Az a gyönyörű német nyelv

Balog Zoltán: „Ezáltal is népszerűvé kívánjuk tenni a tanárszakokat, és elérni azt, hogy a legjobbak tanítsák majd a következő nemzedékeket.”

Vége a találgatásoknak, megvan az új felsőoktatási államtitkár - mno

„Filológiai tanulmányaim eredményeképpen meggyőződtem arról, hogy tehetséges ember megtanulhat angolul (kivéve a helyesírást és a kiejtést) harminc óra alatt, franciául harminc nap alatt és németül harminc év alatt. Nyilvánvalónak látszik tehát, hogy ez utóbbi nyelv nyesegetésre és javításokra szorul. Ha úgy marad, ahogy van, akkor szelíden és tiszteletteljesen a holt nyelvek közé kell sorolni, mert csak a holtaknak van elegendő idejük, hogy megtanulják.” Mark Twain írja e sorokat Az a fránya német nyelv című humoreszkjében, amely elvileg minden nyelvtanulót el kéne riasszon, de miután oly nagy túlzásokba esik a gonoszkodó amerikai író, hogy senki komolyan venni nem tudja, ezért kárt még nem tett a kezdők lelkesedésében.

Stirlitz és társai

A német kém, Paul Fidrmuc jelentette a D-Day valós helyét a náciknál, ám jelentését a katonai vezetés nem vette figyelembe. A háború után Fidrmuc Spanyolországban dolgozott a Spiegel tudósítójaként.

44 tény a D-Day-ről – Bild

Emlékszünk, amikor vasárnap délután lesötétített szobában ült a család, és lélegzetvisszafojtva várta, hogy kezdődjön a film? Emlékszünk, amikor szívünk szorult össze, mert izgultunk egy erkölcsös életű orosz kém életéért, anyukánk pedig felkiáltott: mindjárt mutatják a pöttyös sapkás gyerekeket. És izgul a család, ki tudja, hányszor nézve végig a sorozatot, hogy megmenekülnek-e a pöttyös sapkás kisgyerekek Berlin bombázásakor? És a felnőttek beleborzongtak, mert tényleg jó volt a színészi játék, a filmben végig fenntartott feszültség, és nagyszerű volt a zene is. Több mint öt percen keresztül néz szembe Stirlitz és felesége, anélkül, hogy egy szót válthatnának egymással, s ezen öt perc alatt arcukon, szemükben köteteket lehet olvasni. Ma melyik film merne ilyen jelenetet megkockáztatni? És mikor vasárnap délutánonként mindenki a tévé előtt ült, felmerült-e másban is, hogy ezt bizony nem hiszem el? Azóta tudom, a Stirlitz alakjául szolgáló szovjet kém valójában nem olyan volt, mint a filmbeli, s kémkedése sem akkora sikertörténet, mint amiről a film mesél.

Palotaforradalom?

A monokulturális könyvtermelés kulturális környezetszennyezéssel jár, „génmanipulált” termékei megölik a természetes sokféleséget. Csökken a kultúra sokfélesége, megszűnik a szellemi biodiverzitás. 

Könyvpalotaforradalom – Jobbklikk

A Könyvhét táján tavaly is Békés Mártontól idéztem. A fiatal filozófus és gondolkodó azzal az alapossággal és felelősségtudattal beszél idén is a könyvkiadás és könyvkereskedelem lesújtó hazai állapotáról, mint előző évben. Kulturális környezetszennyezésről szól, ami az igazán értékest pusztítja el. Nagy összeomlást vizionál, amelynek most még csak a vihar előtti szélcsendjét érezzük.

Ördögrét

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában (de nem mindenhol) június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Nem világos, miért pont június 1-jét választották ki.

Gyermeknap - Wikipédia

Iskolánk nagy eseménye volt a gyereknap. Nemcsak a tanulók, de a falu nagy része is részt vett ezen. A kicsiket busszal vitték, a nagyobb gyerekek tíz kilométeres túra és akadályversenyek után jutottak ki a Bakony egyik leggyönyörűbb és legtitokzatosabb helyére, az Ördögrétre.

Nők, nők, nők

Május 17-én tartotta a Magyarországi Református Nőszövetség tisztújító küldöttgyűlését. A Nőszövetség új elnöke P. Tóthné Szakács Zita, a Dunántúli Nőszövetség elnöke.

