Imádság migráció és koronavírus idején

Bonyolultnak és veszélyesnek nevezte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Balkánon kialakult helyzetet, miután több tízezer migráns lépte át Európa felé a török határt.
Bakondi György az M1 aktuális csatornán vasárnap este azt mondta: a török határnyitás óta már mintegy 80 ezren léptek ki Törökországból, miközben eddig mintegy 100 ezer migráns lehetett a balkáni útvonalon.
Ráadásul a migránsok egy része Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, ahol a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja van – tette hozzá. Utalt arra, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába, miután – mint mondta – összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között.

Bakondi: összefüggés van a koronavírus és a migráció között - hirklikk.hu

Lehet félni és másokban félelmet kelteni... Lehet izgatottan lesni a hírportálokat, pánikszerűen vásárolni és bespájzolni alapvető élelmiszereket, nem utazni, rendezvényekre nem menni, kezet nem fogni... Lehet tehetetlenül és apatikusan hallgatni munkahelyen, ismerősök és ismeretlenek között, megadva magunkat sorsnak, meg hogy úgy sem tudunk mit csinálni és lesz, ami lesz... És lehet imádkozni is..!

Itt élned, halnod kell...(?)

Kánya Kinga olyan szülők veszteségét kutatja, akiknek külföldön élnek a gyermekei. Ki akarja ugyanis deríteni, hogy a téma „csak” aktuális, vagy valóban igényel gyászmunkát, és ha igen, hol vannak a veszteségpontok, lehet-e gyászfeldolgozói módszertant felfűzni rá. Kérdőívére kb. 100 fő válaszolt, 40–70 év közöttiek. A nem reprezentatív felmérésből kiderült: a távolra költözés indoka fele-fele részben munkavállalás (jellemzően a 20–45 évesek körében), illetve tanulás (a 18–25 éveseknél). A motivációk között gyakori volt az anyagi megerősödés vágya, a kiábrándultság az itthoni lehetőségek és légkör miatt, de szerepelt köztük a más szemléletmód és új lehetőségek megismerése, nyelvtanulás, szerelem, kalandvágy, testvérek követése, boldogságkeresés.

Külföldre szakadt a gyerekem! – Távolságban megélt veszteségek - kepmas.hu

Biblia show, árnyak és fények

Május 24-én debütál Kováts Kriszta új lemeze Biblia show címmel a Capa Központban, a Zsidó Művészeti Napok keretében. A többféle stílust felvonultató dalok bibliai témákra épülnek. (…)
– A show szót Fábri Péter dobta be, és mi azonnal lecsaptunk rá, mert utal a lemezen szereplő 16 dal stílus- és hangulatgazdagságára (jazz, blues és zsidó motívumok szövik át a szerzeményeket), és egy címnél az sem baj, ha provokatív. A témák (Noé bárkája, a bábeli torony építése, a fáraó álma vagy a betlehemi csillag története) ismerősek lesznek, hiszen ezek az európai, azon belül a zsidó-keresztény kultúra alaptörténetei, de igyekszünk úgy összeállítani a koncertet, hogy az mindenki számára élvezhető legyen, mindenki találjon kapcsolódási pontot.

Kováts Kriszta: „Mindennek ideje van” - kepmas.hu

Biblia show... Persze, én is rögtön felkaptam a fejem... S már reflex-szerűen elő is bújt belőlem a kisördög, vagy mondjuk így, a kritikusabb, gyanakvóbb énem... A mai modern alkotó ember már megint miféle árnyékot készül vetni a Szentírásra..? De aztán, anélkül, hogy ismerném ezeket a dalokat – nem is ismerhetem, hiszen majd csak május 24-én jelennek meg – , végiggondolva lehetséges „hatástörténetüket”, hamar meg is nyugodtam... Mintha bekapcsolták volna a reflektorokat, felgyúltak a fények... Kezdődjék a (Biblia) show..!

