Nem az iskolának...

Szeptemberben lép életbe az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokra vonatkozó szabályozás. A törvény szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A tanulóknak kötelességük a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak. Tanítási órák délután csak az egész napos iskolákban vannak, más iskolatípusban csak kivételes esetben fordulhatnak elő, bár jogszabály ezt nem tiltja, tehát elvileg szervezhető délután is kötelező óra.

Jön az egész napos iskola – Híradó.hu

„Édeském, nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Már a rómaiak is tudták" – mondám ebéd után ez évben nyolcadikot kezdő fiamnak. Annak idején nagyapám még kemény hangon tett helyre minket, ha tanárainkban hibát találtunk. Amit a tanár mond, vagy csinál, az mindig jó. Igaza volt abban, hogy egy gyerek nem kompetens eldönteni, szakmailag, pedagógiailag helyes-e egy tanári döntés. Papa úgy gondolta, nem szabad aláásni a felnőtt tekintélyét. Mára ez többszörösen megtörtént, a tanár kénytelen önmagát többszörösen is megvédeni, mert támadja gyerek, szülő, kívülálló és fenntartó. Ember legyen a talpán, aki ezt bírja. Most én is elkövettem bizonyos mértékig a tanári tekintély aláásásának elítélendő tettét, amikor a latin mondással bíztattam fiacskámat. Az elhangzott mondatot annak megerősítéséül szántam, hogy panaszkodott, mert megint kezdődik majd a riogatás, hogy „jön a felvételi, és higgyétek el, ennyi nem lesz elég, még többet kell tanulni, nézzétek meg a céseket, még ők is okosabbak, mint ti…” stb. szövegek, ami emlékeztet egy gyermekkoromban látott filmre, a Bezzeg a Töhötömre. Ott a Töhötöm Utcai Általános Iskola volt az abszolút minta, amit a filmben szereplő osztály el nem érhetett, s amikor megmérkőzésre került a sor, a tanárnőnek mindenfelől össze kellett verbuválnia az állítólagosan létező Töhötöm Utcai Általános Iskola tanulóit.

A pogány város

Ave Savaria!- hangzott el idén először és valószínűleg nem utoljára. Szombathely 2000 éves múltat ünnepel. Indul a három napos időutazás.

Elstartolt a 2013-as Savaria Történelmi Karnevál – Alpokalja-Online

Római saruk csattognak az utcán, a régi római kövek fölött. Egy városban, ahol az ásó gyakran feldob valami régi cserepet, csontokat, több ezer éves emlékeket. Az egykori Savaria helyén, Szombathelyen augusztusban minden évben újra csattognak a saruk.

Egypercesek - ubokaszezon idejére 2.

Rapszodikus, mikor mennyi fogy. Egyszer nem hoz ki az ember eleget, máskor meg hazaviszi, mert nem tudta eladni.

Itt az uborkaszezon – Délmagyar.hu

Szófelhő       

Küldök neked egy felhőt. Belebújtattam minden szót, amit nem mondhatok ki. Feléd fújom. Remélem, háromra odaér.

Magyar vagyok és boldog

0-10 skálán 4,7 pontra értékelik átlagosan a magyarok, mennyire elégedettek az életükkel. Ez az érték az OECD országok között a legalacsonyabb, rosszabb annál is, ahogy a görögök érzik magukat. 

Na, ki a legboldogtalanabb a világon? – pénzcentrum.hu

 „Life satisfaction” – e kifejezéssel méri az OECD a népek boldogságát. Hogy az elégedettség szinonimája-e a boldogságnak, az könnyen lehet vita tárgya. Mi a boldogság? Egyenlő-e az elégedettséggel? Tipikusan a fausti ember gondolata ez: „Ha egyszer így szólnék a perchez: oly szép vagy, ó maradj, ne menj! Akkor bátran bilincsbe verhetsz, akkor pusztulnék szivesen!” Egy életúnt, depressziós fiatalember eladja magát az ördögnek, hogy boldog lehessen. Aki soha nem olvasta, az is hamar kitalálhatja, hogy a Faust tragédia. A fausti boldogságkeresés ugyanis elátkozott, hiszen a kísértés a lényege.