Új vezetőség a Nőszövetség élén – Dunántúli Református Nőszövetség

Megújul a Nőszövetség! Legalábbis a Dunántúl ezzel a reménységgel ment elébe a 2014-es tisztújításnak. A május 17-én megtartott küldöttgyűlésen a küldöttek nem csak új tisztviselőkre, de egyben egy szemléletváltásra is igent mondtak. A rendszerváltás után megalakult nőszövetségek életében nagy szükség van a megújulásra, hogy tartalommal teljen meg az egyes gyülekezeti csoportok munkája éppúgy, mint a kerületi és országos szervezeté. Ehhez pedig koncepció kell, amely pontosan tudja, hol vagyunk, s hová szeretnénk eljutni.

Repül a nagy tető, ki tudja, hol áll meg?

A SEK teteje nagy robajjal indult meg és az egyik "toronyról" átrepült a másikra. Az egy szinttel alatta tartózkodó, filmvetítésen résztvevő hallgatók szerint a falak is remegtek, de akkor nem tudták még, mi az a nagy robaj.

Repült az egyetem teteje – Nyugat.hu

Az ország keleti végéből talán nehéz elképzelni: nálunk a héten ítéletidő tombolt. Az esőt és szelet csütörtökön még erősebb szél, és hideg eső követte. Csütörtök reggel nem kis erőfeszítésbe került gyalogosan végigmenni egy-egy huzatosabb utcán. A szelet megszaggatott lombok, lerepedt vagy kidőlt fák, lezuhanó közlekedési lámpák és potyogó tetőcserepek jelezték.

Jó kedvvel

De végre megértettem, hogy a történelmünk miért olyan szánalmas. És miért teljesen indokolt, hogy a himnuszunk a világ legszomorúbbja legyen.

Hála a sorsnak – Népszava

Az idézett két mondatot emelte ki a legnagyobb közéleti online-szemle egy népszavás publicisztikából. Maga a cikk az a fajta baloldali kesergés, amivel most a választások után jó néhánnyal találkozunk. A cikk írója egyéni tragédiaként éli meg a választási veszteséget, várakozási- és halállistákat (!) dörgöl személyesen Orbán Viktor orra alá, és diktatúrát vizionál. A választási vereség miatt érzett megrendülésében a templomban mécsest gyújt. Eme egyveleg közben kerül be az idézett két mondat, mintegy a helyzet tragikumát minősítendő, azt állítva, hogy a magyar a világ legszomorúbb himnusza.

Most ki is áll a Jó oldalán?

A tunéziai Tozeur városa évtizedek óta a Star Wars-rajongók második otthona, mivel a közeli és távoli környéken 12 olyan helyszín van, amelyeket az egyelőre hatrészes filmeposz forgatási helyszíneiként használtak. Itt sétált ki iglujából Luke Skywalker 1977-ben, hogy szomorúan megnézze a Tatuin kettős naplementéjét, két évtizeddel később (de igazából harminc évvel korábban) pedig itt nőtt fel apja, Anakin Skywalker. A kettő között pedig itt trónolt Jabba, a Hutt, bár az ő palotáját hiába keresnénk.

"Ismerd meg az Erőt, Luke!" – hátizsákkal Skywalker nyomában - hvg

Úgy illenék, hogy anyák napjáról írjak, így, közvetlenül anyák napja után. Talán illenék ezt anyaként megtenni, mint ahogy anyák napján az anyukák öltöztetik fel makrancoskodó gyermekeiket az ünnepségre, az anyukák fizetik ki a virágot, s ahol süti kéretik, ott az anyukák készítik a sütit. Utána az anyukák unatkozzák és izgulják végig a műsort (attól függően, hogy csemetéjük szerepel-e vagy sem), s hálás szívvel veszik, hogy végre hazaérhetnek, levehetik a szűkszoknyát, nem kell szupernőként feszíteni, s leereszthetnek végre. Szóval, most engedjék meg, hogy leeresszek, és végre ne kelljen beszállnom a rámerőltetett ünneplésbe.

Az igazi szépségtapasz

A hölgyek kivétel nélkül úgy érezték, hogy a „szépségtapasz” javított az önbecsülésükön, ezért a magánéletükben is olyan mértékű változás következett be, amekkorát korábban remélni sem mertek. A kísérlet végén elárulták a nőknek, hogy a „szépségtapasz” valójában nem tartalmazott semmit, és azt, hogy szépnek érezték magukat, csakis önmaguknak, a bennük rejlő szépségnek köszönhetik.

