Buda

Kedves Cipi bácsi! Ma lennél 107 éves. (…) Egy kortalan kamaszt látok benned, aki mindig hagyta, hogy ez a soha fel-nem-nővő belső gyerek irányítsa és kommentálja az életét. (…) Katonaként érettségiztél, de nem lettél hivatásos katona, matek-fizika szakra mentél, de nem lettél tanár. Amikor pedig már beköszöntött volna a jól menő íróság, inkább elmentél bridzsbajnoknak. (…) Az Iskola a határon azért egy csoda, mert a katonaiskolai mindennapi terrorral szemben ott mutatkozik a létezés minden fokán elérhető csoda lehetősége.(...) De ne is az Iskoláról beszéljünk, hanem Budáról.(...) Az ember egész életében küzd az idővel. Ha nincs idő, nincs halál. A Buda mégis megugrotta ezt a transzformációt. A mű a haláloddal fizikailag lezárult, több betű nem kerül bele. Mégis, folyamatosan alakul bennünk, olvasókban.

Születésnapi üdvözlet Ottlik Gézának - kepmas.hu

Kavics a cipőben

A Post Tenebras Lux – Kálvinista Apologetikai Társaság egy protestáns, keresztény szervezet kíván lenni a jövőben, melyet Jézus Krisztus dicsőségére, valamint Krisztus, az evangélium és a kálvinista-protestáns hit és teológia népszerűsítése és védelme érdekében hoztuk létre. Ennek érdekében, tanító és hitvédő célzattal különböző vitaesteket és eseményeket szervezünk, valamint vallási és nem-vallási mozgalmakat, csoportosulásokat vizsgálunk meg és értékelünk a Szentírás alapján. Minden olyan területet és problémát igyekszünk lefedni, mely körülveszi és válaszok elé állítja a protestáns/kálvinista (református, baptista) hívő embert és annak hitét.
Szeretünk tanítani és embereket Krisztusnak megnyerni. Célunk, hogy támogassuk és identitásában megerősítsük a protestánsokat. Az a szándékunk, hogy a keresztényekben tudatosuljon, hogy az apologetikus evangelizlás nem  a puszta érvek győzelméről szól...

Mi a cél? - kalvinistaapologetika.hu

Versenyszellem

Az a verseny, ami a másikban érzelmi károkat okozhat, nem verseny, hanem emberkísérlet. A gyerekek versenyeztetésénél a felnőtt felelős azért, hogy a verseny tisztességes legyen, s ne legyenek érzelmileg legyőzöttek a végén.(...) Pólus Enikő szerint óvodában és kisiskolában a versenynek mindenképpen játékosnak kell lennie, csapatmunkáról szólnia és ne legyenek helyezettek sem. Mindenkit, aki aktívan részt vett, értékelni kellene díjazással. Beépíthető lenne egy csapatmediátor, egy olyan gyermek, akinek csak a bátorítás lenne a dolga. A nem jól teljesítőket pedig soha ne rekesszük ki. A nagyobbak már versenyezhetnek egyénileg is, de differenciáltan: mindenkinek „saját magához való” versenyre lenne szüksége, vagyis ne csak matematika- és versmondó versenyek legyenek... (…) Felnőttkorban minden munkahelyen van verseny. Ez motiváló erővel látja el a munkatársakat, kivéve, ha valaki versengő személyiség és mások lenyomásával, rosszindulattal és egyéb eszközökkel dolgozik.

Nincs élet verseny nélkül, de… - kepmas.hu

Arany-alma, Arany-tányéron

A nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum féltve őrzött kincse az a prédikáció, melyet Arany János Kisújszálláson fogalmazott meg 1834-ben, 17 évesen. Arany szegény református családban született. Szalontai iskolaévei végén, hogy szülei anyagi helyzetén könnyítsen, a tanulás mellett tanított is, és az iskolában lakott. (…) Valószínűleg Török Pál bízta meg az alábbi igehirdetés megírásával is. Ez Arany János egyetlen feljegyzett igehirdetése, amelyet betűhív átírással közlünk. A prédikációt 2017-ben mutatta be Korompay H. János professzor Arany szülővárosában, majd a Máté István és Újszállási Rácz Lajos szerkesztette Arany-emlékeink című kötetben jelent meg.

