Én is közfelháborodok

Mintegy negyven településen tüntettek hétfőn este a Közfelháborodás Napján az időközben már visszavont internetadó, az állami korrupció, az adó- és külpolitika ellen. Budapesten a Kossuth téren demonstráltak, a tér meg is telt tüntetőkkel.

Újabb káromkodás a színpadon
Kiss Ábrahám Soma beszédével zárult a tüntetés, aki melegebb éghajaltra (konkrétan a p...ba) küldte a politikusokat.

Országszerte tüntetnek a Közfelháborodás napján - mandiner.hu

Statisztikai Ige

Az Amazon állította össze a listát a legolvasottabb könyvek legnépszerűbb idézeteiből, amelyeket a Kindle felhasználók mentettek el.A Kindle e-könyv olvasókon ki lehet választani és el lehet menteni a könyvekből a kevdenc idézeteinket. Ezeket az adatokat felhasználva az Amazon összeállított egy listát a legolvasottabb e-könyvek legnépszerűbb idézeteiből.

Ez a legolvasottabb könyv legnépszerűbb idézete - hvg.hu

Érdekes, néha félelmetes azzal szembesülni, hogy mennyi mindent elárulhatnak rólunk azok a technikai eszközök, melyeket a mindennapokban használunk. Ha valaki rendszeresen és módszeresen összegyűjti pl. internetezési szokásainkkal kapcsolatos információkat, bizony elég alapos képet kaphat rólunk. Mert nem csak a ökológiai lábnyomunk lesz egyre nagyobb ezen a bolygón, hanem a kibertérbe is belevéssük jó alaposan az emlékezetünket.



Olykor nem árt szembesülni „kifigyelt” statisztikákkal, mert elgondolkodtatóak. Most éppen az olvasási szokások statisztikái között szúrt szemet, hogy melyek a kedvenc e-könyvek, és abból milyen idézeteket mentenek el legszívesebben az olvasók. Örömmel látom, hogy a kedvenc e-könyvek listáján is ott van a Biblia, akárcsak a papír alapú könyveknél. Ez még nem lepett meg, inkább csak jólesően konstatáltam.

Görbiczes csavar - újratöltve

Görbicz Anita négy napja hozta nyilvánosságra, hogy gyereket vár, ezért kihagyja az idei Európa-bajnokságot, és egy ideig a Győr sem számíthat rá. Ezek után sokakat meglepett, hogy a Bajnokok Ligájában a Viborg elleni, idegenbeli meccsen is ő dobta a Győr heteseit

Ezért vállalja Görbicz a heteseket terhesen is - origo.hu

A sikerekhez könnyen hozzá lehet szokni, a valamikori vágyálom szint könnyen válhat hétköznapi normává. Az Audi ETO női kézilabda csapata egy olyan jól működő gépezet, mely évek óta sikert sikerre halmoz, igazán elkényezteti városunk, de talán mondhatom így, az egész ország kézilabda szerető közönségét.

Az öreg hölgy lelkiismeret furdalása

A Szabadság megvilágosítja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország adta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából...
A szobor 1884 júliusában készült el Franciaországban és 1885. június 17-én érkezett meg New Yorkba az Isere fregatt fedélzetén. A szobrot 350 darabban szállították, 214 csomagban. A szobor összeállítása négy hónapig tartott. 1886. október 28-án az Egyesült Államok elnöke, Grover Cleveland leplezte le több ezer néző előtt.

Szabadság-szobor (New York) - wikipédia.hu

Szinte nincs a világon olyan dolog, személy, esemény, amiről előbb vagy utóbb ki ne derülne, hogy nekünk magyaroknak közünk van hozzá. Így van ez azzal a hölggyel is, aki a mai napon emlékezik vissza egy életét meghatározó költözésre. Rég kinőtt már a tinédzser korból, de ahhoz képest határozottan jól tartja magát. Sokat látott, sokat tapasztalt, túlélt egy robbanást is, hosszú élete során rengetegen tekintettek rá reménységgel, vagy éppen gyönyörködtek benne. Millió képen pózolt már, lekörözve a legfoglalkoztatottabb top-modelleket is. 

