A víz a gazdaság hatóereje?

A vízzel kapcsolatos katasztrófák ma még kevesebb kárt okoznak évente, de ha a fejlesztések elmaradnak, akkor néhány év múlva a katasztrófák már többet fognak felemészteni, mint évi 600 milliárd dollár. A víz ezért mára élet-halál kérdéssé vált, a klímakatasztrófák pedig már nem a jövő jelenségei, hanem a jelené. ... ötből két ember a Földön már napjainkban is vízhiányos régióban él. Emellett 2,1 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet fogyasztani, 4,5 milliárd ember - az emberiség kétharmada - szennyvizének kezelése nem megoldott. A szennyvíz 80 százaléka napjainkban is tisztítatlanul kerül vissza a természetbe. Az 1990 óta bekövetkezett ezer legpusztítóbb természeti katasztrófa 90 százaléka vízzel összefüggő volt. 

 Szörnyű jövőt vázolt fel Áder János napi.hu

Nem riogatásképpen, de tényleg változás van. Érezhető kis hírekből. Aki egy kicsit is figyeli az eseményeket az érezheti. Íme!

Biztos szeretném tudni az igazat?

A közösségi médiának köszönhetően ma tényleg bárki állíthat bármit a nagyközönség előtt. Ez az internet által kivívott nagyfokú szabadság ugyanakkor előre nem látott veszélyeket is szült. ... A hazugság lényegesen gyorsabban terjed, messzebbre jut, mélyebbre hatol és nagyobb közösséget ér el, mint az igazság. Ráadásul ez az információk minden fajtájára igaz, legyen szó tudományról, pénzügyi kérdésekről vagy városi legendákról. Egy téma ugyanakkor kitűnik a többi közül: a politikában kimagasló fölénnyel üti ki az igazságot a hazugság. ... A gyorsaságot tekintve is teljes a hazugság győzelme: egy igaz hírnek általában hatszor annyi időre volt szüksége 1500 ember eléréséhez, mint egy hamisnak. Sőt, 20-szor annyira, hogy azonosan mélyre hatoljon a közösségi hálózatban. A kategóriák közül pedig a politikai híreknél látták a hazugságok legnagyobb előnyét, azok ugyanis háromszor gyorsabban értek el 20 ezer emberhez, mint bármi más.

 Semmi esélye az igazságnak a hazugságokkal szemben portfolio.hu

Mit gondol Renaud Camus francia író, volt melegmozgalmak tagja, Európáról?

„A rasszizmus romhalmazzá tette Európát, az antirasszizmus gyűlöletes bádogvárost csinál belőle” – mondja Renaud Camus a Mandinernek. Az egykor Louis Aragon és Andy Warhol köreibe tartozó, melegaktivistaként közismertté vált francia író mára az európai kultúra és identitás harcos konzervatív védelmezőjévé vált. Szerinte világformáló erők dolgoznak a tömegek elbutításán és elszegényítésén, a migráció felerősítésén, Európa civilizációjának lebontásán. A dél-franciaországi várkastélyában visszavonultan élő Camus szerint Magyarországnak döntő szerepe lesz abban, hogy megmentsük, ami még menthető. Nagyinterjúnk. 

Mentsük Európából azt, ami még menthető! mandiner.hu

Egyszerűen kijegyzeteltem a cikket. Vagy próféta vagy elborult elméjű a fickó. De amit mond arra illik odafigyelni. Lehet, hogy egy eljövendő Káté alapjait "tartjuk a kezünkben". Itt nem babra megy a játék.

"2010-ben pedig megalkotta a Nagy Felcserélés fogalmát. Camus a kifejezéssel arra utal, hogy szerinte az uralkodó elitek módszeresen cserélik fel a tősgyökeres európai lakosságot nem európai eredetű népcsoportokkal."

