A provincialitás diszkrét bája

Hamvai Kornél újrafordította, összerázta, aktualizálta nyelvezetében is ezt a Ványa bát. Gördülékenység és humor kipipálva, patetikus részek elfelejtve. Volt tehát egy alapanyag, amiből egy hiteles előadás született Szombathelyen, egy olyan színház, amely bárhol, „nemvidéki” társulatnál is vastapsot érdemel.
Gyalázatos, tétlen, töketlen értelmiség - Ványa bá megmondja - Nyugat.hu

A Weöres Sándor Színház egyik legújabb darabja Csehov ismert klasszikus színműve, a Ványa bácsi megújult fordításban, megújult címmel, Ványa bá néven fut. Hamvai Kornélnak köszönhető a modernebb magyar szöveg, amely lefosztja a fölösleges sallangot, a modoros orosz hangulatot, de meghagyja azt a drámában, ami igazán csehovi: az emberi játszmákat, azt a közeget, ahol a lélek a maga pőreségében mutatja meg magát.

A nagy pozőr könyve

Borsos ára ellenére alig egy hét alatt elkapkodták a Mein Kampf új kiadásának összes példányát. Adolf Hitler először 1924-ben adta ki könyvét, mely a szerzői jogok lejártával január elsején jelenhetett meg újra Németországban.
Elkapkodták Hitler könyvének új kiadását – 24. hu

Kalandfilmbe illő módon sikerült hetven éven keresztül megőrizni Németországban a Mein Kampf szerzői jogát. Január 1-ig a Bajor Szövegségi Állam birtokában volt, most ez a törvényes idő lejárt. A németek még mindig félnek Hitler örökségétől, ezért a könyv esetében a dolgok elébe mentek, és előkészítettek egy kritikai kiadást, amely a szöveget több ezer magyarázó jegyzettel közli.

Nyomozás az "én" után

Ki vagyok? Mi vagyok? Hol vagyok? Ulrich Tukur ebben a krimiremekműben különböző valóságmezőkben üldözi a gyilkost
Az ARD vasárnapi krimije: Az új „Tetthely” Ulrich Tukurral gyorsellenőrzésben – Spiegel.de

A mindennapi krimi nélkül ugyancsak nagy forradalom törne ki a középgeneráció és idősebb korosztály körében. Van, aki nem tud lefeküdni egy zaftos kis gyilkosság nélkül. Jámbor állampolgárok ülnek minden este a tévé kék fényében, és várják a következő gyilkosságot. Hogy miképpen lehet ebben a témában még újat kitalálni? A német Tetthely sorozat karácsonyra olyan résszel állt a nézők elé, ami túlmutat az egyszerű, közhelyes krimik világán.

Bab, busa, babona

Karácsonyesti vacsoránkat régi rituálék határozzák meg. A paraszti kultúrában minden ételnek mágikus jelentése volt.
Szellem a fazékból: mi kerül az ünnepi asztalra? – Kossuth Rádió

Nem minden ok nélkül mondják: új középkor köszöntött az emberiségre. A mórok már nemcsak Európa határait kóstolgatják, de a kontinens belsejébe is bejutottak. Boszorkányok, vámpírok és varázslók működésében hisznek az emberek, a babona immár byte-ok kimondhatatlan mennyiségével megerősítve terjed. Tudományos terminusok keverednek az ősi butaság boszorkánykonyhájában, s ebből morzsányi mindig jut a komoly médiába is.

A csöndek filmje

A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant Ida megrendítő, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a két nő intim története finoman összefonódik a közép-európai történelmi háttérrel.
Ida – Port.hu

Ez a tél még megváltatlan – jut eszünkbe Nagy Gáspár nagyerejű versének első sora. Se hó, se hold nem világol. Talán néhányan eljutnak arra a felismerésre, hogy ez az az idő, amikor magunkban is végig kell járni az utat Betlehemig. Aztán tovább. Mélyre kell szállni és aztán felemelkedni.

