Igen vagy nem

A globális felmelegedésnek egyre tragikusabb következményei vannak. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy a Rhône-gleccsert már speciális anyagból készült takaróval próbálják megvédeni az olvadástól.

Minden évben egy speciális takaróval borítják be Svájcban a gleccsereket. A nyári hőség miatt ugyanis sürgősen tenni kell valamit a további olvadás megakadályozása érdekében. Ahogy az lenni szokott, idén is felmászott egy helyi szakemberekből álló csoport a Rhône-gleccserhez, hogy arra egy hatalmas, fehér takarót húzzon.

 TAKARÓVAL VÉDIK AZ OLVADÓ SVÁJCI GLECCSERT- Élő bolygónk.hu

 

Kölcsönös apróságok anonim módon

Új civil kezdeményezés indult a városban: a "szabad fogas" akció lényege, hogy az utcán kihelyezett fogasokról bárki, akinek nincs meleg kabátja, ingyen elvihet egyet.

Ugyanakkor akinek pedig van fölös kabátja és felajánlaná a rászorulóknak, elhelyezheti a fogason, ezzel is segítve a hajléktalanokon, utcán élőkön a hideg téli napokon.

 

Szabad fogas a Vígszínháznál - vegyél, vigyél kabátot te is!

Sokszor érezzük, hogy a személyességnek nincs párja. Nem pótolja semmi, a személyes találkozást, a személyes segítségadást, a személyes odafigyelést, odafordulást. Elidegenedett világunkban azonban ez sem olyan egyszerű. Gondot jelent, hogyan forduljak a másikhoz, mit fog gondolni rólam, nem tekinti-e kíváncsiskodásnak, vagy netán a dolgaiba való beleavatkozásnak a közeledésemet.  Vagy ő vagy a családja? És mit gondol ő? A segítőkészségért cserébe vajon mit várnak tőlem? Nem kell-e inkább elrejteni  a rászorultságomat, szegénységet? „Nekem a kérés nagy szégyen”- gondolhatják sokan.

Hűséghiány

Itt-ott elsikkadni látszik a szolgálatra való elhívás jó rendje, a presbitériumok privilégiumnak tekintik a lelkész meghívásának és megválasztásának ügyét, afféle tehetségkutató versenynek, olyannyira, hogy olykor saját gyülekezeteik érdekeit sem veszik figyelembe, máskor pedig a határidők szorongatásában, a nagy kapkodásban még a legelemibb erkölcsi szempontoktól is hajlamosak eltekinteni. Ám az, hogy olykor akár egy évnél tovább is betöltetlen egy-egy gyülekezetben a lelkészi állás, miközben több tucatnyian vannak rendelkezési állományban, valami különös helyzetet mutat. Hűséghiányra mutat. Egy másik jelentés széthullásról beszél, és a közösség szolgálattevőinek megújulását sürgeti, legyenek azok lelkészek, presbiterek, hitoktatók, diakónusok.

Hűséghiány - reformatus.hu

Ízlelgetem a szót, ahogy végigolvastam a Dunamelléki Egyházkerület Közgyűléséről leírt tájékoztató sorokat. Fájdalmas szóösszetétel ez. Nem szoktuk így használni a hétköznapokban. Ott sokkal inkább hűtlenséget emlegetünk, bár szép lassan ez is kikopik a szótárból, mert túl ítélkező a PC szerint.

Elválasztó mítoszok

Christians have been debating over various points of doctrine and practice since this began 2,000 years ago. Some of that debate is helpful: it forces us examine, check, re-check, and articulate our beliefs to one another.
However, a quick glance at the comments section of most popular Christian blogs shows that we don’t handle all of our disagreements well.
Why do things escalate so quickly? I think one reason is that we’ve bought into a few myths about how other Christians think — and these assumptions shut down meaningful conversation before it even starts.

(A keresztyének a 2000 évvel előtti kezdet óta folytatnak tanbeli és gyakorlattal kapcsolatos vitákat. Néhány vita segítségünkre van: rászorít arra, hogy újra és újra vizsgáljuk felül és artikuláljuk hitünket egymás felé.  Azonban elég egy pillantást vetni a legnépszerűbb keresztyén blogok kommentárjaira, az mutatja, hogy nem tudjuk megfelelően kezelni a nézeteltéréseinket. Miért eszkalálódnak a dolgok olyan gyorsan? Úgy gondolom, hogy az egyik ok az, hogy bevásároltunk pár mítoszt azzal kapcsolatban, hogy más keresztyének hogy gondolkoznak - és ezek az előfeltételezések elzárják a párbeszéd útját, még mielőtt megkezdődhetne.)