Így köptünk mi aranyat

A gyermek és a fiatal min­takövető, külső mintákat átélve saját magát fejleszti – állítják a pszichológusok.

Hogyan neveljünk felnőttet gyermekünkből – Erdély. ma

Metafizika

Vendégségben üldögélünk egy falusi udvar hátsó részén. Kisebb fiaim egyre virgoncabbak, már megénekeltették a társaságot az Esik az eső, ázik a heveder című népdallal. Házigazdánk, a fiúk Lajos bácsija megelégelve a gyerekek jelenlétét odaszól nekik:

- Fussatok ki a kapuhoz, nézzétek meg, hogy ott vagyok-e!

Tökből ananász

Már rutinosan figyelik a házibefőtt- és lekvárkészítők, melyik gyümölcsből kerüljön télire az üvegekbe. Az idén például a kilónkénti 400-450 forintos meggyből nem éri meg bespájzolni, a 300 forintos sárgabarackból és őszibarackból viszont igen – házilag valamivel kevesebbe kerül.

Nem mindig olcsóbb a házi befőtt, de finomabb - Délmagyar

- Anyuka! Írd arról a reposztot, hogy tökből is lehet ananászt készíteni!

A javaslatot nagyfiam tette, miután megbeszéltük, miféle őrült befőzésekre adják fejüket lelkes háziasszonyok.

Mondschein-szonáta

S mikor völgyünkre tört az áradat
S már hegy se volt, mely mentő csúccsal intsen,
Egyetlen kőszikla megmaradt,
Egyetlen tornyos sziklaszál: az Isten.
(Áprily Lajos: Menedék)

Vas Népe

Valahonnan messzi távolból, a telefonon keresztül ezt mondta hétfőn egy édesanya: „Meghalt a fiúnk… Ne mondjon semmit. Ez olyan fájdalom, nincsenek rá szavak.” Épp vendégek voltak nálunk, a zajban nem is hallottam, ki mutatkozott be, csak a fiú keresztnevét értettem. Futottam férjemért. Mielőtt becsuktam volna az ajtót, láttam és hallottam, ahogy a fejéhez kap, és felkiált, mintha közvetlen hozzátartozója halt volna meg. De hát az volt! Ma, a gyülekezet döbbenete, a halálhírre támadt moraj, mind azt mutatta, amit férjem így fogalmazott meg: „a mi gyerekünk volt”.

Rap, rap, rap

Sikerült a provokáció: Miután Bushido, a rapper politikusokat sértett meg, és a halálukat kívánta, Klaus Wowereit és mások jogi lépéseken gondolkodnak. A YouTube letörölte a videót, a rapper pedig röhög a markába.

Botrány Bushido bunkó videója miatt – Stressz okkal - Spiegel

Németországban komoly botrányt kavart egy rapper dala. A You Tube-ra három napja töltötték fel, s bár azóta a szolgáltató letiltotta a videót, másolatokban tovább terjesztik a provokációnak szánt számot. A meglehetősen bunkó tartalmú szövegben a rapper név szerint megnevezi a német médiavilág gyakran szerepeltetett figuráit, némelyiknek egyenesen halálát is kívánja. Kiszemeltjei emblematikus személyek, önmagukban testesítik meg a modern nyugati világ válságát.

Elveszett illúziók

A Fidesz–KDNP azt kezdeményezi, hogy a parlament sürgősséggel fogadja el azt a határozatot, amelyben a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az EU visszaél hatalmával. Győri Enikő szerint Magyarországra a kísérleti nyúl szerepét osztották, Tabajdi Csaba viszont úgy véli, örüljünk, hogy nincsenek szankciók hazánk ellen. A néppárt képviselőcsoportja azt közölte, hogy a jelentés messze túllépi az EP hatáskörét.

Tavares-jelentés: Magyarországra a kísérleti nyúl szerepét osztották - mno

Aki tudja, mi a szabadság, az érzi igazán annak hiányát. Aki tudja, mit jelent térben és időben szabadnak lenni, mit jelent a jó választási lehetőségek szabadságát megélni, az érti csak igazán, milyen a beszorítottság, a korlátolt lét. Az unió ismét megszavazott valamit, aminek legfőbb üzenete Magyarország megbélyegzése, mintegy másodrendű európaiakká nyilvánítva minket. Keresgélhetünk a rossz döntések lehetőségei között, és nézhetjük, hol a még fellelhető szabadság, mert nincs az életnek olyan területe, ahol be ne szabályoznák. Tévedés azt hinni, hogy csak a kormánypártiakat érinti a megbélyegzés. Mindenkit érint, aki itt él, ebben az országban.

