Álomvilág

A neuschwansteini kastély öt emeletét számtalan torony, csúcsos fiatorony és oszlop tagolja: az egész épület homokvárra emlékeztet. Homlokzatát Christian Jank az Udvari Színház díszlettervezője alakította ki, rengeteg festő és mesterember segítségével. Meseszerűségét annak is köszönheti, hogy terveit nem valódi épületek, hanem két Wagner-opera, a Lohengrin és a Tannhäuser színpadi díszlete ihlette.

Neuschwanstein - tündérmesék palotája - kihagy6atlan.hu

Milliószor láttam már utazási katalógusokban, és  magamban mindig megjegyeztem, hogy ezt egyszer látnom kell. De igazából sosem néztem rászleteiben utána, hogy pontosan hol is van, csak annyi maradt meg az emlékezetemben, hogy Bajorországban, valahol közel Ausztriához. Meg annyit tudtam még róla, hogy a mesekastély Walt Disney-t is megihlette. 

Egy nagy ember árnyékában

A zsoltárok elején a C. M., illetve a T. B. monogram a genfi, verses zsoltárok (eredeti) francia fordítóira: Clément Marotra (Marot Kelemenre) és Théodore de Bèzere (Béza Tódorra) utal, noha tudjuk, zsoltárkönyve ajánlásában Szenci Molnár maga is írja, hogy elsősorban az ő zsoltáraiknak Ambrosius Lobwasser készítette német fordítását használta. Loys Bourgeois (Bourgeois L.) pedig francia zeneszerző, a Marot és Bèze fordította zsoltárok egyik zeneszerzője és első többszólamú feldolgozója (a dallamok mintegy kétharmada tőle ered).

A Szenci Molnár Albert fordította zsoltárok szöveghagyományozódása a mai magyarországi református énekeskönyvben - uni-miskolc.hu

Nem tudom milyen relációban gondolkoztunk el utoljára azon, milyen is lehet egy nagy ember utódjának lenni. Bizonyára arra jutottunk, hogy ez egy nem egyszerű, sőt olykor kimondottan nehéz feladat. Továbbvinni egy nevet, továbbvinni egy hivatalt, egy szolgálatot komoly kihívást jelent.

"Csak történelem"

Nézzünk szembe a történelmi tényekkel: a Szovjetunió uralma alól felszabaduló kelet- és közép-európai országok közül éppen nekünk, magyaroknak jutott a legravaszabb és legszámítóbb kommunista elit. A többi, hozzánk hasonló sorsú ország kommunista vezetése ugyanis korántsem volt olyan előrelátó, mint az MSZMP vezérkara: a gorbacsovi reformok, az amerikai–szovjet tárgyalások és az ezeket követő erjedés, a Szovjetunió látványos elerőtlenedése láttán sem vették észre, hogy egy korszak, méghozzá a kommunizmus korszaka a végéhez közeledik, s a végsőkig kitartottak az „elveik” (marxizmus-leninizmus), illetve a hatalom megtartása mellett.

1989. június 16.: minek is a napja? - mno.hu

Amikor a történelemre gondolok általában azok a dolgok jutnak eszembe, melyek még születésem előtt történtek. Sőt, ha alapul veszem egykori történelemoktatásunkat, nálunk anno 1945-nél véget ért a történelem, ami utána jött már nem volt érettségitétel. Ami utána jött, az a nyolcvanas évek végén már zűrzavaros volt a politikai változások előszelét érezve.

Az utolsó perc

A Magyarország–Szlovénia férfi kézilabda-mérkőzés végén, egy perccel a sípszó előtt az RTL Klub megszakította az élő közvetítést. Helyette a 6-os lottó sorsolását adták.