10 Myths Christians Believe About Other Christians - faithstreet. com

Politikai szakértők és szagértők

A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.

Nekrológ - torokgaborelemez.blog.hu

Be kell vallani, ha szakértőkről, elemzőkről hallok mostanában, gyakran feláll a szőr a hátamon, főleg, ha politikáról van szó. Persze erről nem csak ők tehetnek, hanem az egész magyar közélet, mely egyre kevésbé tud lázba hozni. Az esetek többségében üres szócséplésnek, szószaporításnak érzem, hogy emberek minden felelősség nélkül „szakértőként” osztják az észt. Mivel nincsen minimális egyetértés sem a hazai politikai életben, mindenki büntetlenül azt mond, amit akar, ha sikerül mikrofon elé, stúdióba keverednie. Nem csoda, ha alig kíváncsi már rájuk valaki.

Koala statisztika

Történelmi pillanathoz érkezett Magyarország, legalábbis a Fővárosi Állat-és Növénykert szempontjából. Péntektől láthatja a közönség Nur-Nuru Bint és Vobarát, az évek óta várt koalákat, ezzel európai nagyhatalommá váltunk koalaügyileg. Tudta, hogy a kedves állatoknak Angliából, repülővel hozzák az eukaliptuszt?

Koala-nagyhatalom lett Magyarország - origo.hu

Szó se róla, nagyon közönségcsalogató állatkákat szerzett be a budapesti állatkert. Keveseknek adatik meg az a kiváltság, hogy természetes élőhelyükön, Ausztráliában találkozhassanak koalákkal, az európai állatkertekben is ritkaságnak számítanak. Lassan már négy éve, de a mai napig nem tudom elfelejteni a pillanatot, amikor a kezembe adtak egy ilyen macit az Australia Zoo-ban, és a kötelező fényképezésen is túlesve testközelből láthattam és simogathattam meg. 

Az illúzió leleplezése

Baleset történt a Győri Nemzeti Színházban. A Jézus Krisztus szupersztár egyik leglátványosabb jelenetében – mikor Júdás felakasztja magát egy toronyban – Sándor Péter elvétette a mozdulatot és fulladozni kezdett.

Kis híján tragédia történt a Győri Nemzeti Színházban - Júdás megformálója majdnem felakasztotta magát - life.hu

A színház- és filmművészetben hihetetlenül valóságossá tudják tenni az illúziót. Amikor megjelenítenek valamit a színpadon vagy filmvásznon, akkor ott egy valóságos világ illúziója elevenedik meg a nézők szeme láttára. Ha jó az előadás, az elsodorja magával a nézőt, bele a darab által megteremtett világába. Abban a néhány órában színész és néző belemerül az illúzióba, és ott valóságosnak tetsző érzelmeket él át, valóságosnak tetsző hatások érik. Ebben a játékban a színészé persze a legnagyobb feladat, hogy úgy bányássza ki magából a figurát, annak jellemét, érzelmeit, hogy ott és akkor az ripacskodás nélkül életre keljen, és fejtse ki hatását.

A szürke sokadik kísértése

Úgy tűnik, a rajongók nagy része a nyitóhétvégén letudta A szürke ötven árnyalatá-t, mert az E. L. James őrülten sikeres regényéből készült erotikus film bevétele 73 százalékkal esett vissza a második hétvégéjén. Azért így sem kell sajnálni az alkotókat, a film újabb 23,2 millió dollárt gyűjtött be, ami elég volt ahhoz, hogy megmaradjon a nézettségi toplista élén.

Már nem olyan izgi a kötözős szex - origo.hu

Kövezzen meg a tisztelt olvasó, de elsodort a közízléstelenség hulláma, és megnéztem A szürke 50 árnyalatát. No nem, moziig azért nem mentem volna el miatta, de mivel a csapból is ez folyt, a facebookon is szembejött velem, hát rákattintottam. Tettem ezt azért is, mert épp egy tinédzser gyermekeket nevelő anyuka mesélte a minap, hogy nagyobbik gyermeke osztálya és baráti köre teljesen be van zsongva, hogy ezt a filmet mindenképpen meg kell nézni a moziban. Az anyuka mondta el azt is, hogy nem tud mit tenni, úgyis meg fogják nézni a filmet a gyerekek, ahogy a könyvet is megtalálta a lányánál. De hogy beszélni tudjon a gyerekével róla, így kénytelen ő is elolvasni/megnézni, különben minden dörgedelme rekord sebességgel elviharzik az ifjak füle mellett.

