A polgári rend magva

…miután az ember természetére nézve társadalmi lény, természetesen ösztönénél fogva ápolja és fenntartja társadalmát, és ennek megfelelően látjuk is, hogy minden ember lelkében megvan a polgári tisztesség és a rend általános lenyomata. Ezért minden egyes ember érti, hogy az emberi közösséget, legyen az bármiféle, törvényekkel kell szabályozni, és képes is felfogni e törvények alapelveit.
Institutio 2.2.13. 

JK szemben JK-val: mi mindent tart üdvösnek és jónak Kálvin -  a polgári rendet, a törvény szabályozta jól működő társadalmat, a művészeteket és tudományokat! Megint csak eltávolodik a kép a mogorva szakállas öreg úrtól. Kálvin józanul, sőt csodálattal szól azokról az ismeretekről, amelyek ugyan alacsonyabb rendűek, mint az Istennel való foglalkozás, de valójában Isten gazdag ajándékai az emberiség életében.

Tükörben

Ugyan meghatározhatja -e Isten végtelen lényegét az emberi értelem a maga eszközeivel? Hiszen még a Nap tömegét sem képes megállapítani, noha nap mint nap szemügyre veheti! Ugyan miféle terve alapján tárhatná fel Isten valóságát, mikor saját magát sem képes igazán megismerni? Igen, ismerjük el, hogy Istent csak Isten ismerheti.
Institutio 1.13.21.

„Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert Isten.” A páli mondat után minden, amit az emberi értelem határairól, és a transzcendens igazság elérésének korlátairól mondunk, csupán dadogás.  Lehet bármennyire művelt és tudós, de dadogás. Mert aki magasságban szárnyal, megtapasztalhatja, mily messze van az igazi ég. Aki ebből nem mélységes alázatot tanul, hanem csak gőgje nő, az még önmagát sem ismeri meg.

Nehogy átpártoljanak...

Mégis, mivel értelmük lomha és tompa, szükséges lesz a korábbiaknál jobban leírni az igaz Istent, nehogy a hívők átpártoljanak a pogány képzelgésekhez. Hiszen itt a filozófusok legtűrhetőbb elmélete is erőtelen, mely szerint Isten a világszellem.
Kálvin: Institutio 1.14.1.

Néhány évvel ezelőtt egy világimanapi előkészítőn vettem részt Nyugat-Európában. A három nap kevés volt arra a rendezők számára, hogy Isten neve elhangozzon, ám a spirituális élmény nem maradhatott el. Éjjel, a teamécsesek gyenge fényénél, az egzotikus drapériák és kókuszdiók mellett az evangélikus főszervező a föld- és világszellemhez szólt. No, nem is az imádság hagyományos testmozdulatával, az alázatot és bűnbánatot is jelző meghajtott fővel, összekulcsolt kézzel, hanem a kérés egyenes gesztusával, kiterjesztett, felfelé nyitott kézzel.

Portré helyett

„Sohasem fogunk eléggé bízni benne, ha nem fordulunk el teljesen az önmagunkba vetett bizalomtól, sohasem fogjuk tudni eléggé felemelni lelkünket, ha előbb meg nem alázzuk magunkban lelkünket; sohasem fogunk benne eléggé megvigasztalódni, ha magunk miatt meg nem szomorodunk.” (Kálvin: Institutio 3.12.8.)

Korunk személyességéhez illene, ha úgy beszélnék Kálvinról, mint egy barátról. Miről beszélgettünk volna egy súlyos tölgyfaasztalnál, ha megadott volna az időutazás? Az ostoba képzelgés nyilvánvaló hibáit kár is sorolni. Mert még időgéppel sem ültünk volna egy asztalnál. De akkor hogyan beszélhetünk arról a személyes jelenlétről, ami az Institutio olvasása közben érezhető a sorok mögött? Hogyan rajzolható egy portré – függetlenül metszetektől, életrajzoktól, pszichológiai becslésektől? Egy portré, ami magát az Institutio íróját mutatja be, úgy, ahogy az olvasás személyes kapcsolatán keresztül felidéződik?

