Retorika a mélyben

A Magyar Nemzet azt írja, Feldmájer Péter levelében sajnálatát fejezte ki és azt írta, elborzadva értesült a történész azon mondatairól, amelyben egy bordélyház vezetőjéhez hasonlította Schmidt Máriát. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy semmi köze nincs Karsai László sértegetéséhez, de kötelességének érzi, hogy megkövesse a történésznőt. Karsai László szerdán, a zsidó szervezet sajtótájékoztatóján beszélt útszéli stílusban Schmidt Máriáról.

Feldmájer elborzadt a Schmidt Máriát ért sértésen – Magyar Nemzet

Hogy miért fontos egy választás előtt határozni egy költséges és indulatokat kavaró emlékmű megépítéséről, ez számomra azoknak az érthetetlen döntéseknek része, amiknek hátterében emberi gyarlóságot és provokációt sejtek. A holokauszt és a Horthy-korszak megítélése az a kérdéskör, ahol a közbeszéd minden egyes esetben áttöri az elviselhetőség határait. Pedig a pártok idei választási retorikája amúgy is a KISZ agitpropjának és a kocsmai csőcselék illuminált állapotban folytatott párbeszédének elegye.

Közjavaink

A tehetség átlagon felüli teljesítményt jelent a mai magyar felnőtt lakosság számára, és legkésőbb kisiskolás korban kiderül, kiben rejlik, ugyanakkor Magyarországon nem számít értéknek – egyebek között ezt tartalmazza az az országos, reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) készíttetett a tehetség társadalmi megítéléséről.

Elkallódnak a magyar tehetségek - Magyar Nemzet

Manapság Magyarország nem híres a tehetséggondozásról. Sőt, bátran mondhatjuk, aki kitűnik tudományos sikerekkel, művészi produkciókkal, más értékes teljesítményeivel, az többnyire a megjárt pályáján széllel szemben - az oktatási intézmények, hivatalok és más intézményekkel való örökös harcban - jut el a csúcsra. A társadalom ma csak akkor örül a tehetségnek, amikor az „kész”.

Kapcsolj rükvercbe!

- Haver, sajnálom! Azt hittem lesz időm kifordulni.
- Kitetted az orrát, nincs időm megállni.
- Ugyan haver, ez csak egy apró hiba volt.
- Tudom, ha talán lassabban jövök, de...
- Kérlek! A fiam ott ül hátul!
- ...túl gyors voltam. Sajnálom.

Ilyen egy baleset, amikor tudod, hogy meghalsz – vezess.hu

A forgalomban való első vezetésem előtt apukám lelkes elméleti előadást tartott arról, hogy milyen nagy dolog a KRESZ rendszere, amely arra épül, hogy mindenki betartja a szabályokat, és odafigyel másokra. A későbbiek során kiderült, hogy mindez korántsem ilyen egyszerű. Előfordul, hogy valakinek nehéz bemérnie a távot, az autó gyorsulását, s egyéb összetevőket. Előfordulhat, hogy akkor is szembe jön valami, ha éppen a helyes sávon, helyesen közlekedek. Erre mondta anyukám: Ha látod, hogy valami beléd akar szemből jönni, kapcsolj rükvercbe. Neki ez volt akkoriban a közlekedésbiztonsági elmélete.

Nők, férfiak, Disney

Gyermekkorunk Disney-meséit már hiába várjuk vissza, gondolhattuk eddig. Ám a most mozikban futó Jégvarázs rácáfolni igyekszik erre.

Jégvarázs – Igazi Disney-mese – Vas Népe

Téli szünet és se hó, se igazi hideg! Ha már szánkózni nem tudtunk, elmentünk a gyerekekkel moziba. Mindegyikünkön fekete 3D-s szemüveg, egyikünk egy vödörnyi pattogatott kukoricát tartott a kezében. Amikor elindult a film, a kicsik kapkodtak a levegőben. Eddig még csak matiné-előadásokon voltak, 3D-s filmen soha. Különös élmény, magam is nehezen álltam meg, hogy ne próbáljak elkapni egy-egy virtuális hópelyhet. Mert a moziban van egy tér, ahol a képzelet és a valóság elválaszthatatlanul összeér.