Amiért érdemes élni - parokia.hu

A bohóc, a papok és a feltámadás

Mindent betemető hóvihar, az összes nézőt behálózó pókfonál, óriáslabdák és buboréközön: a Slava Snowshow ereje mégsem a lehengerlő látványvilágban, hanem a sok szeretettel és együttérzéssel megjelenített emberi gesztusokban rejlik.(...) „Még a szomorúnak és félelmetesnek is helye van az élet ünnepében” – vallja az est megalkotója. Az élet ide-oda forgat minket, de a bohócok tudják a titkát annak, hogyan lehet megélni az élet teljességét a sors változásai közepette. „Mi, bohócok, megtanultunk boldognak lenni, és ezt próbáljuk feléleszteni az emberekben is.”

„A bohóc tudja a boldogság titkát” - kepmas.hu

Így, húsvét után, e címet olvasva biztosan sokan arra számítanak, hogy ez valamiféle provokatív írás lesz... De nem. Csupán három kedvenc bohóc-történetemet szeretném megosztani a Kedves Reposzt-olvasókkal. Azért mert tanulságosak. Elgondolkodtatók. Magunkra ismerhetünk bennük. Klerikusok és laikusok egyaránt...

 

Zádor-vár

A magyar tenger mind a négy évszakban más arcát mutatja, és korántsem csak a nyári időszakra kínál kikapcsolódást, aktív pihenést és feltöltődést. Az elmúlt években nagy gasztronómiai, kulturális és infrastrukturális fejlődésen átesett balatoni régió művészek kimeríthetetlen ihlető forrása. Tájait, csalogató vagy épp rejtőző kincseit lehetetlen megunni. Összeszedtünk néhány izgalmas északi és déli parti úticélt (nem csak) a tavaszra!

Nekem a Balaton… – 8+1 felfedezni való a tavaszi szünetre - képmás.hu

Igen, lassan itt a húsvéti szünet! Az ünnepi istentisztelet mellett én is ajánlanék egy szabadidős programot a Balaton környékének látnivalói között. Az én „plusz 1-es” kirándulós tippem Zádor várának megtekintése lenne. Nosza, elő a túracipőt, a hátizsákot, bele egy esőkabátot (az el szokta riasztani az esőt...), innivalót, némi szendvicset, s egy turista térképet! - bár ez utóbbira nem nagyon lesz szükség, hiszen egész jól ki van táblázva, aki akarja, meg fogja találni... De miért éppen Zádor várát...?

A mi hittanversenyünk

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány ismét online bibliaismereti versenyt hirdet, amelyre középiskolásokat, valamint főiskolásokat, egyetemistákat és ezentúl más fiatal(os) felnőtteket is szeretettel várunk.
A játék öt héten keresztül tart majd, és ez alkalommal A Biblia Projekt két 5–6 perces animációs filmjére épül, amelyekkel szeretnénk végigkísérni a résztvevőket a Biblia nagy, összefüggő történetén a teremtéstől az újjáteremtésig.
A verseny nem titkolt célja rávenni a fiatalokat arra, hogy minél gyakrabban és minél nagyobb kedvvel vegyék a kezükbe a Szentírást. Úgy véljük, ehhez az egyik legjárhatóbb út, ha különféle feladatokat kell megoldaniuk, amihez forgatniuk kell a Bibliát.

IX. online bibliaismereti verseny - parokia.hu

Nagyon örülök a Magyar Bibliatársulat Alapítvány online bibliaismereti versenyének. Egyrészt azért, mert az egyháztól legtávolabb álló korosztályt, az általános iskolából már kikerült fiatalokat célozza meg, másrészt pedig mert a „saját csatornájukon” igyekeznek őket elérni. Ezzel szemben én most itt a Reposzton a mi hagyományos hittanversenyünket szeretném bemutatni. Azt, amit mi csinálunk évről évre az Őrségi Református Egyházmegyében. Annál is inkább, mert más egyházmegyékből és egyházkerületekből is érdeklődtek már, ill. azért is, mert a gyerekek is nagyon szívesen vesznek részt ezeken a versenyeken.