a helyettesítés útján történő népirtásról

Népesedés, már akinek

Amint azt a bevezetőben is említettük, túlságosan leegyszerűsítő lenne azt állítani, hogy – figyelmen kívül hagyva a politikai, gazdasági, társadalmi közeget – az emberek csak a klímaváltozás miatt fognak útra kelni a jobb élet reményében, de egészen biztos, hogy a globális felmelegedés döntően hozzá fog járulni ezekhez a folyamatokhoz. Az, hogy a korábban említett Etiópiában épp most kulminálódott a politikai-etnikai válság, nehezen választható el az évek óta tartó szárazságtól, a csökkenő erőforrásoktól, illetve az azokért kibontakozó küzdelemtől. ... Ezeket az összekapcsolódási hatásokat vizsgálva nem véletlen, hogy egyes elemzések szerint globális viszonylatban 2060-ig akár 1,4 milliárd, 2100-ig pedig 2 milliárd ember kényszerülhet lakhelye elhagyására.[32] A szubszaharai térség viszonylatában a brit Védelmi Minisztérium 2014-es, a globális trendeket vizsgáló előrejelzése 60 millió emberről beszél, akiknek az elsivatagosodás miatt 2020-ig el kell hagyniuk szülőföldjüket, jórészt Észak-Afrika és Európa felé. 

 A klímaváltozás, Afrika és a migráció www.migraciokutato.hu

"már nem nagyon lesz időnk"

21 éves vagyok, a párommal 3 éve vagyunk együtt. Nekem tervben van az előttünk álló négy évben a gyerekvállalás, de úgy érzem, hogy nem fog összejönni, ha a páromon múlik. Azt érzem, hogy ő még bulizásra, szórakozásra, haverokra vágyik inkább. Ő most 25 éves és szerintem meg sem fordult a fejében a családalapítás, esküvő vagy hasonlók. Bízom benne, hogy egyszer csak jön egy sugallat, és fordul egy nagyot a kocka. Édesanyám 21 évesen szült engem, én 21 évesen tanulok még. Szomorú a tény, hogy ennyire befolyásolja az életet a munka és a tanulás. A párom szülei is fiatalon vállaltak gyereket, öten vannak testvérek. Gyönyörű öröm lehet egy szülőnek a szép család, de nekünk, 21. századi fiataloknak szerintem már nem nagyon lesz időnk 6 gyermeket megszülni, felnevelni. 

„Nekünk nem lesz időnk 6 gyermeket megszülni, felnevelni” 24.hu

A hit közügy

- Jáván az iszlám határozza meg a mindennapjait?
- Annál sokkal inkább, mint Pesten a kereszténység. Nekünk itt Közép-Európában volt egyrészt negyven kötelezően ateista évünk, amikor az élet peremére szorult az Isten, meg jóval előtte például volt egy felvilágosodásunk az állam és az egyház szétválásával. Így előbb elfelejtettük, majd megdöbbentünk azon, hogy a vallásnak döntő szerepe van a világban. Európában úgy szokás gondolni a vallásra, mint ami kizárólag hitbeli kérdés és mindenkinek a legszentebb magánügye.
- Amint az is. Nem így gondolja?
- Abból, hogy mi valamit szeretnénk, nem az következik, hogy az úgy is van. Soha nem volt, és hajlok rá, hogy a nyugati világon kívül soha nem is lesz így. Papírforma szerint nagyjából kétmilliárd keresztény és másfél milliárd muzulmán él a Földön. A valóságban viszont van kétmilliárd megkeresztelt ember, akiknek talán a harmada, ha hithű keresztény, a másfél milliárd muzulmánból pedig majdnem másfél milliárd valóban muzulmán. Ugyanis az iszlám nem puszta hit. Az jogrend, társadalmi berendezkedés, olyan viszonyrendszer, amely meghatározza az ember életét a születésétől a gödörig, napi 24 órában. Szó nincs arról, amit mi európaiak évszázadok óta a vallás szerepéről gondolunk. 

Vezérlés

Mert valahol itt kezdődik az áldozathibáztatás. Az új, nemi erőszak kivédésére fejlesztett csúcstechnológiás futónadrág épp azt üzeni, hogy igenis a nőnek kell felkészülnie a támadásokra, a nőnek kell kellőképpen elővigyázatosnak lennie, és ugyanúgy az ő hibája lesz az is, ha végül mégis megerőszakolják. És persze külön szomorú, hogy ezt az antierőszak futónadrágot egy olyan német nő fejlesztette ki, aki maga is nemi erőszak áldozatául esett, és akinek már meg sem fordul a fejében, hogy egy férfit a saját önkontrollja is megállíthatja egy derék alá erősített riasztórendszer helyett. 