Négyszer ötvenkettő

Lerombolták a sztereotípiákat, hangot adtak a reformátusok véleményének, keresztyén értékeket képviselve szólalnak meg a világban.
Ahol a klérus nem papol – Parókia Portál


Nemrég egy beszélgetés kapcsán eszembe jutott egy régesrégi publicisztika, sok évvel ezelőtt olvastam, nem is egyszer, és minden újraolvasást élveztem. Akkoriban borzolta a kedélyeket, hogy Petőfi állítólagos szibériai maradványait kutatják, s erre született egy kitűnő humorú ötletelés. A cikk a neves író számos más kritikája között jelent meg egy gyűjteményes kötetben. Próbáltam most felidézni, vajon melyik kötetben találom. Nem sikerült rábukkannom. Közben levettem a polcról más szerzők könyveit is, hátha az évek múltával rosszul maradt volna meg emlékezetemben, ki írta tulajdonképpen. Végül ráleltem, de addig rengeteg egyéb tárcába és kritikába belelapoztam. Elolvastam a keresett írást is. Mit is mondjak? Kedves, aranyos volt. Nem több. A kor rengeteg megidézett ismert alakja ma már jobb esetben is történelem, többségüket a fiatalabbak nem ismerik, és így a humor alig hat. És végigolvastam rengeteg száraz, vagy némileg megmosolyogtató írást, kritikát, ami ma már olyannyira elvesztette aktualitását, mint egy több éves Sacher-torta beporosodott műanyag dobozban. A tanulságot nem nélkülöző keresgélés és rádöbbenés közben kénytelen voltam feltenni magamnak a kérdést: mennyi a szavatossága a publicisztikának?

Egy koszorú

Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg.
Ma van advent első vasárnapja - Paraméter


Valaki majdnem feldönt a boltban. Egy kosárnyi apróság mellett guggolok, most gyorsan felállok, nehogy a földön találjam magam. Odaengedem, de azért megnézem magamnak, ki vásárol ilyen vehemensen. Velem egykorú nő, gyorsan és céltudatosan keres apró félkész díszeket. Közben pedig telefonál. Nem szeretném hallgatni őt, mert éppen azért mentem el az apró kincsek boltjába, hogy egy kicsit halljam a saját gondolataimat is, de kénytelen vagyok odafigyelni.

Nyilvános válasz egy névtelen levélre

A mikrotörténeti regény linearitásán túl megjelenik egy másik struktúra, szervezőerő a szövegben, ami a regénytörténést mint a mindig ismétlődő emberit-történelmit a mítosz örök idejében is tükrözteti: nevezzük ezért mitikusnak.
Tar Patrícia: Jakab-Köves Gyopárka: A konokok


Vasárnap reggel a postaládában váratlanul levelet találtam, bélyeg és bélyegző nélkül, láthatóan személyesen bedobott küldeményt. A címzés azoknak az írására emlékeztetett, akik még tanultak tussal műszaki rajzra előírt betűtípussal írni. „Tc. Gyopárka asszony” részére. Első gondolatom az volt, hogy most már hozzám is elérkezett annak a paranoiásnak a levele, aki jó néhány ismerősöm életét megkeseríti. Ezért meg is remegett a kezem, amikor kibontottam a levelet. „Tisztelt Hölgyem! Mostanában került a kezembe a KONOKOK (sic!) című regénye, és nem tudtam letenni, amíg ki nem olvastam.” Ez mégsem az, amitől féltem, sóhajtottam fel, de aztán láttam, hogy a tekintélyes terjedelmű szöveget „egy őszinte jóakaróként” írta alá a levél megfogalmazója, és elkedvetlenedtem.

Az igenek és nemek kultúrája

François Hollande francia elnök könyörtelen választ ígért, Manuel Valls miniszterelnök pedig azt mondta, háborúban állnak, amit meg fognak nyerni. A pápa szerint ez már a harmadik világháború része.