W.W.J.D., azaz Mit tenne Jézus?

W. W. J. D. – olvashatjuk a sejtelmes rövidítést karkötőkön, pólókon, könyvjelzőkön, falvédőkön, s a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. (…) A szlogen keletkezését Charles M. Sheldon amerikai prédikátor nevéhez kötik, aki az 1800-as évek végén a kansasi Topekában szolgált. Sheldon 1886-ban tartott egy prédikációs sorozatot, melynek visszatérő kérdése mindig az volt: Mit tenne Jézus? Sheldon a vasárnap esti szertartások népszerűségét szerette volna növelni, és hétről hétre olyan történeteket hozott, melyek nehéz morális helyzetekről szóltak. (…) Tíz évvel később Sheldon népszerű prédikációi könyv alakban is megjelentek Az Ő nyomdokain avagy Mit tenne Jézus? címmel. Könyvében a lelkész eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha a keresztények egy évig minden döntésüket erre az egy kérdésre alapoznák?

Mit tenne Jézus? – Egy szlogen születése - kotoszo.blog.hu

Diskurzus a hitoktatásról

Az iskolai hittanoktatásnak jóval többről kellene szólnia, mint egy átlagos tantárgynak. De mi valósul meg ebből a mindennapok gyakorlatában?
A kötelező iskolai hittanoktatás hazai bevezetése óta jó pár év eltelt már, és a kezdeti viták után mintha csökkent volna a téma iránti érdeklődés. Pedig most lenne csak igazán értelme beszélni róla, hiszen a mindennapok során számos tapasztalat felhalmozódott már a hittanoktatás előnyeiről és hátrányairól, örömeiről és nehézségeiről, eredményeiről és gondjairól. Meg is kérdeztünk egy vallástanárt, egy hitoktatót és egy lelkészt arról, hogy melyek a legfontosabb személyes gondolataik minderről.

Az ismeret átadásán túl - parokia.hu

Mintha csökkent volna az érdeklődés... Ez olyannyira igaz, hogy az én öt iskolámban, ahol kötelezően választható hit-és erkölcstan órát tartok, a leendő első osztályos szülök számára előírt tájékoztatón, amelyre meghívták a történelmi felekezetek hitoktatóit, nem volt kinek tájékoztatást adni... Pedig a korábbi években, volt olyan iskola, ahol 40-50 érdeklődő szülő hallgatott bennünket, de a kisebb iskolában is 20-25. Most nulla... Ezért is nagyon hasznosnak és tanulságosnak tartom azt a diskurzust, amely a parokia.hu-n megjelent, s amelyben én is szeretnék részt venni azzal, hogy közre adom a saját tapasztalataimat, meglátásomat, véleményemet. Röviden, néhány gondolatban.

 

Nick Vujicic gyülekezetépítő tanácsai

A többszörös bestsellerszerző és motivációs szónok Nick Vujicicot a legtöbben arról ismerik, hogy karok és lábak nélkül jött a világra. Jelen kötetében annak történetét osztja meg az olvasóval, hogyan ösztönözte arra Jézus Krisztus példája, hogy korlátai ellenére is bejárja az egész világot és emberek millióihoz juttassa el Isten igéjét. Az örömhírt terjesztve számos nehézséggel kellett megküzdenie, de soha nem csüggedt el: a keresztény ember útjába semmilyen akadály nem állhat, az Istenbe vetett hit hegyeket képes megmozgatni. Nick személyes tapasztalatait, emlékezetes élményeit bemutatva feltárja, miből merít újra és újra erőt a hétköznapokban; hogyan vált ismert evangelizátorrá; hány és hány emberrel osztotta meg a hitét személyesen vagy a világhálón keresztül. Nick, bár végtagok nélkül született, megrendíthetetlen hite által Jézus kezévé és lábává vált.

