A rémhírterjesztés 10 parancsolata

A kormányhoz eljutott egy információ 2012 júliusában. Az üzenetet ismertessétek meg rokonokkal, barátokkal és olyan emberekkel, amelyek nyíltak és megértik az következő sorokat.
A NASA bejelentette, hogy nemsokára a Föld belemegy a „null síkba“

Nemsokára a Föld belemegy a „null síkba“ - világvége2012.hu

Az ember, amióta csak létezik, szembesül a kezdet és a vég fogalmával. Hozzátartozik időbevetettségünkhöz, különösen is a lineáris időszemlélethez, mely biblikus, zsidó-keresztyén alapú. Érvényes ez az anyagi világra, eszmetörténetre, társadalmi jelenségekre, egyéni életünkre és globálisan is. Hogy melyiket hogyan definiáljuk, az már vita tárgyát képezheti, de hogy ezekkel a fogalmakkal operálunk, időpontokat társítunk hozzájuk, az egészen biztos. Az, hogy mikor melyik a hangsúlyos,  hogy mennyire lokális vagy globális, sok tényezőtől függ.
Most egy kicsit irányítsuk figyelmünket a globális vég felé. Egy ismerősöm küldte át az idézett cikket és kérdezte, hogy lelkészként mi a véleményem róla. Elintézhettem volna egy kézmozdulattal és egy mondattal: Úgy, ahogy van marhaság az egész. A cikk tartalmát valóban elintézhetem ennyivel, mert bár nem vagyok se csillagász, se matematikus, se elektromérnök, mégis még a teljesen laikus számára is több sebtől vérzik a teória a 2012. december 21-re jövendölt eseményeket illetően. A cikk után a kommentekben több logikus okfejtést is lehet olvasni. Ennyit a tartalomról, több szót nem érdemel.

Min múlik

 

Holtversenyben áll egymással az országos támogatottság tekintetében a két amerikai elnökjelölt - derült ki több, vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Az ABC News és a The Washington Post felmérése szerint mind Barack Obama elnök, mind republikánus kihívója, Mitt Romney 48 százalékon áll. A Rasmussen Report 49-49 százalékon állapított meg holtversenyt. A The Wall Street Journal- NBC News közös kutatása szerint Barack Obama amerikai elnök 48:47 százalék arányban vezet, de a különbség belül van a statisztikai hibahatáron.

Holtversenyben Obama és Romney - origo.hu  

Választása van az USA-ban. 2 név röpköd: Obama és Romney. Egy demokrata és egy republikánus. Minden úgy megy, ahogy már egy jó ideje. Mondhatnánk: letisztult, világos a  terep. Persze minden elnökválasztásnak van valami pikantériája. Kell valami, ami feldobja, különlegessé teszi azoknak is, akiket nem igazán érdekel a politika, és a kívülállóknak is, akik csak nézőkként a lelátóról követik az eseményeket. Az előző választásnál az volt a szenzáció, hogy lesz-e az USA-nak női vagy színesbőrű elnöke.
A mostani választás izgalmát azzal próbálják fokozni, hogy azt harsogják, fej-fej mellett nyomul a két jelölt, és közel egyformán állnak a közvélemény kutatások szerint, a kettőjük közti különbség hibahatáron belül van. Márpedig, ha ilyen szoros a verseny, minden fontos lehet.

Mert Sandy jön

Az előrejelzések szerint hétfőn a Sandy észak-északkeleti irányban mozog, aztán egy hirtelen fordulattal a partok felé, észak-északnyugatra indul, és - helyi idő szerint várhatóan hétfő éjjel (magyar idő szerint kedd hajnalban) már el is éri a partvidéket. A hurrikán pontos belépési helyét még nem lehet megmondani, vasárnapi becslések szerint ez Philadelphia környékén várható. A hatalmas trópusi ciklon frontrendszere azonban több száz kilométerre fekvő területeket is veszélyeztet. Washingtontól New Yorkig, sőt attól északabbra is tízmilliókat fog érinteni a hatása.

