Asszociáció

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó közleménye szerint sokféle értelmezése lehet a tizedikes irodalomkönyv borítójának, mivel az emberi fantázia határtalan. A könyv szerzője szintén a szabad asszociációkra hívja fel a figyelmet.

Nem pénisz az, hanem kulcslyuk-origo.hu

Hatalmas reklámot csinálnak a neten és a médiában a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó 10-es irodalomkönyvnek. No, nem felvilágosodás vagy a romantika irodalmának kiváló bemutatása miatt. Az nem téma. Sokkal inkább a tankönyv borítólapja. Valószínű, hogy mostanság az is érdeklődve keres rá a könyvre, aki egyébként nem nagy híve az irodalomnak. Hogy ne kelljen sokat kutakodni, idemásolom az ominózus borítót.

Csatlakozol?

A Szent Péter teret megtöltő nemzetközi hívősereg nagy figyelemmel hallgatta, időnként tapssal szakította meg a Szentatya rendkívül komoly tartalmú, az egész világhoz intézett beszédét, amely ez alkalommal nem a szokásos vasárnapi evangéliumi szakasz elemzése volt, hanem válasz az aktuális világpolitikai helyzetre, határozott és nagy erejű tagadása a háború és az erőszak minden formájának.

"Soha többé háborút!" – Ferenc pápa szeptember 7-ére böjt- és imanapot hirdetett meg Szíria és a világ békéjéért - vatikán honlapja

Mit látunk az asztalon?

Az augusztus 20-i ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér.
A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének.

Ökumenikus kenyéráldás - augusztus20.kormány.hu

Szinte sehol sincs már úgy augusztus 20-i önkormányzati rendezvény, hogy arra ne hívnának papot/lelkészt, hogy áldja meg az új kenyeret. A legtöbb helyen az áldás után meg is szegik, meg is törik a kenyeret, és a jelenlévőket megkínálják egy-egy darabkával. Érdekes, ilyenkor mintha más íze lenne a kenyérnek, ilyenkor, mindenki ott tolong, hogy neki is jusson egy darab belőle, és ne adj’ Isten, hogy valaki véletlenül kimaradjon.

Árva csokor

A dobócsokor, szintén az angolszász kultúrákból átvett szokás, eredetileg a menyasszonyi csokrot dobták el, az esküvő után. A dobócsokor kevésbé díszes, a virágok összeállításában és színeiben, kicsinyített másolata a menyasszonyi csokornak. Rendkívül látványos, ha a dobócsokor repülés közben több, kisebb csokorra esik szét, így több  lány vendégnek is jut belőle. Mostanában divatos három pici dobócsokrot készíteni. melyet egy szalag tart össze. Még ennél is mutatósabb, ha hosszú, vékony, színes szalagokat is kötünk a dobócsokor szárára, ha jó a fotósunk, nagyon látványos képeket tud róla készíteni. 

DOBÓCSOKOR -medinilla.hu

Ebül szerzett jószág...

Miami - Kiderült az igazság arról, mit csinál Gáspár Evelin (18) Amerikában. Valóban tanul, ahogy apja, Győzike (38) állította, csakhogy nem azt és nem úgy. A showman lánya a hét végén kiposztolta közösségi oldalán az oklevelét, amelyet az iskolában kapott. Eszerint egy hónapos nyelvtanfolyamon vett részt, nem diplomataképzésen ösztöndíjasként.

Luxustanfolyamra küldte lányát Miamiba Győzike - blikk.hu

Kezdődik!

Közösség
A Csillagpont nem egy rendezvényszervező cég munkájának gyümölcse, hanem lelkes önkénteseké. Az előkészítő munkálatoktól kezdve a legelső nagyszínpadon elhangzó szótól a legutolsó bevert szögig minden munkát önkéntesek végeznek a Zsinati Ifjúsági Iroda koordinációjával. Legutóbb Tatán 565 fiatal dolgozott vállvetve a találkozó létrejöttéért, több mint harminc munkacsoportban.
Történet
Először 2003-ban Bodajkon találkoztak a református fiatalok. Aztán minden egyes találkozó alkalmával egyre többen és többen lettek. Debrecen, Sárospatak, Fadd-Dombori és Tata után idén Mezőtúr városa fogadja be a rendezvényt. A szervezők idén közel ötezer résztvevőre számítanak.
A Csillagpontról
Sátor, karszalag, nagyszínpad. Imádság, közösség, Isten közelsége. Vándorfesztivál, ami református. Ez a Csillagpont református ifjúsági találkozó.