Ez történt a párizsi terror másnapján - Index

A napokban egy könyvet olvasok a posztmodernről, Fredric Jameson amerikai irodalomkritikus, filozófus munkáját. A könyv alcíme árulkodóan fogalmazza meg elgondolásait e kulturális és történelmi pillanatról, amennyiben a kései kapitalizmus kulturális logikájának nevezi azt. A könyv egyfajta látlelet arról, mint is gondolt el a 20. század végéről és a 21. század által nyújtott lehetőségekről a baloldali és neoliberális értelmiség – 2001. szeptember 11. előtt. Egy marxista gondolkodó, aki szeretne a dialektika szabályai szerint elemezni és előre tekinteni, s gyakorlatilag mégis beleütközik a nyolcvanas évek, s kilencvenes évek illúziókban bővelkedő világának délibábjaiba. Este olvasom, miként banalizálja a kispolgári amerikai félelmeket, s reggel fiam azzal fogad, hogy Franciaországban éjszaka megint elszabadult a terrorista pokol.

Szürke lúdon érkezik

Szombathelyen, Szent Márton szülővárosában minden év novemberében számos egyházi és világi rendezvényen emlékeznek meg Európa legnépszerűbb szentjéről, és már hónapok óta zajlanak a jubileumi emlékév előkészületei is.

Megkezdődnek a Szent Márton-emlékév programjai Szombathelyen - Alpokalja-online

Egy angol főpap Szombathelyen járva, hallva a Martinus, azaz Szent Márton szülőhelye körüli vitákat, így nyugtázta a hallottakat: „Valóban nagy szentnek kellett lennie, hogy több helyen született.” A napokban ezt juttatta eszembe az a rengeteg híradás, amely a Szent Márton emlékév első programjainak bejelentését kísérte. Szombathely mellett Pannonhalma legfőbb helyszíne az emlékévnek, amelyet az egykori római légionárius, majd keresztyén püspök születésének 1700. évfordulóján tartanak.

Szavak az automatából

Az a cél, hogy Grenoble minden lakója és a látogatók számára lehetővé tegyünk legalább hetente egyszeri találkozást a művészet bármilyen formájával” írja a városi honlap.

Irodalom az automatából – Aargauer Zeitung

Mindannyiunk számára ismerős élmény, hogy miután az automatából átvesszük a sorszámunkat, még türelmetlenebbül várakozunk, mintha rendes sorba álltunk volna. Mit látunk? Itt is, ott is adminisztrátorok ülnek, akik jelenleg éppen a körmüket piszkálják. Egymással társalognak jóízűen, s ha éppen az egyik valóban dolgozó alkalmazott végzett, még nem nyomja be a következő sorszámát, hanem piszmog a helyén. A legkedvesebb ez télen, amikor nagykabátban megyünk be a postára, bankba, hivatalba, s az ott dolgozók a huszonöt fokra felfűtött helyiségben rövid ujjú blúzban ücsörögnek. Ilyenkor az első percben elkezd csorogni az ember hátán a víz, egészen addig a pontig, amit már nem illendő itt megnevezni.

Halottkultuszok

A halloweenőrület már nem áll meg a lakás belső dekorációjánál, és nem elégszik meg pár tökkel a kertben. Van aki az egész házát alakítja át kísértetkastéllyá.

Halloween: így alakítsd át a házadat kísértetkastéllyá! - nlcafé

Múlt héten minden kisdiák elkészítette a maga feketére mázolt denevérjét, és egy szellem is elkészült a félfamentes papírcsomagból. Angol órán azt is megtanulhatták a nagyobbak, hogy a sütőtöklámpás neve „Lámpás Jack”. Talán már kevesebben hallhatnak arról az iskolában, hogy a Halloween kelta eredetű ünnepén az Újvilág felfedezése előtt nem is sütőtökben égettek gyertyát, hanem takarmányrépát faragtak ki.