Hirtelen támad majd  Sandy - origo.hu

Hányszor láttuk már katasztrófa filmeken: jön egy óriási vihar, és olyan helyen csap le, ahol rengetegen élnek, pánik tör ki, sokan esnek áldozatul a természet tombolásának. Sok esetben kiderül az ilyen filmekből az is, hogy emberi tényezők is jelentősen közrejátszanak a viharok kialakulásában vagy éppen megfékezésében, illetve az, hogy milyen kevesen hallgatnak a figyelmeztető szóra. Mert vannak egyéni, rövidtávú érdekek, és az emberek egy jelentős részének egyfajta civilizációba és technikába vetett hamis biztonságérzete is van, mely dacolni látszik mindennel és mindenkivel.

A notesz

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én.
Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott.

 

1956-os forradalom - wikipédia.hu

Nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy most ugyanúgy jár a naptár, mint 56 évvel ezelőtt. Akkor is keddre esett október 23. Honnan tudom ezt? Nem kilogikáztam, nem is a google árulta el, hanem egy kis notesz. Egy kis notesz, mely nagyapámé volt. Bár ő „csak” egy egyszerű parasztember volt, mégis évről évre, napról napra kis jegyzeteket készített. Végig lehet benne követni mindazokat a teendőket, amelyek egy TSZ-be bekényszerített, de külön is  gazdálkodó ember életében előfordultak akkortájt. De a kis notesz egyéb kincseket is rejt. Összekapcsol nemcsak szeretett nagyapámmal, de összekapcsol közvetlenül az 1956-os eseményekkel is. Érdekes azt felfedezni, hogyan szövi át a mindennapokat, a hétköznapit, a koránt sem hétköznapi.

Veszedelmes viszonyok?

Vissza akarja szorítani a kormány az öröklés körüli igazságtalanságokat az új polgári törvénykönyvvel. A várhatóan 2014-től életbe lépő szabályok megerősítik az özvegyek jogait, igaz, nem telepedhetnek rá egykori házastársuk minden vagyonára. A szüleiket elhanyagoló gyerekek pórul járnak, a szóbeli végrendelet pedig néhány kivételtől eltekintve fabatkát sem ér majd. A kormány kacérkodik az élettársak jogainak megerősítésével is, de a KDNP ennek nem örül.

A jó mostoha megelőzi a tékozló fiút az új Ptk.-ban - origo.hu

Érdekes szemezgetni a készülő örökösödési törvény passzusaiban. „Az élethez kell igazítani a szabályozást.” – mondja Székely László miniszteri biztos. A fenti cikkben felsorolt példák jól mutatják, hogy mennyi minden előadódhat, mennyi mindenre oda kell figyelni a megváltozott családi viszonyokat illetően. Sokkal kacifántosabb, mondhatnám kaotikusabb a kép, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Mire bevett lett az elvált, újra nősült/ férjhez ment, én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk kategória, a régi egyedülálló, nős/férjezett, özvegy, testvér és féltestvér felosztás mellett, máris jelentkezett az élettársi kapcsolat a maga bejegyzett és bejegyzetlen formájában. Egyre bonyolultabb módon tudja a társadalom leírni, hogy ki kihez tartozik, hiszen sokszor mi magunk sem tudjuk pontosan. Mert akarunk is valakihez tartozni, meg nem is. Addig akarunk valakihez tartozni, míg abból nekünk előnyünk származik, míg az nekünk jó. És csak annyit felvállalni a másikból, annyi kötelezettséget felvállalni a másikkal szemben, ami feltétlenül szükséges.