Jézus keze és lába - Isten végtelen szeretetének megélése - bookline.hu

A nők védelmében

Vajon ismerjük azokat, akik előttünk ülnek a templomban? Hány ismerős arc, és mennyi soha el nem mondott történet – harcról, kérdésekről, kétségbeesésről, reményről, hitről. A fasori református nők egy bögre forró ital mellett kezdték el történeteiket egymással megosztani. (…) Nehéz elfogadnunk a saját sebezhetőségünket, pedig nem kell tökéletesnek lennünk. És mivel nem is vagyunk azok, Jézus így szeret minket, és így halt meg mindannyiunkért. (...) Viszont ott vannak, akik egyedül vannak, akiket tragédia ért. Mindenkinek az jut eszébe róla, és nem mernek hozzá szólni. Aki családban élt, de elvált, és úgy próbál visszatérni a gyülekezetbe, annak nehezebb visszaintegrálódnia. Sokan vannak így, többen, mint gondolnánk.

Ezek a napok, hetek, hónapok (is) a nőkről, asszonyokról szóltak (vagy kellett volna szólniuk...). Mire gondolok? Bálint nap (Valentin)... Házasság hete... Nőnap... Ökumenikus női világimanap... S ehhez még hozzávehetjük, hogy gyülekezetünkben január első vasárnapja óta Rúth könyvét olvassuk hétről hétre, amely alapjában véve egy családtörténet, azon belül egy kialakuló házasság története, s több nehéz sorsú, marginális helyzetben lévő nő (Rúth, Naómi) élettörténete. Ez utóbbi két esemény(sorozat) kapcsán egy-egy gondolattal én is szeretnék hozzászólni a kiemelt cikkben leírt, a fasori református nők közötti beszélgetéshez. Csak úgy, a nők védelmében...

Dráma vázlatok

Ugyanis drámapályázatot hirdet a Budapest Bábszínház, egyrészt abból az apropóból, hogy idén ünneplik fennállásuk 70 éves évfordulóját, másrészt azért, hogy támogassák a fiatal drámaírókat, harmadrészt meg azért, hogy szülessen egy olyan úgy magyar színdarab, amely
KIFEJEZETTEN A 13-18 ÉVES KOR KÖZÖTTI KOROSZTÁLY PROBLÉMÁIRÓL SZÓL.
(A Budapest Bábszínház ugyanis már rég nem csak kisgyerekeknek játszik.)
Szóval ha valaki érez magában szándékot arra, hogy írjon egy ilyen darabot, ezen kívül 1984. január 1. és 2003. január 1. között született, az jól teszi, ha megnézi a részletes pályázati kiírást a Bábszínház honlapján.

Ha fiatal vagy, és pont szeretnél írni egy színdarabot kamaszoknak, most eljöhet a te napod - index.hu

Ilyen, olyan

Olvasom, hogy az egyik nap söpri a másikat. A kérdés csak az, hogy milyen seprűt használunk, mert – ahogy a közmondás tartja – egy új seprű jól seper. Vagy nem...

Kő András : Ez is, az is - magyarhirlap.hu

Olvasom Kő András: Ez is, az is c. írását. Igazából nem is tudom meghatározni a műfaját. Bölcs mondások gyűjteménye? Mindennapi életből vett szentenciák? Aforizma-válogatás? Mindenesetre gondolatainak többsége kiváltott belőlem némi szellemi reakciót... Persze, ezeket igyekeztem az én világomra vonatkoztatni, tehát a lelkészi hivatás, az egyház, az istentisztelet, az igehirdetés területére. Ezeket szeretném most közreadni, nyersen, fésületlenül, őszintén... Lesz köztük ilyen is, olyan is...

 

Az eltévedt lovas

Ady Endre az egyik legjelentősebb 20. századi modern magyar lírikus volt. Hegyi Katalin irodalomtörténésszel, főmuzeológussal, a halálának századik évfordulójára rendezett emlékkiállítás kurátorával többek között temetéséről, síremlékének avatásáról, kultuszáról, illetve arról is beszélgettünk, miként értelmezhető ma az Ady–Kosztolányi-vita. (…) - Ady már a zilahi gimnáziumi évei alatt építette imázsát, szeretett mindig a középpontban lenni. Fiatalon manírjai, sztárallűrjei voltak, amelyeket társai elfogadtak – okos, kedves és vagány volt. (…) - Az Új versek új hangot hozott, a kortárs költők és kritikusok is felfigyeltek rá, helyén kezelték az újító tehetséget annak ellenére, hogy elismerték, sok dolgot nem is értenek a versekből. De ez nagy ugrás volt Ady számára. - Nem hiszem, hogy Ady szemével lennénk képesek látni a mai világot.