Tizennégy kérdés

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke köszöntőjében az Október a reformáció hónapja idei mottóját magyarázta, amely a 119. zsoltárból vett idézet: "Taníts engem az ismeretre és a helyes felismerésre." "Legyen bátorságunk kimondani: egy keresztyén kultúrában a legfontosabb ismeret az élő, egyetlen Isten ismerete" - figyelmeztetett, hozzátéve, hogy ez az ismeret nemcsak istenismeret, hanem Krisztus-ismeret, az evangélium, vagyis az örömhír ismerete és igeismeret is, hiszen mindezen ismeretek forrása a Szentírás.

Varga Mihály: ma is a reformáció talaján állunk - Híradó

Néhányszor megkaptam már én is a bírálatot: TLDR, ami annyit tesz, „túl hosszú, nem olvastam el”. És valóban, bizonyos műfajokban meg kell tanulni azt, hogy néha a kevesebb többet ér. Aki ír, annak számára az is nyilvánvaló, hogy óriási önuralom kell a tömörséghez, a csöndes kérdésfeltevésekhez akkor, amikor egy egész könyvnyi tartalmat tudnánk elmondani témánkról. Steinbach József igemagyarázatai pontosan arra képesek, hogy ne legyenek fölöslegesen bőbeszédűek, hagyják az olvasót gondolkodni és érezni. A Végső tanulság című legújabb könyve ezt egy gyönyörű könyv minden egyéb eszközével segíti. Kép és szöveg a legnemesebb összhangban találkozik egymással.

Fukuyama avagy az optimizmus

A liberális demokrácia modellje az elmúlt években sok helyen válságba került, ezen az Egyesült Államok és Európa együttműködése és a gazdasági növekedés beindulása segíthet - fejtette ki Francis Fukuyama amerikai filozófus, közgazdász Budapesten, a Közép-európai Egyetemen.

A demokratikus modell válságát éljük Fukuyama szerint – Magyar Hírlap

Középiskolai tanulmányainkból gondolom mindenki előtt ott áll Voltaire Candide-ja, az a regény, amely egy filozófiai alaptétel gúnyos megcáfolása, azontúl hogy irodalmi mestermű. Az ifjú Candide vallja a leibnizi optimizmus legismertebb alapgondolatát, miszerint ez a világ a lehetséges világok legjobbika. Amikor én jártam gimnáziumba, ezt a tézist tanári részről illett a lekicsinylő gúny tárgyává tenni, mert az aktuális materialista dialektika amúgy is ostobaságnak tartotta, de tény, hogy Candide élete komoly cáfolatként áll az olvasók előtt. Az empirikus valóság megdönteni látszik a filozófiai tételt.

Derű a lelkészlakban angol módra

Ez Pym világa: finom, irodalmias, nagyon nőies és valahol az akadémia és az egyház között.

Barbara Pym és a modern aggszűzek – The New Yorker

„Amikor Nicholasszal eljegyezték egymást, Jane-nek nagy élvezetet szerzett, hogy irodalmi példák nyomán elképzelje önmagát, mint lelkészfeleséget; Trollope-nál kezdte, a Viktória-kori regényírókkal folytatta, és végül eljutott egészen a mai, csupa szív, vidám feleségekig, akik nagyon kevés pénzből, nagy házban, nagycsaládot nevelnek, és erről néha cikket is írnak az Egyházi Hírekben. De hamar csalódnia kellett. Nicholas segédlelkészként kezdte egy városban, ahol Jane nagyon kevés közös témát talált az idős és középkorú nőkkel, akik a gyülekezet túlnyomó többségét alkották. Jane szókimondását és csapongó fantáziáját természetesen nem becsülték…” Barbara Pym angol írónő Barátnők és ballépések címmel megjelent regényének főhősnőjét e sorok mutatják be. Ki gondolná, hogy egy anglikán lelkész felesége – igaz, valóban élénk fantáziával megáldva – annyi derűs pillanatot tud szerezni az olvasóknak, mint ahogy teszi ezt a fergetegesen szellemes regényben?