Az én könyvlistám

2013 végén is egy újabb teljesen igazságtalan és szubjektív listával jelentkezünk, mert ilyen a listázás műfaja

2013 legjobb könyvei - Hírmutató.hu

Marketinghez értő könyves cégek év végén összeállítják a maguk siker-könyvlistáját. Hogy ezekben mennyi az időtálló érték, és mennyi a pillanatnyi üzleti érdek, most ne feszegessük. Valójában mindenkinek megvan a maga listája, s én most a magamét állítottam össze.  Meg kellett állapítsam, hogy idén ismét rengeteget olvastam, voltak könyvek, amiket nem is egyszer, de háromszor (munkakötelezettség és nem megszállottság okán), ámbár nem szorítottam időt a klasszikusokra, s ezárt jövőre szeretnék ismét elővenni néhány régi remekművet. 

A film első kockái

A Külső Pozsonyi úton még vakítóbb enteriőr fogadja az arra járókat az egyik háznál, itt már saját Betlehemet is magának tudhat a tulajdonos, de egy Mária-szentély is akad a kerti tó körül.

Hóember az erkélyen, Betlehem a kertben - így díszítenek a szombathelyiek – Nyugat.hu

Amikor egy kétórás karácsonyi műsor elején a csámpás lábú műsorvezető egy ismert ezoterikus életművész szavaival kezdte a program felvezetését, már tudtam, hogy Jézus Krisztus nevét aligha hallom majd itt. „A szeretet, ami bennünk van… és szeretet… és észre lehet venni, hogy szeretet…” A lelki balzsamnak szánt szavak után sokan bizonyára úgy gondolták, hogy jó emberek. Mert valakit szeretnek. Lehet, hogy a macskájukat, és egy picit a férjüket is. De az biztos, hogy ők nagyon szeretnek. Hogy mindennek mi köze karácsonyhoz? Azt a műsor alatt senki nem tudhatta meg. Legfeljebb annyit, hogy télapó a legkisebb fenyőfácskát választotta ki karácsonyfának. Végül aztán egy musical-zene csak felidézte Jézus Krisztust.

Gyertek hozzánk kántálni!

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó szervezőinek az a célja, hogy felkerüljön a találkozó az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. Betlehemes csoportok felvonulásával megkezdődött Debrecen főterén pénteken a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó.

Kulturális örökség lehet a betlehemezés – Magyar Hírlap

Már gyerekkoromban karácsony jellemzően a bezárkózás ünnepe volt. Amit mindenki hajszolt, az a meghitt, gyertyafényes hangulat, a csöndes béke, az otthon melege. Ám a régi világ akkoriban még visszaköszönt, s sokszor éppen a várva-várt csengettyűszó közben jött be a sikátori cigány, hogy a betlehemezés régi hagyományának egy leszegényített, szánalmas maradványát behozza minden házba. Valamit nyekerget a hegedűjén, rossz volt hallgatni, de mindig kapott érte bort is - varsányi rettenetest -, és ennivalót is, mert ezért jött be.

A PISA-i ferde torony

Matematikából tizenhárom, szövegértésből hat, természettudományból pedig kilenc ponttal szereztek kevesebbet a 15 éves magyar diákok a PISA 2012-es felmérésén, mint három évvel korábban: a jelenlegi átlagpontszám matematikából 477 (2009-ben 490 volt), szövegértésből 488 (2009-ben 494 volt), természettudományból pedig 494 (2009-ben 503 volt). Úgy tűnik tehát, hogy a 2009-es, bizakodásra okot adó eredmények után - 2000 és 2006 között a magyar tanulók szövegértési teljesítménye változatlan volt, 2009-ben azonban Magyarország is elérte az OECD országainak átlagteljesítményét - ismét romlani kezdtek az eredmények, az idei pontszámok nem érik el az OECD-átlagot, derül ki a legfrissebb felmérés kutatási összefoglalójából, amelyet kedd délelőtt hoztak nyilvánosságra. 