Szomszédság

Több napig egy izraeli kórházban ápolták a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet egyik vezetője, Iszmáil Haníje lányát, aki a tel-avivi intézmény szóvivője szerint egy rutin beavatkozás nyomán kialakult szövődmények miatt szorult életmentő kezelésre.

Izraeli kórházban kezelték a Hamász-vezető lányát - hirado.hu

Kiaknázás vagy aláaknázás

Öt kemény év vár azokra a polgármesterekre, akik mögött nincs egyértelmű testületi többség, vagy éppen politikai ellenszélben kell vezetniük egy települést.

BÉNA KACSÁVÁ VÁLHATNAK VÁROSOK A FURCSA VÁLASZTÁSI EREDMÉNY MIATT - vs.hu

Sokszor hallottuk már, hogy az ember a barátait igen, de a rokonait nem válogathatja meg. Magyarul vannak helyzetek, melyekkel meg kell tanulni együtt élni, akkor is, ha nem szívünk szerint való, ha el tudnánk képzelni jobbat. Lehet, de nem érdemes éveket, évtizedeket háborúskodással, csatározással tölteni. Értékes energiák mennek veszendőbe, lehetőség maradnak kiaknázatlanul, ha a kiaknázás helyett folyamatos aláaknázás zajlik. Mert mit ér, ha sikerült bevinned egy jó erőst jobbost, ha abban a pillanatában már születőben is van egy gyenge pontodra precíziósan ráirányított balos? Kinek jó ez?

Szégyellem magam

Nem vagyok egyedül azzal az érzésemmel, hogy itt minden le van zsírozva. Az egész jelölési, ezáltal a választási eljárás is, le van zsírozva – közölte Czapp József református lelkipásztor Debrecenben azon a jelölőgyűlésen, ahol döntöttek, Fekete Károly lehet Bölcskei Gusztáv utóda a püspöki székben.

Borított a lelkész: lezsírozták a debreceni püspökválasztást? - nol.hu

Csak két napot hagytam ki a média világából egy rövid kiruccanás miatt, és mit ad Isten, már a rosszul tájékozottak táborát erősítem. Vasárnap reggel gyanútlanul megyek templomba, mikor is egyik presbiterünk felemlegeti, hogy micsoda harcok mennek a püspökségért Debrecenben. Én, a naiv, csak annyit mondtam, hogy mindenhol, ahol egy adott tisztségre már biztos nem választható az addig azt betöltő személy, várható, hogy több névvel is előállnak.

Sikertelen sikeresek

Don Alfonso azt énekli, a női hűség olyan, mint a főnixmadár, vagyis nem létezik. Ön szerint?

Szerintem sem létezik. De ennek semmi köze az erkölcshöz. Ha egy nő egész életében hűséges egy férfihoz, akkor, már bocsánat, de unalmas. A nőknek ugyanolyan jogaik vannak, mint a férfiaknak. Ha meg egy férfi hűséges, az vagy beszari vagy impotens.

Aki nem hűtlen, az unalmas vagy beszari - origo.hu

Mindig is egyfajta vegyes csodálattal (talán nem ez a legjobb szó) figyelem azokat, akik hatalmas magabiztossággal kinyilatkoztatnak. Akik úgy érzik, hogy náluk van a megfellebbezhetetlen igazság, és joguk van minden és mindenki minősítésére. Akiket nem zavar, hogy csak egy részt látnak az egészből, éppen ezért általánosításuk minden, csak nem megalapozott. Általában ilyenkor vagy saját ostobaságukat árulják el, vagy mindenáron provokálni akarnak.

Minden tiszteletem Jiry Menzelé, a filmrendezőé, de a vele készült interjúban sorjáznak az ilyen kinyilatkoztatások és velük együtt az ellentmondások. 