 Ez a baromi nagy probléma a nemi erőszakot kivédő sortokkal és akármikkel nlcafe

Aranykor

Régen „aranykornak” hívták azt az életkort, amikor a gyerekek kirepülése után a szülők végre újra magukra, a saját vágyaikra figyelhettek és költhettek. Ma, a korszerű marketingkommunikáció, „empty nester*”-ként aposztrofálja ezt a korosztályt, vagyis azokat a többségében 55 év feletti embereket, akiket potenciális vásárlói csoportként azonosít. A rossz hír az, hogy ők, ilyen minőségükben, gyakorlatilag kezdenek teljesen eltűnni – legalábbis Magyarországon. 

 Vajon lesz-e időnk jól élni? digitalhungary.hu

Davosi kilátás

A svájci üdülővároskában, Davosban már gyülekeznek a globális elit tagjai, hogy évtizedes szokásuknak megfelelően megvitassák a világ aktuális problémáit. Ezek között első helyen – már nem első éve – nem valamilyen geopolitikai feszültség vagy pénzügyi rettegés, de még csak nem is a tavalyi slágertéma, a tekintélyelvű populizmus előretörése van, hanem a globális egyenlőtlenség. Ezt úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy a davosi elit és a világ többi része közötti növekvő vagyoni és jövedelmi szakadék aggasztja leginkább a folyamat haszonélvezőit, azaz a davosi elitet – hívja fel a figyelmet egy apró ellentmondásra Branko Milanovic egyenlőtlenségkutató.

A davosi elit szerint is baj, hogy egyre gazdagabb a davosi elit  g7.24.hu

"A világ legnagyobb jótékonysági ernyőszervezete, az Oxfam hagyományosan a davosi találkozó elejére időzíti a globális egyenlőtlenségekről szóló jelentését. Az idei tanulmány fő megállapítása szerint a tavaly létrejött vagyon 82 százaléka a legvagyonosabb egy százalékhoz került, az alsó ötven százalékhoz tartozó 3,7 milliárd emberhez pedig a többletvagyon 0 százaléka." 

Bőrök találkozása

Az a generáció, amelyik a közösségi médián nő fel, az összes Facebook ismerős ellenére is nagyon magányos. Stevie Martin író írta le, mennyire elszigeteli egymástól az embereket a közösségi média használata. „Mikor általános iskolába jártam, volt egy úgynevezett »Barátság Megálló« a játszótéren. Ide bárki leülhetett, aki épp nem talált játszótársat, annak reményében, hogy majd valaki megsajnál és melléd ül majd. Még ötévesen is rémesen lehangoló volt odaülni, szerencsésnek éreztem magam, hogy voltak barátaim, és nem szorultam rá. Most, 27 évesen elkezdtem azt érezni, hogy bárcsak lenne egy »Barátság Megálló« valahol a közelben.” 

 Kiderült, melyik a legmagányosabb korosztály easylife.cafeblog.hu

Emberszabásúak

A Fővárosi Állatkert a Facebook oldalán jelentette be, hogy lezárták az emberszabásúak házát a látogatók elől, mivel azok nem tartották be a nemrégiben született gorillabébi nyugalma érdekében kért rendszabályokat. Mint írják, sajnos az állatokra vigyázó munkatársaink ismételt kérései ellenére tisztelt látogatóink egy része hangoskodással, kopogással, vakuzással idegesítette az állatokat, így erre a döntésre kényszerültünk. 

 Bunkók voltak a látogatók, lezárták az emberszabásúak házát az Állatkertben index.hu


Az állatkertben december 23-án született meg a 17 éves, N'yaounda névre hallgató gorilla kölyke. Azt még nem tudni, hogy nőstény-e vagy hím, mert nagyon szoros kapcsolat van az anya és a kicsi között, nem adja ki a kezéből, arra pedig nincs ok, hogy erőszakkal elvegyék tőle. A gorillabébi apja Golo, a csapat vezérhíme, az anyának ez már a második kicsinye.


Szeretem a gorillákat. Ez nem kérdés. 

Állva maradt

A lengyel Pawel Babicki a bormiói lesikló-világkupán az utolsó lett, még az előtte lévő is 25 másodpercet vert rá (egy kétperces menetnél ez elég sok), de már az is nagy eredmény, hogy egyáltalán célba ért. Lesiklása nagy részében csak egy lécen állt. ...A lengyel síző amúgy sem számíthatott nagy eredményre, de még lehetetlenebb helyzetbe került, amikor a pálya felső harmadában lecsatolt az egyik része. ...   Babicki nem állt le, nagy bravúrokkal, olykor 90 kilométer per órát tempóval haladva, minden kaput véve beért a célba, így szerezte meg a 67. helyet. A győztes Dominik Paristól 36 másodpercet kapott. Öten nem tudták befejezni a versenyt.