PISA-felmérés: rosszabbul teljesítenek a magyar diákok, mint 2009-ben – eduline.hu

Kint már sötétségbe borul a város, a gyerekszobában ücsörgünk kisfiammal. Másodikos szövegértési házi feladatot készítünk. Szerepem a segítés és a gyorsaságra való motiválás között ingadozik. „Most húzz egy vonalat ahhoz az állathoz, ami ezt a mondatot mondta a mesében.” „A nyuszi…” Ez nem nyuszi, ez farkas.” „De úgy néz ki, mint egy nyuszi.” „Tényleg úgy néz ki, mint egy nyuszi, de a szövegben farkas.” „Jó, akkor húzom a nyuszihoz.” „Csak a füle túl nagy…”

A másodikos szövegértési munkafüzet három oldalas feladatsorokat tartalmaz. Már első ránézésre látszik, hogy aki az anyagot elkészítette, nem hallott még tördelési szabályokról. Ez a felszínes megtekintés után kiegészül azzal, hogy szövegalkotási szabályokkal is hadilábon áll. A párbeszéd minden elválasztás nélkül olykor belecsúszik a narrációba, a bekezdések hol tabulátorral, hol anélkül kezdődnek. A nagy önbizalommal megfogalmazott előszóból kiderül az is, hogy a szemelvények „szépirodalmi” szövegek. A „szépirodalmi” jelzővel ugyanakkor erős jóindulattal sem lehet illetni a lekopaszított meséket. A szöveg feldolgozásának menetében a feladatok először klasszikus szövegértési kérdések. Utána jön a cifrázás. Az „összekeveredtek a betűk, találd ki, milyen állatokra gondoltunk” típusú kérdésekben természetesen olyan állatnevek szerepelnek már, amelyek a szövegben nincsenek. Alaposabb elmélyedés után egy dicséretet elmondhatok a munkatankönyvről: tökéletesen életszerű, hiszen pontosan azt a felnőttek által ismert szituációt modellezi, amikor el kell valamit olvasnunk, amihez tökre nincs kedvünk.

Elő a ragasztópisztollyal!

Pulóverbe öltöztettek fákat Kőszegen. A várost akarják így színesíteni. Az ötlet mindenkinek nagyon tetszik, több vállalkozó ingyen fonalat is felajánlott. A tervek szerint padokat, korlátokat, is felöltöztetnek majd pulóverbe, karácsonyra pedig a Hősök Kapujára kötnek egy óriási sálat.

Pulóverbe öltöztetik a fákat – Téynek. TV2

Egy hét, és advent első vasárnapját ünnepeljük. Miközben magamban rendezem adventi gondolataimat, hogy az Isten szavára ráhangolódva tudjak várakozni, filcszívek és tobozkarácsonyfák, ragasztópisztoly és cukormáz jut eszembe. Az ember bedarálódik. Ha jön az advent, kellően fel kell készülni kreatív ötletekkel, és persze időt, meg energiát kell rá szánni. Legalábbis az elvárások kereszttüzében.

Most megtanulsz dolgozni, prücsök!

Halász János kulturális és Hoffmann Imre közfoglalkoztatási államtitkárok a legújabb közfoglalkoztatási program indításáról szóló sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a projekt "újra megtanítja dolgozni a résztvevőket, olyan tudás birtokába hozva őket, amelynek köszönhetően aztán a munkaerőpiacon is meg tudják állni a helyüket”, de olyan kulturális szakemberek jelentkezését is várják, akik szeretnék felfrissíteni a tudásukat.

Két diplomám van, három nyelven beszélek, közmunkás vagyok- origo.hu

Rejtő óta tudjuk, hogy „a világ nagytőkései között igen elenyésző számban szerepelnek azok, akik vagyonukat ballada-műfordítással szerezték”. Van tehát egy szőke ciklon, aki nem milliárdos, merthogy műfordító-bölcsész. Egy autó összetörése árán sikerül némi vagyonra, és egy pipogya híres férjre szert tennie. Ám képzeljük el azt a pillanatot, amikor a Scotland Yard számára kulcsfontosságú lenne egy ó-francia ballada néhány sora, hogy megértsen egy rejtjeles szöveget. Már csak a falba verhetik a fejüket, hiszen az egyetlen hölgy, aki le tudná fordítani nekik a szóban forgó szöveget, éppen híres kutató-orvos férje oldalán tökéletesen elérhetetlen. Ő most már gazdag unatkozó feleség, ne tessék zaklatni.