Olvass macska, mert ha nem...

Általánosban három-négy, középiskolában viszont tucatnyi kötelező olvasmányt is kioszthatnak a tanárok. A vakáció alatt azonban sokaknak nincs kedve olvasni. Pláne, kényszerből. Pedig akár egy jó, közösségi program is lehet az olvasás.

Így olvassunk nyári kötelezőt! Szünidei tippek szakértőktől - Kapospont

Mindannyiunknak vannak történetei a kötelező olvasmányokról. A sztorik éppoly változatosak, mint általában az olvasmányélmények. Volt, aki lelkiismeretes diákként mindent elolvasott. Egyik kötelező tetszett, másik nem annyira, sőt, olyan diák is akad, aki elolvasott mindent, és semmi nem volt hatással rá. Továbbra is inkább érdekelte a történelem, a matematika, vagy a sport. Van, aki jól emlékszik még, hogy egyik-másik kötelező olvasmányt elbliccelte. Valahogy megkapta a jegyét így is, megnézte a megfilmesített változatot, esetleg elolvasott egy rövid tartalmi összefoglalót, vagy egyszerűen csak úgy csinált, mintha elolvasta volna, és értelmesen pislogott a tanárra, nehogy felszólítsa. Na, aztán van a legvégső kategória, aki csakazértsem olvasott el semmit. A lázadó fiatal, aki lehet, hogy amúgy mindenféle könyveket falt, de a kényszert nem tűrte, még az irodalomban sem.

Tagadni svédül

Gustav Torgny Lindgren 1938. június 16-án született  Raggsjö-ben (Norsjö, Västerbotten megye). Svéd író. 

Wikipedia

 „Úgy képzeltem, szólt Olof Helmersson, hogy még egy utolsó alkalommal összehívom a gyülekezetet. És, hogy úgy mondjam, prédikálok.

Nem, az teljességgel lehetetlen. Az imaház, mondta Ivar, többé nem megszentelt hely, a vidék ma már formailag is kereszténytelenített.”

Szabad eper

Sokan az olcsó ár miatt szedik egy-egy szezonban a gyümölcsöket. A termelőknek is megéri: nem kell munkásokat fogadni akik leszedik a termést, nem kell piacozni vagy kereskedőkkel alkudozni.

Egyre népszerűbbek a Szedd Magad! Akciók – Szombathelyi Televízió

Amikor olvastuk, hogy a szedd magad földön az eper kilója 400, sőt tíz kiló fölött még kevesebb, rögtön tudtuk, ott a helyünk. A szokásoshoz képest kimondottan savanyú az idei termés, és sok volt az apró szem is. Azért mégiscsak eper. Lekvárja kedvencünk, eddig nem csalódtunk benne.

Kettős könyveim

Békés Márton: Saját kultúránk méltó hordozója, borítók közé szorított emblematikus megtestesítője, vagyis a könyv az, amely a legjobban mutatja, hogy hol állunk kulturális értelemben. Nemcsak tartalmában, hanem küllemében, a vele való bánásban és a körülötte űzött kultuszban is pontosan felfedezhető mindaz, ami kultúránkat éppen jellemzi. 

Könyvünneprontás – Jobbklikk.hu

Egymáshoz kapcsolódó apró események apró ostobaságoknak tűnnek. Aztán évek múltán, amikor visszatekint az ember, felismerhetően megmutatják a Gondviselés útját. Nincs epizód, mert minden szépen egyfelé vezet. Ma tisztán látom azt az utat, ami megmutatta, hogy munkámban az értéket tiszteljem, és kerüljem a gyors, olcsó sikert, a silányt és köznapit.