A lengyel fenegyerek egy léccel síelt a világkupán  index.hu/sport/telisport

Az nem meglepő, ha egy téli sportversenyen, műlesikláson, síléccel indulnak neki a lesiklásnak. Valahol sejtettük, hogy így lesz. Ha megkérdezzük mégis mivel száguldott le a lejtőn, akkor a válaszunk nem szánkó és bob, hanem az egy léc lesz. Egy léc. Egy léccel. 

Szó szerint. Egy darab léccel. Ez két léces verseny. Nem snowboard.

Az élet meghasad

Wagnert december 8-án tartóztatta le a rendőrség egy torontói abortuszklinikán, ahol arra próbált rábeszélni odaérkező várandós nőket, hogy a megfogant gyermekeiket abortuszban való elpusztításuk helyett engedjék inkább megszületni. Az életvédő asszonyt károkozással, és halmazatként korábban már vele szemben kiszabott büntetés próbaidejének kétrendbeli megsértésével vádolják. Az ügyének bírósági tárgyalása alatt Wagner fogságban marad, amely előreláthatólag hónapokig is eltarthat. A hatóságok felajánlották neki, hogy szabadon távozhat, amennyiben írásos esküben vállalja, hogy távoltartja magát valamennyi abortuszklinikától. Wagner, lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadta egy ilyen papír aláírását, és helyette inkább elfogadta a fogvatartása fenntartását. 

Kié a mennyek országa?

A film a kopt keresztények élethelyzeteire világít rá sok interjúval és egy nálunk szinte teljesen ismeretlen világot mutat be a nézőknek – fogalmazott Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője, Siklósi Beatrix…. A magyarok útjukon találkoztak Ermia kopt püspökkel, a kairói Kopt Kulturális Központ vezetőjével, a Remete Szent Antal kolostor szerzeteseivel, jártak abban a templomban, ahol a 2016. decemberi robbantásban több mint húszan haltak meg. Megtekinthették a Kopt Kulturális Központban kialakított speciális múzeumot, amely a terrortámadások áldozatainak állít emléket, valamint beszélgettek olyan emberekkel, akik családtagjaikat veszítették el a különböző támadásokban.

 Nézze vissza az Övék a mennyek országa című dokumentumfilm 2. részét mediaklikk

A film készítője arról is beszámolt: ezek az emberek az évszázadok alatt valószínűleg megszokták, hogy üldözöttek a saját hazájukban, nem érezhetik magukat teljes jogú állampolgároknak, kisebbséget képviselnek, amivel együtt jár a diszkrimináció is.

Mi van ha az Advent megérkezés?

Mindenáron meg akartam találni, hol van itt a svindli” – fogalmazott. Akkor még nem tudta azt, amit jó ideje igen, hogy az Ige hat. „Hetvenhatan voltunk azon a gyógyító héten, hetvenhatan kaptunk Igét, s mind végighallgattam. Mindenre nagyon odafigyeltem. A délelőtti gondolatébresztő igehirdetésekre és a bizonyságtételekre is, mert fogást kerestem rajtuk. Ám az lett a vége, hogy az Ige elkezdett munkálni bennem, s az évek óta megválaszolatlan kérdéseimre sorra érkeztek a Bibliából a logikus válaszok” – magyarázta, hogyan kezdődött el belső átformáltatása. Megérintette, hogy Isten mindent lát, mindent tud.  „Ő az én Teremtőm. Szeret engem, de majd egyszer el kell számolnom neki ezzel az agyonitalozott, elrontott élettel. És akkor egy pillanatra megijedtem. Mi lesz, ha ez mind igaz? Ha igaz az, hogy valóban van egy Teremtő Isten, aki előtt meg kell állnom?” 