Hecckampány végtelenre töltve

Gauck szövetségi elnök a menekültválságot korszakos jelentőségű eseménynek nevezte. Még nehéz megítélni, mekkora lesz, de „a felvevőképességünk határai végesek”. Az uniós tagállamoknak meg kellene védeniük a határaikat.

„Segíteni akarunk, de a lehetőségeink végesek” – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Miközben Németországban egyre jobban változik a közhangulat a migráns-kérdést illetően, Merkel népszerűsége ezen a héten jelentősen csökkent, és vezető politikusok ködösítve bár, de lassanként megfogalmazzák, hogy elég volt a menekültekből, mégis továbbra is a magyarok, és elsősorban Orbán Viktor a média kedvenc mumusa. A témában a hétvégén a ZDF közszolgálati tévé megmondó embere főműsoridőben, a Heute-Show-ban alaposan eldobta a sulykot. A német médiában vasárnapig amúgy is reggeltől estig folyt a viktorarban-ozás, amit a Volkswagen-botrány, és vasárnapra a szíriai katonai csapások végre elfojtottak.

Kendőben

A videóban a legkülönfélébb embereket lehet látni: kövéret és soványat, nagyon fiatalt és nagyon öreget, feketét, fehéret – és többek között egy fiatal, divatos nőt, aki kendőt visel. Olyan motívum ez, amellyel a nagy reklámkampányokban ezidáig nem lehetett találkozni.

A H&M tabut dönt – megdicsérik érte - Brigitte

Ki a célcsoportod? Van, akinek a jómódúak, van, akinek a kispénzűek, van, akinek a nők 0-tól 20 éves korig, vagy 40-től 60-ig, van, akinek a 60 feletti férfiak. Amikor egy cégnek mindenki beleszámít a célcsoportjába, ott azért nem árt az óvatosság a vásárló részéről. Pedig úgy tűnik, ezt szeretné sugallni a H&M legújabb reklámfilmje, amely szerint mindegy, hogy milyen vagy, a lényeg, hogy használt ruhádat a ruházati áruházlánc újrahasznosítja.

Arany venyigék

Kiugróan jó évjárat lehet az idei. A korai szőlőfajták már most 20 fokos cukortartalmat mutatnak, a később érő fajták - a napsütés függvényében - akár 24-25 fokosak is lehetnek.

Megkezdődött a szüret Vas megyében -  Szombathelyi Televízió

Szomorú világot élünk, hogy az aktualitások között már alig jelenik meg hír az éppen meginduló, vagy folyó szüretről. Pedig nem csak munka és gazdasági haszon, hanem örömünnep a szüret. Az idei évi különös örömre adhat okot, régóta nem volt ilyen nagyszerű a szőlő. A 20 és afölötti cukorfok azt jelzi, a 2015-ös évjáratú borokra oda kell majd figyelni.

Kutyatár, kutyatár

Néhány éve minden tanév elején, az új tankönyvek megjelenésével menetrendszerűen a tetőfokára hág az irodalmi szakértelem.

Pitbullos verse miatt életveszélyes fenyegetéseket kap a magyar költőnő - hvg.hu

Úgy tűnik, év elején a faksznis apukák és anyukák, akik még nem érték el a vércukorszintjük rekordját, tankönyvolvasással edzik magukat. Tavaly is volt nem egy botrány kortárs versek körül, idén pedig áll a bál Tóth Krisztina pitbullos versikéje miatt.

Szép új világ Európában

Az az igazság, hogy valóban Németország kezében a megoldás.

Berlin kezében a közös menekültpolitika - Index

Európa közszolgálati médiája másról sem beszél, csak a menekült-kérdésről. A tájékoztatáson túl nyilvánvaló a véleményformálás, sőt manipulálás szándéka. Az egyoldalú hangulatkeltés akkor a legszembetűnőbb, ha a nézőnek van összehasonlítási alapja.

Oldalak