(PIM)asz apróhirdetések

Néhány napja egy apróhirdetést adtam fel az egyik közösségi oldalon: „Vidéki, 35 év feletti, egy kötettel, számos novellával, esszével és kritikával, sok szépirodalmi ötlettel rendelkező író és újságíró szívesen vállalja visszautasított Térey-ösztöndíjak átvételét. Az ajánlatokat az »Írás úgyis szabad« jeligére várom.” Magyar ember csak humorral viseli el a hazai valóságot.

Újabb árkot ástak, akik visszaadták a Térey-ösztöndíjat - kepmas.hu

Mielőtt esetleg elolvasná a Kedves Olvasó ezt a kis írásomat, javaslom, hogy most tényleg fussa át  az alap-cikket, melyre most ilyen módon is reagálni szeretnék. Azért, mert különben ezt sem fogja megérteni... Írja a szerző, Boldog Zoltán, szerkesztő, tanár, hogy magyar ember csak humorral viseli el a hazai valóságot... Ezzel maximálisan egyet értek, úgyhogy szeretnék is csatlakozni az általa megkezdett témához, hangvételhez és formához. Én is találtam néhány apróhirdetést, ezek közlésével szeretném oldani azt a faramuci, magyaros, tragikomikus helyzetet, amely a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) körül most fennáll...

Wichmann

Wichmann Tamás a január 16-i Év sportolója gálán az MSÚSZ és a MOB életműdíját vehette át. Akkor már nem volt titok, a kilencszeres világbajnok kenus súlyos beteg, amit megosztott a nyilvánossággal is. A Nemzeti Sport a kórházban látogatta meg az ízig-vérig sportembert, aki egy viccet is elmondott. A Magyar lapát című film február 2-án, vasárnap 13.20-kor látható a Duna Tv-n. 

Wichmann Tamás: Azt kívánom, hogy láthassam a tokiói olimpiai döntőket - nemzetisport.hu

Múlt kedden a magyar férfi vízilabda válogatott EB-aranyának örültem, s ma is maradnék a sportnál, a víz mellett, de inkább már a parton... A legendás magyar kenusról szeretnék egy „szubjektív szösszenetet” írni. Akinek eredményei önmagukért beszélnek: kilencszeres világbajnok,  háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst-, egyszeres bronzérmes, s 37x volt magyar bajnok...- többek között. Akinek neve az utóbbi időben többször is felmerült a médiában, legendás kocsmájának, a Szent Jupátnak a bezárása, aztán életműdíja, filmje és sajnos, méltósággal és karakánul viselt halálos betegsége kapcsán is... S akiről nekem két szó, két, egyre aktuálisabb és fontosabb kifejezés jut eszembe: példakép és közösségteremtő ember! És ezzel együtt még két személyes emlék Wichmann Tamásról... Elmesélem...

Pólókirályság!

A magyar férfi vízilabda-válogatott óriási küzdelemmel, 9–9-es döntetlen után szétlövéssel győzte le Spanyolországot, és 21 év után újra Európa-bajnok lett! (…) Az Európa-bajnoki trófea huszonegy év hazatért: a kontinenstornák története Budapesten, magyar aranyéremmel kezdődött 1926-ban, most pedig azzal is folytatódott. (…) FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, VÉGEREDMÉNY
EURÓPA-BAJNOK: MAGYARORSZÁG (Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás)

Megnyertük! 21 év után újra Európa-bajnok a magyar vízilabdacsapat - nemzetisport.hu

Igen, póló, s nem vízilabda..! Hiszen már nem tudom, melyik magyar legenda mondta egyszer, hogy a vízilabda az, amelyet kisfiúk, kislányok játszanak színes, felfújható strandlabdával a Balatonban, vidáman, mosolyogva... De a póló az más..! Főleg a magyar..! Annak hagyománya, kultúrája, történelme van..! S ez a történelem most folytatódik a Duna Arénában, amikor újra Európa-bajnok lehet a magyar válogatott! Azon kapom magam, hogy már negyedórával a döntő előtt jegyzetfüzettel a kezemben ülök a tévénézős fotelomban, hogy feljegyezzem mindazt, amit érzek, látok, hallok... Íme:

 

A harmadik sarokpont, a lelki kísérés!