Az RTL Klub levágta a kézimeccs közvetítésének legvégét, kiborultak a nézők - 444.hu

Pünkösd vasárnapnapjának délutánján kis kikapcsolódásképpen kézilabda mérkőzést néztem: a magyar válogatott a szlovénokkal játszott. Mivel ez világbajnoki-selejtező volt, ennek megfelelően a tét sem volt kicsi. Főleg, hogy most kellett annyi előnyt összehozni, ami majd a visszavágóra is kitart, így minden gólnak külön jelentősége lehet a jövőt illetően. A mérkőzés változatos volt, többnyire mi uraltuk, olykor már öt góllal is vezettünk, amely előny a vége felé háromra olvadt. Az utolsó percre ugrott a mutató, és nálunk volt a támadás joga. A magyar szakvezető időt kért abban a reményben, hogy egy leendő utolsó eredményes támadás majd négyre hizlalja az előnyt. És ekkor történt az, ami teljesen ledöbbentett.

A gyülekezeti kirándulás specifikuma

 A Gidra-patak feletti erdős magaslaton emelkedik a Kis-Kárpátok legjelentősebb vára. Az egykori nyugati határunkat védő láncolat része volt, sok évszázadot megélt. Ostromolták is, de napjainkig ép. Zárt formái leginkább a siklósi váréra emlékeztetnek, masszív bástyái erőt sugároznak. Érdekes vármúzeummal rendelkezik, a Pálffy család hagyatéka tekinthető meg a falak között. Vöröskő kiváló kirándulási célpont, nagyszerű élményt ígér.

Pálffy Miklós vára, a Vöröskő - kisalfold.hu

Az utazások, utazásszervezés tekintetében külön műfaj szerintem a gyülekezeti kirándulások összeállítása. Bár sohasem tanultam, de az évek során tapasztalatokból megalkottam a saját silabuszomat, mely mentén szívesen fogok neki újra és újra egy következő út szervezésnek. Nem gondolom, hogy mindent tudok a témában, de amit igen, azt szeretném megosztani, hátha más is hasznosnak, inspirálónak találja.

Ma is él

1564. május 27-én elhunyt, április 25-én még megfogalmazta végrendeletét. Vagyona egy ezüstkehely és 225 tallér volt mindössze. Elbúcsúzott a tanácstól, a lelkipásztoroktól, az őt meglátogató polgároktól. Bocsánatot kért bűnei és hibái – különösen indulatossága – miatt. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt, hogy „…nincs az én üdvösségemnek semmi más alapja, csak az az egyetlenegy, hogy Isten az irgalom atyja, Atyának bizonyítja magát velem szemben is, aki beismerem nyomorult bűnös voltomat”

Dr. Dienes Dénes: Kálvin János élete, reformátori munkássága - napkut.hu  

Facebookozó politikusok

Bajnai pénteki kampányvideója sokakat megihletett. Ez nem is csoda, hiszen igazán különleges alapanyagról van szó. Mivel az eredetit nehezebb volt elkerülni, mint megnézni az elmúlt két napban, ezért ez a poszt nem is azzal kíván foglalkozni. Ehelyett egy válogatást közlünk az általunk legmókásabbnak tartott gifekből, amik a videó alapján készültek.

Apokgif kampányelemek - Bajnai Gordon facebook oldaláról (megosztás)

Bár nem lehet 100%-os következtetéseket levonni abból, hogy ki mit posztol ki a Facebook oldalára, de mégis beszédes tud lenni. Nem véletlenül folyik a csapból is, hogy meg kell tanítani az ifjúságot arra, hogy nem mindegy milyen lábnyomot hagy a virtuális térben, mert később még kellemetlenségei származhatnak egy egykori fotóból, végiggondolatlan megjegyzésből. De nem csak az ifjúságot, hanem önmagunkat is.
Külön műfajt jelentenek a facebookon a politikusok oldalai, főleg kampányidőszakban.

Provokáció

Puzsér Róbert sem tudott megjegyzés nélkül elmenni az idei Eurovíziós Dalfesztivál szakállas nője mellett, aki nem mellesleg az este megnyerte a viadalt. Puzsér szokás szerint kétségbe von minden őszinteséget a produkcióval kapcsolatban Facebook-bejegyzésében.

Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - Puzsér: "A szakállas nő egy gyalázatos provokáció, egy förtelmes vicc, egy mocskos hazugság" - eurovizios-dalfesztival.blogspot.hu

Az ember a munkahelyén olykor találkozik olyan feladatokkal, helyzetekkel, melyek elől legszívesebben sikítva elmenekülne, de nem teheti. Nem teheti, mert kell a munka a megélhetéshez. Nem teheti, mert a munkahelyeken a feladatok többnyire nem „kívánság műsor” szerint találják meg az embert. Nem teheti, mert van ezer más jó és felemelő, izgalmas és mulatságos része az adott hivatásának, amiért ki kell bírni a nehéz, provokáló pillanatokat is, és megfelelő profizmussal túljutni rajtuk.

BL győztes hídlezárás

Ahogy az várható volt, a Baross hídon nap mint nap áthaladó közel tizenhétezer járművet nem nyelte el a föld, de még a város úthálózata sem. A lezárás sok kellemetlenséggel jár: buszmegállók szűntek meg, vagy vannak másutt, többet kell gyalogolni, és olyan autós is kevés akad, akinek nem teszi próbára az idegeit egy hosszú sor csúcsidőben.

Baross híd lezárása: mérlegen az első nap, csütörtöktől rosszabb lesz - kisalfold.hu

Kiváló védekezésének is köszönhetően 27-21-es győzelmet aratott a Győri Audi-ETO együttese a Buducsnoszt Podgorica ellen.

Csodás játékkal ismét kupagyőztes az Audi-ETO - kisalfold.hu

Két esemény határozza meg leginkább a hét kezdését szűkebb pátriámban. Az egyik a kézilabdás lányok óriási diadala, melyről kellő büszkeséggel csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni, a másik pedig a város legforgalmasabb hídjának felújítás miatti lezárása.

Református szentek

Szentté avatták a huszadik század két legnagyobb hatású pápáját. A vasárnap délelőtti szertartást Ferenc pápa vezette a római Szent Péter téren, több mint félmillió zarándok előtt. Az élő televíziós közvetítésen világszerte kétmilliárd ember követte nyomon az ünnepi istentiszteletet.

Szentté avatták II. János Pál és XXIII. János pápát - hu.euronews.com

Az elmúlt vasárnapi római események kapcsán sokan és sokféleképpen magyarázták a jelentős két XX. századi pápa szentté avatásának jelentőségét. Szakavatottak és laikusok dobálóztak a szent/szentség fogalmával. Itt-ott, nem ünneprontás, hanem a dolgok világossá tétele miatt megfogalmazták a protestáns hozzáállást is.

Stadionos húsvét után

Rengeteg rendőr és biztonsági mellett a Fidesz összes fontos embere és a magyar futball krémje is ott volt a felcsúti Pancho Aréna megnyitóján. A csodastadion nem csak a környékbelieket hozta lázba, volt, aki Balatonfüredről kelt útra, akinek pedig most nem jutott jegy, legközelebb az is újra eljön.  Orbán Viktor épp csak megmutatta magát, a helyiek pedig továbbra is azon ámulnak, hogy milyen szép a stadion és hogy került Felcsútra.

A pápát sem fogadják így - origo.hu

Kétségtelen, hogy húsvét hétfőn a hírekben a locsolást, a népszokásokat lenyomta a felcsúti Pancho   Aréna avatásáról szóló sok-sok tudósítás. Ízlése, vérmérséklete, politikai véleménye szerint ki-ki minősíti az eseményt. Akadnak furcsaságok, kérdőjelek bőven.

Virágvasárnapi flashmob

Virágvasárnap lett nyilvánossá a március végén rögzített evangélikus flashmob, amely az evangélikus identitás erősítésén túl arra emlékeztet, hogy Heinrich Heine szerint Luther Márton és társai 1521. április 16-án a wormsi birodalmi gyűlésre menve énekelték ezt – a világszerte az evangélikusság himnuszaként ismert – zsoltárfeldolgozást.

