Hol a csapat?

A magyar szövetség (MKSZ) hétfői közleménye szerint a gyászszertartáson Görbicz mellett Vetési Iván, az MKSZ elnöke, Siti Bea – aki Böhn másodedzője volt a válogatottnál – és Kelecsényi Ernő, az MKSZ elnökségi tagja, az Audi ETO KC elnöke is jelen lesz.

Görbicz mégis ott lesz Böhn temetésén - vs.hu

Az elmúlt héten írtam arról, hogy mennyire meghatott, hogy az elhunyt Karl Erik Böhn, az ETO és a magyar női kézilabda-válogatott edzője azt kérte, hogy magyar nemzeti mezben temessék el. (itt) A mai napon kerül(t) sor a temetésére.

Valaki, aki szeretett bennünket

Budapest — A vasárnap leu­kémiában elhunyt Karl Erik Böhnnek (†48) az volt az utolsó kívánsága, hogy magyar mezben temessék el szülővárosában, Sandefjordban.

Magyar mezben temetik Böhnt - blikk. hu

Dávidtól Szocsiig

A washingtoni kongresszus bizottsági elnökének tudomása szerint Szocsiban jelenleg körülbelül százezer katona és titkosszolgálati munkatárs tartózkodik, ami példa nélkül álló az olimpiák történetében. Ellenőrző posztok, rakétaállások vannak a hegyekben, az orosz titkosszolgálatok által használt informatikai eljárások a térséget erődítménnyé tették. Szocsi szó szerint acélgyűrűvé vált, amelynek belsejébe nem lehet észrevétlenül bejutni.

Szocsit erődítménnyé tették a biztonságiak - origo.hu

Ádám első felesége

Január 23-án egyetlen alkalommal látható a Művészetek Palotájában Eötvös Péter új operája, a 26. Mini-Fesztivál nyitóelőadásaként. A világ egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzőjének Paradise Reloaded (Lilith) című művét 2013 októberében mutatták be a bécsi Wien Modern fesztiválon. A szerző átdolgozta előző operaszínpadi munkája, a Madách drámája által ihletett Az ördög tragédiája szövegét, és új művet írt az egyik szereplője köré.

Ádám első felesége jön a Müpába - index.hu

Csak kapkodtam a fejem, hogy jól hallok-e. A Kossuth rádióban többször is hallottam a reklámot, mely a Müpa egyik előadására hívja a nagyérdeműt. Mit mondanak? Opera Ádám első feleségéről, Lilitről? Álljunk már meg egy pillanatra! Mi akar ez lenni? Nem halogathattam tovább az utánanézést, mert közvetlen környzetemből többen is nekem szegezték a kérdést, hallva szintén a reklámot: 'Hogy is van ez a Bibliában? Hát volt Ádámnak Éván kívül másik felesége is?' Rögtön válaszoltam: "Biblia szerint biztos nem volt. Arról azért csak tudnék, feltűnt volna már."

Saron, én megbocsátok

Meghalt Ariel Saron, Izrael nyolc éve kómában fekvő, volt miniszterelnöke - közölte az izraeli katonai rádió szombaton, a 85 évesen elhunyt volt politikus hozzátartozóira hivatkozva. Egyszerre gyűlölték és csodálták, katonai és politikai megítélése pedig ma is heves vitákat vált ki. Egy valami azonban vitathatatlan: Ariel Saron mozgalmas életében mindent annak vetett alá, hogy a lehető legnagyobb mértékben garantálja a zsidó állam biztonságát. Akár kiskatonaként vagy tábornokként, miniszterként vagy kormányfőként, karrierjének fontosabb döntéseivel alapvetően meghatározta Izrael történetének alakulását.

Elhunyt Ariel Saron: A Harcos vitatott öröksége - hvg.hu

Mai világunkban sokszor tapasztaljuk, hogy minden mindennel összefügg. Szinte félelmetes belegondolni, hogy úgy tudjuk befolyásolni egymás életét akár a föld túlsó zugában is, hogy arról tulajdonképpen fogalmunk sincs.  Annak is nagy a valószínűsége, hogy az esetek többségében soha nem is tudjuk meg, hogy egy-egy cselekedetünk, szavunk éppen mit okozott valakinek.

"Ártatlan" áldozatok

Félrevezető egy iowai tanár szerint a Super Size Me című dokumentumfilm konklúziója: ő megismételte a híres-hírhedt kísérletet, és nemcsak, hogy lefogyott, de még a koleszterinszintje is helyrerázódott három hónap alatt.