Új világ kél...

Nyár volt... röpke lepke szállt virágra, s zengett száz bogár. Nyár volt, meleg, mindenki megpróbált élni, boldognak lenni, nem sokat tépelődni azon, hogy egy ideológia hülyét csinál mindenkiből. Nyár volt, és jó hamisan, fájdalmasan hajítottuk ide-oda Purcellt. Szíved ne fájjon, múlik a tél és e bánatos hantokon új világ kél...

Nem emlékszem esős nyári napokra a gyerekkoromból, de ez nem a nosztalgiának köszönhető, hanem annak a furcsa évtizednek, amikor tényleg alig esett valamit nyár közepén. Mire így a sárgabarackérés megkezdődött, az utca túloldalán már kiszáradtak a kutak, és tőlünk is vittek vizet. Végül nálunk is már alig-alig volt a kút alján. Az is jó nitrátos. Egy évet átmeneti állapotban éltünk, és demizsonokban osztották a vizet, mert rájöttek, hogy irtó mérgező, míg aztán sikerült minden házba bevezetni valahonnan a  bauxitbányák felől a karsztvizet.

A kezdet

Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával – tudta meg lapunk. Egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet ugyan, de félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket.
Szülés után egy nappal kiengednék az anyát és a babát – mno

Nagyon úgy tűnik, a szülészeti ellátás kérdése az a terület, ahol nincs olyan egészségpolitikai döntés, ami ne keltene felháborodást. Miután évekig az otthoni szülésekért vívott harctól volt hangos a sajtó, most az a hír, hogy esetleg a szülések után egy napos kórházi tartózkodás után elhagyhatja az édesanya gyermekével a kórházat, komolyan borzolta a kedélyeket. Jóllehet a hír csupán egy kiszivárgott tervezetről szól, és természetesen a körülmények megjelölésével. Valójában a legszerencsésebb esetekről van szó, ahol egy természetes, minden gond nélkül lefolyt szülésről, és teljesen egészséges, két és fél kilós újszülöttről van szó.

Tovább is van, mondjam még?

A Német Evangélikus Egyház egykori elnöke a Kirchentagon elmondott egyik beszédében a populista jobboldali párt családpolitikáját kritizálta. Azóta az AfD egy hamis idézettel kelt hangulatot az interneten az ötvenkilenc éves asszony ellen.
Kampány a teológusnő ellen. Az AfD és a Käßmann-idézet - Spiegel

Margot Käßmann nem először él át botrányt. Néhány hete a német evangélikusok legnagyobb tömegtalálkozóján, a Kirchentagon olyan szerencsétlen kijelentéseket tett a német szélsőjobboldali AfD párt családpolitikájáról, ami miatt folyamatosan és szisztematikusan támadja őt a párt a közösségi oldalakon. Az evangélikus teológusnő a jogi lépést fontolgatja – áll közleményében.

Zacskóban

Marta Minujín "Könyvek Parthenónja" nemcsak a legnagyobb műalkotás a Kasseli documentán. A templom immár jelképévé vált. Joggal.
Lenyűgöző és őrületes: a Könyvek Parthenónja

Hétfőn már megírtuk a Reposzton: Múlt héten nyílt meg a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb időszaki kiállítása, a ducumenta 14. Az ötévenként Kasselban megrendezett esemény ezúttal két helyszínen mutatkozik be. A németországi város mellett a görög főváros, Athén ad otthont a kiállításoknak. A nagy garral „új realizmust” és az együttélés új perspektíváit felkínáló rendezvényt már most nem kevés fanyalgás kíséri. A szokásos nyugati értelmiségi szívfájdalmakon kívül nem sok újjal tudtak előrukkolni az alkotók, szól egynémely kritika.