A szabály, az szabály

Megszűnt a KDNP-tagsága két országgyűlési képviselőnek – áll a párt fővárosi XIII. kerületi szervezetének közleményében. Eszerint Soltész Miklós országgyűlési képviselő és államtitkár, valamint Spaller Endre országgyűlési képviselő már nem tagja a Kereszténydemokrata Néppártnak, mert a két politikus többszöri írásbeli és szóbeli figyelmeztetés ellenére sem fizette be a tagdíjat. Ez a párt alapszabálya szerint a tagság megszüntetésével büntethető.

Kirúgtak két politikust a KDNP-ből - index.hu

Mi magyarok nem vagyunk éppen egy szabálykövető nép. Szinte össznépi tevékenység, hogy lazán értelmezzük az előírásokat vagy éppen sajátosan válogatjuk, hogy mit tartunk be és mit nem. Vegyük csak pl. a KRESZ előírásait: kirívóan rosszak vagyunk pl. a sebességhatárok betartásában. Persze lehet vitatkozni kinnfelejtett táblákról értelmetlen előírásokról, olykor a forgalom ritmusa miatt teljesíthetetlen, vagy veszélyesen kivitelezhető megkötésekről. Sokszor van az embernek olyan érzése, hogy eleve a szabályok alkotói is belekalkulálják, hogy úgyis lazán fogják azt kezelni, úgyis majd kiválogatjuk, mit kell igazán komolyan venni. 

Se pénz se posztó

Ausztriában folytatja a kilencszeres világbajnok kajakos Paksy Tímea, aki azt mondta: ha úgy adódik, az osztrák válogatottban is szerepel majd, de most elsősorban a civil életére koncentrál.

Paksy Tímea: Nem szeretem annyira Magyarországot, hogy éhen haljak - sportgeza.hu

Mindig is figyelemmel kísértem a magyar kajakosok világát, hiszen valaha én is űztem ezt a nagyszerű sportágat. Csak fokozza az érdeklődésem, hogy a női szakág jó ideje sikert sikerre halmoz, huzamosan ott tudtunk lenni a világ tetején. Jó dolog büszkének lenni a kiváló sportolókra, örvendezni a mostani olimpián is az aranyaknak, melyeket nemzeti színeinkben nyertek. A napokban azonban a kajakosokról szóló hírek abszolút nem simogatták a lelkemet, sőt karcolták, aztán Paksy Tímea nyilatkozata meg egyenesen mély sebet is ütött rajta. 

Time to say good-bye

Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem folytatja munkáját a nemzeti csapatnál, amely az ő irányításával háromszor nyert olimpiai bajnokságot, az idei londoni nyári játékokon viszont csak ötödik lett.

Lemondott Kemény Dénes - sport1tv.hu

 

Sok kiváló sportolója mellet sok kiváló edzője is van ennek az országnak. Közülük mégis kevesebb a reflektorfénybe kerülő ember, többnyire a háttérben maradnak, és inkább csak a szakma ismeri őket.  Persze vannak üdítő kivételek: jól emlékszem még a dicső focimúltra Győrben, amit azóta is az akkori edző neve fémjelez: Verebes-korszak. A jelenben számomra az egyik legszimpatikusabb edzőszemélyiség Kemény Dénes, aki nemrég jelentette be lemondását a vízilabda válogatott éléről. Mindent elért, amit egy edző elérhet a csapatával: 3 olimpiai aranyérem és legutóbb egy 5. hely, világ- és európabajnoki győzelmek, érmek.

Öngólveszély avagy látlelet a végekről

 Az állami általános iskolában a diáknak vagy erkölcstanórára vagy hit- és erkölcstanórára kell járnia (ezek közül az egyik kötelező tantárgy lesz). Azt a kitételt ugyanakkor egy módosító javaslattal törölték a törvényjavaslatból, hogy az állami és önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nem nyilváníthat ki vallási vagy világnézeti elkötelezettséget. A gyakorlat mutatja majd meg, hogy ezt mit jelent.