Az imázsépítő poéta - magyarhirlap.hu

A napokban elém került ez az Ady-vers. Ezt szeretném ma megosztani a Reposzt-olvasókkal, ill. ezzel kapcsolatban néhány, szerintem ma is aktuális meglátást, gondolatot, reflexiót.

 

Az ember, aki nevetve született

Pénteken a tíz éve meggyilkolt Marian Cozmára emlékeztek Veszprémben. A román játékost túlzás nélkül imádta a város, azóta sem igazán sikerült megemészteni durva, erőszakos halálát. Mocsai Lajos, a veszprémi kézilabdacsapat és Cozma egykori vezetőedzője beszédében a gyilkosság utáni napokat idézte fel. Kiemelte, a román beálló olyan ember volt, akit az egész csapat rendkívül támogatott és szeretett. (…) A meccs után Nagy László vehette át az elsőként átadott Marian Cozma-díjat. Világklasszisunk láthatóan meghatódott, majd következett a szurkolók vezetésével elénekelt Himnusz. A felemelő jelenet jól láthatóan a csapat idegenlégiósaira is hatással volt. Felejthetetlen este volt, méltó emlékezés egy remek sportemberre.

A Veszprém legyőzte a Barcelonát, Nagy Lászlóé az első Marian Cozma-díj - pestisracok.hu

Három tétel az egyház jövőjéről

Csonta István hangsúlyozta: a változtatás energiát vesz igénybe, félelemmel és bizonytalansággal jár, de nincs növekedés abban, ha megállunk. Az egész Egyháznak együtt kell élni, fejlődni a folyamatosan teremtő Istennel. (…) Tudatosságra kell nevelnünk magunkat és azokat az embereket, akik velünk együtt követni akarják Krisztust. Ez a kis közösségek egyházmodellje lehetőséget fog adni a kisebb csoportokkal való jobb, mélyebb munkára ugyanúgy, ahogy ez a PPHF-en ma is történik.

„A számok nem visznek minket előre, ha nincs mögötte minőség” – Interjú Csonta Istvánnal - magyarkurir.hu

Na jó, reformáció-léptékű, egyháztörténeti jelentőségű tételnek azért nem nevezném azt a három gondolatot, amelyet Klaus Douglas, sok laikus és nem protestáns által is ismert művéből, Az új reformáció – 96 tétel az egyház jövőjéről c. könyvéből szeretnék kiemelni, de minden esetre tökéletesen egybevág mindazzal, amit Csonta István, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola egyháztörténeti tanszékének megbízott vezetője elmondott az egyház „változ(tat)ás-kényszeréről”, a kis közösségek jelentőségéről, valamint a még tudatosabb keresztyén életről. Azért is örülök ennek az egyezésnek, mert az idei ökumenikus imahét befejezése után ez azért egy újabb jelzés lehet mindnyájunk számára, hogy az utunk egy irányba vezet...

 

Fa Nándor és a halhatatlanság

Beiktatta tagjai közé Fa Nándor óceáni szólóvitorlázót a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A hajótervezőként és hajóépítőként is elismert vitorlázót a szeptemberben elhunyt négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok párbajtőrvívó, mesteredző, Kulcsár Győző megüresedett helyére választották be a tagok.