A skót referendum egyházi visszahangjai

De hogyan vélekedik a kérdésről a kálvinista Skót Egyház – a Magyarországi Református Egyház testvéregyháza –, amely egykor a skótok nemzeti egyháza volt, és most is az ország 54 százalékát kitevő keresztyének között a legnagyobb felekezet? Meglepő, de a Skót Egyház végig semleges maradt a kérdésben. Semleges, de nem néma. A Skót Egyház zsinata 2012-ben elhatározta, hogy nem foglal állást a függetlenség kérdésében, és ehhez tartotta is magát egészen a referendumig.

A Skót Egyház a megbékélésre koncentrál a népszavazás kapcsán - reformatus.hu

Erősödő pajzs

A Földet a Napból érkező káros sugárzástól védő ózonpajzs végre elkezdett erősödni - jelentették be tudósok az ENSZ konferenciáján. Az ózonpajzs létfontosságú védelmet nyújt az élővilág számára, és a hetvenes években kezdett el ritkulni, a főleg hűtőkben és dezodorokban használt gázok, az úgynevezett CFC-k (kloro-fluoro-karbon) hatására. Ezek a gázok a légkör magasabb részeibe eljutva elpusztították az ózonmolekulákat, hamarosan a Föld két sarka fölött szabályos ózonlyukak alakultak ki.

Elkezdett gyógyulni az ózonpajzs -index.hu

Ma van az ózon világnapja. A Teremtő hihetetlen bölcsen kitalálta ezt a védőpajzsot, mely a földön lehetővé teszi az életet, megvéd az elviselhetetlen hullámhosszú ultraibolya sugárzástól. Sokat hallottunk az utóbbi évtizedekben arról, hogy katasztrofális módon egyre nagyobb lyukak keletkeznek ezen az életmentő pajzson. Főként a déli féltekéről, az Antarktiszról szóltak a hírek, hogy ott lyukadt ki először. A hozzám hasonló laikusoknak magyarázták, hogy azért súlyosbodik a bőrrák helyzet pl. Ausztráliban, mert olyan gyilkos sugarak is elérik a földfelszínt, melyek előtte blokkolásra kerültek. A sugárzás nagyban károsítja  a tengerek élővilágát is. Globálisan 1994-ben mérték a legalacsonyabb ózon koncentrációt.

Istentisztelet és Isten tisztelete

Ha bemegyünk egy faluba, akkor találunk három templomot. Katolikus, Református, Evangélikus. Még az is lehet, hogy valamelyik kisegyház is képviselteti magát egy imaházzal, illetve ha nem is rendelkezik épülettel, akkor házaknál jönnek össze, vagy elmennek a szomszéd falvak egyikébe, hogy hetente egyszer találkozzanak hittestvéreikkel. Tehát a falu közössége felépített három templomot, egy imaházat, némelyek pedig ingáznak és a pénzüket buszjegyre, benzinre költik, hogy vallásos kapcsolatokat ápoljanak. A falu templomai az istentiszteletek alkalmával, akár konghatnak is az ürességtől, vagy legalább is messze vannak a teltháztól. Ennek ellenére mindhárom templomot fenn kell tartani, a füvet nyírni kell, időközönként tatarozni, és a lelkésznek fizetést adni...
Sokat gondolkoztam azon, hogy ennek mi lehet az oka. Miért kibékíthetetlenek egymással a különböző vallást gyakorló emberek?

Az én utópiám 1.rész - sefatias.blog.hu

Minden kezdet nehéz

Már önmagában a tény, hogy istentisztelet keretében kezdjük a tanévet, annyit jelent: tudunk kérni, áldást kérni a következő év munkájára - mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár Kecskeméten, a Kárpát-medencei és magyarországi református iskolák közös tanévnyitóján.

Őrállók - parókia.hu

Pótfelvételik

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem pótfelvételt hirdet a 2014-15. tanévre.
Az egyetem az alábbi szakjaira állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre hirdet pótfelvételt:

• református teológia osztatlan MA szak – nappali tagozat
• református teológia szak lelkész szakirány - nappali tagozat...