Kötelező a hittan, vagy az erkölcstan- index.hu

Ugyancsak szeptemberi teendő a jövőre bevezetendő kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás előkészítésének elkezdése. Ez ugyanis már a 2012/13. tanévben nagyfokú körültekintést igényel: 2013. március 1-április 30. között kerül sor a 2013./14. tanévben 1. évfolyamos tanulók általános iskolai beíratására, a leendő 5. évfolyamos tanulóknak pedig 2013. május 20-ig kell nyilatkozniuk választásukról. Tervszerű felkészülést és felkészítést igényel, hogy a református hittanoktatás az állami általános iskolákban be tudja tölteni küldetését.
Az egyházmegyei szintű hittanoktatás-fejlesztési terv megalapozása érdekében a Zsinati Oktatásügyi Iroda elkészítette azon adatlapokat, melyek segítségével a 2013-2017. közötti időszakban a hittancsoportok szervezése tervezhetővé válik.

Éhségsztrájk

 

Éhségsztrájkba kezd, és a parlament előtti Kossuth téren felállított sátorban fog lakni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökökkel, valamint Kolber Istvánnal, a párt képviselőjével kezd az egyhetes akcióba.

A demonstráció a politikus elmondása szerint a Hét nap a szabad választásokért elnevezést kapta, és a DK vezetője arra számít, hogy néhány napra mások is csatlakoznak hozzájuk.

Gyurcsány Ferenc egyhetes éhségsztrájkba kezd a Kossuth téren - origo.hu

Nemzetünk nagy igazmondója megint hallat magáról. Már olyan régóta üres a Kossuth tér, ideje valami szenzációval megtölteni. Valami jól médiázható cselekedettel próbálja Gy. F. újra a figyelem középpontjába navigálni magát. Éhségsztrájk. No, ezt biztos megkajálja a sajtó, ha már ő és néhány társa nem kajál egy darabig.

Alma és fája

Az X-Faktor harmadik évadának első adása is bővelkedett izgalmakban, pedig még csak a válogatás első fordulójánál tartunk. A hol zseniális, hol hallgathatatlan versenyzők közül volt, aki sztriptízzel próbálta feldobni az előadását, de Zámbó Jimmy fia is feltűnt... Az este végére megérkezett Zámbó Jimmy legidősebb fia is, Krisztián, aki apja Bukott diák című dalát adta elő kicsit áthangszerelve. Neve és családja ellenére Krisztián eddig nem nagyon tudott érvényesülni a zenei világban, így ezt a versenyt nagy ugródeszkának szánja...

Sztriptíz és a legidősebb Zámbó fiú az X-Faktor első válogatásán - life.hu

Érdekes dolog az, hogyan viszonyul az ember a szüleihez. Mert ugye ők is abba a kategóriába tartoznak, akiket nem választunk, hanem kapjuk őket. Velük együtt kapunk egy csomagot is. Ebben a csomagban benne vannak erényeik, sikereik, elismeréseik, társadalmi rangjuk, de benne vannak vétkeik, hibáik, tévedéseik, tévútjaik is. Ebben a csomagban benne vannak bizonyos biológiai meghatározottságok is, melyek bennünk vagy rajtunk lecsapódnak. Hányszor szoktam viccesen húzni szemüveges anyukámat, hogy bár külsőmben szinte teljesen sasszemű apám vonásait hordozom, ami rossz, a rövidlátás, azt bezzeg anyutól örököltem.

Az eltávolított szószék

Évtizedes vágy valósult meg azzal a felújítással, amelynek végén, a délutáni órákban újraszentelik a pannonhalmi Szent Márton Bazilikát - mondta az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Várszegi Asztrik bencés főapát.