A Csillagpontról - csillag.reformatus.hu

Cigarettamentes füstölgés

A koncessziós jogot nem nyert trafikok, boltok, szórakozóhelyek csak július 16-ig - vagyis kedd éjfélig - árusíthatnak cigarettát, azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak.

A régi árusítóhelyeken kedden még kapható cigaretta - kisalfold.hu

Kérdések Horn Gyula temetésén

Katonai tiszteletadás mellett temették el hétfőn délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Horn Gyula volt miniszterelnököt, aki hosszan tartó betegség után hunyt el két hete. A gyászszertartáson egymás mellett ültek a volt miniszterelnökök és államfők. Katona Béla, az Országgyűlés volt elnöke beszédében odaszólt Sólyom László volt államfőnek, és a miniszterelnököket sem kímélte. A tömeg hangosan pfujolta Orbán Viktort.

Vörös szegfűkkel búcsúztak Horn Gyulától - origo.hu

Lehallgatva

Az EU amerikai követségeit és brüsszeli központját is lehallgatta az amerikai titkosszolgálat, hogy bizalmas információkat szerezzen az uniós tagállamok terveiről és belső ellentéteikről. Poloskáik benn voltak a magyar irodának is otthont adó brüsszeli Justus Lipsius épületben, és azokban a faxgépekben, amelyekkel az EU washingtoni diplomatái Budapestre és más uniós fővárosokba küldték jelentéseiket. Európa felhördült, a lehallgatási botrány átírhatja az USA és az EU kapcsolatát.

Elszemtelenedtek az Európa után szaglászó amerikai kémek -origo.hu

Mennyi az esélye?

A valószínűségszámítás[1] a matematika egyik tudományága. Eredeti motivációját az olyan ún. indeterminisztikus (avagy véletlen) tömegjelenségek, röviden kísérletek mennyiségi, gyakorisági viszonyainak vizsgálata adta, melyek egyrészt tetszőlegesen sokszor ismétlődhetnek (ezért tömegjelenségek), de minden megismétlődésük többféle eredménnyel – kimenetellel járhat; ugyanakkor nem tudjuk (esetleg nem akarjuk, mert nem éri meg utánajárni) pontosan megmondani, kiszámítani, melyik ismétlődés alkalmával melyik kimenetel következik be (ettől indeterminisztikus a tömegjelenség). Példa kísérletre egy pénzérme feldobása: elvileg akárhányszor feldobhatjuk, de általában nem tudjuk határozottan megjósolni, melyik oldalára esik.

Valószínűságszámítás -wikipédia

A valószínűségszámítás –nevéből adódóan is - számszerűsíti egy bizonyos esemény bekövetkezésének az esélyeit. Minden képlet, adatolás és tudományosság ellenére azt mégsem tudja pontosan megmondani, hogy valami ténylegesen bekövetkezik-e vagy nem, csak azt, hogy a bekövetkezésnek kisebb vagy nagyobb az esélye.
Nem tudom számokban mérve mennyi volt annak az esélye, ami mégis a napokban valósággá vált, de gyanítom, hogy a nulla és a tizedesvessző után még jó sok további nullának kellene következni, mire valamilyen számot írhatnánk. Ha nem a számok nyelvén fogalmazok, azt is mondhattam volna: „Ha ébren vagyunk, ne álmodozzunk, ez teljességgel ki van zárva!”

Vakon is bizalommal előre

A Láthatatlan Kiállítás Budapest egyik leglátogatottabb programja, mely Prágában és Varsóban is várja az érdeklődőket!

A kiállításon a résztvevők csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúly érzékelés útján jutnak információkhoz. Így a látáshiány okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatják, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ.

A Láthatatlan Kiállítás Budapest a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, és pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg őket.

A láthatatlan utazás vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken történik, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítik, hogy igazán életszerű élményben legyen részed.

Láthatatlan kiállítás Budapest - láthatatlan.hu

Belépek. Elsötétül minden. 1 óra teljes sötétség. Miért is tartom nyitva a szemem? Végig reménykedem. Hátha csak egy piciny halovány fény, egy kis jelzésnyi, mely segít a körülöttem lévő tér érzékelésében. De semmi. Teljes a sötétség és nem oszlik. Reménytelen dolog, hogy majd megszokja a szemem. Ugyanaz a vak sötét marad végig. Ebben a sötétben elveszik a térérzékelés, elvesznek a színek, elveszik az idő. Teljesen benyel. Teljesen új helyzet elé állít.