Zongoravizsga

Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. A köznevelésben mintegy 170 ezren dolgoznak. Az államilag elismert felsőoktatási intézményekben pedig a 2012/2013-as tanév elején 20 555-an voltak oktatói munkakörben, közülük 15 534-an teljes munkaidőben - közölte az illetékes államtitkárság az MTI-vel.

Demonstráció pedagógusnapon – Heti Válasz

A hajsza már reggel kezdődött. Komor, sötét volt az ég. Hajnalban még csak csepegett, de mire kiléptünk a házból, már javában zuhogott. Kicsit fáztunk is, mi tagadás. Még félúton sem jártunk, de már mindannyiunk cipője átázott.

Nemzeti ejtőernyőzés

Stumpf András: Kapják a tökéletesen igazságtalan szakmaiatlan pártemberezést a ballibektől, de még csak elhárítani sem nagyon tudják, ha egyszer a miniszterelnöki megbízott egyfolytában azt ecseteli: nyerjetek kétharmadot, akkor majd a tieitek lesznek kinevezve, most meg a mieink, oszt jónapot. Igazolva a tételt, hogy kizárólag a csordaszellem, a mozgalom, a párt számít, s nincs semmi más a politikai szemponton túl. A legnagyobb baj ezzel a hozzáállással mégis az, hogy tagad valamit, ami sokunknak fontos: a nemzetet. 

A citromízű banán esete a barackos naranccsal – Heti Válasz

Furcsa iszapbirkózásra emlékeztet a Nemzeti Színház ügye. Talán nem ártana a mocskolódások előtt megvárni, egyáltalán mire megy a teátrum. Még semmiféle bizonyításra nem volt lehetőség, de támadások sokaságát kell megélnie az új színházi vezetőségnek. Szeretjük, vagy nem Vidnyánszkyt – nem ez a kérdés. Annyi már biztos, hogy ellenzői sportszerűségből elégtelent kaphatnak. Hogy nézne ki az, ha a focimérkőzés előtt agyonrugdosná a fellépő csapatot az ellenfél?

A szöveg és a Szentlélek


Újra és újra vannak emberek, akik a szokáson túlra merészkednek. Ennek lehetünk tanúi az idei Pünkösdön is.

Lélek és hitvallás - A Szombathelyi Református Gyülekezet honlapja

Hiszel-e a Szentlélekben? – megmondom ki vagy. Mert a Szentháromság személyei közül a Szentlélek az, aki a legmegfoghatatlanabb, a legkevésbé értelmezhető a nem-hívő, a nem-keresztyén, az ateista, a szekularizált-közönyös, a félig-hívő, az Igét átértelmező számára. Van, aki csak Istenben hisz, a maga elképzelései szerint. Mondjuk, mint Einstein, egy végső princípiumként, egy univerzális Felsőbb Lényként tiszteli. Van, aki Jézusban hisz, de csak annyira, amennyire hisz a csodákban és tanításokban, de a feltámadás tanát nem akarja elfogadni. Felsorolni nem tudjuk, hányféle vallásos meggyőződés létezik a keresztyén teológiák határmezsgyéin. Ám a Szentlélek csak hit által érthető meg, sőt, csak akkor mutatja meg magát az embernek, ha nyitott az Ő látására az ember.

A mi Hamburgunk


A beszélgetések során kiderült, mennyire fontos felhívni a határainkon túl élő emberek figyelmét a valódi magyarországi helyzetre, és tisztázni a téves információkat. A média ugyanis sokszor megtévesztő, az onnan érkező információkat pedig kritikus szemmel kell nézni.

Az MRE a Kirchentagon – külföldi szemmel – reformatus.hu

Mint ahogy arról a reposzt múlt csütörtöki bejegyzésében is olvashattunk Jakab Bálint tolmácsolásában, Hamburgban május első hetében rendkívüli állapotok uralkodtak. A Német Evangélikus Egyház Kirchentag nevű, megalapítása óta 34. alkalommal megrendezett monstre találkozóján 120.000 ember vendégeskedte végig a négy napot, míg a napi vendégek száma is tízezres nagyságrendben mérhető. Az iskolák bezártak, tömegszállásokká alakították át, ahol emberek aludtak a földön, hálózsákban, matracokon. Mindezzel együtt nyugalom uralkodott a világvárosban, káosznak nyoma sem volt, és barátsággal, türelemmel fogadták a helyi lakosok a vendégek hadát.