Felújították és újraszentelik a pannonhalmi bazilikát - kisalfold.hu 

Az élő, főleg tanító és gyógynövényeket termelő, borászatot fenntartó bencés szerzetesközösség imádságos helyét, a bazilikát körben felállványozták, már kivitték a templomból a Stornó Ferenc által épített díszes, ám a középkori miliőtől idegen szószékét – méltó helyen, a pannonhalmi Millenniumi-kápolnában mutatják majd be –, a szentély eredeti kőlépcsőit felújították. A freskókat nem festik újra, csak tisztítják. Az egyik legkényesebb feladat lesz az önmagában több mint 300 kilós, Szent Mártont ábrázoló rózsaablak cseréje, melyet a XVIII. században helyeztek ide. Ezt később a fővárosi Iparművészeti Múzeumban láthatja a közönség.

 

Fénykúton át a felújított bazilikába - nol.hu

Tegnap nagy nap volt a Pannonhalmi Apátság életében. Újra felszentelték a felújításon átesett Bazilikát. Valamit nagyon jól csinálnak Szent Márton hegyén, hihetetlen fejlesztés zajlik a szemünk előtt, fantasztikus beruházások valósulnak meg. Van ott minden, ami a turizmust, az egyetemes és szakrális értékek megőrzését, bemutatását és továbbadását szolgálja. Az ottani bencések megint csak tanítják a környéket, mint annyi évszázadon keresztül, és több előremutató tevékenységgel példát adnak. Igaz, óriási mértékű uniós támogatások árán. Ennek a megújulásnak a része a szakrális tér, a Bazilika átalakítása.

Már a megyei lapban is sokat olvastam a munkálatokról. Egy apró – vagy nem is olyan apró - részlet azonban megindította bennem az un. református vezérhangyát. Ez pedig nem volt más, mint a szószék eltávolítása a Bazilikából. Jó, azért ki nem dobták, de feladatától fosztottan egy bemutatásra szolgáló kiállítási darab lett belőle a Millenniumi-kápolnában. Több helyen is hangsúlyozzák, hogy ez a szószék 19. századi Storno Ferenc vezette átalakításkor került a templomba, mely eredendően nem Bazilikának, hanem a szerzetesközösséget szolgáló szakrális térnek épült. Alapos elemzést kapunk arról, hogy melyik változtatás miért történt, hogyan töltheti be most jobban az épület a funkcióját.

El Camino forever

A Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik, ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálható.... A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

Szent Jakab-út - wikipédia

 

Előző írásomban az Isten gondviselésének megtapasztalásairól írtam Hadd egészítsem ki még néhány adalékkal, valamint néhány szösszenettel, amit érdemesnek, érdekesnek tartok megosztásra.

Isten a Caminon

A Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik, ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk....A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

Szent Jakab-út - wikipédia

Sokan sokféleképpen keresik az Istent. Sokan kötik Őt szent helyekhez, tárgyakhoz, felszentelt személyekhez, nagy, jelentőségteljes eseményekhez, földindulásokhoz, égzengésekhez. Mint említettem az 1. részben, sokat olvastam indulás előtt a témában. Különösen izgatott a leírásokban egyes misztikus élmények megosztása. Vajon nekem lesz részem ilyenben, nekem a földhözragadt nagy szkeptikusnak?! Nem vagyok hajlamos az elragadtatásra. Amikor hazajöttem, barátnőim egyszerre erre kérdeztek rá: „No, volt látomásod?” „Ó többször is! –mondtam – „Álmodtam hatalmas szendvicsekről, reggeli lustálkodásról, meg hasonló földhözragadt dolgokról!” De félre a tréfát, egy szakaszt nem felejtek el soha az útból. Cacabelos felé mentünk, hatalmas szőlőhegyeken föl-le. Éppen leszakadoztunk egymástól, ki-ki a saját tempójában. Menet közben énekelni kezdtem. „Mindig velem, Uram, mindig velem… How Great Thou Art… Amazing Grace… stb. Jött minden, aminek olyan ritmusa van, amire lehet menetelni, és a lábaim egyszerre önálló életre keltek. Nem éreztem se fájdalmat, se fáradságot. Szinte repültem.Kiléptem az időből is. Egyszer csak egy szörnyű gondolat hasított belém: olyan könnyen lépkedem, nem hagytam ott a legutóbbi helyen a hátizsákom? Elfelejteni 9 kg-t?! Oda kellett kapnom a vállamhoz, rajtam vannak a pántok? Ott voltak. Hátamon volt a zsák. Hihetetlen, de lehet így menni előre, kicsit kilépve a fizikai világból. Ez egyszer adatott meg a 12 nap során. De felejthetetlen marad.