Tényleg, mit is mond a róka?

Az A-Ha 28 évvel ezelőtti száma, a Take on Me óta a legnagyobb norvég sikerszám az Egyesült Államokban és Nagy-Birtanniában a What Does The Fox Say? című You Tube-videó, amely elérte a 208 millió nézőt.

Mi a Róka? – Mirror.co.uk

Nagyanyám azzal szórakoztatta születésem táján a családot, hogy a napi hírekből felolvasott a Beatles-ről. A Be-at-le-a-s-ról, a li-ver-le-pól-i fiatalemberekről. Nem értette ezt az új kultúrát, egy számára teljesen elérhetetlen nyelvvel, egy élvezhetetlen zenei hatással. Ő Karádyt és a magyar nótát szerette. Nem értette, hogy ami számára annak idején élményt és a szabadság egy különös forgószelét jelentette, azt gyermekei számára egy más zenei hangzás, egy más üzenet jelenti. Nem akarta elfogadni, hogy gyermekei lázadása egyben az az önállóság felé vezető út része.

Női reformáció

A reformáció a nők perspektíváit is kiszélesítette. Íme néhányak, akiknek fontos volt Krisztus és a Szentírás, a tiszta hit és az Isten dicsőségére végzett szolgálat.

Női reformáció - Dunántúli Református Nőszövetség

Női reformáció – ezzel a címmel tettem közzé egy képet, rövid szöveg kíséretében a Dunántúli Nőszövetség honlapján. Bevallom, úgy találtam a kép-összeállítást egy külföldi oldalon. Nyolc női arc, nyolc különös sors a reformáció korából. Már amikor feltettem, számos kérdés kezdett dolgozni bennem, ami azóta sem hagy el. Egyrészt egy sóhaj és egy jámbor óhaj: milyen jó lenne egy magyar női arcképcsarnokot készíteni, ha nem is a reformáció közvetlen közeléből, de legalább egy száz-kétszáz éves keretben. De hát kit is ismerünk jól, kit sorolhatunk a nagy női alakok közé, s egyáltalán, kiről maradt fenn egy hitelesnek tekinthető ábrázolás? A másik kérdés a dolgok igazságtartalmát vizsgálja. Hisz nem tudjuk, a háttérben végzett szolgálatával egy-egy reformátor, vagy hitvalló ős felesége mennyit is tett hozzá a reformációhoz. S végül, egyáltalán és amúgy is, milyen élete volt ezeknek a nőknek? Miképpen változtatta meg mindennapjaikat és gondolkodásukat a nagy szellemi vihar?

Az időtlen Fortuna úr

A Kossuth-díjas erdélyi magyar írót köszöntik 75. születésnapján barátai, kollégái pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Budapesten. Szilágyi István a Helikon alapító főszerkesztője, jelenleg Kolozsvárott él és alkot. Az eseményen a szerzőt köszönti Ágh István Kossuth-díjas költő, író, E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke - mondta Ács Margit, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja, hozzátéve, hogy az ünnepséget az MMA Irodalmi Tagozata a PIM-mel és a Digitális Irodalmi Akadémiával közösen rendezi meg.

75 éves lett Szilágyi István – Kultúrpart

Szilágyi István hetvenötödik születésnapját ünnepelte hónap elején. Öt éve járt nálunk, akkor épp a kerek hetvenedik születésnapját emlegettük. Szilágyi István fiatal volt, erő és időtlenség sugárzott belőle. Nem hiszem, hogy azóta öregedett volna. Képzeletemben fittyet hány az időnek.

Terhes áldás

A várandós anya depressziója a magzat mentális egészségére is hat - derült ki egy nagy léptékű brit vizsgálatból.