A hetedik érzék

Bagdy Emőke: „Mert a szervezet olyan, hogy van egy működési lehetőség benne, ami hozott, ezt a korai tapasztalat rögzíti, mintegy „öntőformába” zárja, így lesz belőle bevésődés. Végtelen lehetőségekkel születünk, de csak az fog realizálódni, ami megkapja a kulcsingerét. Akkortól lesz belőle életre szóló bevésődés, imprinting. Arra jutottak, hogy három tényező nagyon fontos, és ezt nevezzük a kötődő nevelés szent hármasának: a hordozás, az együttalvás, és az igény szerinti szoptatás. Ez a szülői igénytől elfordulva most a gyerek igényeihez alkalmazkodik.”

„Vedd az öledbe a babát, ringasd, és megnyugszik” - beszélgetés dr. Bagdy Emőkével – babafalva.hu

Nem látsz, csak fényfoltokat, hallasz, de nem érted, mit, kezed nem vagy képes irányítani, föl-le jár, de nem tapint, s orrod talán észlel valamit a szagokból, illatokból, de nem tudod igazán elrendezni a benyomásokat. Ám ahogy megérzed anyád melegét, rögtön tudod, mit kell tenned. Szájad rátapad a mellbimbóra, pedig senki nem tanított rá. A lét örök tudásával keresed azt a forró tejet, ami mostantól boldogságod forrása lesz sokáig. Mindent érzel abban a csöpp folyadékban, anyád minden kimondatlan gondolata, minden érzése átcsurog aprócska szádba. A világot innen kezded megismerni, a tejben, s a tejet adó test üzenetében.

Születések kés alatt

A nők körében szép számmal akadnak olyanok, akik vagy a szülés idő előtti megindítását, vagy a terhesség vége előtti császármetszés elvégzését kérik orvosuktól, pedig a szakemberek szerint a gyerekek fejlődése nagy veszélynek van kitéve, ha akár csak pár héttel is a terminus előtt születnek.

Kockázatos lehet az idő előtt megindított szülés – mno.hu

Az állami kórházakban 41, a magánklinikákon 60 százalék a császármetszések aránya. A román kismamák valóságos nyomást gyakorolnak rájuk azért, hogy császármetszéssel hozhassák világra a gyermekeiket, és még a neves professzorok sem mernek ellentmondani ezeknek a kéréseknek.

Megdöbbentően sok a császármetszés Romániában – hvg.hu

Abban a pillanatba, amint meghatározatlan félelmeink irányítják életünket, veszélybe kerül az élet maga. Mintha csak a viszonylagos jólét és biztonság éppenhogy megnövelné rettegésünket a veszélyektől, a tragédiáktól, a rossztól és fájdalomtól. Mindenképpen igaz ez arra, amit ma hazánkban gyermekvállalásnak hívnak. Miért is csodálkozunk, hogy egyre kevesebb gyerek születik? Hiszen a legtöbb édesanya és szülő folyamatos aggodalmak között éli át a gyermekáldást.

Száll az ének szájrul szájra


Még kevésbé ismeretes, miért hagyták el a hunok távoli hazájukat. Egy szarvasra vadásztak, meséli Jordanes, keresztül a Meotisz mocsártengerén, míg egyszerre Szkítia tartományában találták magukat, a Földközi-tengertől északra eső sztyeppei területen. Ezekben a legendákban természetesen már egyetlen hun-kutató sem hisz.”

A népvándorlások kora: Kétlábon járó bestiák – Spiegel

A hunokról ír a német Spiegel magazin. A számtalan tárgyi tévedést is tartalmazó cikk itt-ott homályosan hun-kutatókról beszél, noha szemérmesen titkolja nevüket. Azt megtudjuk, hogy ezen tudósok már rég túl vannak a dajkameséken. Kiderül a cikkből, hogy a korabeli krónikások rasszista megbélyegzéssel illeték ezt a régi népet, vadságukat és bestialitásukat hangsúlyozva. A másik oldalon, azaz a hunok részéről ugyanakkor nincs írásos emlék, merthogy a hunok „analfabéták” voltak.

Oldalak