Mégsem individualista El Camino

A Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik, ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek.

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből Észak-Spanyolországba. Itt eltemették azon a helyen, ahol most Santiago de Compostela található.

Szent Jakab-út - wikipédia

Talán ősz volt, mikor beszélgettem egy volt osztálytársammal, aki elmondta, fejébe vette, hogy az idei nyáron el kéne menni Spanyolországba a híres El Caminora. Rám gondolt útitársként, és talán kihirdethetnénk a gyülekezetben is, hátha van érdeklődés. Érdeklődés volt is bőven, de mire a repülőjegy foglalásra került a sor, addigra összesen +1 főt nyertünk magunk mellé. 3 nő, 3 élethelyzet: egy özvegy, egy elvált és egy szingli. Két friss negyvenes és egy hatvanas.

Mire idáig jutottunk, én már minden létező könyvet, internetes oldalt átolvastam a témában, és belelkesedtem, bőszen tervezgettem. Megbeszéltük, hogy az egész útra (760 km) sem időnk, sem pénzünk, sem bátorságunk sincs, ezért próbáljuk meg az út utolsó részét -a Leon – Santiago szakaszt a maga 325 km-vel - célul tűzni.

Megkérdeztem Tom Cruise-t

Ügyvédje tanácsára kőkeményen ragaszkodik Katie Holmes ahhoz, amiben papíron megegyeztek, még egyetlenegyszer sem enyhült meg - írja a blikk.hu.

Még kislánya kérésére sem, aki pedig biztosan szívesen látná az édesapját személyesen is, de szigorú mamája csak csetelni engedi a világban ide-oda röpködő sztárral.

Csak videón láthatja lányát Tom Cruise  - msn.mainap.hu

 

 

Egy újabb álompár története ér véget. Mondhatnánk, hogy ez már megszokott forgatókönyv Hollywoodban. Sármos színész, bájos színésznő, összejönnek, nagy külsőségekkel összeházasodnak, eltelik egy-két - jelen esetben 5 év- s már jön is a válás. Nem történt ez másként Tom Cruise és Katie Holmes esetében sem. Ami ebben a szappanoperában némi új szint jelent, az a szcientológia szerepe ebben a házasságban. Ennek a ’nem is tudom minek nevezzem’ társaságnak – nem áll rá a klaviatúrám, hogy egyházat írjak - a reklámarca, második embere ugyanis Tom Cruise.

Alice csodaországban

Svájc nemcsak vonzó, de biztonságos úti cél a magyar turisták számára... Svájcban a közlekedés minden fajtája jól szervezett. A svájciak szívesen utaznak vasúttal, amely tiszta, kényelmes és pontos, valamint közvetlen megállója van a zürichi és a genfi repülőtéren is (a budapesti járatok is ide érkeznek). A vasút ugyanakkor különböző kedvezményes akciókat és bérleteket is kínál. A külföldi turisták körében nagyon kedveltek a hegyvidéki kiránduló panoráma-vonatok.

 

A személygépkocsival utazóknak a svájci autópályák használatához (zöld táblával jelölik) kötelező éves autópályajegyet kell vásárolniuk.... A közutak állapota Svájcban rendkívül jó.