Fogyott és csökkent a koleszterinje a gyorséttermi evésektől - index.hu

 

Annak idején én is láttam a Super Size Me című filmet, melyben egy úriember azt próbálta az önmagán elvégzett kísérlet alapján bizonyítani, hogy mennyire egészségtelen a gyorséttermi étkezés. Fúj McDonald’s! Be kell őket perelni, mert ők a felelősek a sok elhízott emberért.  Mit ne mondjak, elég meggyőzőnek tűnt az egész, még ráerősített a filmre az a sok cikk is, mely ecseteli a gyorséttermi ételek egészségtelenségét.

Lezárható 2013?

Továbbra sincs előrelépés a november 3-án a Szabadság téri templomban történt Horthy-szobor avatás ügyében: a Hegedűs Loránt ellen folyó fegyelmi eljárásban a hivatalvesztésre tett indítványt az illetékes egyházmegye bírósága elfogultságra hivatkozva nem tárgyalja meg. A fejleményre válaszul az indítványtevő dr. Horváth György egyházmegyei jogtanácsos lemondott 23 éve betöltött tisztségéről, mert lemondó levele tanúsága szerint ez már a harmadik olyan palástvesztésre vonatkozó indítványa, amelyet nem tárgyal meg az egyházmegyei bíróság elfogultságra hivatkozva.

Szabadság téri szoboravatás: tárgyalás helyett lemondás -reformatus.hu

Luftballon-karácsony

Annak ellenére, hogy a karácsony egy tradicionális keresztény ünnep, sok nem-keresztény ember ünnepli világszerte a szeretet ünnepeként. A modern és népszerű ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, a különböző mintázatú üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa állítás, karácsonyi égők, girlandok, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése.

Karácsony - wikipédia

Adventben sokat olvastam arról, hogy mennyire hangulatos karácsonyra készülve Győr belvárosa, milyen szép az ünnepi kivilágítás, milyen jó programokat kínált a Téli Fesztivál. Lokálpatrióta énemnek jól is esett minden kívülről jövő dicséret, ugyanakkor kiszólt belőlem az elkényeztetettek finnyásága is: Miért kékes égőkkel világították meg a városházát, ami ugyan –el kell ismerni- ízléses és látványos (talán olcsóbb is), de annyira hideg? A Széchenyi téri fényjáték újdonságként lélegzetelállító volt két éve, érdekes volt tavaly, de idén már azt kérdeztem, hogy nem tudtak volna helyette valami más látványosságot kitalálni?

Kedves testvérek

A 200 m mellen olimpiai bajnok Gyurta Dániel nagyon örült öccse, Gyurta Gergely első Eb-aranyérmének. A 22 éves úszó négy testhosszal diadalmaskodott a dániai rövidpályás úszó-Eb-n az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében.

Gyurta Dániel így örült az öccse EB-aranyának - origo.hu

Kezdettől fogva nagyon szimpatikus sportoló számomra Gyurta Dániel. Drukkoltam neki, amikor ismertté vált a szélesebb közönség számára 2004-es olimpiai ezüstérmével 15 évesen. Szorítottam, mikor egy darabig úgy tűnt, hogy nem jönnek az eredmények. Örültem, mikor újra elkezdte a csúcsokat ostromolni és jöttek/jönnek sorra a sikerek. Nagyot nőtt a szememben, mikor elhunyt sporttársáról sem feledkezett meg londoni olimpiai sikerekor, és nemes gesztust tett szülei felé. (korábbi írásom erről itt)
A mostani EB-n nálam feltette az i-re a pontot. És most nem csupán az újabb megnyert aranyakra gondolok 100 és 200 m mellen. Ez lassan kezd „természetes” lenni vele kapcsolatosan. A ponthoz hozzájárult nálam az is, ahogy örülni tudott testvére sikerének.

Pazarlás

A karácsony nemcsak az ajándékozás, hanem a pazarlás időszaka is.....Karácsonykor az átlagosnál is több szemetet termelünk, szaporítjuk a soha le nem bomló műanyagokat, és növeljük a lakásban felhalmozódott felesleges ajándékok tömegét. A „zöld” karácsonyhoz kapcsolódó „no waste” mozgalom lényege, hogy csökkentsük a fogyasztást és a pazarlást, és hogy ne termeljünk annyi felesleges szemetet. Ennek számos módja létezik, és nem kell fanatikus környezetvédőnek lenni ahhoz, hogy belássuk, nemcsak a környezetet, hanem magunkat is sok negatív  kímélhetjük meg, ha megfogadjuk az alábbiakat.