Hamvazó kedd vagy valami ilyesmi

A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet.

Húshagyó kedd - hu.wikipédia.org.

Milyen a jó film?

 

A mindenség elmélete kedves is, vicces is, romantikus is, csak éppen túlzásba viszi a tisztelgést Stephen Hawking előtt: a nagy elfogódottságban olyan mézesmázos idillé silányítja a zseni történetét, hogy azt a mégoly erős főszereplők is alig tudják a sziruptenger felszínén tartani.

Kozmológus a cukorgalaxisban – A mindenség elmélete kritika -mozi.hir24.hu

Milyen is a jó film? Ez affajta költői kérdés, mert a jó film igencsak szubjektív kategória. (Ízlések és pofonok… ) Elég beleolvasni a filmkritikákba, és még a hivatásos kritikusok se értenek egyet feltétlenül egy-egy film kapcsán. Aztán a szakmai siker nem jelent szükségszerűen közönségsikert. Szóval, milyen a jó film? Hadd nehezítsem még a kérdést egy speciális kategóriával: Milyen a jó film keresztyén szempontból? Vagy hadd tegyem fel a kérdést úgy: Vannak-e kimondottan keresztyén filmek? A keresztyénfilmek szükségszerűen jó filmek?

Köszönőviszony

Több mint 200 határsértőt, köztük nagyon sok gyereket szállítottak le reggel a Budapest felől érkező Railjetről, késő délutánig a győri vasútállomás várótermében zsúfolódtak. Mentőt is kellett hívni. A menekültek a koszovói konzullal tárgyaltak.

Elvitték a győri vasútállomásról a 200 menekültet - Vajon feladják céljukat, hogy Németországba jussanak? - kisalfold.hu

Jó dolog, amikor okos emberek, politikusok, bürokraták összedugják a fejüket, elméleteket ütköztetnek, a végsőkig harcolnak a maguk igazáért, papírokat, tanulmányokat gyártanak, statisztikákat elemezgetnek egy-egy égető kérdésben. Megtehetik, a papírok mindent elbírnak, az irodák kényelméből, megfelelő fizetésért lehet gondolkodni pl. a menekültkérdésről is. Lehet vitatkozgatni róla. Lehet elnapolni döntéseket, lehet a „visszatérünk még rá” eleganciájával nyitva hagyni a vitás kérdéseket és továbblépni rajtuk. Lehet filozofálgatni az emberi szabadságjogokról, meg sok mindenről, hogy aztán egy-egy konkrét eset kapcsán midig az legyen a hibás, akinek az aktuális törvények szerint intézkednie kell. Jófajta nyuszika szindróma. Ha tesznek valamit, az a baj, ha nem tesznek semmit az a baj.

A kevesebb olykor több

Január 24-én a debreceni Nagytemplomban beiktatták tisztébe Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület megválasztott püspökét, Adorján Gusztáv főgondnokot, valamint megalakult az új Egyházkerületi Közgyűlés.

Beiktatták a tiszántúli egyházkerület új elnökségét - reformatus.hu

3 óra 44 perc. Jó hosszú idő, főleg ha egy helyben, csendben, figyelve kell eltölteni. Ha busszal utazik az ember nagyobb távolságokon, 3 óránként egészségügyi szünetet kell tartani. Ha hosszú színházi előadás van, akkor szünetet iktatnak be. Oktatási intézményekben sem véletlen, hogy kitalálták az órák, előadások közötti szünetet, mert az ember bizonyos időn túl –legyen a legnagyobb jóindulattal és érdeklődéssel telve - már képtelen koncentrálni, képtelen megülni a helyén.

A doboz

75 évvel ezelőtt egy kartondobozt kaptak a finn kismamák az államtól. A doboz egyfajta kezdőcsomag volt, bébiruhákkal, gyermekjátékokkal és ágyneműkkel megpakolva - a dobozt pedig babaágyként is használhatták. Sokan vélik úgy, hogy ennek a doboznak köszönhető Finnországban a világ egyik legalacsonyabb újszülött kori halálozási aránya.