Európa: Svájc - konzuli szolgálat.kormány.hu

Utazni jó! Minden úton gyarapodik az ember ismeretekkel, tapasztalatokkal, élményekkel. A mi generációnknak, még inkább a nálamnál fiatalabbaknak, már természetes, hogy felkerekedik, és elindul arra, amerre csak akar, ha a szükséges anyagiakat sikerül előteremteni. De nem volt ez mindig így. Hajdanában még nagy kincs volt a nyugatra szóló útlevél, mert nem volt olyan egyszerű elhagyni a kis szocialista mennyországot. Emlékszem, mikor először került be az útlevélbe a világablak, amely érvényessé tette a világ összes országába, persze a szükséges vízumokat még így is meg kellet szerezni. Emlékszem a 150 dolláros valutakeretre is, mely 3 évre szólt (hivatalosan nem lehetett több nyugati valutát forintért váltani). Aztán ez a korlát is eltűnt.
Az elmúlt napokban sikerült átélnem nemcsak egy csodálatos svájci csavargást, hanem láthattam annak az örömét is, akinek ez az út olyan volt, mint mikor Alice csodaországban járt. Ez a valaki az én 76 éves anyukám.

Ez tényleg zsír!

Az Arizonában élő 33 éves Susanne Eman leghőbb vágya, hogy esküvőjére ő legyen a világ legkövérebb nője, pedig a testsúlya már most is meghaladja a 230 kilót. Susanne naponta körülbelül 30 000 kalóriát eszik meg, hogy minél hamarabb elérje a kitűzött 720 kilogrammos álomsúlyt.

"A világ legkövérebb menyasszonya akarok lenni!" - 720 kg a célja a boldog arának

Nem tartozom azon szerencsések közé, akik bármennyit ehetnek, meg sem látszik rajtuk. Sőt… Tulajdonképpen épp az ellenkezője. Állandó harc és küzdelem a kilókkal. Nem vagyok önsanyargató, mazohista alkat sem, bár akik hallottak a július végi-augusztus eleji El Caminos terveimről, azok ebben nem 100% biztosak. Remélem, hogy a leolvadó kilókért cserébe sok-sok szép emlékkel, megtapasztalással térek majd haza.

Egyszerű (?), de nagyszerű

"Mindez nem csak annyiból áll, hogy kigondoljuk, a meccsen majd alápörgetünk a tizenegyesnek, ezt gyakorolni is kell. Én két évig próbálgattam, tökéletesítgettem a technikát" - mondta két éve az [origo]-nak Antonin Panenka, a vasárnap Pirlóról is látott trükkös tizenegyes feltalálója. Az 1976-os Eb csehszlovák hőse óta - különösen az utóbbi években - sokan alkalmazták már ezt a megoldást, Zidane, Totti és Abreu is sorsdöntő helyzetben vállalta be a trükközést, többen azonban csak magukat alázták az elbénázott próbálkozással, a szombathelyi Tóth Péter például a kaput sem találta el.

Pirlo már Buffont is megszívatta, Neymar égette magát a trükkös tizenegyessel - origo.hu

Házastárs vagy palást

Miért kerül egy református lelkész állásába, ha más vallásúval köt házasságot? Vajon nem lépett túl a 21. század az egyházi törvényeken? Mit üzen az, ha sztárügyvéddel érkezik egy lelkész az egyházi bíróságra? Képmutató, méltánytalan és jogtalan döntések, vagy igazságos ítéletek születnek? Kinek van igaza? 

Kényes kérdés - parokia.hu

Először a mandineren olvastam annak a Szabó püspökkel készült interjúnak a részletét, melyben felmerült a református lelkészek más vallásúakkal – kivéve evangélikus - kötendő házasságának törvényi tilalma. Egy konkrét esetben történt eljárás hozta fel ezt a témát. Onnan kattintottam a Parókiára, ahol a teljes verziót megtaláltam. Be kell vallani, sokféle érzést - még indulatot is mondhatnék- váltott ki belőlem az olvasás. Le kellett higgasztanom magam, hogy próbáljak meg kicsit tárgyilagosabban gondolkodni a kérdésen, ne csak az érzelmeim vezessenek.

Oldalak