Lopott perc a gáton

Szombaton a gáton házasodott össze egy pár, akik mind a ketten katonák és aznap lett volna az esküvőjük. Füsi Csaba zászlóst és Miletics Andreát végül a katasztrófavédelem vezetője adta össze. Így végül az élet úgy hozta, hogy munka közben kellett összeházasodniuk, de ezt egyáltalán nem bánták. 

Esküvő a győrújfalui gáton - hír.ma

Összetartozás az árban

A dunai árhullám miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Rekord árvíz a Dunán: életbe lépett a rendkívüli készültség -kisalföld.hu

Győrt joggal nevezik a folyók városának, hiszen, ha jól összeszámolom, 4 folyó is érint bennünket: a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal. Ezekből 2 elválaszthatatlanul hozzátartozik a városképhez is. A Rába átöleli a romantikára csábító Radó szigetet, mielőtt betorkollik a várfal alatt a Mosoni-Dunába. A legszebb látkép szerintem, ha este a Rába kettős hídjáról felfelé nézünk a Püspökvár és a Bazilika tornyai felé, előtte a várfal, és annak kivilágítását visszatükrözi a folyó.

Párkereső TánCiki

Főleg idős hölgyek és turisták várták izgatottan, hogy vasárnap délután elkezdődjön az állami párkereső, ahol balettel, Boleróval és Bergendyvel próbál segíteni a kormány a fiataloknak a párkeresésben. A rendezvényen nyoma sincs csajozó srácoknak, vagy a szőke hercegről álmodozó lányoknak, a helyszínre érkező néhány fiatal csupán röhögni jött el. De mivel nem volt alkohol, gyorsan odébb is álltak.

Hívtam egy délceg urat, de nem jött el - origo.hu

Amikor először olvastam a kormány párkereső/pártaláló tervéről, azt hittem, hogy kacsa az egész. Főleg, amikor kiderült, hogy kik a célközönség és milyen programra gondoltak. Nem tudom ki volt az ötletgazda, de alaposan mellélőtt, amit a megvalósulás igazol. Vagy inkább a meg nem valósulás.

Valahogy zsigerből furcsának érzem ezt a rendezvénysorozatot. Talán nem véletlen, hogy egy közismert svéd gyerekvers ugrott be:

Ingrid Sjöstrand: A felnőttek furcsák néha

Csúcsokon

A világ harmadik legmagasabb hegyére jutott fel a lábprotézissel mászó magyar alpinistaveterán, és társa, a Himalájában először próbálkozó Kiss Péter.
Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára, számolt be a hírről az expedíció honlapja. A két alpinista 24 órás küzdelem után ért fel a világ harmadik legmagasabb csúcsára. A magyar mászók esélyei sokáig kétségesek voltak, hiszen a csúcstámadás előtt nem érték el az utolsó tábort, és valamivel alatta, 7250 méteren sátoroztak le. Vasárnap, helyi idő szerint este hatkor indultak el a csúcsra, és 8000 méter felett kiderült, hogy a serpák nem feszítették ki az előrejutást segítő köteleket. Ezért a hegymászók biztosítás nélkül vágtak neki az éjszakai mászásnak a mínusz 30 fokos hidegben.

Erőss és Kiss négy koreai és három olasz alpinista társaságában mászott az utolsó szakaszon. A jelentés szerint nepáli idő szerint délután hatkor (magyar idő szerint egykor)álltak a csúcson...

Újabb himalájai csúcsot ért el Erőss Zsolt - sportgeza.hu

Ami nem pénz kérdése

Két év alatt összesen körülbelül bruttó 100 ezer forinttal emelkedhet az orvosok fizetése, miután Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár - a várakozásoknak megfelelően - idén is béremelést jelentett be. A megoldás hasonló a tavalyihoz, az egészségügyben dolgozók augusztustól (vagyis a szeptemberi átutalások során) kapják meg a megemelt bérüket, de januárig visszamenőleges hatállyal.

