Ha én zászló volnék, avagy a lét szabadságfokai...

Ha én zászló volnék, sohasem lobognék,
Mindenféle szélnek haragosa lennék,
Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének,
S nem lennék játéka mindenféle szélnek.

Bródy János - Ha én rózsa volnék - zeneszoveg.hu

A vasárnapi istentiszteleten megemlékeztünk az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. Mint szinte minden okt.23-i megemlékezésen, ünnepi műsorban, itt is elhangzott Bródi János klasszikus, szép, tiszta és egyszerű dala. Magam sem gondoltam azonban, hogy az utolsó versszak – Ha én zászló volnék –  milyen filozófiai és teológiai gondolatokat fog előhozni belőlem. Ehhez végül is nem kellett semmi más, csak tényleg belegondolni abba, hogy mi lenne, ha én -történetesen- egy zászló volnék...

 

 

Teremtés hete – kicsit másképp...

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az idei rendezvényre szeptember 30-án és október 1-én szombaton és vasárnap kerül sor. A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba.  Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Európai Madármegfigyelő Napok - mme.hu

A természettől egyre inkább elidegenedő, elszakadó, mindenféle civilizációs betegségekben szenvedő társadalmunkban egyre inkább  szükségünk lenne olyan rendezvényekre, napokra, esetleg versenyekre, amelyeken erőt meríthetünk a teremtett világból! A Madármegfigyelő Nap adta az ötletet, hogy egy kicsit  – stílusosan fogalmazva – engedjem szabadjára a fantáziámat, s álljak elő ehhez hasonló, ma még talán abszurdnak tűnő vagy éppen mosolyra fakasztó rendezvény-ötletekkel. Egy egész hétre való összegyűlt, íme...

 

Egy hang voltam az Isten énekében...

Megtelt a felsőőri református templom október 7-én szombaton a debreceni református kollégium kórusának, a Kántusnak és a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium régi kórustagjaiból szerveződött Psalterium Hungaricum Kórusának a koncertjére, melynek méltó kiegészítéseként a Gúthy László,felsőőőri református tiszteletes által szervezett egyesített őrségi református kórus is fellépett. A két magyarországi kórus a reformáció 500. éves évfordulója alkalmából szervezett kárpát-medencei koncertsorozat részeként, a bécsi Magyar Nagykövetség és a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében látogatott Felsőőrre. 

Nagysikerű kóruskoncert Felsőőrön - volksgruppen.orf.at

Testben az őrségi egyesített kórusban, lélekben, fiatalon, tizenöthathét évesen viszont a Kántusban álltam... Láttam és hallottam, ahogy a fiatalember együtt énekel a többi, számára már ismeretlen ifjú kórustaggal, lelkesen, szépen, figyelve Berkesi tanár úr kezeire... S közben elgondolkodtam azon, amin még soha, hogy mit is jelent(ett) számomra a Debreceni Református Kollégium Kántusa...?

 

Járni tanulok például...

"Járni tanulok például. A műtétek után hónapokig nem tudtam, most is csak úgy-ahogy. Próbálgatom, hogyan működik a testem, meg egyáltalán mi az, ami működik" - mondta a nemzet színésze, és azt is elárulta, hogy testi hibával született, angolkóros volt az egyik lába, emiatt sokáig az is kétséges volt, hogy egyáltalán tud-e majd járni, ha felnő.

Először beszélt állapotáról Cserhalmi György - inforadio.hu

Mondja Cserhalmi György. Kicsit hetykén, ironikusan, játékosan, új-és meglepetésszerűen, de mégis elgondolkodtatóan – ahogy egy zseniális színésztől szinte el is várja az ember... Mintha ez – a járni tanulás – csak egy lenne egy gyógyulófélben lévő beteg napi elfoglaltsága, tennivalói, feladatai között... Mintha ez olyan egyszerű lenne... Egy ösztönszerű, automatikus biológiai mechanizmus... Amire már egy egyéves gyermek is képes... Amin gondolkodni sem kell... -normál esetben... Mint a lélegzésen vagy az evésen... Csak menni...