„E kötetben a szerző a lelkipásztori szolgálat egészének ábrázolására a háromszög képét használja. Ennek három csúcsa az imádság, a Szentírás olvasása és a lelki kísérés. A csúcsok szögei határozzák meg a háromszög oldalait is. A szerző szerint a lelkész fő felelőssége, hogy segítse a keresztyéneket Isten felé fordulásukban, és ehhez szükséges a három sarokpont gyakorlása. A lelkészi munka sokféle egyéb eleme, mint például az adminisztráció, a prédikáció, a gyülekezeti szükségletek kielégítése és a szervezés mind azon múlik, hogy folyamatosan Isten szavára és lényére irányul-e a lelkész figyelme.”

Vissza a sarokpontokhoz - parokia.hu

A második sarokpont: a bibliaolvasás!

Eugene H. Peterson könyve arra figyelmeztet minket, hogy a mindennapi teendők mellett sem sikkadhat el a spiritualitás megélése; és a lelkészi szolgálatnak imádságon, igeolvasáson, lelki kísérésen kell alapulnia. (…)  A lelkésznek nemcsak a gyülekezete előtt kell lelki életet élnie – noha erre is szükség van a példaadás miatt –, hanem meg kell élnie a mindennapokban is a spiritualitást. „Ha csak azért olvassuk a Bibliát, mert vasárnap prédikálnunk kell, ha az imádság csak a szolgálatra hangolódáshoz kell, akkor puszta szakmánkká válik a lelki élet megélése.” Siba Balázs szerint Peterson könyve segíthet abban, hogy visszatalálhassunk a lelkészi szolgálat sarokpontjaihoz...

Vissza a sarokpontokhoz - parokia.hu

Már amikor elolvastam január első napjaiban ezt a könyvbemutatóról szóló tudósítást, tudtam, hogy az új esztendőt egy sorozattal fogom kezdeni. Bár a könyv elsősorban a lelkészek spiritualitását, lelki életét szeretné segíteni, mégis azt gondolom, hogy minden keresztyén ember számára fontosak ezek a bizonyos sarokpontok. Akkor most – a múlt heti imádság után – nézzük a következőt, a bibliaolvasást. Hozzátéve, hogy teológiai szempontból talán ezzel kellett volna kezdeni: Isten megszólítja az embert Igéjében, s az ember szava, az imádság tulajdonképpen mindig válasz az őt megszólító Isten felé.

 

Az első sarokpont: az imádság!

Ahelyett, hogy csak az imázs és rang fenntartására, az adminisztrációs folyamatokra, sikerre, és gazdasági életképességre koncentrálnának, a lelkészeknek vissza kellene térniük szolgálatuk három sarokpontjához: az imádsághoz, az igeolvasáshoz és a lelki kíséréshez – üzeni nekünk Eugene H. Peterson A lelkészi szolgálat három sarokpontja című könyve, amely nemrég jelent meg magyarul a Harmat Kiadó gondozásában. Ez a megszólítás elsőre talán provokatívnak tűnhet, de valójában nagyon is evidens dolgot fogalmaz meg. Miért hat mégis megrázó erővel, amikor a könyv szembesít minket mindezzel? Hogyan késztet önvizsgálatra minden keresztyén hívőt, nem csak a lelkészeket? A titok nyitja az a hitelesség, alázatosság és őszinteség, amellyel a szerző a témát megközelíti.

Vissza a sarokpontokhoz - parokia.hu

Rögtön bevallom: még nem olvastam Peterson könyvét... Egy másikat viszont igen: Andrew Knowles: Az ima felfedezése. (Bp. Agapé, 1986) A mai reposztban tulajdonképpen ezt szeretném ajánlani és ismertetni, lelkészeknek és nem-lelkészeknek egyaránt. Mindezt abban a meggyőződésben, hogy minden változás és megújulás (családi, közösségi, egyházi, politikai stb.) Felülről és belülről fakad és kezdődik el, az Istennel való kapcsolatunk megújulásából. Akkor rajta, fedezzük fel először is az imádságot...!