Ez a hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, és minden finn újszülött számára egyformán elérhető, függetlenül attól, hogy milyen családi vagy vagyoni háttérrel indulnak az életben. Ezt a dobozt ma is megkapja minden várandós nő Finnországban.

Miért alszanak a finn babák dobozban? - szeretlekmagyarorszag.hu

Végtelenül kedvesnek és praktikusnak tartom a finn babadoboz hagyományát, melyről a fenti írás számol be. Bár van abban is sok igazság, hogy ízlések és pofonok különböznek, vannak azonban praktikus dolgok is a világon, amiknél a funkcionalitás übereli az egyedi kinézetet. Teszem azt, egy rugdalózó esetében nem a szín, a csíkosság, pöttyösség vagy a rajta lévő matyóminta az elsődleges, úgyis jó néhány büfizős baleset elszenvedője lesz, hogy egyebekről ne is beszéljek. Tetszik, hogy egyfajta kezdőkészletként minden kisbabás anyuka megkaphatja ezt a csomagot. Tetszik az is, hogy 95%-ban a finn anyukák inkább a dobozt választják a pénz helyett. Pedig biztos vagyok benne, hogy Finnországban is elérhető a babaholmik kavalkádja, és az ezek közüli választásban az ízlésen, az anyagiakon túl főként az életszemlélet húz határokat.

A koala kesztyűje

Egy ausztrál állatkórház önkéntesek jelentkezését várja.  A feladat nem más, mint hogy az Ausztráliában tomboló erdőtüzek sérült koaláinak kell kesztyűt varrni.

Megégett koaláknak kesztyűt varró önkénteseket várnak Ausztráliában - velvet.hu

Ránézve a cikk képre, amin a megégett koala végtagjait látják el, nem is tudja az ember, hogy sírjon-e vagy nevessen. Több szokatlan dolog együttese kelti ezt a kettős hatást. Bárki azonnal el tudja helyezni a képet, nem készülhetett máshol, csak Ausztráliában. A kontinensnyi országban, ahol most a nyár mellett a bozóttüzek – de nevezhetjük nyugodtan erdőtüzeknek is- tombolnak a 40 C körüli hőségben.

A semmibe vetett reménység

Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke öngyilkosságot követett el, mert decemberben megtudta, hogy gyógyíthatatlan daganatos betegsége van. A sportvezető a családja előtt is titokban tartotta a betegségét az ünnepek alatt.

Öngyilkos lett a MOB alelnöke -origo.hu

Megdöbbentett Leyrer Richárd MOB alelnök halála most, hogy a körülmények is napvilágra kerültek. Az élsportolókról az a kép él bennünk, hogy ők azok az emberek, akik igazán példát mutatnak küzdelemből. Ők azok, aki soha nem adják fel, mert akár az utolsó pillanatban is meg lehet fordítani egy mérkőzést, a célszalag átszakításáig annyi minden történhet. Ők azok, akik minden idegszálukkal tudnak koncentrálni a cél elérésére, s ha kell, „bele is halnak” abba a pár percbe vagy órába ami a győzelemre vihet. De ha nem szigorúan a versenysport világát nézem, akkor is kitartásra, küzdelemre, a nehézségek, olykor a fájdalmakig menő teljesítmény elviselésére nevel bennünket a fizikai aktivitás, ezért is alapvető fontosságú gyerekkortól kezdve.

Élményt ajándékba

Szuper dolog wellness-beutalót, vagy színházjegyet kapni karácsonyra, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, a megszokotton túl milyen élményeket lehet még becsúsztatni a fa alá a lakáskoncerttől a bonbonkészítő tanfolyamig.

Tíz csúcstipp: ajándékozzon élményt karácsonyra - hvg.hu

Karácsony előtt sokfelé reklámozták, hogy ne valamit, hanem élményt adjunk egymásnak ajándékba. Mi már, főleg baráti körben, egy ideje kezdtünk túllépni a tárgyak ajándékozásán, hiszen ami a tárgyi világból feltétlenül kell, azt úgyis megveszi/megvette magának az ember, fölösleges 'izékre ' pedig kár pénzt kiadni. Különben is a legjobb ajándék az, amikor közösen megyünk el valahova, amikor együtt csinálhatunk valamit azokkal, akikkel jó együtt lenni, valami olyat, amit mindegyikünk egyformán élvez. Persze ez sem olyan egyszerű, főleg, ha a baráti körben lelkész is van, aki többnyire akkor nem ér rá, amikor mindenki más, és egy váratlan temetés, vagy valami más kötelezettség remekül áthúzhatja az addig szabadnak hitt nap programját.