 

Emberszámba venni az Istent...!

„Amikor Istenről beszélünk, elvek és igazságok ütköznek, pedig az istenhit nagyon is személyes kérdés. Milyen jó lenne, ha emberszámba vennénk Istent, ahogy a zsoltáros, aki megszólítja Őt, és párbeszédet kezdeményez vele” – fogalmazott Lackfi. Majd arra kérte a jelenlévőket, idézzék fel emlékezetes zsoltárélményeiket.

Zsoltárok laptopra és papírlapra - parokia.hu

Az én Év Fája-jelöltem

Idén 48 jelölés érkezett az Év Fája versenybe, ezek közül tizenhármat juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében.

Mi lesz az Év Fája? - itt vannak a jelöltek - inforadio.hu

Egy öreg körtefa. Zánka egyik szőlőhegyén, a Várhegyen, egy erdei tisztás közepén, egy magányosan meghúzódó, bogárhátú pincéből átépített nyaraló előtt áll. Talán anyai nagyapám, vagy még inkább dédapám ültette. Nem emlékszem, hogy valaha is a gyümölcséből ettem volna. Ma már csak néhány zöld ágában van némi élet, megfáradt, s tulajdonképpen születésétől fogva eldőlni készülő törzsét már csak vastag kérge tartja... Igen, jellegzetesen előrehajló törzsével, fejét alázatosan meghajtva mintha valamit még halkan súgni, mesélni szeretne a világnak, még utoljára... Hallgassuk csak...!

 

Magyar játékok

Rendezzük meg az első és egyben hagyományt teremtő Magyar Játékokat!
Hogy mi a csudáról írok?
Olyasmiről, ami még sohasem volt, s amivel nemcsak a sport iránti elkötelezettségünket, hanem alkalmasságunkat egy nagyszabású, világméretű multisportesemény megrendezésére is bizonyíthatjuk.  E sorok olvasói bizonyosan hallottak már az egykori brit gyarmatbirodalom országainak fesztiváljáról, a Nemzetközösségi Játékokról... (…)  A mi nagy játékunk is valami hasonló szerepet tölthetne be az Ausztráliától Kanadáig a világ különböző zugaiban élő magyarok lelkében. Gondoljanak csak bele: négyévente összejönnénk, és együtt ünnepelnénk a magyarságunkat, azt, hogy bárhová sodort bennünket az élet, bármit is gondolunk a világról, jobbról vagy balról nézzük a dolgokat, ugyanaz a gyökerünk, az anyanyelvünk, a nemzeti identitásunk.

Magyar Játékokat! – Szűcs Miklós publicisztikája - nso.hu

Palackposta

Rövid irodalmi műveket alkotnak, azokat egy üvegpalackba teszik, majd lakó- vagy munkahelyük városának valamely folyójába dobják írók egy szombaton indult német irodalmi projekt keretében.

Folyóba dobják műveiket az írók - origo.hu

Nem vagyok író, de azért szoktam írogatni, ezt-azt... Az evangéliumon kívül nincsenek olyan globális üzeneteim a világ számára, melyeket mindenkinek feltétlenül meg kellene ismernie, de azért azt nem bánnám, ha néhányan irományaimból elolvasnának 1-2 sort, pár gondolatot... És az internet végtelen óceánját leszámítva nincsen olyan nagy folyó -információs csatorna- a közelemben, amely „szétteríthetné” az én egy darab képzeletbeli palackpostámat, ám egy kis folyócska (Marcal) azért mégis akad, amelybe beledobnám, hátha valamikor, valahol, valaki megtalálja és az valamit mond is neki... Akkor beledobom, jó...?

 

Mi lesz a kis Al Caponékból...?

