Magyarországon nincsen night clubnak átalakított templom címmel jelentetett meg helyreigazítást Győriványi Gábor szentszéki nagykövet és Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora a Vatican Insider című, Vatikánnal foglalkozó olasz nyelvű hírportálon, írja az MTI.

Nincs night clubbá alakított magyar bazilika - index.hu

Ha guglizol egyet, akkor sem találsz night clubbos bazilikát Magyarországon. Ha kérdezősködsz, akkor sem hallasz felőle. Mégis hihető a sztori, mert erre felé tendál a világ. Egy üzletember barátom viccesen vetette fel egyszer: Bogár, szerintem megdobná a vasárnapi létszámot, ha ingyenes sztrip-jegyeket lehetne ott beszerezni. Nos, tekintsünk el a felvetés abszurditásától, erkölcsi vonulatától, és inkább a mögötte lévő valóságot ismerjük fel.

Ha relációs jelet kellene kitenni lélek és test közé, sokaknál a kacsacsőr inkább az utóbbi felé nézne. Többet foglalkoznak/unk a test dolgaival, mint a lélekével, és nem csak a szexualitásra gondolok. Egy aprócska gyermek esetében sokkal több hangsúlyt fektetnek a szülők általában a hogy néz ki, milyen erős, mennyire ügyes mozgású kérdésekre, mint arra, hogy mit érez, kiegyensúlyozott-e, békesség árad-e felé és belőle? Babaúszás, lábtorna, mini-karate klub... Nem tartanám helyesnek, ha a csámpások, sánták, ügyetlenek száma nőne, inkább kapjon hangsúlyt mindemellett a hitben nevelés és neveltetés is. Ép testben ép lélek - ugyan már! Mindenki tud legalább egy olyan ép lelkű embert mondani, akinek van kisebb-nagyobb testi hibája.

Ne szépítsük a helyzetünket, a legtöbb templomunk kong. A kongás nem azt jelenti, hogy teljesen üres, hiszen ülnek ott még páran, és nem is mind vannak hetven és elmúlás között, mégsem nevezhető szociológiai szemszögből életképes társaságnak. (Csakhogy nekünk nem is ez a szemszögünk, amikor istentiszteletre megyünk.) Mi lesz azokkal az elsősorban falusi templomokkal, ahonnét a jelenlegi 10-15 templomba járó elfogy. Egyszer csak nem lesznek ott, mert elhunynak, vagy öregotthonba kerülnek, vagy elköltöznek. Bizony, egyre többen mennek el a gyülekezetekből a lakóhelyváltás miatt. Ezt a tanévet ismét eggyel kevesebb gyerekkel kezdem, mert külföldre ment a család.

Békésen az egykori zsinagóga volt közösségi ház, majd diszkó, most pedig a Békési Szilvapálinka Centrum működik benne, a zalaegerszegi zsinagóga hangverseny- és kiállító teremként funkcionál, a pápai pedig szép lassan rommá lett a belvárosban. Van eladott templom Somogyban, ahonnét a gyülekezet már elfogyott: Edde. Nagy port kavart, pedig ez is megmaradt templomnak, ökumenikussá lett, kereszt is került rá. A református templom új tulajdonosa nem csinált lakóépületet, szórakozóközpontot vagy kultúrcentert belőlük. Gondolom, nem csak azért, mert ahol áll, nincs túl nagy forgalom és lakosság. Ez ma már nem akadály, hiszen egy-egy élményparkért akár fél napot is utaznak az emberek. Anyagi haszon helyett a lelkiség számított.

Vannak lakóépületté alakított templomok Ausztriában, Hollandiában, Angliában... méghozzá nem is akármilyen dizájnnal. Laknál benne? Boroznál-e, szeretkeznél-e, pelenkáznál-e, kis és nagy dolgaidat végeznéd-e ott, ahol egykor a világ Urát, Jézus Krisztust tisztelték? Fontos szempont a válaszadáskor, hogy milyen kapcsolat fűz Istenhez, hogyan gondolkodunk felőle. Kicsoda Ő neked? Közösségben is gyakorlod a hited? Személyesen kötődsz-e egy templomhoz a közösségben gyakorolt hited által? Van személyes élményed? A személyes kötődést és annak hiányát példázza az egykori nagyacsádi temető története: a falu főútja mellett álló régi temetőt a kommunizmusban felszámolták, parkot hoztak létre a helyén. Az emberek azonban nem jártak oda még a '90-es évek végén sem. Ma már igen. Egy emberöltő elegendő volt a felejtéshez. Akik nem látták, csak hallottak a régi a temető felől, azok számára jó találkozási hely a park. Vannak, akiknek a templom csupán egy szép nagy épület, falak és tető, ahol két-három szint is kialakítható, és az egész család kényelmesen elfér, akár lehet külön biliárd-szobád is. Talán gyorsan talál hozzá tervezőt is, aki élete nagy lehetőségét látja benne.

Eladod kiürült templomodat?

 

Túrmezei Erzsébet: Otthonom
Otthonom a templom.
Ajtaján belépve mindig hazaérek.
Ismerősen csendül fülembe az ének.
Mintha minden hangja simogatás lenne!

Égi Atyám keze simogat meg benne.
Megterített asztal.
Éhező mellőle sohse kel fel éhen.
Megelégedhetik mennyei kenyéren:
Élet kenyerével, élet italával,
Igében, szentségben Krisztussal magával.

Mesterem műhelye.
Azért keresem fel, hogy kezébe vegyen,
hogy régi emberből új emberré tegyen:
hogy amíg templomát látogatom híven,
templommá formálja egész bűnös szívem.

Otthonom a templom.
Mennyei otthonom halvány földi mása,
drága tükörképe, szent hívogatása.
Míg egykor mennyei hajlékod befogad,
köszönöm, Istenem, földi hajlékodat!

Hozzászólások