A gyerek sínyli meg a terhes anya depresszióját - hvg

A sötétség és butaság korában tilos volt az áldott állapotú, avagy várandós nőket nyugtalanító hírekkel terhelni. A leendő édesanya körül mindenki vigyázott a kiejtett szóra, óvta ijedtségtől, megrázkódtatástól, nyugtalanító élményektől. Suttogás, száj elé tett mutatóujj, óvó kéz az édesanya fején. Mert a sötétség és butaság korában általános hiedelem volt, hogy óvni kell a leendő édesanyát, s akkor rajta keresztül megóvjuk a születendő gyermeket is. A tudomány először megmagyarázta az új kor hajnalán, hogy mindez ostobaság, a fejlett kor fejlett nője egyszerűen legyen öntudatos, és lehetőleg dolgozzon – amíg kinyúlik. Természetesen senki nem vett észre eleinte összefüggést a gyakoribb koraszülések és az új típusú nő életmódja között. Cigaretta, némi kis italozás, munkahelyi hajszoltság, több műszak a nő életében a munkahelytől az otthoni helytállásig? Ugyan már kérem! Az új kor új nője fütyül a nehézségekre, elvégre ő csak egy biológiai összkomplexum, mechanika ha úgy tetszik. Benne van a gyerek, aztán majd kijön. A géptől sem kérdezzük, hogy jól érzi-e magát. Ugyebár…

A nők áradata

Csakis "komoly heteroszexuális férfiak” könyvei érdeklik David Gilmour egyetemi tanárt annyira, hogy diákjainak is tanítson róluk. Gilmour néhány napja nagy port kavart ezzel a megjegyzésével, miután a Giller-díj hosszú listájás írója egy interjúban elmondta, sem női írók, sem kínai szerzők műveit nem tanítja az élőadásain.

Felháborította az irodalmi világot egy kanadai író - Paraméter

Adott egy kanadai professzor, aki kijelenti, hogy kizárólag heteroszexuális férfiak műveit tanítja az egyetemen. Ahogy a Guardian-beli cikkben olvashatjuk szavait: „Akiket tanítok, fickók. Igazi heteroszexuális fickók. F. Scott Fitzgerald, Csehov, Tolsztoj. Igazi fickók (Real guy-guys.) Henry Miller. Philipp Roth.” Amikor az ember effélét olvas (hej, pallérozott szöveg ám!), néhány alapmegállapítást tesz. 1. Irigyli a fickós tanárt, aki azt tanít, amit akar és szeret. 2. Megállapítja, hogy a tanítványok sok nagyszerű olvasmány megismerésétől elesnek a szűk lista miatt. 3. Él a gyanúperrel, hogy az illető professzornak nem ártana egy kis pszichiátria segítség, ha ilyen sokat foglalkozik mások szexualitásával. 4. És végül illető professzor még nem tudta nyilatkozatakor, hogy nőnemű honfitársa, Alice Munro kapja az idei irodalmi Nobelt. Lehet, hogy visszafogottabban nyilatkozott volna. A szóban forgó professzor amúgy kínaiakat sem tanít.

Nincsenek névtelen hősök

„Az aradi vértanúk mellett nem szabad megfeledkezni a szabadságharc névtelen hőseiről sem, mert aki a hazáért áldozta életét, megérdemli az utókor tiszteletét” mondta az aradi vértanúkra emlékező ünnepségen Áder János.

Krónika – Kossuth Rádió

A szabadságharc névtelen hőseiről beszélt Áder János Nagyigmándon, az október 6-i megemlékezésen. Egy jól eltalált helyszín, két szabadságharcos mártír lelkész sírhelyén hangzott el a nem túl jól eltalált kifejezés. Névtelen hősök. Éppen a két nagyigmándi vértanú bizonyítja, hogy a kishírű hősöknek is van nevük. Van történetük. Egykor ők a maguk közösségében nagyok voltak, egy régió életében ők voltak az igazi vértanúk.