Pótfelvételi  a Debreceni Református Egyetemen - református.hu

 

A Pápai Református Teológiai Akadémia pótfelvételt hirdet a 2014/2015-es tanévre református teológia osztatlan mesterképzési és katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakjaira, állami finanszírozású és költségtérítéses, nappali tagozatos képzésre.

Pótfelvételi Pápán - reformatus.hu

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia közössége szeretettel várja a 2014 szeptemberétől induló képzéseire mindazokat, akik lelkészi, hitoktatói vagy más egyházi hivatást szeretnének választani.

Pótfelvételi Sárospatakon -reformatus.hu

 

Spirótól Genfig

A kelet-európai térséget egységként szoktam kezelni, és miután egész Európa leértékelődött gazdaságilag és politikailag, a mi térségünk még inkább. Kelet-Európáról lehet csak beszélni, Közép-Európa megszűnt, ha létezett egyáltalán. Mi vagyunk a fejlett kapitalizmus európai perifériája, annak minden bájával és bújával. Az persze igaz, hogy minél keletebbre megyünk, annál kínosabb az élet, és annál olcsóbb. Ukrajna és a Dunántúl között van különbség – persze Kelet-Magyarország és a Dunántúl jobb részei között is van. A kelet-európai berendezkedésre nem tudok mást mondani: súlyos rendszerhiba...
...A jó hírem az, hogy Nyugat-Európában ugyanolyan hülyék élnek, mint bárhol és bármikor másutt. Ők is csak emberek. A hülyeségtől itthon egyáltalán nem vagyok elszigetelve, éppen ettől látom, mi folyik Nyugaton – meg tőlünk keletebbre. Nem mások a problémák Nyugaton, csak civilizáltabban vannak eltakarva, és egyelőre szélesebb rétegeknek élhetőbb az életük, de gyorsan romlik a helyzet ott is. A rendszerhiba megvan, akadnak, akik ott is látják, és ugyanolyan tehetetlenek, mint kétszáz éve mindenki mindenütt.

Spiró György: Mindig meg lehet húzni a határt, hol kezdődik a förtelem -könyves.blog.hu

Kis ország - nagyhatalom

Parádés vébét zártak a kajak-kenusok, az éremtermés még szebb is lehetett volna, de Dombi Rudolf elnézett egy bójasort, és a másik két ezüstérmes is csak hajszállal kapott ki. A nők viszont négy aranyat is szállítottak, Szabó Gabriella sírt is, Kozák Danuta alig aludt izgalmában, Vad Ninetta pedig a fotósoktól tudta meg, hogy párjával, Kárász Annával győzött.

A kajakosaink nem nézelődtek  origo.hu

Egy háború vetületei

Másfél hete tart az Anonymous cyberháborúja a zsidó állam ellen. A hackerek egymás után sötétítik el az izraeli minisztériumok, a titkosszolgálatok és a hadsereg honlapját is, megtorlásul egy palesztin aktivista halála miatt.

Akik már le tudják győzni Izraelt - nol.hu

Miközben az ember olvassa a híreket, nézi a tudósításokat a Gázában vagy épp Ukrajnában folyó háborús eseményekről összeszorul a gyomra. Rázza a fejét, és nem érti, hogy fajulhatnak idáig az események, mennyire nincs határa a gyűlöletnek vagy éppen az érdeknek. Hogy kerekedhet felül újra és újra a józan észen az zsigeri gyilkos ösztön?

Munkaalapú társadalom

A dolog úgy fest, hogyha innen tekintünk a körülöttünk zajló eseményekre, akkor kiindulópontként azt szoktuk választani, hogy az államszerveződéseknek eddig ismertük három formáját: a nemzetállamot, a liberális államot és aztán a jóléti államot. És a kérdés az, hogy most mi következik? A magyar válasz az, hogy egy munkaalapú állam korszaka következhet el, mi egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni...