 

Keserű csokoládé

Van már kenyerem, borom is van,
Van gyermekem és feleségem.
Szivem minek is szomorítsam?
Van mindig elég eleségem.
(…)
Mert nincs meg a kincs, mire vágytam,
A kincs, amiért porig égtem.
Itthon vagyok itt e világban
S már nem vagyok otthon az égben.

Kosztolányi Dezső: Boldog szomorú dal - epa.oszk.hu

Mindannyian ismerjük ezt a verset. Jövőre (holnap) lesz száz éve, hogy megjelent a Kenyér és bor c. kötetben. Egy létösszegző vers. Leltár. Számadás. Nemes Nagy Ágnes azt mondta róla, hogy olyan, mint egy keserű csokoládé... Van még néhány óránk a 2019-es esztendőből. Ha van egy kis időnk, olvassuk el újra ezt a Boldog, szomorú dalt. Kérdések fognak felmerülni bennünk, miközben ízlelgetjük...

 

Az első szabad karácsonyom

„Történt pedig azokban a napokban, hogy Augusztusz császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Kviriniusz volt a helytartó. Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt...” (Luk, 2, 1-5)

„Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban.” (Gal. 3, 28)

BIBLIA - abibliamindenkie.hu

A múlt keddi, „Dicsőség Tőkés Lászlónak?” c. írásommal a magam sajátos módján már megemlékeztem az 1989-es romániai forradalomról. Rajtam kívül is sokan felidézték az akkori eseményeket. Azt, hogy a történelem Ura, a Szabadító Isten hogyan mutatta meg az Ő hatalmát, hogyan győzte le a kor egyik Heródesét (Ceausescut) és hogy sokan hogyan találtak menedéket és otthont új hazájukban. Igen, hogy milyen volt Közép-Európa első szabad karácsonya 30 évvel ezelőtt. Az, amiről most szeretnék írni, még ezt is megelőzte egy évvel. 1988 karácsonya. Az én első szabad karácsonyom...

 

Dicsőség Tőkés Lászlónak?

Magyarország készen áll, hogy a szomszédjaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten, a temesvári regionális kereskedelmi kamara rendezvénycsarnokában. (…) Tőkés Lászlót méltatva Orbán Viktor úgy fogalmazott: azért is vagyunk itt, hogy Tőkés László püspök urunk előtt tisztelegjünk, és mert úgy érezzük, tartozunk magunknak az igazság kimondásával és megbecsülésével, és tartozunk mindenek előtt olyan szereplőknek, mint Tőkés László volt. Ha egy fiatal református lelkész nem veszi magának a bátorságot, és nem fordul szembe a hatalommal, akkor arra a szikrára, amely levegőbe repítette az egész rendszert, még sokáig kellett volna várni.
Dicsőség Tőkés Lászlónak – zárta beszédét a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Dicsőség Tőkés Lászlónak! - vasarnap.hu

Edző nélkül?

Érthetően magában bízik a legjobban Hosszú Katinka, így a beidegződéseket (edző nélkül nem megy!) leszámítva nincs abban semmi különleges, hogy önmaga trénere lesz. Mint közölte, az edzésterveit már régóta maga írja, elegendő tapasztalata van ahhoz, hogy tudja, milyen felkészülésre van szüksége, az eredményeit (háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok) csak csodálni lehet. Ráadásul már most kimondja azt, amit a trénerek csak kudarc esetén tesznek: vállalja a felelősséget azért, hogy egyedül készül.