Egy kritikus halálára

Reich-Ranicki kevésbé tartalmasan kritizált, mint amilyen elánnal megformálta a kritikust. Ehhez színpadi érzék, színészi képesség kellett. Figurája úgy áll előttünk, ahogy – a Spiegel címlapján – összetépi Günter Grass új regényét. S „mi, kritikusok” – valljuk be – irigyeljük őt ezért a tűrhetetlen gesztusért.

Radnóti Sándor: Marcel Reich-Ranicki (1920-2013) - Litera

Meghalt Marcel Reich-Ranicki, akit Németországban már életében az irodalmi pápaként emlegettek. De nevezhetnénk inkvizítornak, showman-nek, irodalmi popsztárnak vagy tudósnak. Kritikus volt.

Tejtestvéreink

 A Kárpát-medencei Imanapot (december első vasárnapján tartjuk) minden évben más és más egyházkerület nőszövetségének vezetősége készíti elő. Ebben az évben Dunamellék következik.

Kárpát-medencei Imanap – diakonia.hu

Drávaszögi szőlőt szemezgettünk, miközben a székelyföldi Szovátán kinyomtatott papírlapról olvasott fel társunk egy humoros történetet, aztán az Alpok-aljai víz ízéről és a szabolcsi szilva idei terméséről beszélgettünk. Oly természetesen, mintha minden nap a szomszédos ház ablakából integetnénk egymásnak. De hiszen valóban egy-házban élünk, a nyelv pedig tejtestvérekké tesz bennünket. A további kötelékeket már a közös múlt és a jelen együttcselekvése adják.

Írtak is ők

Nyáry írók, költők és művészek szerelmi életét tálalja a Facebookon könnyen fogyasztható, korabeli fotókkal illusztrált webkettes karcolatok formájában. Két-három perc alatt befogadható intim történeteket ír a reggeli kávé mellé, amelyekből egy kötet már született.

Szerelem- és szextérkép - jön Nyáry Krisztián második kötete - hvg.hu

Augusztusban Koltón jártunk egy csoporttal. A nap amúgy is szürreálisra sikeredett, olyan benyomások értek minket az út során, mintha legalábbis lementünk volna Európa térképéről. Elképesztő gazdagság mellett nejlonsátrakban élő cigánycsaládok az út mentén, óriásplakáttal lefedett echós-szekerek és monumentális ortodox templomok. Koltó volt az egyik legszebb pontja a kirándulásnak. Suhogó fák alatt áll a szerény vidéki kastély, a „vad gróf”, Teleki Sándor egykori vidéki lakhelye. Petőfi itt töltötte mézesheteit Szendrey Júliával. Ma a kastélyban múzeum működik, megtekinthető a híres hálószoba, amelynek ablakából Petőfi az ő Júliájával kitekintett, s látta a völgyben a kerti virágokat, meg a hótól deres csúcsú bérci tetőt, a kékes fénybe borult nagybányai hegyvonulatot.

Kismalac és egyebek

Ezrek voltak kíváncsiak az MTVA közmédia napi programjaira. Délelőtt többnyire a kisgyermekes családok látogattak ki a Millenáris Parkba, míg délután már az idősebb korosztály is. A legtöbben Süsüre és a TV Macira voltak kíváncsiak, és sokan végre személyesen is találkozhattak a közmédia műsorvezetőivel.

Ezrek látogattak ki a közmédia napjára – Híradó.hu

Ülünk a vasárnapi ebédnél, ünnepi ruhában és esszük az ebédet, ami szintén különlegesebb, szebben tálalt, mint a hétköznapi. Közben megy a rádió, néhányan közülünk szeretik hallgatni, és most zümmög a háttérben. Beszélgetünk, s egyre jobban tudatosul bennem, hogy mit szövegelnek a messzi stúdióból. Felocsúdok, és gyorsan lekapcsolom a készüléket. Lehetne akár déjà vu-érzésem, hiszen gyerekkoromban vasárnaponként szüleim ugyanezzel a felháborodással kapcsolták ki egy idő után a rádiót. Mert a Harminc perc alatt a föld körülben harminc év óta nem változott egy: a tizennyolcas karika hiánya.

Oldalak