Sok mindent meg kell tanulni, például azt, hogy a diákot egyáltalán nem izgatja Mózes két kőtáblája, ha a következő órán matematikából dolgozatot ír. Nem kell ezen megsértődni. Humorra és sok-sok szeretetre van szükségük, és ha megkapják, akkor meghálálják. Persze nem rögtön. Olyan jó érzés, mikor tíz évvel az érettségi után beállít hozzám az osztály „Al Caponéja”, hogy összeesketném-e őket a menyasszonyával. Nem az eminens jön, akire számítanék, hanem a rosszcsont, és van ebben valami csodálatos.

Ez így sportszerű - parokia.hu

Dettó ugyanezt éltem meg én is. Adrián kislányát kereszteltem vasárnap. Ezt a most izmos, sármos, jól öltözött fiatalembert 10 éve konfirmáltam. Nem kellett a toronyból lehoznom, de nem is volt ott a kátéórákon, csak testben... Emlékszem, a füzetébe olyanokat írogatott, hogy „nincs Isten”, „ez az egész csak mese” meg hogy „az Isten halott”... Ahogy majd minden kikonfirmált, úgy ő is kerülte a templom környékét. Bokszoló lett. Azért az más világ... Ma konditerme van, több vállalkozása, szép autója, s most foglalózta le a város egyik legszebb eladó házát... Derék, rendes embernek tűnik, de azért NAV-ellenőrként nem kopogtatnék be hozzá... Van egy gyönyörű felesége, most már egy tündéri kislánya, s arról beszél nekem, hogy Valaki segíti, vezeti, irányítja az ő életüket... Elgondolkoztam. Mi lesz a kis Al Caponékból...?

 

Egy ünnepség lélekemelő pillanatai

Celldömölkön a Kemenes-aljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében tartottak ünnepi megemlékezést szombaton. A rendezvényen közreműködött többek között Kondor Tamás, aki Demjén Ferenc dalát, a Honfoglalást énekelte el. Ünnepi beszédet mondott Fehér László, a város polgármestere, valamint Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, majd kitüntetéseket adtak át azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a város sikeréhez.

Országépítő Szent István öröksége - Színdarabbal, szoboravatással ünnepeltek megyeszerte - vaol.hu

Tudom, bennem van a hiba. Remélem, most már csak volt. Őszintén bevallom, eddig mindig úgy menetem el az aug.20-i városi ünnepségre, hogy ez egy hivatalos rendezvény előre megírt forgatókönyvvel, előre sejthető tartalmú köszöntő beszédekkel, lélektelen közhelyekkel, szófordulatokkal. Azt is lehetett nagyjából tudni, hogy milyen körből kerülnek ki a kitüntetettek. S -mea culpa- már mindig nagyon vártam, hogy a szózat eléneklése után, lelkileg meg nem érintve vagy éppen kissé lelombozódva, sokszor a fogadást és a finom falatokat meg sem várva, minél rövidebb úton elhagyhassam az ünnepség helyszínét... Eddig. Az idén minden más volt. Felidézem röviden az ünnep felemelő pillanatait...

 

Bérunió

Miután az Európai Bizottság bólintott a kezdeményezésre, a Jobbik elkezdhette gyűjteni az aláírásokat egy úgynevezett „európai bérunió” érdekében, ami azt célozná, hogy az EU alapszerződésébe bekerüljön az „egyenlő munkáért egyenlő bér” elve, hosszabb távon pedig tűnjenek el azok a hatalmas különbségek, amelyek a nyugat-, illetve kelet-európai tagországokban dolgozók keresetei között jelenleg fennállnak.

Európai bérunió, avagy van-e realitása a Jobbik elképzelésének? - blikk.hu

Voltak már úgy a Kedves Reposzt-olvasók, hogy nagyon éhesek voltak és egyszer csak ott találták magukat egy elegáns étteremben és az asztalon már ott gőzölgött, mosolygott egy igazán ínyükre való, hatalmas tál ételköltemény...? Körülbelül így éreztem magam, amikor megláttam egy óriásplakáton... Igen, ez kell nekem... Nekünk... Mindenkinek... Az egész országnak... S ha nem is az egész világnak, de legalábbis Európának... „Tessék mondani, tulajdonképpen mi is az, amit most enni fogok...?  Az étlapon az áll, hogy bérunió...”