A szépség hozzáállás kérdése – Nők Lapja Café

A marketing gyorsabban fejlődik, mint maguk a termékek, amiket reklámoz. Az internet terjedésével egyenes arányban fejlődnek azok a kampányok és különböző reklámfogások, amelyek kizárólag a világhálót uralják. Egy új fogalmat kell megtanulnunk, és ez a vírusmarketing. A lényege az önkéntes, ingyenes továbbítás. Készül egy reklámfilm, ami felkerül egy nagy megosztóra, s innentől kezdve az internethasználókon múlik, hogy terjed-e vagy sem. Jónéhány ilyen reklám olyan módon terjed, mint egy ragályos betegség. Innen kapta nevét, a vírusmarketing elnevezést. 

Húsvéti szófelhők

Sőt, ha becsülettel és alázattal vizsgálom magam, akkor azt kell mondanom: én vagyok Júdás, én vagyok Péter, én vagyok a gyenge Pilátus és a hatalmát féltő főpap, Tamás is én vagyok. Tehát az ember nem nagyon változott, szinte ugyanolyan, mint egykor, Jézus idejében. És mégis hiszem: van értelme a megváltásnak. Mert minden egyes emberben ott van a lehetőség, hogy megváltott életet élhet. 

Húsvét üzenete: az élet diadalmaskodott - mno

Vasárnap

vakító napfény

szürke ragyogás

A megbékélés paradox könnyelműsége

A tervek szerint a csatorna falába vésnék be a 77 halálos áldozat nevét. A szigetből kivájt törmelékből Oslóban szintén emlékmű készülne.

A táj sebe a Breivik-mészárlás helyszínén - Kármin

A címben felhasznált kifejezés Christoph Klein nyugalmazott erdélyi szász evangélikus püspök Bosszú helyett megbocsátás című könyvéből származik, melynek alcíme: A megbékélés kultúrájának teológiai alapvetése. Sok-sok évvel ezelőtt a kezembe adták az eredeti német példányt, hogy fordítanám le. Kicsit meg is ijedtem a feladattól, hiszen addig kizárólag az ószövetségi kutatások témakörében fordítottam. Félelmem, hogy itt-ott nem expliciten fogalmazok, itt-ott a stilisztika rovására ment, ám az, amit kaptam akkoriban ettől a  könyvtől azóta is végigkísér. Christoph Klein elképesztő alapossággal és rendszerező kedvvel vázolja fel mindazt, amit tudnunk kell a megbékélésről. Alapgondolata, hogy mivel Isten megbékélt az emberekkel, ezért nekünk is a megbékélés szolgálatába kell állni. Még akkor is, ha mindez magába rejti annak kockázatát, hogy visszaélnek vele. Paradox könnyelműségnek nevezi ezt a szolgálatot, ami azon alapszik, hogy mindez némelyeknek bolondság, de Isten előtt az egyedül elfogadható út. A szász püspök az egyházat tartja leghivatottabbnak arra, hogy a világban is a megbékélés szolgálatát végezze.

Lázadni is engedd!

Sokan persze azt hiszik, hogy a gyerek megtörése a nevelés célja. 

Dr. Vekerdy Tamás – Nők Lapja Café

Tegnap zajlottak a parlamenti választások. Lehetne most erről szólni. Megtettük ezt számtalan publikációban, és egészen biztosan szólunk még róla. Én azonban most sem politikai elemzésbe, sem latolgatásba nem szeretnék fogni. Meglehet, úgy járnék, mint ahogy azt A. A. Milne bájosan humoros könyvében, a Micsoda négy napban írja. A regény főhőse, Jenny talál egy halottat. Mit is tehet ilyenkor egy ifjú hölgy, akinek semmi köze a gyilkossághoz? Azonnal menekülőre fogja. A sajtó persze mindent tud, azt is, hogy Jennyt elrabolták, és Argentínába hurcolták. Aztán vannak a moralizálgatók: „Az ellentábor is megszólalt: egy ismert írónő „Biztonságban élnek leányaink?” című cikkében néhány beszédes példát hozott fel, amelyek barátainak leányaival estek meg, amikor a Regent Streeten sétálva egy kórházi ápolónő mellett haladtak el. Napnál is világosabb, hogyha a gyilkos öltözött volna kórházi ápolónőnek, jóformán bármi történhetett volna.”

Feltöltődött!

Komoly civilizációs probléma napjainkban a túlfogyasztás, ami szintén növeli az egyén ökológiai lábnyomát.