Így lehet olcsón megúszni a karácsonyt - origo.hu

Biztonságos távolság

Az Amnesty International  egy civil szervezet, mely világszerte az emberi jogokért küzd több mint 3 millió tagjával és támogatójával. A szervezet célja, hogy „kutatásokat végezzen és cselekvésre ösztönözzön annak érdekében, hogy megakadályozza és megszüntesse az emberjogi visszaéléseket, és igazságot vívjon ki azoknak, akiknek a jogai csorbultak”. 

Nem itt, de most történik! – figyelmeztetnek az Amnesty International körülbelül egy hónapja elhelyezett plakátjai Zürich utcáin.

Sokkoló kampány az Amnesty Internationaltől - "Nem itt, de most történik!" - erdekesvilag.hu

Nagyon elgondolkodtatónak találtam azt a plakátsorozatot, melyet az Amnesty International Zürichben rakott ki az utcákra. Csak képernyőn keresztül szemlélve is hihetetlen hatása van ezeknek a plakátoknak. „Nem itt történik, de most történik!” – világosítja fel az éppen kíváncsiskodó, elmélázó, meglepődő vagy éppen megrémülő szemlélődőket a felirat. Akik beléjük botlanak, akik megnézik őket, akarva akaratlanul egy horizonttágításon mennek keresztül. Váratlanul közel kerülnek olyan arcokhoz, cselekedetekhez, helyzetekhez, melyek a járókelőktől térben nagyon távol esnek.

Szoborsors - embersors

A szobor Győr határában, Abda közelében áll az út mellett. Ahol áll, az út egyenes. A szobor az úttól kb. tíz méterre, tujákkal körbevett emelvényen állt. A rendőrség ennek ellenére nem feltételez szándékosságot. Ami elég érthetetlen.

Gondatlanságból döntötte ki valaki a Radnóti-szobrot a rendőrség szerint - 444.hu

Le a szobrokkal! El a szobrokkal! Mostanában csak a baj van velük. Majdnem mindig és majdnem mindenhol. Szinte alig készül manapság olyan alkotás, ami körül teljes konszenzus lenne, ne robbanna ki valamilyen vita. Sőt, a régebbiek sem érezhetik magukat biztonságban.Véletlen vagy direkt, okkal, ok nélkül vagy oktalanul döntötték le Radnóti Miklós szobrát Győr határában? - most éppen ez a legújabb szoborügy. Bármi is legyen a háttérben, sajnálatos, és felháborító, ami itt történt.

Isztambuli mecsetvonások

...a kijelentésem nem arról szólt, hogy az iszlám vallást támogatom a keresztény vallással szemben. Azt mondtam: az iszlám kultúrkör erősebben védi a saját tradícióit, mint a keresztény.

A világban zajló valódi harc - mandiner.hu

Akiért a harang szól

A magyar országgyűlés október 23-án törölte az 1715. évi 49-ik törvénycikknek a Rákóczit és társait megbélyegző részeit, az uralkodó már másnap szentesítette a határozatot.  1906. október 24-én indult útnak a hajó Konstantinápolyból fedélzetén II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona, Thököly Imre, Rákóczi József, Bercsényi Miklós, Bercsényiné Csáky Krisztina, Eszterházy Antal és Sibrik Miklós hamvaival, és a küldöttség tagjaival. Október 25-én a hajó befutott Konstanca kikötőjébe, a koporsókat és a sírköveket egy feldíszített különvonatra rakták át....Október 28-án reggel 8 óra 34 perckor futott be a vonat a budapesti Keleti pályaudvarra. Az érkezőket Bárczy István polgármester fogadta. A koporsókat díszes hintókra rakták, és a gyászmenet a Kerepesi (ez időtől Rákóczi) úton vonult a Szent István bazilikába, illetve Thököly hamvaival külön a Deák téri evangélikus templomba. A vonat este 8 órakor indult Kassára, ahová október 29-én hajnalban érkezett meg. II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona, Rákóczi József, Bercsényi Miklós és neje Csáky Krisztina, Eszterházy Antal valamint Sibrik Miklós hamvait a Szent Erzsébet dómban helyezték örök nyugalomra.

Rákóczi hamvainak hazahozataláról - kronológia - oszk.hu

Fecseg a felszín

A rendőrség is megerősítette, hogy hamisítvány a bajai videó. A nyomozás adatai szerint a megrendezett felvételt egy közvetítőn keresztül cd-n juttatták el az MSZP-székházba.