ÉÉÉS: ÍME A FLASHMOB! - evangelikus.hu

 

Amikor eljutott hozzám a hír, hogy keresztyén flashmob lesz Pesten, első reakcióként kibújt belőlem a tradicionalista: Egyeseknek nincs jobb dolguk, mint összecsődülni?! Van ennek értelme? El is feledkeztem az egészről, míg rá nem találtam a világhálón a tudósításra, főleg az ott készült videóra.

Gratulálok

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamenti választáson aratott győzelemhez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn.

Gratulált Orbán Viktornak a Mazsihisz - atv.hu

A magukat kormányváltóknak nevező összeborulás képviselői nem is gratuláltak a győztes pártnak.

Gyurcsány: Ez egy eszme veresége - mno.hu

Egyházi faviccfaragás

Sok gátlást és szorongást pakolnak magukra a hívő emberek. Ha lehet a kereszténységet vidáman csinálni, akkor az jó! Én például vidáman és jó értelemben véve: gátlástalanul csinálom! De föl kéne lélegeznünk!

Isten kimondottan vicces – Interjú Kovács András Péter humoristáva

Különös adottság a humorérzék, és ebben mi magyarok nem is vagyunk rosszak. Mind a nyelvünk sokszínűsége, mind a gondolkodásmódunk jó termőtalajként szolgál a humor különböző fajtájának  szárba szökkenéséhez.

Nagy utazás

Kreativitás, szépség, szeretet, igazság – szinte mindenki számára fontos értékek. Létezik-e olyan érték, ami minden emberben közös, és hogyan lehet megszólítani a ma emberét? – többek között erről tanult és sajátított el új látásmódot amerikai tanulmányai alatt egy magyar lelkipásztornő, akit külföldi tapasztalatairól kérdeztünk.

Bátrabban örülni - parokia.hu

Tegnap jöttem haza a Dunántúli Református Lelkészegyesület móri konferenciájáról. Mondhatnám inkább így: baráti találkozójáról. Ezek a vasárnap estétől hétfő délig tartó, féléves rendszerességgel ismétlődő találkozók kezdettől fogva a szívem csücskébe tartoznak, minden más fórumtól eltérő sajátos, építő légkörükkel. A mostani téma az előző egyházi választások óta eltelt hat év összegzése volt. Püspök és esperes visszatekintése után sorra került egy „gyalogpap” is.

Másik kultúra

A nő reménykedve a gyógyulásban, vállalta a kemoterápiát is. Azonban nem szerette volna, ha a kezelés miatt veszíti el hajkoronáját, inkább úgy döntött, elébe megy a dolgoknak és önszántából válik kopasszá.
Barátnői azonban nem hagyták magára. Mind a tizenegy hölgy kopaszra borotváltatta a fejét, így biztosítván Gerdit, hogy mindenben mellette állnak.

Barátnői osztoztak a rákbeteg lány sorsában! - blikk.hu

DEBRECEN – Zsoldos Péter (29) megmutatta, mi is az igazi barátság! Egy másodpercig sem gondolkodott, amikor kiderült: ha pajtása nem kap vesét, meghal. Péter, vállalva a beavatkozás kockázatát, önként ajánlotta fel a létfontosságú szervet barátjának, Vargha Tamásnak (39).

Veséjét adta Péter a legjobb barátjának - blikk.hu

Kecske és káposzta

Elmarasztaló ítélet született a november 3-i Szabadság téri istentisztelet és Horthy-szobor avatás kapcsán indult fegyelmi eljárásban. Ifj. Hegedűs Loránt református lelkészt március 7-én írásbeli megrovásban részesítette a Budapest-Északi Református Egyházmegye eljáró bírósága.

