Egy bankrablás tanulsága

Egy fegyveres férfi kirabolt Norvégia legészakibb területén, a Spitzbergákon egy bankot, és szokatlan tette után azonnal el is kapták - írja a Local. A Spitzbergák (norvégul: Svalbard) egy szigetcsoport a Jeges-tengerben, körülbelül félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között. ... A lap szerint ezen a sarkvidéki környéken ez lehetett a világtörténelem eddigi első bankrablása. 

Kiraboltak egy bankot a Spitzbergákon index

Egy kétezres város, ahol nyáron éjjel-nappal süt a nap, ahol a városlakók fegyverrel a vállukon közlekednek az utcán, ahol tilos macskát tartani, gyereket szülni és halottat temetni.  Itt sem születni, sem meghalni nem lehet origo


 

Talán lesz mentségem erre a bejegyzésre. Hiszen egy új év első napján vagyunk most. Persze mire olvassák már minimum a második napján. 

Ígéret és beteljesedés népe

Most hát
boríts be minket, Istenünk, reményruhába
őrizz az úton, és taníts szeretetedből szeretni    

Áldások imakozosseg.h

legyen életünk a halálból életre támadás példázatává
és minden értelmet meghaladó békességed
amely
mélyebb kétségeinknél
erősebb hitünknél
határtalanabb reménységünknél

őrizze meg szívünket bátor bizalomban
gondolatainkat őszinte nyitottságban
tetteinket igaz mozdulatokban

életünket, egész valónkat
Krisztus Jézusban
az értünk jött Kegyelemben      Varga Gyöngyi


Isten népe az ígéret és a beteljesedés népe. Isten népe alatt érthetjük az Ószövetség és az Újszövetség népét. Az Ószövetség ígéretekben gazdag. Az Újszövetség éppen az Ószövetség ígérete egy részének beteljesedése. Annak van beteljesedés, akinek van ígérete. Ezt csak az értheti meg és élheti meg, aki az életét az ígéretek szerint hajlítja, formálja, alakítja a beteljesedés felé. Olyan ez, mint egy öntőforma kialakítása. A megfelelő időben kitölti Isten. Aki az ígéretet elfogadja, az majd hozzá megkapja a beteljesedést is. 

Adventem, identitásom

Ezek azért gyűlölnek, mert azt hiszik, azokhoz tartozom, azért nem megyek közéjük. Azok meg viszont. Mindenféle harc folyik. Nem tudom, éppen ki van soron, lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van? Semmi. Nem is értem, hogy valakit a világnézete miért zár ki egy művészeti közösség, ahol mondjuk, rajzolni kell, vagy énekelni, előadni? Miért baj az, ha valaki nemzeti érzelmű, a másik meg liberális? Én nemzeti liberális vagyok, mert engem nem zavar, ha másnak más a világnézete. De ugyanolyan nemzeti identitásom is van, különös tekintettel a magyar történelemre és kultúrára. Megy a nagy kultúrharc, mocskolják egymást, ahelyett hogy az energiáikat arra fordítanák, hogy bemutassák, micsoda kincs van itt, a ValóVilág meg celebvilág alatt. Hogy jutottunk idáig, hogy ennyire domináljon mindent a politika?  

Hobo: „Lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van? hvg.hu

Volt egyszer egy ember

A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus – közölte Ho Csian-kuj kínai kutató vasárnap egy YouTube-videóban. A bejelentés világszerte felháborodást keltett a tudományos közösségben ... A felvétel szerint a két kínai ikerlány, akiket Lulunak és Nanának nevezett a kutató, „sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák”.A sencseni tudós állítása szerint a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést.

Génmódosított babák születtek, kitört a botrány mandiner.

Nem akarom zavarni őket

És nem tetszik, hogy egy 15 emeletes, budai panelházban az öregek azt tervezik, hogy együtt töltik a karácsonyt, mert a családja úgyse viszi el magához egyiküket sem.

"Vannak gyerekeim, unokáim, de nem akarom zavarni őket karácsonykor" szeretlekmagyarorszag.

Mégis, épp ezzel véste a fejembe, hogy a család nem az én tiszteletemre rendezett kívánságműsor, nem szolgáltatás, hanem vastörvény, amely alól én sem vagyok kivétel. ... És ha az egyik családtag öreg, elesett, urambocsá terhére van mindenkinek – vagy épp távozni készül a világból –, akkor is vele vagyunk, mert akkor van a legnagyobb szüksége ránk. És ez fontosabb a díszkivilágításban úszó lakásnál, a bugyogó halászlénél, az ünnepi hangulatnál, az ajándék-kívánságlistámnál. És igen, fontosabb az én tinédzser lelkemnél is.