 

 

Széchenyi, reformok és a reformáció

Erkölcsi megújulás és reformálás szükséges, de „a reformálást magunkon kell kezdeni”!

Széchenyi István gróf írásos hagyatéka - szechenyiemlekbizottsag.hu

Erdélyi testvérgyülekezetünkkel -többek között- Nagycenken jártunk, megtekintettük a Széchenyi kastélyt és a mauzóleumot. Ahogy az velem sokszor lenni szokott, a hely szelleme, a „genius loci” engem is magával ragadott, s felébresztett jó néhány, régóta mélyen bennem szunnyadó kérdést a „legnagyobb magyarral”, az ő reformjaival, s a reformáció 500. jubileuma kapcsán ez utóbbival kapcsolatban. Előre bocsátom, nagyon nem vagyok történész, a témá(k)ba sem ástam bele magam, tényleg csak a felszínre feltörő, abszolút laikus kérdéseimet szeretném megosztani e blog olvasóival...

Picasso és a szobafestő

Varga Dénes csapatkapitány hangsúlyozta, nehéz folyamaton ment át, amíg eldöntötte, hogy a budapesti vb-n a válogatott rendelkezésére áll, de most úgy érzi, az a legészszerűbb, ha a következő nyarat pihenéssel tölti, mert nem szeretne felőrlődni. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy később visszatér még a válogatottba. (…)
Vámos Márton, akit a vb legértékesebb játékosának választottak, úgy fogalmazott: nem lett volna nagyobb büszkeség annál, mint amit akkor érzett volna, ha megnyerik a vb-t. 
„Rio után visszaküzdöttük magunkat az elitbe, a görögök elleni győzelem után örömérzet fogott el, de a finálé óta túlnyomórészt csalódottság van bennem” – jelentette ki Vámos, aki szerint sokat kell majd dolgozniuk azon, hogy kiderítsék, mi okozta a horvátok elleni mérkőzés elején tapasztalt rövidzárlatot. (...)
A magyar férfi vízilabda-válogatott a 0–4-es első negyed után 8–6-ra kapott ki szombaton a horvátoktól a vb aranymérkőzésén.

Vizes vb: Varga Dénes nem játszik a válogatottban a jövő nyáron - nemzetisport.hu

Isten hiánya és jelenléte

Vasárnap este lecsapott az ítéletidő a romániai Csarnóházára (Bulz) - írja az MTI. Az Agerpres hírügynökség szerint a Sebes-Körös egyik mellékfolyójának torkolatánál, a Király-hágótól néhány kilométerre délre fekvő településen a vihar fákat döntött parkoló autókra és kempingezők sátraira. A Bihar megyei településen több nyárfát gyökerestől kicsavart a tornádószerű szél, amit a szemtanúk szerint jégeső kísért. A turisták egy része bemenekült a faluba, mások az autókban, sátrakban maradtak.

Egy ember meghalt, tizenhat súlyosan megsebesült a csarnóházai viharban - ma.hu

Az Isten itt állt a hátam mögött 
s én megkerültem érte a világot 
…………………………………………… 
…………………………………………… 
(...)
Úgy segített, hogy nem segíthetett. 
Lehetett láng, de nem lehetett hamva. 
Ahány igazság, annyi szeretet. 
Úgy van velem, hogy itt hagyott magamra. 
(József Attila - Az Isten itt állt a hátam mögött)

 

Betyárbecsület

Elhunyt Chuck Blazer, a FIFA-n belüli korrupciós botrány főszereplője, jelentette be szerdán Blazer ügyvédje az amerikai sajtónak. (…) Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. (…) Blazer vádalkut kötött az ügyészséggel, és 2011-től kezdődően együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában. Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhíti a büntetését.