 „Életem aranyérmes döntése” www.parokia.hu

 

Változtassuk meg a szabályokat

Az USA-ban a három leggazdagabb embernek, Bill Gatesnek, Jeff Bezosnek és Warren Buffettnek együtt nagyobb a vagyona, mint a társadalom alsóbb rétegeiben élő 160 millió embernek összesen.  ... “A vagyon hatalmas szintje és a vagyoni különbségek, valamint a vagyonhoz kapcsolódó politikai hatalom kérdését nem lehet tovább ignorálni. ...” Szükségtelen elmondani a szenátor szerint, hogy a milliárdosok nagy támogatói a hadseregnek, a veteránoknak, a közszolgáltatásoknak, az iskoláknak. Csakhogy a milliárdosok azt szeretnék, ha helyettük inkább mi fizetnénk mindezért. ... “Az oligarchia esszenciája az, hogy a milliárdosok osztálya soha sincs kielégülve azzal, ami nekik van – többet, többet és többet akarnak, és nem számít nekik, hogy a tetteiknek milyen hatása lesz a dolgozókra, az idősekre, a gyerekekre, a betegekre és a szegényekre” 

 Bernie Sanders: Véget kell vetni a globális oligarchiának!merce

Hitünk tere

Protestánsok számára egy monumentális, aranyozott szobrokkal díszített, cirádás katedrálisba belépni talán egy kicsit meghökkentő. ... amikor ezeket a díszes katedrálisokat építették, a mestereket és művészeket egyetlen eszme vezérelte: Istennek a legjobbat kell adni. ... Ma mégis azt gondoljuk, hogy Isten házában „elég jó” lesz az olcsóbb gyertya, az olcsóbb bor és az olcsóbb terítő is. Az igénytelenség ugyanis a takarékosság álruhájába bújva férkőzött be gyülekezeteinkbe. Mivel a legtöbb közösségben amúgy is spórolni kell a nehéz pénzügyi helyzet miatt, ezért az olcsó megoldásokkal szépen lassan lemondtunk arról, hogy Istennek továbbra is a legjobbat adjuk.

 Miért lett szent a gagyi? - Igénytelenség az egyházban kotoszo.blog.

600 éves jelzőkövek és pár perc CSA NO JU

Amikor Wamura polgármester az 1970-es években elrendelte, hogy építsenek 15 méter magas hullámtörő betonfalat a néhány ezer fős tengerparti falucska, Fudai köré, akkora ellenérzéshullámmal találta szembe magát, hogy az simán elsöpört volna bármilyen mobilgátat a Római-parton. ... A hetvenes években Wamurát sokan bolondnak tartották a terv miatt. Neki történelmi okai voltak, hogy tartson a cunamitól. Fiatalkorában látta egy korábbi szökőár pusztító erejét, és négy évtizedes hivatali idejének nagy részét a hullámtörő kiépítésének szentelte. A hegyek közé felhúzott monstrum mai áron 18 millió jenbe, azaz 4,8 milliárd forintba kerülne. 

 AZ ÓVATOS JAPÁN POLGÁRMESTER, A GIGANTIKUS MOBILGÁT ÉS A 600 ÉVES KÖVEK ESETE A GYILKOS CUNAMIVAL index.

EQ és a 8 boldogság

Tudományos kutatások igazolták, hogy az esetek 70 százalékában az átlagos IQ-szinttel rendelkezők jobban teljesítenek a munkahelyükön, mint a legintelligensebbek. Ennek megfelelően régóta kutatták, hogy mi lehet az a hiányzó elem, ami jobban meghatározza, hogy mitől leszel sikeres, mint az intelligencia szint. Ehhez rövidítésekben nem is kell messzire menni, csupán egy betűt kell lecserélni és el is érkeztünk az EQ-hoz: ezt nevezik érzelmi intelligenciának. Az összefüggés a magas EQ és a jó teljesítmény között brutálisan erős, a legjobban teljesítők 90 százalékának ugyanis magas az érzelmi intelligencia szintje. 

Kiderült, amit mindenki sejtett: nem is az ész számít a munkahelyeken www.penzcentrum

Örökbe örökre

A kis Veronika intézetbe került volna, ha Mucsiék nem lépnek közbe. „Nem akartunk már több gyereket, csak hát… Ez családi probléma volt… Arra gondoltunk a kedvesemmel, ha ez a gyermek intézetbe kerül, attól kezdve mi hogyan mehetnénk fel a színpadra adott esetben morális kérdéseket feszegetni. Egyébként is úgy éreztük, ha Veronika intézetbe kerül, azt mi nem éljük túl. Nagyon jó, hogy ő van nekünk” – mondta a színész.

  Először vallott örökbe fogadott gyermekéről Mucsi Zoltán nlcafe.

Oldalak