Cogito ergo ... Ergo?

Nem is tudom, mi jelentene megnyugvást. Talán, ha érteném a jelent, amiben élek. Csakhogy nem értem. Ez egyébként, a jelennel kapcsolatban, így szokott lenni. És, azt hiszem, helyes is kételkedni mindenkiben, aki azt állítja, hogy érti. Annyit tudok, hogy heves mozgások vannak. Sok minden süllyed el éppen, forog ki a látóterünkből, amire eddig támaszkodni lehetett, amiben közmegegyezés volt, és félkész ideológiák jelentkeznek a helyükre. Ez szintén természetes egyébként, átmeneti korokban. 

Nincs ma olyan mondat az újságban, amit ne tudnék befejezni index 

Nem sanda szándékkal. Igazul.

Bizonyos szinten vigasz az, hogy átírt kánon nincs, illetve át lehet írni, fenn is lehet tartani egy darabig, de az átírás hosszú távon kudarcra van ítélve, megbukik, ahogy a múltban is: néha súlyos áldozatok árán, de mindig. A bukás előtt lehet írókat nem kiadni, filmeseknek nem adni pénzt, színházakat bezárni, lehet művészt lecsukni, még kivégezni is szokás igazán hősi időkben. Lehet sorsokat tönkretenni, képességeket csírájukban elfojtani – ezt mind lehet. Ám ez mind negatív cselekvés, tiltás, akadályozás. És, miután a nemzet végső soron kulturális entitás, nemzetellenes is. Vannak természetesen a kultúrharcoknak adakozó gesztusai is: műveket, alkotókat tolni, piedesztálra emelni, tantervbe vetni, onnan is kivenni. Ám van, amit nem tehet meg semmilyen harci arzenál: nem tehet tehetségesebbé, jobb művésszé valakit, mint amilyen. Sem tehetségtelenebbé.

 Nincs ma olyan mondat az újságban, amit ne tudnék befejezni index

Gepárd sors

Azt akarták megnézni, hogy a kutyák vagy a gepárdok lesznek-e gyorsabbak.Ehelyett az életről tanultak. Ugyanis négyszer is elindították a versenyt, de a gepárd egyszer sem mozdult meg egyetlen centit sem. Arra a kérdésre, hogy ez miért történt, a bíró ezt mondta: “Néha a másoknak való bizonyítgatása, hogy te vagy a legjobb, sértő a saját jellemednek, természetednek.”   

A gepárdot elindították az agárversenyen, nagyot tanultak az életről startlap.

Ez olyan mint egy mese.

Hajléktalanság

Szó volt arról, hogy a szabálysértést az követi el, aki életvitelszerűen él a közterületeken. A kérdésre, hogy elfogadható-e a kormány érvelése hogy az új törvény a hajléktalanok védelme céljából született, Kollarics Flóra úgy reagált, hogy ez az érvelés téves, mert az Alkotmánybíróság még 2012-ben kimondta, hogy a hajléktalanságot mint szociális állapotot szabálysértési, büntetőjogi tényállásokkal kezelni, ahelyett hogy szociálpolitikai intézkedéseket hozna a kormányzat, nem lehet, mert emberi méltóságot sért. 

 Az Alkotmánybíróság elé kerül a hajléktalan-ügy? atv

'Az asszony élettársa tavaly meghalt, elmondása szerint ezért került bajba, idén februárban élettársa családja miatt el kellett hagynia a lakást. "Elmentem hajléktalanszállóra,, ott nem maradtam: kutyám is máshol volt, bent meg gennyes lábú emberek voltak, büdösek, ezt nem tűrtem."

Néhány napig a 4-6-oson ingázott, majd elment régi otthonához a Kosztolányi Dezső térre.

Fenn tart a fejlődés?