Meg nem szégyenít… - avagy egy tenyészállat vallomása

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és az LMP-s Szél Bernadett is reagált Németh Szilárd „azé a világ, aki teleszüli” megjegyzésére: Bangóné szerint ma Magyarországon a nők arra kellenek, hogy szüljenek, „szüljék tele a világot, mintha csak tenyészállatok lennének”; Szél pedig erre úgy reagált: „nem azért vagyunk, hogy teleszüljük a világot”, a gyermekvállalás a családok saját döntése.
Szél Bernadett: Nem azért vagyunk, hogy teleszüljük a világot - Mandiner

Tényleg nem azért vannak a nők, hogy teleszüljék a világot. A nők azért vannak, hogy szeressenek.

Beleestem a tévébe!

Reklámmentessé válik június elsejével az M2 gyermek- és ifjúsági csatorna abban az idősávban, amikor a legkisebbeknek szóló műsorokat sugározza.
Reklámmentessé válik az M2 a gyermekműsor-sávban - Híradó.hu

Ha papa és mama eljött hozzánk néhány napos látogatásra, és mama retiküljéből kikerült az elmaradhatatlan Sport-szelet (igen, a régi, a retró, aminek az oldalán nincs csokiburkolat), papa rögtön lekapcsoltatta velünk a tévét. „Most nincs tévézés!”, mondta, mert pártriárkai igényei voltak, és úgy vélte, illetlen, ha mi gyerekek tévézünk, mikor ő beszélne. Beszélgetés végül sosem alakult ki igazán vele, szerintem élete végéig meggyőződése volt, hogy elkényeztetett lánykák vagyunk, akiket semmi se érdekel. Kivéve a tévét…?

Alá szolgája, tudomány!

Vélhetően Európában vált ketté a csimpánzok és az ember evolúciós fejlődési vonala, nem pedig Afrikában, ahogyan azt sokan feltételezik.
Nem Afrikából, hanem Európából származhatott a legrégebbi előember – Új Szó

A héten a német Tübingeni egyetem kutatócsoportja különleges elmélettel állt ki a nyilvánosság elé, amely akár át is írhatja az őstörténetet. Hogy valóban szenzációs új felfedezésről van szó, avagy csak egy téves gondolatmenetről, arról most vitatkozhat a szakma, de érdekes felvetésük arra mutat rá, hogy a tudománynak feladata rákérdezni megdönthetetlennek vélt evidenciákra.

Diktátor-simogató

Váratlan áldozatot szedett az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók erősödése: egy, a turisták körében közkedvelt berlini hosztelnek bezáratását vette tervbe a német kormány. A Cityhostel Berlin a városközpontban, a Brandenburgi kapu, a Potsdamer Platz és a Checkpoint Charlie közelében található, de ami ennél fontosabb, az észak-koreai nagykövetség területén működik, már több mint egy évtizede.
Bezárat egy hosztelt a német kormány, hogy kitoljon Észak-Koreával – Magyar Nemzet

Az egykori NDK-ban óriási nagykövetséggel dolgozott a kommunista Észak-Korea. Jött a fal leomlása, egyesült a két Németország, de az épület maradt. És mivel a hivatal létszáma elenyészővé vált közben, Észak-Korea jövedelmező kis üzletként többemeletes berlini követségi épületét kiadta ifjúsági szállóként. Olyannyira, hogy nemrég egy kormányrendezvényt is itt tartottak, fiataloknak. Ezután derült ki, hogy Észak-Koreának nem szabadna engedélyezni a profitszerzésnek ezt a módját a diktatúrát sújtó szankciók következményeként.

Fekete-fehér

A plakát a kor papírtükre
A Magyar plakáttársaság szlogenje

A politikai plakátkampányok olyanok, mint a vírusos betegségek. Olykor ellepnek mindent, aztán lecsitulnak, majd jön egy újabb mutáns változat. Egy ideig bekékültünk, most épp egy dualisztikus fekete-fehér, jó és gonosz pulzál körülöttünk. A tartalom maga mindig leegyszerűsített, és kimondottan primitív. Az „Ők lopnak, mi visszaadjuk” típusú szövegek a lehető legaljasabb emberi indulatokat tudják csak megszólítani. Irigység, rosszhiszeműség, erőszak, önbíráskodás. Persze nem jobb, mint a paranoia és az összeesküvés-elméletek. Nagyon úgy tűnik, hogy ma a magyar politikai pártoknak nincs igazi mondanivalója, kizárólag áltémákat és álproblémákat keresnek, hogy ezzel foglalják le a közbeszédet.