Zöld bulira hív a WWF Föld Órája! – Föld Órája

A Föld óráján nemcsak „elsötétítettem”, de számítógép és internet helyett egy kedves közösségben töltöttem a napot, az estét. Nem volt szükségem tévére, laptopra és mobilra. Nagy közvetlenséggel beszéltünk és beszélgettünk fontos dolgokról, sétáltunk, töltekeztünk. Ezen a garantáltan energiaspórolós napon hihetetlen energiát töltöttünk magunkba. Ha apró lámpácska égett volna rajtunk, már rég kigyúlt volna a „feltöltődött”-jelzés. Csak a szemünk sugárzott.

Meztelen a király?

Hiszen alig is beszéltem másról, mint a saját valóságomról, a saját igazamról, azon túl is a lelkiismereti szabadságomhoz való ragaszkodásomról. 

Rott József: A ragaszkodás mámora

 „A végzés, amelyet másokra kimondunk, visszaszáll a fejünkre, s bizony némi rombolást is végez”, mondja Albert Camus. Nem csak a hatalom szisztémájából következik mindez, mint azt gondolnák, hanem inkább a társadalmi közeg hozzáállásából, amely nem képes felvállalni a konfliktust és megkerül mindenfajta probléma-felismerést, hovatovább meg is bélyegzi azokat, akik képesek verbalizálni a problémákat. A mesében mindenki látja, hogy a császár meztelen. Végül az első őszinte szó egy kisgyermek szájából hangzik el: „De hiszen nincs is rajta semmi!” A mesén túllépve, a realitásban az történne, hogy amikor felkiált a kisgyermek, a körülötte állók riadtan sietnek elhallgattatni őt. 

És erőt vevének a vizek a földön

A Paramount arra számít, hogy Egyiptom, Jordánia és Kuvait is betiltja a Russell Crowe és Anthony Hopkins főszereplésével forgatott, Darren Aronofsky rendezte filmet, amely március végén kerül a mozikba világszerte. Egyiptomban a vallási vezetők csütörtökön vallási rendeletben, fatvában szólítottak fel a film betiltására.

Egyiptomi fatva a megfilmesített Noé ellen- mno

Még moziba sem került, máris botrányt okozott a bibliai Noé történetének amerikai megfilmesítése. A 125 millió dolláros költségvetéssel készült mozifilm, melyben a gladiátorként híressé vált Russell Crowe játssza a főszerepet, nem kerülhet a katari, a bahraini, valamint az Egyesült Arab Emírségek területén található mozikba. Ezt a Paramount Pictures közölte a Reuters hírügynökséggel szombaton. A bejelentés óta más, iszlám többségű országokban is fontolgatják, hogy tiltólistára helyezzék a Darren Aronofsky rendezte filmet, amelyet kasszasikernek szántak készítői.

Csípős tavasz bombázással

A visszaemlékezők elmondása szerint 1945. március 4-én egy napsugaras, kissé szeles, csípős tavaszi vasárnapon a szövetséges légierő fél egy óra tájban több hullámban Szombathely ellen kiterjedt bombatámadást hajtott végre. 

Emlékezzünk Szombathely bombázására! - Szombathelyi7

Egy híján hetven éve, hogy Szombathelyet lebombázta az amerikai légierő 127 gépe. Kertünk földje a mai napig a szomszédos árvaház törmelékét veti ki magából. Tégladarabokat, cserepeket, zúzalékká vált felismerhetetlen anyagokat. A várost ért pusztulás mérhetetlen volt. Húsz perc élet és halál között. S a mérleg végül több mint 300 halott, köztük 87 gyermek. A sebesülteket számolni sem lehetett. Az öt hullámban érkezett bombázás a város épületeinek 80 százalékában kárt tett, vagy meg is semmisítette azokat.

A mi dalaink

Közülük választotta ki a zsűri a legjobb négyet, akikről ezután a szavazatok döntöttek. E szerint az a Kállay Saunders András utazhat Koppenhágába az Eurovíziós Dalfesztiválra, hogy hazánkat képviselje, akit egy verekedés után indult eljárás miatt majdnem kizártak a versenyből.

A Dal 2014: Megvan, ki megy Dániába – Hír24

Olyan volt az Euróvíziós Dalfesztivál magyar válogatása, mint amilyenek mi vagyunk. Kicsi, és szürke. A versenyből – aminek nem vagyok avatott kritikusa, mert valójában csak bele-belenéztem – egy dolog szűrődött le számomra: ez az a hely, ahol majdnem mindenki más akar lenni, mint ami. Végül választottak egy produkciót, ami pontosan olyan trendi és eredeti, mint a vörösesbarna bőrkabátka, amit tavalyelőtt minden lány beszereztetett magának sóhajtozó szülei kíséretében, s amit ma már elég ciki felvenni, mert állandóan visszaköszön az utcán, ráadásul a divat is változott.

