Testközelből figyelhette meg Los Angelesben két kaposvári bűnügyi kutyavezető, hogyan dolgoznak a világ leghíresebb K9-es rendőrei. Az ottani technikai háttérről még álmodni sem mernek, ám Skrek Roland tudása előtt még a helyiek is kalapot emeltek.

Csúcstechnika nélkül a világelitbe - www.sonline.hu

Kovács Violetta kutyaimádó szerző „K9 Commando” című könyvének köszönhető két különböző világ találkozása. Amerika és Valami Amerika, azaz Los Angeles és Kaposvár között nemcsak nyelvi, kulturális, területi különbség van. A legszembetűnőbb, amellyel két kaposvári rendőr, Skrek Roland főtörzszászlós bűnügyi kutyavezető és kollégája Vízhányó Gábor törzsőrmester Los Angelesben szembesült a technikai lehetőségek közötti eltérés. A hazai kiképző helyekhez képest az amerikaiaké olyan, mint egy űrközpont: impulzus nyakörv, lőszobák, ötszörös lőszermennyiség. Milliós értékű, tökéletes pedigréjű és hibátlan fizikumú kutyákat képeznek ki, míg nálunk még mindig a „hozott anyagból dolgozunk” elv érvényesül. Ennek ellenére, a korlátokat leküzdve, mégis sikeres Töki, a kaposvári rendőr blöki.

Kaposváron négy nevezetes eb dolgozik a rendőrségnél: Töki (a képen középen látható gazdájával együtt), Tiko, Fűrész és Devil. Töki a legsikeresebb, mert a legmagasabb számú felderítésben és a legtöbb sikeres akcióban is ez a kutya jeleskedik. Töki Somogyban lett elsőrangú munkakutyává, mert itt munkakutyává válhatott. Amerikában a tökéletes rendszer már a kezdet kezdetén kiszűrte volna, nem jutott volna el impulzus nyakörvig és bevetésig könyökdiszpláziája miatt. Hiába fegyelmezett és hiába 300 kilopond a harapása, ha a csontozatában rendellenesség van. Töki csípőficama ellenére lett azzá, amivé, a K9-es egység sikeres tagjává.

Remélem, nem lesz túl nagy az ugrás a K9-es kutyától Isten szolgáiig, de elgondolkodtam, hogy életünk egy-egy szakaszán, területén, vagy talán teljességében bizony ilyen somogyi kutyok vagyunk mindnyájan. Adottságaink és hiányosságaink ellenére Isten szolgálatba állít minket. Nem nézi, hogy mi akadályoz vagy gátol a cél elérésében, hanem cselekszik általunk. A csaló Jákóbból Izráelt formált; a dadogó Mózes mellé bátyját, Áront állította beszélni; Jeremiás ifjú kora sem volt akadály. Pontosan úgy van ma is, ahogy Pálnak, akkori nevén Saulnak megígérte az Úr Isten: „Elég néked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el.” (2Kor 12,9). Manapság is hitre segít hitetlenkedőket, és azok tehetségét, erősségeit, készségeit és jártasságait a gyülekezet, az egyház szolgálatába állítja. Sőt, a gyengeségeinket és erőtlenségeinket is fel tudja használni. Isten szinte észrevétlenül treníroz, edz és segít bennünket, hogy minél jobban el tudjuk végezni a ránk bízott szolgálatot. Természetesen nem árt, ha a kántornak hallása van és nem bot füle, ha a pénztáros tud összeadni és kivonni, ha a lelkész mikrofon nélkül is hallható a temetőkertben, ha az ifivezető ismeri a Bibliát, nemcsak az ifjúsági énekeket. Ám ugyanilyen fontos, hogy az orvos ne csak latinul tudja az anatómiát, hanem műtét során fel is ismerje a test minden részét, hogy a traktoros a kombájnnal is boldoguljon, és hogy a bíró az igazságot keresve ítéljen, ne csak előítélettel döntsön. Nem vagyunk tökéletesek és hibátlanok, de igyekezettel, a lelkiismeret által hozzánk szóló Lélek hangját elfogadva munkálkodunk hazánkban.

El lehet menni Magyarországról! – hogy egy „örökbecsűt” idézzek, és máris hozzáfűzöm: a körülnézés után jöjjetek is haza! Nem azért, mintha ti csak itt lennétek képesek sikerekre, hanem azért, mert itt még erőteljesebben megtapasztalhatjátok, hogy általatok mily nagyszerű, csodás és határokat feszegető dolgokra képes Isten hatalma.

…amint Töki, a diszpláziás eb a gazdájával együtt!