Ki vigyáz rájuk?

Budapestről indult és Londonba tartott az az autóbusz, amelyet súlyos műszaki hiányosságok miatt nem engedtek tovább az osztrák hatóságok – írja az Autoszektor.hu az Orf.at cikke alapján. Az autóbusz ellenőrzése közben a hatóságok fékhibát észleltek, és a jármű kormányművével is gondok voltak, ezért feltartóztatták a buszt Hegyeshalom–Nickelsdorfnál hétfőn.
Magyar diákokat szállító fékhibás buszt tartóztattak fel az osztrákok – Magyar Nemzet

Bevallom, naivan azt hittem, a rettenetes veronai buszbaleset után busztársaságok és iskolai felelősök belátják, hogy a diákok élete nem játék. A héten visszafordítottak egy diákokat szállító buszt Hegyeshalomnál, mert – noha papír szerint tökéletesen működőképesnek nyilvánították – valójában nagyon rossz műszaki állapotban volt. Egész Londonig ment volna magyar gyerekekkel.

Dödölle

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktatónak tartott étele. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása.
Dödölle - Wikipédia

Egy díszvacsorán egy kedves lengyel hölgynek angolul próbáltuk elmagyarázni, hogy épp mit is eszik. „Dödölle”. Régi ételek nevei ma már sokszor szinte csak gyermekdalokból csengenek vissza azoknak, akik még emlékezhetnek rájuk. Sok gyerek talán már nem is tanulja anyukájától az egykori mondókákat, dúdolókat. „Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle…” Valaki az asztalnál fel is idézte rögtön a dalocskát. Talán észre sem vesszük, de kultúrkincs az a fehér kis galuska, amit a tányérunkon találunk.

Színpadon

Alföldi Róbert és Székely Csaba passiója nem keveset állít: kétezer év tanulságait levonva fogalmazzák meg, hogy rengetegen értik félre szándékosan vagy szándékolatlanul azokat a tanításokat, amelyekre folyton hivatkoznak
Alföldi Jézusát gúzsba kötötte a Tankcsapda meg Péterfy Bori – Index

Az Index ügyes kis kritikával számol be Alföldi Róbert rendező és Székely Csaba drámaíró Passió XXI című zenés darabjának előadásáról. A „szuperprodukciót”, ennek a modern zenei betétekkel tarkított és aktualizált darabnak bemutatását nagy várakozás előzte meg. Kicsit úgy tűnik a kritika szerint, hogy hegyek vajúdtak, és egér született. Annyi bizonyos, hogy ismét maradt az az istenségétől megfosztott Jézus-ábrázolás, amely megpróbálja megérteni a nagypéntek történetét, miközben megfosztja azt lényegétől és legsarkalatosabb értelmezési pontjaitól.
A passió műfaja amúgy is egy problematikus feszültséget rejt magában, hiszen a művészi alkotások többségének esztétikai értéke nem vitatható, ugyanakkor a tragikum esztétikájába való belemerülés nem jó tanácsadó, ha érteni is akarjuk Jézus kereszthalálának és feltámadásának lényegét. A szentimentalizmus és egy szubjektív beleérzés személyesen borzongató élmény, ám az egészet szemlélni az egyéni élményen túllépve lehet csak.