Játékos uralom – Malonyai Péter publicisztikája - nemzetisport.hu

A jóembertől a PontJézusig

Hogyan viszonyuljunk hívő emberként a politikai keresztyénséghez? Miért nem vesznek részt a pártpolitizálásban evangéliumi keresztyének? Miért aggasztó a keresztyének számára, hogy az állam támogatja az egyházakat? (...) Ilyen és hasonló kérdések fogalmazódtak meg a protestáns történelmi és szabadegyházakhoz tartozó evangéliumi keresztyének idei fórumán Harkányban. (…) Somody Imre hitre jutása előtt milliárdos üzleteket bonyolított le, arról beszélt, Krisztus nélkül nem tudott megszabadulni bálványaitól. (…) „...Az ember nevetségesen hamar eljut odáig, hogy mindenhez ért, akár még pártot is alapíthatna, és majd ő rendbe teszi a dolgokat. Persze, ha valakinek van jó elképzelése az egészségügyről vagy az oktatásról, álljon ki és harcoljon érte. De sokszor a legfőbb motiváció az, hogy ő legyen a legjobb. Egy keresztyén ember ezzel szemben azt keresi, hogy Isten mire teremtette őt. Az még inkább tévút, amikor politikai úton akarjuk az evangéliumi keresztyénséget megvalósítani.”

Evangéliumi hit a politikai keresztyénség korában - parokia.hu

Jézus a Puskás Arénában

A Magyarország-Uruguay mérkőzés kezdőrúgását Gera Zoltán, valamint a 93 esztendős Nyikita Szimonjan végezte el.(...) A találkozó Gera Zoltán hivatalos búcsúmérkőzése is, azonban 97-szeres válogatott focista nem lépett pályára, mert több mint egy éve visszavonult, és fizikailag nem érezte képesnek magát a játékra. A kezdő sípszó előtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke ünnepélyesen elbúcsúztatta a 97-szeres válogatott Gera Zoltánt, aki ma már az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzőjeként dolgozik. Ennyi ember előtt nem beszéltem még. Fantasztikus, hogy ilyen stadionban, ennyi ember előtt búcsúztatnak – kezdte Gera Zoltán. Hozzátette:
Jézus Krisztusnak köszönhetem, hogy itt vagyok. "Mindent neki köszönhetek. Mellette a családomnak, a szüleimnek, a korábbi csapattársaimnak és edzőimnek. Titeket, szurkolókat hagytalak utoljára. Mindent köszönök" – mondta a 97-szeres válogatott Gera Zoltán.

Ezt mondta búcsúmérkőzésén Gera Zoltán - propeller.hu

Minimalizmus?

Letisztult formák, hófehér falak, hatalmas terek és rendezettség a lakásokban, jól kombinálható, egyszerű, modern és kifinomult szettek a gardróbszekrényben. A minimalista stílusjegyek divatossá váltak, de a minimalizmus nem csupán a divatról és a fenti jellemzőkről szól, hanem életstílus is, ami lehetőséget ad a lelassulásra, a befelé figyelésre és az egyszerűbb, stresszmentesebb életre.

Az egyszerűbb életért - kepmas.hu

Amikor „beleszaladtam” ebbe a cikkbe, az első gondolatom az volt, hogy ez olyan tipikus, divatos női téma: lakberendezés, vásárlás, ruhák, cipők... Hagyjuk... Ráadásul első blikkre itt egy életstílusról van szó, tehát külcsínekről, formaságokról, életviteli szokásokról, s ugyan, mi köze lehet ezeknek pl. a keresztyénséghez, a lelki dolgokhoz, a hithez..? Aztán ahogy egyre jobban utánanéztem és elgondolkodtam rajta, annál egyértelműbb lett számomra, hogy a minimalizmus igencsak benne van, benne kell hogy legyen keresztyén gondolkodásunkban, bibliás hitünkben, egész életünkben! Hogy mi mindenre gondolok..?

 

Tíz Pozitív Üzenet

Az Őrségi Református Egyházmegye szeretettel vár minden érdeklődőt egyházmegyei közös reformációi istentiszteletére 2019. november 3-án 15 órakor Őriszentpéteren a Művelődési Házban.

Egyházmegyei reformációi istentisztelet - refdunantul.hu

Pontosabban maga az istentisztelet a templomban volt, ahol is Jakab Bálint, szombathelyi lelkész, aki éveken át oszlopos tagja volt feleségével együtt a Reposztnak, tartott egy nagyon tartalmas és magával ragadó előadást a mai református identitásról. Ebben többek között elmondta, hogy mi sokszor negative definiáljuk önmagunkat, azaz h kik/milyenek NEM vagyunk, például, hogy mi nem vagyunk bálványimádók... Ennek kapcsán vetette fel azt a gondolatot, hogy milyen fontos lenne pozitív meghatározást adni önmagunkról, illetve arról, hogy mit vallunk. Példaként a szinte kizárólag tiltó parancsolatokat tartalmazó Tízparancsolatot hozta fel, amelyet szintén meg lehetne/kellene fogalmazni pozitív üzenetek formájában. Majd hozzátette, neki négyet már sikerült... Én most megpróbálkozom mind a tízzel, íme a Tíz Pozitív Üzenet!