Hogyan leszek feminista?

A jelöltlisták alapján, a politika a választások után is a férfiak belügye lesz. Ki képviseli a nőket Magyarországon?

Európa legszexistább országában élünk – Index.hu

Nemrég végigkövettem egy vitát a női szerepekről, és más örök kérdésekről, amelyek mind a társadalomban betöltött szerepünket érintették. A vita apropója egy kép volt, ami négy nyugat-európai védelmi miniszterasszonyt ábrázolt, mind a négyen illedelmesen szorongtak egymás mellett egy kis kanapén. A kép mellett egy kis élcelődés arról, milyen ijesztőek a hadügyes hölgyek. Nekem erre rögtön beugrott Katalin cárnő, és még lett volna kit sorolni a történelemben - törékeny asszonyokat -, akik hadak élére álltak. Többnyire nem testi erejükre volt szükség, mint ahogy a férfi hadvezérek sikerének sem a testi erő a nyitja, hanem a jó döntéshozatalra, emberismeretre, taktikai és stratégiai készségükre. Számos, rendkívül árnyalt hozzászólás érkezett, de a vita hamar elfajult. Volt, aki női jogokra hivatkozott, és volt, aki humorosan megjegyezte, hogy „sipirc a fakanálhoz!”.

A házasságról nem rózsaszínben

Rowling elismerte: Hermione és Ron románcának nem sok köze volt irodalmi megfontolásokhoz, egyszerűen annyi történt, hogy ő eredetileg így gondolta ki a történet e szálát, amely mellett aztán ki is tartott. Ennek személyes okai vannak: ő vágyott erre, és e saját kívánságának tett eleget - magyarázza a szerző. J.K. Rowling hozzátette: kissé messzebbről nézve most már neki is jobb rálátása van a dologra, és úgy véli, hogy Hermione és Ron végül "párkapcsolati tanácsadónál" kötött volna ki.

Rowling szerint hiba volt Ron és Hermione románca – Könyves Blog

Két kisfiú és egy kislány, akik életreszóló barátságot kötnek: ugyan mi más jöhetne ki ebből a későbbiekben, mint egy házasság? A regények jól ismert fordulata ez, még ha az életben többnyire nem találjuk a párhuzamot. J. K. Rowling eredeti terve az volt, hogy a három barát közül a rendkívül okos, olvasott, és meglehetősen idegesítő Hermione Granger lesz majd a butácska, de hűséges Ron Weasley párja. Ehhez minden alap megvolt, hiszen a két gyerek folyamatosan egymással civakodtak és versengtek. A dolog valóban kezdett életszerű lenni. Ám azért volt itt egy kis sóvárgás, hiszen Ron csak nem lett csinos fiú, míg Hermione egyre vagányabb és szebb lett, Harry Potter pedig annak a magányos hősnek típusát kezdte felvenni, akiért döglenek a nők, mert úgy gondolják, csak ők menthetik meg a begubózástól. Tudjuk, hogy fiatal korban sok minden lehetséges, és a „románcok” szinte véletlenül alakulnak ki. A Harry Potter utolsó kötete azonban nem bízza a véletlenre a dolgot. Egy epilógus került az egész történet végére, amiből kiderül, ki kivel házasodott, kinek milyen gyereke lett.

Egy nap a láthatatlanban

Lucía Puenzo azt próbálja megmutatni, hogy nincs olyan erkölcsi alaptézis, ami ne kérdőjeleződhetne meg bármikor, egy perc alatt. És célját némiképp eléri, hiszen a nézőben végig ott motoszkál a kétely, hogy nem is olyan rossz ember ez. 

A kedves és szimpatikus Josef Mengele - Index

Mengele doktor dél-amerikai tartózkodásának van egy szomorú magyar aktualitása. Kitűnő magyar írónk, Lénárd Sándor, az Egy nap a láthatatlan házban című könyv szerzője ugyanis élete végén egy rettentő megbélyegzésnek esett áldozatul. A nagy náci-vadászatban egy újságíró különösebb utánnyomozás nélkül 1968-ban  közzétette, hogy Alexander Lenard valójában Mengele.

Oldalak