Pár tízezer forinttal nő az orvosok bére - origo.hu

Érettségi

A köznevelési államtitkárság hétfő reggel azt közölte az MTI-vel, hogy rendben megkezdődtek a magyar írásbeli érettségi vizsgák országszerte a középiskolákban. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt.
Középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

Márai, Berzsenyi, Vörösmarty a tételek között - magyarhirlap.hu

25 év telt el azóta, hogy leérettségiztem. Nem most számoltam ki, egy ideje már ott van a gondolataimban. Ugyanis érettségi találkozót szervezünk. Mikor összefutok régi osztálytársaimmal, gyakran emlegetjük, hogy mikor láttuk gimnazistaként a az iskola előtt gyülekező találkozósokat az osztályterem ablakából, sokan szinte megkérdőjeleztük, hogy ezeknek a vén csoroszlyáknak még egyáltalán joga van-e az élethez. És hipp hopp, elrepült 25 év, és már a másik oldalról nézem a dolgokat. Akkori szemem szerint a csoroszlyák oldaláról. Mai szemem/ kontaktlencsém valahogy kissé máshogy látja a dolgokat, máshogy nézek magamra is.

Orando et laborando

A munka és az imádság becsületének visszaállítását szorgalmazta a miniszterelnök a jáki román stílusú templom részleges felújítása végeztével tartott ünnepségen. Orbán Viktor szerint Magyarország csak így tud megújulni egy - mint fogalmazott - agresszív szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett Európában. 

Orbán: Európa egy agresszív és családellenes csapdába esett - atv.hu

Bár mindig elsősorban a bencésekkel kapcsolatosan idézik az „ora et labora” elvet, legalább annyira része lett ez a református kegyességnek is, ezért is kerülhetett oda a debreceni gimnáziumunk homlokzatára. Már nem az eredeti imperatívusszal, hanem annak gyakorlattá érett participiumaként. Merthogy a parancs annyit ér, amennyi megvalósítható belőle, és amennyi meg is valósul belőle.

Pokolba vivő jószándék

A bostoni merénylők anyja a vallással szerette volna megmenteni a fiait az alkohol, a drogok és a nők csapdájából, a radikalizálódásukat azonban már nem tudta megakadályozni. A merénylet hátterében egy szétesett család, gyerekkori traumák, beilleszkedési zavarok és feltartóztathatatlan fanatizmus rajzolódik ki.

 

Anyjuk hajszolta vallási fanatizmusba a gyilkos fiúkat - origo.hu

A rendőrség szerint az agárdi szülők alternatív életmódot folytattak, amihez mások asszisztáltak. Vizsgálják, milyen internetes oldalakat látogattak, kikkel beszéltek, és volt-e valaki, aki útmutatást adott nekik a gyermekük éheztetésével kapcsolatban.


Keresik a gyereküket éheztető szülők segítőit - origo.hu

Mi az, ami összeköti a két cikket? Mindkét híradásban döbbenetes eseményekről értesültünk, melyek további hullámokat vetnek. Mindkét helyzet előtt szinte értetlenül állunk. Hogy történhet ilyen a felvilágosult XXI. században? Hogy történhet, hogy egy villában éhen hal a szülei asszisztálásával egy kisgyerek? Hogy történhet, hogy egy békés futóversenyen egyszer csak emberéleteket követelő robbantás tanúi lehetünk? Valahol mindkét esemény kapcsán előjön három szó: szülő – gyermek – tragédia. Talán a negyedik is odakívánkozik: áldozat/áldozatok.

Hungary's got talent

A Britain's Got Talent című tehetségkutató műsor zsűrije méltatta az Attraction nevű magyar látványszínházat. A közönség és a zsűri is megkönnyezte az előadást. A csapat négy igen szavazattal jutott tovább.

Magyar árnyjáték elsöprő sikere a brit rivaldafényben - pozitivnap.hu

A facebookon osztotta meg velem valaki a fenti cikket, mely egy árnyjáték videóját is tartalmazta. Bevallom, nem is kattintottam rá elsőre. Nagy kaland, valamelyik honfitársunk átjutott valami brit tehetségkutató valamelyik rostáján. Biztos valami énekes, sőt még arra is gondoltam, hogy már megint kiderítettük valakiről, hogy 1/16 részben magyar, mint annak idején II. Erzsébet királynőről.
„Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa”, hogy ilyen felületesen vélekedtem. Köszönhetően annak, hogy többen is like-olták az ismeretségi körömben a posztot, mégis rákattintottam. Megnéztem a videót egyszer, aztán még egyszer, meg megint. Hihetetlen hatással volt rám. Kik ezek? Tényleg magyarok? A volt Hip Hop Boyzos Szűcs Zoltán Attraction látványszínháza engem is jó pár percre teljesen magához vonzott. (Az előadás itt látható)

Oldalak