Elmarasztalták ifj. Hegedűs Lorántot - reformatus.hu

Korábban írtam már, hogy az un. Hegedűs-ügy igazi állatorvosi ló egyházunk mai állapotát illetően. Felszínre hozta, hozza, hogy egy csomó, sokszor égető, alapvető kérdés nincs tisztázva egyházunkban, és egyértelmű állásfoglalást kényes ügyekben ne is nagyon várjon az ember.

Határátlépés

A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet. Francia neve Mardi Gras, szó szerint „kövér kedd”. Angol neve Shrove Tuesday (gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal. Orosz neve blinij vtornyik, szó szerint „palacsinta kedd” a pogány korból ered és a napra utal. A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd.

Húshagyókedd - hu.wikipédia

Iszik vagy vezet

Szombaton a jégkorongozók bronzmeccsére volt hivatalos, a győztes mérkőzés után pedig együtt ünnepelt a csapattal. A buli végén a látványosan elgyengült minisztert a Leijonat három játékosa támogatta a szállodai szobájába. Ahrinmaki az orosz sportminiszterrel tervezett másnapi találkozójára sem tudott elmenni, helyettese ugrott be. A bajt csak tetézte, amikor csak az elutazáskor vette észre, hogy bőröndjei Szocsiban maradtak.

Ezúttal a finn sportminisztert győzte le az alkohol - origo.hu

Bár a finnek jól szerepeltek, mégis leszerepeltek a téli olimpián. Egészen pontosan a finn sportdiplomácia vezetője, a sportminiszter. A nagy bronz ünneplésben olyan mértékben kiütötte az alkohol, hogy másnapi feladatait sem tudta ellátni. Haza se tudott menni a játékosok hathatós segítsége nélkül. Ájulását igyekezett a fáradság számlájára írni. (Miközben gépeltem, elírtam az írni szót, s mikor felnéztem az inni szó virított a helyén. Ez a Freud!), de persze iszonyatosan kilóg a lóláb. Az is csak Finnországban tűnt fel neki, hogy Szocsiban felejtette a bőröndjeit. Előtte is felhívta magára a figyelmet a norvégokat doppingolással vádoló beszólásával. Úgy tűnik, a finn kormánynak is megvan a maga keresztje, jól beválogattak Paavo Arhinmakivelvel. Jól vigyázzanak a finnek, mert van egy állítólagos rokonnépük, akiknél volt már egy hasonlóan izgága sportminiszter, és mire nem figyeltek oda már miniszterelnöki székből folytatta botrányoktól nem mentes politikai karrierjét. És neki még inni sem kellett hozzá! (Arhinmaki is elindult a 2012-es választásokon a baloldali szövetség miniszterelnök-jelöltjeként, de csak 5.5%-ot kapott.)

Kampány

A hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét - közölte a Nemzeti Választási Iroda. Az NVI közleményében az olvasható, hogy a Magyar Posta (amely a kézbesítéssel van megbízva) szombat délelőtt kapta meg a 8,1 millió utolsó választási értesítő utolsó darabjait az ANY Biztonsági Nyomdától. A választási iroda felhívta a figyelmet arra, hogy a választópolgár az állandó lakóhelye szerinti helyi választási irodához (helyi jegyző) fordulhat, ha nem kap értesítőt, és akkor is, ha esetleg elveszíti.

A hét első felében mindenki megkapja a választási értesítőjét - origo.hu

Igen fontos ember lettem. Vannak, akik levelet írnak nekem. Vannak, akik telefonon hívnak fel. Vannak, akik személyesen jönnek el, mert az én aláírásom nagyon fontos nekik. Vannak, akik szórólapon keresnek fel, és tájékoztatnak a múltról, a jelenről és a lehetséges jövőről. Fórumokat szerveznek nekem, gyönyörű beszédeket mondanak. Minden értem történik. Aggódnak értem, különösen is a jövőmért. Még óriási plakátokat is ragasztanak miattam. 

Oldalak