben. ... Sikharam kínzása és halála nem annyira illik ebbe a képbe, és a WWF aktívan fel is lépett a nepáli hatóságoknál. Az igazság felderítése helyett azonban az ügy eltussolásáért lobbiztak, amit sikerült is elérniük. Amikor Shikharam meghalt, hivatalosan azt mondták, a férfi egy fáról esett le, majd amikor a boncolásnál egyértelművé vált, hogy valójában erőszakos halált halt, a WWF és a helyi hatóságok együttesen győzték meg a családot, hogy ejtsék a vádat. Így, bár a botrány kitörésekor a hatóságok két őrt és a főnöküket emberölés miatt letartóztatták, őket szabadon engedték, megúszták felelősségre vonás nélkül. Később egyiküket a WWF saját állományába is vette, majd egy orvvadászat elleni díjat is megítéltek neki. Mindez azután történt, hogy az illető emlékirataiban is vállalta, hogy a kínzás időnként megengedhető, hiszen „az orrszarvúak védelme különösen fontos”. 

A fiatalok nem találják a helyüket az Egyházban

A hagyománytisztelet és a szülői nyomás már régen nem elegendő ok arra, hogy egy 21. századi fiatal templomba járjon. A társadalom nem közösíti ki azt, aki elhagyja a kereszténységet, sőt egy ilyen lépéssel egyre nagyobb népszerűségre lehet szert tenni. ... a keresztényként nevelkedett fiatalok ötvenkilenc százaléka hagyja el az egyházat, miután belép a kritikus tizennyolc–huszonkilenc éves korcsoportba. Míg a korábbi évek tapasztalata az volt, hogy ezek a fiatalok visszajöttek egy bizonyos idő után, ezt ma már nem jelenthetjük ki. Bár a vizsgált korosztály a felmérés szerint vallásosnak mondja magát, és szereti Jézust, az egyházat, a közösségüket azonban nem. Hogy mi a problémájuk? Többek között olyan alapvető értékeket és berendezkedéseket kérdőjeleznek meg, mint a házasság fontossága vagy az egyházi intézmény szükségessége. ... túlságosan merevnek gondolják az egyházat, egy olyan intézménynek, mely megakadályozza őket abban, hogy teljes életet éljenek. Sok amerikai fiatal úgy érzi, hogy választania kell a modern kultúra és az egyház között. 

Ártatlan vétkesek

Ez a legfontosabb mondanivalója az új botrány-dokumentumfilmnek, a Michael Jackson pedofíliájáról szóló Leaving Neverlandnek. A négy órás film egy akkorára duzzadt, gennyes sebet fakaszt ki, amelyért egy bálvány ledőlése szerintem nem nagy ár. Vélemény. 

Michael Jacksonnak már mindegy, hogy kiderült-e az igazság, az áldozatainak még nem szeretlekmagyarorszag

"Sajnálom, hogy a cikk írója annyira könnyen befolyásolható személyiség, hogy szóról-szóra tényként kezel egy ilyen egyoldalúan bemutatott történetet. Hol van itt az objektív újságírás? Vagy azt már nem lehet elvárni a mai cikkíróktól? Ha Ön "nagyvonalúan" a teljes Michael Jackson-életművet örökre kitörölné a globális emlékezetből, hogy "megmentse" ezeket a gyermekeket, azzal legyen tisztában, hogy egyúttal megölne több száz gyermeket is, akiket abból a kb. 300 millió dollárból mentettek meg, melyet Michael Jackson az élete során adományozott jótékonysági célokra."  Hozzászólás

A fecske áldás

A fecskefészkeket egész évben tilos leverni, hívta fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás a Facebook oldalán. Ugyanis számos médium évről évre tévesen közöli, hogy a fészkeket április elsejéig el lehet távolítani. 