 

Bibó-örökség, plusz

„Kegyelmet uradtól nem vár soha Szondi, Jézusa kezében kész a kegyelem, egyenest oda fog folyamodni” – ezzel a versrészlettel felelt Bibó István ’56-os államminiszter, amikor védőügyvédje 1957-ben azt javasolta neki, mindenképpen kérjen kegyelmet politikai perében. Bibó István életéről, jelleméről és hitéről unokáival, Bibó Istvánnal és Bibó Andrással beszélgettünk. (…) „Minden szempontból kikezdhetetlen, biztos lábakon álló ember volt, amihez az alapot az egész életét megpecsételő erkölcsi támadhatatlansága adta. Ezzel pedig együtt járt kérlelhetetlen felelősségvállalása is, amibe nem fért bele semmilyen kiegyező gesztus. A szakmaiság és a családi élet is úgy állt harmóniában nála, hogy egyiket sem használta arra, hogy a másikban megalkuvó legyen” – fejti ki legidősebb unokája, Bibó István.

Az emberi méltóság tanítója - parokia.hu

Te is lehetsz hős!

A hős az Vígh György volt, a Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára. A héten hunyt el, gyógyíthatatlan betegségben, hatvanhat évesen. Az egyik bulvárlap azt közölte a címlapján, „Belehalt a bánatba a hős tanár”, és bár erre semmiféle bizonyíték nincs, valószínűleg így történt. Vígh György ugyanis a 2017. január 20-i, Verona és Velence közötti buszbaleset során saját élete kockáztatásával mentette ki a lángoló járműből a sítúráról hazafelé tartó tanulókat – miközben az ő harmincéves fia és tizennyolc éves leánya odaveszett a tűzben. A 17 halálos áldozat sokkolta a Szinyei Merse Pál Gimnáziumot és az ország népét, de már a gyász első napjaiban híre kelt, hogy köztünk él, jár egy hérosz. Egy nem is modern kori, hanem inkább mondabeli hős, olyan, amilyet legfeljebb csak a filmvásznon látni, lángnyelvek ölelik, amúgy is valószerűtlen alakja füstcsóva ködébe vész...

Az életmentő halálára – Ballai Attila publicisztikája - nso.hu

Színes választás

Az ország térképe narancssárga, a legtöbb szavazatot a Fidesz-KDNP szerezte - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter: A Fidesz szerezte a legtöbb szavazatot - origo.hu

BUDAPEST ZÖLD LESZ, ÉS SZABAD!
– mondta Karácsony, aki szerint arról is szól mostani győzelme, hogy a várost visszavihetik végre Európába.

Karácsony Gergely: Budapest zöld lesz, és szabad - index.hu

Akár azzal is kezdhetném ezt a színes választási értékelést, hogy én, s a nálamnál idősebb generáció még a fekete-fehér képernyőjű tv-készülékek előtt nőttünk fel, s nem volt ilyen maihoz hasonló választási műsor... De ha lett volna, s ez technikailag kivitelezhető lett volna, akkor szigorúan vörösben virított volna az ország...  Vagy onnan, hogy a rendszerváltozás után, az első szabad választásoknál mennyire rácsodálkozhattunk, hogy milyen színes országban is élünk: a még vörös szegfű s a már zöld szárú mdf-es tulipán között lassan előgurult egy narancs, miközben a kék égen nemzeti színű madarak röpködtek... Mégis inkább egyből azzal kezdeném, hogy milyen most a színkavalkád 2019 október 15-én, 2 nappal az önkormányzati választások után...

 

Oldalak