Véres hét

Legalább 25 ember meghalt, és 60 megsebesült egy kopt keresztény templomnál történt robbanásban Egyiptom északi részén vasárnap délelőtt - írja a CNN. A támadás után néhány órával újabb, legalább 11 halálos áldozatot követelő merénylet történt az országban, Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő egy keresztény templomnál - számolt be az MTI. Mindkét merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.
Legalább 35 keresztény meghalt két robbantásban Egyiptomban Virágvasárnap - Index

Szentpétervár, Stockholm, Szíria, Egyiptom. Egy szűk hét látványos merényleteinek, gyilkos támadásainak gyors összefoglalója. Hétfőtől vasárnapig gázolás, bomba, szétszaggatott emberek, gyerekek. Rengeteg halál. Ami közös bennük: mindenütt egy olyan barbár gyilkos indulat áll a háttérben, amely számára mindegy, hogy kit öl. A lényeg a mérhetetlen pusztítás és iszonyat, a félelemkeltés, az emberi bizalom és békesség teljes megsemmisítése.

Hajrá, fiúk!

„Ne add fel, Noah!”
Facebook - DSDS

Általában csak pillanatokra kapok el valamit a tévéből, és érdektelenül tovább is megyek. De néhány hete leragadtam a készülék előtt. Az egyik német adón zenei tehetségkutató műsor ment. Az egyik versenyző egy tizenhat éves fiúcska, ahogy beszélt, és ahogy mosolygott, pont, mint az én tizenhárom éves érzékeny, művészlelkű fiacskám. Pont olyan kismackós, csak éppen ez a német kisfiú néhány évvel idősebb, és fekete bőrű gyermek. A műsor fellépőit Dubajba vitték, ahol eleve jó adag stresszhelyzetet teremtett maga a versengés, a kamerák előtti fellépés, de a tévések ezen felül olyan mondvacsinált problémákat idéztek elő, ami ebben a mikroklímában több játékost kikészített. Közöttük a tizenhat éves fiúcskát. Aki most először volt nagyon hosszú időre távol a mamájától. Ráadásul a versenyzők idősebbek voltak nála, és persze mindenki főleg magával és a saját előrejutásával volt elfoglalva. Éjszakánként a kisfiú ült egymagában, és keserűen sírt, csak úgy csurgottak a nagy krokodilkönnyek az arcán.

Hivatás

Ez a betegség, a mellrák, szinte bizonyos vagyok benne, hogy a veszteséget, a gyászt vagy egyszerűen súlyos traumát átélő 40-es, 50-es nőket éri utol.
Nem gyilkosság áldozata Harcsás Judit - Origo

Keresték őt, aztán kiderült, hogy meghalt. Egy győri újságírónő tragédiájáról kolleganője megfogalmazta azt, ami Harcsás Judit sok kortársának sorsát meghatározza: a társtalanság, egy-egy álom kergetése, s annak beteljesületlensége, majd szinte menekülés a súlyos betegségbe.

Aisa

Az AFP hírügynökség tudósítójának becslése szerin Isztambulban több mint 10 ezren voltak a felvonulók, zömmel nők, és követelték, hogy „legyen vége a férfiak nőkkel szembeni erőszakcselekményeinek”, valamint Recep Tayyip Erdogan elnökre utalva azt kiabálták: Tayyip, Tayyip, fuss, fuss, mert jövünk!
Nők tüntettek Erdogan ellen - Orientalista

A nyugati világban óriási számban élnek török szavazók. Az ő megnyerésükre nemcsak hazájukból érkeznek kampányoló politikusok, de a helyben élő török közösség tagjai is aktívan részt vesznek az alkotmánymódosításról szóló szavazás előtti meglehetősen hisztérikus kampányban. Megdöbbentő az, mennyi nő kampányol Erdogan elnök ellen. Járják Nyugat-Európa nagyvárosait, osztogatják a cédulákat – a „nem”-mel, próbálnak rábeszélni. A tét óriási, és ők ezt a két világ között jól látják. Egyrészt ott van az esély, hogy Erdogan elnöki rendszerének bevezetése teljesen megszűntetné Törökország európai jellegét, és kemény iszlám törvényeket kényszerítene azokra is, akik nem kívánnak visszatérni egy szigorú, konzervatív saría-rendszerre.

Oldalak