A munkaalapú állam korszaka következik (beszéd, Tusványos 2014) - mandiner.hu

Apai nagyanyám kedves mondása, mondhatni életbölcsessége volt a következő mondat: „Nem tudni mellik rossz mitű jó!” Tükrözte azt az életszemléletet, mely végigsegítette a zűrzavaros XX. század 8 és ½ évtizedén. Túlélt két világháborút, kommunizmust, forradalmat, korán özvegységre jutott, egyik fia disszidálni kényszerült 56-ban, és a távoli Ausztráliában halt meg fiatalon egy üzemi balesetben, másik fia szemei előtt vált tehetetlen emberi ronccsá egy félresikerült agyműtét következtében. Hihetetlenül sokat dolgozott, és beosztással, takarékosan élt. Mai napig látom szinte a kamrában egymáson sorakozó kiürült lisztes zacskókat, melyek későbbi hasznosításra vártak. (Semmit el nem dobni, ami még használható valamire!)

Felirat

Szó szerint idézzük Radnóti Zoltán rabbi blogját: "Az hogy a héber szórend hibás, és a jelzős szerkezet fordítva van, lehet, hogy csak a héber szövegszerkesztő hiánya. Kiüti az (szak)ember szemét. Faragás előtt nem ellenőriztették le valakivel. Az trehányság. Vagy magabiztosság..

Hibás a - héber nyelvű - felirat a megszállási emlékművön -ma-hu

Ha megkérdezzük a lelkészeket, teológusokat, hogy melyik az a tárgy, amelyikkel a legtöbben küzdöttek/küzdenek a teológián, valószínű, hogy legtöbben a héber nyelvet jelölnék meg. Szokatlan íráskép, fordított irányú olvasás, az addig tanult nyelvektől nagyban eltérő nyelvtani struktúra, hogy csak néhány nehézségek említsek. Küzdöttünk is vele rendesen. 

Kincs, ami nincs

Elszállították a debreceni Déri Múzeumból hétfőn Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét. Ez egyben azt is jelenti, hogy ismét nem látható együtt a Munkácsy-trilógia három képe.

Szétesett a Munkácsy-trilógia - hvg.hu

Nézem a fotót, ahogy leemelik a falról a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy képet. Nézem a fotót, és sír a lelkem, főleg mikor olvasom a szakember véleményét, hogy milyen károkat okoz /okozott már eddig is/ a képnek a sok utaztatás. Nézem a fotót, és előhozza a pár évvel ezelőtti élményt, mikor együtt láttam a Trilógiát a Budai Várban. Nézem a fotót, és az agyam tudja, hogy a határidő, a kölcsönszerződés könyörtelen, hogy óriási összegekről van szó, hogy csak arról rendelkezhet az ember szabadon, ami saját tulajdona, a szívem, a szép iránti szeretetem, a nemzeti önbecsülésem mégis sikolt: „Ne vigyétek el, tegyen már valaki valamit, hogy együtt maradhasson a három nagy alkotás!”

Gyermeki mosoly

A hetedszer megtartott rendezvényre a hétvégén mintegy húszezer gyermeket hoztak el szüleik.

Győrkőcfesztivál: húszezer gyerek öröme -kisalfold.hu

Míg mi dunántúli reformátusok rendesen RENDeztünk Öriszentpéteren, addig Győrben a gyerekek vették át a hatalmat immár hetedszer. A város talán legsikeresebb, országos hírű fesztiváljára került sor a hétvégén: a Győrkőcre. Évről évre nagyobb szabású az esemény, ahova a belépő mindössze egy mosolygós gyerekfotó. Az, ami a Vaskakas bábszínház művészeinek vezetésével évről évre megvalósul, maga a csoda. A belváros és környéke egy hatalmas játszótérré alakul, ahol jobbnál jobb játékokat próbálhatnak ki ingyenesen az apró és nagyobbacska fesztiválozók.

Oldalak