Karácsonyi tragédia- tragikus karácsony

Egy huszonöt éves radiológus orvost ütött el a vonat vasárnap hajnalban. Évzáró kórházi ünnepség után egy diszkóba ment a kollégáival. Lehet, hogy önhibáján kívül bedrogozták.

Döbbenetes tragédia Győrben - Orvoshalál lett az évzáróból - kisalföld.hu

Karácsony közeledtével sok protokolláris eseményen, ünnepélyen kell/illik részt venni a mindenkori lelkésznek. Ha nem vigyáz az ember, egy idő után úgy érzi, hogy „sikító frászt” kap, ha még egy karácsonyi műsor végig kell ülnie. Én amúgy sem vagyok az a protokolláris, smúzolós alkat. Most mégis úgy esett, hogy a győri kórház meghívásának -gyülekezetünk képviseletében- nekem kellett eleget tenni.

Adakozás árukapcsolással

Dr. Szabó István püspök körlevélben fordult a dunamelléki gyülekezetekhez az adományozáshoz kapcsolódó árukapcsolás ügyében

Körlevél - parokia.hu

Karácsony közeledtével gyűjtések, adakozási lehetőségek garmadával találja szemben magát az ember. Különböző egyházi és világi szervezetek igyekeznek kihasználni az ilyenkor ellágyuló emberi bensőket, és a rászorulók szép karácsonyáért akciókat indítanak. Ilyenkor talán könnyebb adományozókat, adakozókat találni. Számomra nem kérdés, hogy fontos a rászorulók támogatása. Fontos, hogy megtanuljuk megosztani javainkat, hogy önként vállalva tegyünk a másikért.
A nagy adakozási kampányok azonban a sok jó és nemes cselekedet mellett mindig felszínre hozzák azt is, hogy milyenek vagyunk mi, emberek, hogy van még mit tanulni az adakozás terén is. Bár hangzik a frappáns szlogen a médiában is – Jót tenni jó! -, de sokszor még nem igazán hisszük el mi, keresztyén emberek sem, hogy ez így magában igaz. És itt jönnek olyan árukapcsolások, melyekről a püspöki körlevél is szól: az MRSZ 'Nyilas Misi Karácsonya' programban az adakozók vásárlási kuponnal történő „megkínálása”.

"A mesének vége..."

Szabó Istvánt választották a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé - közölte az egyházkerület választási bizottsága december elsejei ülése után.
A püspök megbízatása hat évre szól. Szabó István harmadik ciklusát kezdheti meg az egyházkerület élén.

Harmadszor is püspök - parokia.hu

Miután megkezdődött a választási folyamat és a jelöltek hivatalossá váltak, talán ez az az eredmény, amire a legtöbben érdeklődéssel vártak. Mi lesz Dunamelléken, ahol egy püspök és egy rektor egymás riválisa? 

"Hiszek hitetlenül"

Mindenki ismeri Kalkuttai Teréz anyát: úttörő karitatív munkája, töpörödött, fejkendős alakja miatt már életében katolikus ikonná vált, 1997-es halála után pedig az egyház hamar felfedezte néhány csodatételét, melyekre hivatkozva előbb boldoggá, majd szentté tudták avatni. Azt azonban szinte senki nem tudja, hogy az egyik legjelentősebb modern szent életének nagy részében súlyos kételyekkel vívódott Isten létével kapcsolatban, sőt, többször is megtagadta őt.

TERÉZ ANYA NEM HITT ISTENBEN - index.hu

De megnyugodtam. Teréz anya is ember volt. A szentek sem hibátlanok, a szentek sem kőbe, márványba faragott vagy bearanyozott tökélyek, bár sokszor ilyennek szeretnék láttatni őket, és ilyennek szeretnénk látni mi is őket. És itt a szentek alatt értem a szó bibliai értelmében vett, Isten céljaira elválasztott, kiválasztott embereket.

Oldalak