Óriási bírságot kaphat, aki leveri a fecskefészket: egész évben tilos hozzájuk nyúlni femina

Kívül belül ugyanaz

Neal McDonough beszélt arról, miért ragaszkodott a keresztény értékrendjéhez még akkor is, amikor rákerült arra a bizonyos hollywoodi feketelistára, amiért egyáltalán nem vállalt szexjeleneteket. … “Egy esélyed van az életben, hogy a lehető legjobban csináld a dolgokat, és hogy minden tettedet az Isten dicsőségére tegyed”

 A FEKETELISTÁS HOLLYWOODI SZÍNÉSZ TANÚSÁGTÉTELE – SZEXJELENETEK NÉLKÜL IS LEHET KARRIERT CSINÁLNI  s4c.news

Erőforrások

a nyugati befogadó országok és a segélyszervezetek hajlamosak figyelmen kívül hagyni, vagy legalábbis csökkenteni annak jelentőségét, mégpedig az, hogy 30 éven belül az afrikai kontinens lakossága meg fog duplázódni, 1.2 milliárdról 2.5 milliárdra. Ennek eredményeként a lakosság 50%-a 30 évesnél fiatalabb lesz és kilátástalan jövő előtt áll majd, ha a kontinens gazdasági jövőképe nem változik meg drasztikusan. A szűk erőforrásokért – mint föld, élelem, víz és munka – folytatott harc tényleg valósággá válik. 

Afrika súlyosan túlnépesedik, elkerülhetetlen lesz az éhezés kitekinto.

Hamidou Moumouni visszamegy vályogból épült otthonába, ahol felesége és 7 gyermeke várja az udvaron. A család négy fiúgyermeke közül a legkisebb, a kétéves Kidirou 40 éves anyja, Faty ölében ül. Faty azt mondja szeretne még gyermeket. „A családnak nagyobbnak kell lennie, hogy öregkorunkra be legyünk biztosítva.”

Szabadság, tisztelet

A bosszúpornó (revenge porn) főleg nők és lányok ellen elkövetett erőszak egy olyan formája, ami a könnyen hozzáférhető kamerák és az internet segítségével egyre több fiatal életét keseríti meg. Akinek nem ismerős a fogalom, a bosszúpornó olyan szexvideót vagy fotót takar, amit az egyik fél a másik hozzájárulása nélkül, bosszúból tesz közzé az interneten. A probléma jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy külön elnevezés született a jelenségre. Igaz, a név az ilyen esetek bosszú funkcióját domborítja ki, de a felvételek a párkapcsolaton belüli fenyegetést és kontrollt is ugyanúgy szolgálhatják, hiszen “ha elhagysz, bármikor kirakhatom a felvételeket az internetre”. 

A bosszúpornó, az egy nagyon jó bosszú index

Kozmikusan

A régi parasztember lényegi életet élt, tartott állatot, művelte a földjét, az eget kémlelve fürkészte az időjárást, szóval a kozmikus világban létezett. A modern ember viszont kiszakítódott a kozmikus világból. Holott például tavasszal megváltozik a vérünk összetétele, a nők ciklusa a Holdjárást követi, sorolhatnám, vagyis a szervezetünk még mindig bele van kötve a természet változásaiba, „kozmikusan” létezik. De a természet már nincs itt körülöttünk, már nem érünk hozzá tehéntőgyhöz, tyúk alól kivett tojáshoz, még földhöz se nagyon. Mindez csomó torzuláshoz vezet. Egyetlen tevékenység marad, ami a természethez köti az embert: a szex. Ami isteni dolog, teremtő erő, de nem elég. 

Vekerdy Tamás: Egyetlen tevékenység marad, ami a természethez köti az embert. A szex 24.

Eredet

Fennállása óta 85 ezer nőt és gyereket gyógyítottak a Panziban. Nem meglepő, hogy Mukwegének elege lett a nőket semmibe vevő férfitársaiból és azokból a politikusokból, akik nem tesznek semmit.

Férfiak vagyunk, és tudjuk, honnan jövünk. Miért maradunk csendben akkor, amikor éppen az eredetünket akarják elpusztítani? Mindannyiunkat nő szült. Talán elvesztettem az utam, és egy olyan világban élek, amit nem értek. ...

– Mukwege már 2012-ben is keserűen nyilatkozott arról a pokolról és tehetetlenségről, ami a Kongói Demokratikus Köztársaságot jellemzi. Az erőszak tovább gyűrűzik az afrikai országban, és az orvos ma már a megerőszakolt nők generációit kezeli. Operált egy anyát, akinek a lánya is Mukwege műtőasztalán feküdt 15 évvel később. És operálta a nő unokáját is, aki még csak kisbaba volt. Két generációt varrt össze a Panziban. Nincsenek szavaim, hogy leírjam és elmagyarázzam a szemem előtt zajló brutalitást ... 

A golyó pénzbe kerül, a megerőszakolás ingyen van 24.