A gondolat, hogy a gazdasági növekedés nem tartható fenn örökké, egyáltalán nem új. Először 1972-ben került a figyelem középpontjába ez a kérdés, amikor egy csapat tudós az MIT-ről előállt a Növekedés határai című jelentéssel. Ebben különböző modellekkel kiszámolták, hogy a népesség és az ipari kibocsátás (és ezzel együtt a környezetszennyezés) növekedésének különböző változatai mellett mennyi idő után használjuk el visszafordíthatatlanul a Föld készleteit.  A kutatók akkor azt találták, hogy ha minden megy tovább a régiben, akkor 2070-re a környezet pusztulása miatt összeomlik a társadalom. ... Időközben pedig bekerült a főáramú gazdasági gondolkodásba a fenntartható fejlődés fogalma, amit később a zöld növekedés kifejezéssel felváltva - vagy mellette - kezdtek használni. 

Vessünk véget a gazdasági növekedésnek? index.hu/gazdasag

Párbeszédképes

... divattá válik beállni olyan csoportosulásokba, ahol keresztyén életünket tekintve mindenre van válasz. Komolyan: mindenre. Ezekben a csoportokban mindig ott a vezető, aki minden egyes szituációban – ezer és egy igét kicsavarva – kész receptekkel látja el kicsinyke nyáját. Képes megmagyarázni Isten természetétől kezdve a Szentháromság titkán át a predesztinációig azt is, hogy hogyan illik a hölgyeknek a sálat megkötni a nyakukban. Igen, mert – ha nem tudnátok – Isten Igéje ezt is megszabja. Itt nincsenek kérdőjelek, nincsenek nyitott végkifejletű történetek, még felelősség sem nagyon van. Hiszen mindaddig, amíg valaki meg nem kérdőjelezi a kialakult tekintélyre támaszkodó belső szabályrendszert és az elmondott parancsolatokat, addig jó gyermeke marad az Úrnak. 

Párbeszédképes keresztyénség – Philip Yancey olvasása közben kriszteso.com

Bushcraft

A világ végéről vagy legalábbis a mostani társadalmak összeomlásáról már nemcsak elvont víziók szólnak, hanem a klímaváltozást övező tudományos vitákban is mindinkább szó esik apokaliptikus forgatókönyvekről. A globális felmelegedéssel kapcsolatos diskurzus egyre kevésbé szól arról, hogy a folyamat miképp állítható meg, hanem inkább a változó éghajlathoz történő alkalmazkodás lehetőségeit firtatja. Kibontakozott egy ma még szélsőségesnek tűnő irányzat is, aminek képviselői – akik között ott vannak jó nevű akadémiai intézmények elismert munkatársai is – az éghajlatváltozás drasztikus gazdasági, politikai és társadalmi következményeire való felkészülést sürgetik.

Már tudósok szerint is készülni kell a megszokott világunk végére g7.

Ecce Homo

Közép-Amerika északi háromszögében, Hondurasban, Guatemalában és El Salvadorban évről évre keményebben tombolnak a bandák (a rövid történetükről lásd jobboldali keretesünket), és próbálják meg berántani a fiatalokat is maguk közé. A 6,5 milliós El Salvadorban félmillióan vannak kapcsolatban a bandákkal, 2016-ban 109 gyilkosság jutott 100 ezer emberre, ami az USA adatának 25-szöröse, és háromszorosa annak, amit New York a legdurvább időszakában, a 70-es, 80-as években élt át. A bandák átvették a vidéki és városi területeken is az uralmat, és saját törvényeiket kényszerítik a lakókra. Aki nem akarja, hogy a gyereke találkozzon a bandákkal, az a nehezen megkeresett pénzét privát közlekedésre, iskola utáni programokra költi. Ha a bűnözőknek megtetszik egy ház, akkor elüldözik onnan a lakókat. 

A pokol, ahonnan már nincs kiút index

Válásról. Már majdnem prédikáció...

Az esküvőt, az összetartozást megünnepeljük, nagy ruha, nagy torta, mulatozó emberek, de válni nem tudunk. Nincs rá rituálénk, nincs hozzá kultúránk. Nagyon kevés ember képes szépen elbúcsúzni attól az embertől, akivel élete egy részét leélte. ... Dilly és Mark szervezett egy válási ceremóniát, hasonló körítéssel, mint az esküvőknek. Eltökélt szándékuk volt, hogy civilizáltan váljanak maguk és a két kamasz lány megnyugtatására. 

A válás az új esküvő? kulonc.cafeblog.

Vágjunk ki a Biblia szövegéből?