Az MSZP székházáig ér a bajai videóhamisítási botrány - mno.hu

Aludni szeretnék!

Egy átlagos brit hat és fél órát alszik naponta – közli a BBC egy alváskutatással foglalkozó cég adatait. Köztudott, hogy az alvással töltött átlagos idő egy jó ideje csökken. Ennek számos oka van, nem utolsó sorban az, hogy olyan kultúrában élünk, amelyben az alvás egyre inkább luxusnak számít, ennek következtében könnyen le lehet róla mondani. És mi másért is létezne a koffein, ha nem azért, hogy a sok kialvatlan embert ébren tartsa... De ahogyan csökken az alvással töltött idő mennyisége, úgy válnak egyre gyakoribbá bizonyos betegségek – így például az elhízás, vagy a cukorbetegség.

Csak egyetlen órával aludjunk többet! - nyest.hu

Ma sokan és sokfelé hangsúlyozzák az aktivitás fontosságát. Igaz ez fizikai és szellemi értelemben is. Amit nem használunk, az elkezd sorvadni!- érvelnek. Nagy igazság van ebben. Kellenek a fizikai és szellemi kihívások az egészséges élethez.

Mit vegyek fel?

A Kaposvári Egyetem vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatók és a hallgatók a mindennapokban és különösen az ünnepi eseményeken az alkalomhoz illő öltözékben jelenjenek meg - tudatta az intézmény vezetése az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A Kaposvári Egyetem ragaszkodik az öltözködési előírásokhoz - origo.hu

Zene, zene, zene

A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.
"Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással. Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói. Ehhez hasonlót láttunk már néhány városban: San Francisco-ban például, sőt a zajos New York-ban is, amikor a legforgalmasabb útkereszteződéseknél a Manhattan és a Julliard Zeneiskola fiatal hallgatói játszottak a járókelőknek. A régi holland orgona-tekerőket, a nápolyi tenoristákat, az énekmondókat és a trubadúrokat juttatták eszembe és azt, hogy e hagyományokat érdemes újra életre kelteni."

Zene világnapja - sulihalo.hu

Ma van a zene világnapja. Ne várjon most tőlem az olvasó egy koherens olvasmányt a zenével kapcsolatban, inkább néhány a témához kapcsolódó gondolatot, epizódot osztanék meg.

Képviselet

A fideszes Kovács Csaba nyerte a bajai időközi választást, ami már-már az országgyűlési választások kampányát idézte. Kovács 467 szavazatot kapott, Teket Melinda (MSZP, Együtt, DK) 406-ot. A harmadik Markó György (Jobbik) lett, a negyedik Ikotity István (LMP).
Mindenki győzött: így reagáltak a pártok.

A Fidesz nyerte a bajai időközi választást -index.hu

Örülök, hogy Baján mindenki győzött. Legalább is az Index portál cikke szerint mindenki meg tudja magyarázni a saját szempontjából, hogy miért is jó az eredmény, amit elért az általa támogatott formáció. Bár a tegnap esti híradások már arról szólnak, hogy mindenki csalással vádolja a másikat. Mert ment/megy a harc kicsiben Baján az önkormányzati képviselőségért, és elindult a harc nagyban jövőre az országgyűlési választások kapcsán. Megy a gyilkos vetélkedés, mindent be kell vetni, hogy a jelölt –az én jelöltem/ a mi jelöltünk- jövőre képviselő lehessen.
De vajon egy-egy képviselő kinek lesz a képviselője? A jelölő szervezeteké, pártoké? Azoké, akik megválasztják őt? Vagy viszi magával önmaga autonóm személyiségét, és legjobb belátása és sajátos érdekei szerint ténykedik majd?

Szenvedély vagy lelkesedés

"Te vagy a legjobb dolog a héten, na meg a DK-délután" - énekelte a PA-DÖ-DÖ szombat délután a Szabadság hídon, a Demokratikus Koalíció (DK) évadnyitó nagygyűlésén. Az ország egész területéről körülbelül 1500-an gyűltek össze, hogy meghallgassák Gyurcsány Ferenc szenvedélyes beszédét a szenvedélyről. A pártelnök mellett felszólalt Vadai Ágnes és Lang Györgyi is. Hatalmas vihar volt készülődőben, de végül az exminiszterelnök beszédekor kisütött a nap.

Gyurcsány: Szenvedélyt akarok! - Index.hu

Oldalak