Fa Nándort beiktatták a halhatatlan sportolók közé - hirtv.hu

Fa Nándor nem először szerepel a Reposzt „hasábjain”. Én magam kétszer is írtam róla, Potyautas a Szent Jupáton ill. Miért irigylem Fa Nándort? címmel. Ez újabb irományom egyrészt annak köszönhető, hogy a földet ötször körbekerülő, 93-ban a Vendée Globe-on 5. helyezést elért kitűnő sportembert beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe, másrészt, hogy nem olyan régen tettem le újabb életrajzi könyvét (Magad, uram). Fantasztikus sportteljesítménye mellett érdemes ebbe is beleolvasgatni, hogy miképpen gondolkodik, vall a maga gyökereiről, céljáról, küldetéséről, a végtelenről, Istenről, vallásról, földünk jövőjéről... és a halhatatlanságról...?

Kezeket a falak fölé!

Holland házaspár története és sírja mutatta meg, mit jelent úgy közeledni másokhoz, hogy közben megőrzöm hitvallásomat. Ennek megélése sokat segít abban, hogy együtt imádkozzak másokkal a Szentháromság Istenhez.
J. van Gorcum holland lovassági ezredes 1842-ben kötött házasságot J. van Aefferdennel. Míg a katonaférj református volt, felesége római katolikus nemesi családból származott. Férj és feleség között tehát komoly társadalmi és vallási különbségek voltak.(...) Összesen harmincnyolc évet éltek együtt, a házasságnak a férj 1880-ban bekövetkezett halála vetett véget.
Hogy férj és feleség végül közös sírba kerüljön, komoly fejtörést okozott a hollandiai Roermond város vezetésének. Katolikust és reformátust nem lehetett ugyanabban a sírban, sőt, ugyanabban a temetőben sem eltemetni, ezért a házaspárt elválasztották egymástól. Hogy házasságukat és  kapcsolatukat valahogyan mégis kifejezzék, a temetőt elválasztó fal tövéhez temették őket, külön sírokba. Van Gorcum így a református, van Aefferden pedig a katolikus temetőben nyugszik. A falak felett átnyúlik a két sírkőből kiábrázolt kéz, így valójában még sincsenek elválasztva egymástól.

Testvéreim a falak között - parokia.hu

Kérdések az emlékévről

– Emlékévet indít a kormány 30 éve szabadon elnevezéssel – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az emlékidőszak 2019. március 15-től 2021. június 19-ig tart majd. Az emlékév kezdő eseménye a kommunista diktatúra halotti mentének is nevezett, ellenzékiek által szervezett százezres, 1989. március 15-i ünnepségre fog emlékezni, a rendezvénysorozat pedig az ország szuverenitásának visszanyerését jelentő, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonásának 30. évfordulójával ér véget. (…) A kormányhatározat külön hangsúlyozza: az emlékév programjait úgy kell kidolgozni, hogy megismertesse az 1989–1990-es évek eseményeit, különös tekintettel a rendszerváltás időszakában már aktív korosztályokra, illetve azokra is, akik életkoruknál fogva még nem tapasztalhatták meg Magyarország szabaddá válását.

HARMINC ÉVE SZABADON - magyaridok.hu

Keresztyén szolgálatfelajánlások pont hu

Bölcsföldi András református lelkész vagyok, a budapesti teológia spirituálisa.
A munkámból adódóan, amely igazodik az egyetemisták ritmusához, bizonyos idők nagyon zsúfoltak (szorgalmi idő), mások pedig szellősebbek (vizsgaidőszak).
Ezért a korábbiakhoz hasonlóan ebből az időszakból is felajánlok egy vasárnapot, amikor helyettesítek olyan lelkészt, aki éppen fáradt, régen tervezett dolgát/útját szeretné intézni vagy csak éppen kihagyni egy vasárnapot. Ezért most felajánlom a január 13-i vasárnapot erre a célra.
Az ország bármely részébe elmegyek és bármennyi istentiszteletet vállalok azon a napon. Mindezt önként és örömmel, semmit sem várva érte (útiköltséget sem), de egy kávét szívesen megiszom. (...)
Mindezt azért teszem, mert szeretem és elismerem azok munkáját, akik vasárnapról vasárnapra szószékre állnak, nekem a munka mennyisége más módon adatik meg.
Ezzel a lépéssel is szeretném a lelkészek közötti összetartozást erősíteni!


Szabad vasárnap - 2019 - parokia.hu

Oldalak