Nekünk ez nem jó!

Nem az a lényeg, hogy újra meghallgassam, milyen nehéz a kisebbségeknek a társadalomban, hanem az, hogy a puszta konstatáláson kívül valamit gondoljak is erről az állításról. Tök mindegy, mit; nem feltétlen azt, amit gondolni illik vagy gondolni szokás, csak gondoljak valamit. ... Az egyik ilyen monológ, Farkas Franciskáé például arra épít, hogy a beszélő maga akart cigánynak születni, ő akarta, hogy kirekesszék, ő akart minden rosszat, ami valaha történt vele, és örül is neki, hogy megtörténtek, hiszen vágyott mindre. Ami annyira abszurd, hogy muszáj átgondolnunk, vajon miért is állít ilyen hülyeségeket. Hogyan fogadhatja el valaki, ha kirekesztik? El lehet ezt egyszerűen fogadni, mint valami állandó körülményt? Milyen módjai lehetnek a szembenézésnek a legkézenfekvőbbön, az elkeseredésen kívül? És persze a fordított pszichológia is működik: ha valaki azt mondja valami negatívról, hogy nem baj, rögtön belegondolunk, miért is baj igazából – ami máris több, mintha csak konstatálnánk, hogy az. 

 Elhinnéd, hogy Farkas Franciska az első cigány miniszterelnök? index

Kéne egy jó nagy narratíva

Kínában éltél volna 1018-ban, akkor azt tudtad volna, hogy 1050-re talán összeomlik a Szung-birodalom, hogy a kitajok észak felől fognak betörni, és hogy a pestisjárványok milliók életét fogják elvenni. Ugyanakkor biztos lehettél abban, hogy az emberek többsége még 1050-ben is farmer vagy takács lesz, az uralkodók még mindig az emberekre lesznek utalva hadseregeik és közigazgatásuk feltöltéséhez, a férfi még mindig uralkodni fog a nő fölött, a várható élettartam még mindig 40 év körül lesz, és az emberi test mit sem változik. Így 1018-ban a szegény kínai szülők arra készítették fel gyermekeiket, hogyan kell rizst ültetni vagy selymet szőni, míg a jobb módú szülők arra tanították a fiúkat, hogyan kell konfuciánus klasszikusokat olvasni, hogyan kell kalligrafikusan írni és lóháton harcolni – a lányokat pedig arra, hogyan kell szerény és engedelmes feleséggé válni. Nyilvánvaló volt, hogy ezekre a készségekre, ismeretekre 1050-ben is szükség lesz. ... Ma azonban nem tudjuk, hogyan fog kinézni Kína vagy a világ többi része 2050-ben. Nem tudjuk, miből fognak megélni az emberek, nem tudjuk, hogyan fognak működni a hadseregek és a közigazgatás, és nem tudjuk, hogy miféle genderviszonyok alakulnak ki. ... Annak, amit a gyerekek ma tanulnak, a jelentős része valószínűleg irreleváns lesz 2050-ben. 

Szeret?... Nem szeret?...

Lackfi: …Nagyon tisztelem azokat, akik, ha jogos a dühük, hajigálják az utcakövet, csak az én életem nem erről szól. Én nem Dózsa György unokája vagyok. Számomra az a mérvadó, hogy
Jézus a legnagyobb király lehetett volna, puccsal secpec hatalomra kerülhetett volna. Ehhez képest gyógyítgat, imádkozik, prédikál, prófétál, jön-megy, és úgy gondolja, ez a dolga. Végül meg is hal értünk.
Lehet úgy gondolni, hogy a politikai csatázáshoz képest ez életműnek kevés. ... 
Lovasi: Hogyne, az Istenbe vetett hitből fakadó emberi méltóság nagy megtartó erő. A gond inkább azzal van, hogy… Miért kell már megint ebbe belekapaszkodni?
Nem volt elég az a száz év, amit végigcsináltak a magyar családok? A különböző rendszerek okozta sorstragédiák?
Mintha ebből a mintázatból nem tudnánk kilépni. Mint a katonaságnál: engem is szívattak kopaszként, akkor én is szívatok. Nem mondok mást, mint amit a Professzorok Batthyány Köre is finoman feltesz kérdésként már egy ideje: hogy miért nem lehet konszolidálni ezt a hatalmat?...  

Oldalak