A flamand régió médiaminisztere betiltaná a közszolgálati televízióban az "elavult" üzenetek közvetítését. ... Az a tény, hogy egy régi könyvből származik a gondolat, még nem indokolja, hogy a társadalmunk tagjainak ilyesmiket kelljen hallgatnia – így reagált Sven Gatz liberális politikus egy katolikus miseközvetítés egyik mondatára. ... Felül kívánom vizsgálni az összes technikai lehetőségét annak, hogy megoldást találjunk azok számára, akik szeretnének bekapcsolódni hetente egy misébe, de nem tudnak eljutni személyesen templomba. Ez viszont nem lehet érv az adófizetők által finanszírozott közvetítések megtartása mellett 

Kiakadt a Biblia szövegén egy belga politikus szemlelek.blog.

Atomizálódás és állhatatosság

Juliette Binoche kezdeményezésére 200 művész követeli a klímaváltozás elleni azonnali politikai fellépést. (...) A nyílt levél néhány nappal azután lát napvilágot, hogy lemondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kormányának egyik sztárja, a környezetvédelmi miniszternek elszegődött Nicolas Hulot tévés producer és műsorvezető. (...) Hulot váratlan és épp az évkezdésre időzített döntése különösen nehéz helyzetbe hozza Macront, nyilvánvalóvá téve, hogy a tavaly megválasztott államfő ígéretei és marketingfogásai ellenére a környezetvédelem, és a klímaváltozás elleni küzdelem teljesen háttérbe szorult az elmúlt évben. Ami egyébként logikusan következik a kormány neoliberális irányultságából (...) „Eljött a komolyság ideje, az egész bolygót érintő kataklizmának vagyunk tanúi: felmelegedés, a természetes életterek zsugorodása, a talaj, a víz és a levegő szennyezettsége, drasztikus erdőirtás. Minden indikátor riasztó: ebben az ütemben néhány évtizeden belül nem marad szinte semmi. Az emberek és a legtöbb élőlény helyzete kritikus” 

Juliette Binoche zöld zászlót bontott greenfo.hu

Fordított fajgyűlölet

Az egykori holland gyarmatosítók dél-afrikai leszármazottai komoly farmkultúrával rendelkeznek, ám a sok esetben felderítetlen farmergyilkosságok és a kisajátítások miatt új hazát keresnek.
Ezért egy boer (afrikaans nyelven: farmer) delegáció Oroszországba látogatott, hogy felmérje a lehetőségeket. Oroszország viszonylag alulnépesedett méretéhez képest – a dél-afrikai The Citizen című lap szerint – állítólag megfontolja, hogy több ezer dél-afrikai fehér farmert fogadjon be, hogy fejlessze mezőgazdaságát. A lap szerint mintegy 15 ezer gazdálkodóból álló csoport állítólag felajánlotta szolgáltatásait az országnak, hogy a Fekete-tengertől keletre eső területen a megtakarításaikat befektetve farmgazdaságokat hozzanak létre, és még angol nyelvleckéket is adnának a helyieknek – írja a Syngenta blog.

Ez nem személyes …

Nagy változás küszöbén állunk, és a forradalom az orrunk előtt zajlik. Az autóipar új alapokra helyeződik, az önvezető technológia utat tör magának, és megváltoztatja az egész világot. Nem csak a közlekedést, hanem a városok arculatát, az egyes iparágakat, a társadalmat, a kultúrát és a geopolitikai viszonyokat is felforgatja. ... A „teljesen” önvezető autók is fognak hibázni, „azonban az leginkább valami olyasmiben fog megnyilvánulni, hogy nem tudja eldönteni, hogy a jobbról érkező, odatévedt medve mellett el lehet-e haladni, vagy meg kell várni, amíg átkel, ezért az autó tanácstalanul fog álldogálni. Meghalni közlekedésben csak az fog, aki a medve láttán le is húzza az ablakát szelfizni.” 

Az önvezető autózásé a jövő: „jöhetnek végre a guruló jacuzzik” bankmonitor

Anyagi gondok és önértékelés

A teljes Magyar Ifjúság Kutatás 2016 a gyorsjelentés után másfél évvel jelent meg, a több mint 500 oldalas dokumentum számos aspektusból vizsgálja a magyar fiatalok helyzetét. A kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, ezúttal nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg. … A 2016-os eredmények alapján a 15-29 évesek a fiatalok legégetőbb problémájaként az anyagi nehézségeket azonosították. 

Anyagi gondok nyomják a magyar fiatalok vállát 24.hu 

Oldalak