FIFA: elhunyt Chuck Blazer, a korrupciós botrány főszereplője - nso.hu

Papi és Mami

Nagyinak és Papónak vannak csirkéi. Kicsik és puhák. Nagyon óvatosan kell bánni velük, és úgy rezegnek, mint egy mobiltelefon. Aztán nagyobbak lesznek, és akkor már meg lehet őket simogatni. Végül megnőnek, és már csak etetgetni lehet őket, meg fogadni, hogy melyikük nyeri a futóversenyt a zöldért. Tojásokat is tojnak, amiket össze kell minden nap gyűjteni – persze csak óvatosan. (…) Nagyival és Papóval amúgy csak egyetlen baj van, hogy nagyon messze laknak…ezért az lenne a legjobb, ha haza sem kellene menni tőlük soha.

“Jó lenne, ha minden városi gyereknek lenne vidéki nagyija!” - 24.hu

A múlt héten a nagyszülőknél nyaraltunk. Papinál és Maminál. Vidéken. Tegnap jöttünk vissza a városba, ahol élünk. Apa mutatta nekünk ezt az írást meg a képeket. Szuzi még kislány, mi már nagyobbak vagyunk. Mi már kezdjük érteni, hogy a kisgyerekeknek milyen fontosak a nagyszülők, mert sok mindent megtanulhatunk tőlünk, de szerintünk ez oda-vissza is működik, mi is hatással vagyunk rájuk. Modern, városi gyerekek, akik már nagyobbak, mint Szuzi. Apa azt mondta, hogy felvillant néhány képet Papi és Mami életéből. És megpróbál a mi szemszögünkből nézve írni arról néhány sort, hogy milyen jó lenne, ha minden modern, városi gyereknek lenne nagypapája és nagymamája...

 

Egy elmaradt köszöntő

Hála Isten, ebben az évben számos paptestvér ünnepli kerek évfordulóját: 1 vasmisés, 7 gyémántmisés, 2 aranymisés és 4 ezüstmisés. Az aranymisések között van Celldömölk-Alsóság plébánosa, Dr. Koltai Jenő esperes is.

Papi jubileum - alsosagiplebania.hu

Igen, július 2-án, vasárnap Dr. Koltai Jenő esperes úr aranymiséjére voltam hivatalos. Eredetileg úgy terveztem, hogy mondok egy rövid köszöntőt. Mivel azonban egyrészt az ünnepség első órája gyakorlatilag szebbnél szebb köszöntésekkel, méltatásokkal telt el, másrészt megegyeztünk a jelenlévő evangélikus lelkészkollégáimmal, hogy „csak” egy igei áldást mondunk, gondoltam, ehhez tartom magam, nem szaporítom a szót... Viszont hogy ne vesszenek kárba az összegyűjtött gondolatok, emlékek, eldöntöttem, hogy ide leírom. Annál is inkább, hogy hadd ismerjék meg minél többen egy nagyszerű szolgatársam emberi arcvonásait, azt, hogy mitől lehet valaki jó pap – nem csak attól, hogy holtig tanul... – hanem attól is, hogy mi is tanulhatunk tőle...

 

E-fa és i-fa

Felavatták Európa első e-fáját a közép-franciaországi Nevers-ben: a város szívében található, napenergiával működő "fánál" mobiltelefont lehet feltölteni, vezeték nélküli interneten böngészni vagy egyszerűen csak az árnyékba húzódni a nap elől. Az izraeli sivatag akácfája által megihletett futurista építmény friss levegőt is fúj, elektromos kerékpár feltöltésére is alkalmas. A találmány franciaországi és izraeli vállalkozók együttműködésének a gyümölcse. Az első prototípust Izraelben állították fel 2014-ben.

Felavatták Európa első e-fáját - ma.hu

Mindenek előtt tisztázzuk a fogalmakat! Az e-fát, ugye akkor már ismerik... De mi a csuda lehet az az i-fa? Annyit elöljáróban elárulok, hogy ne az idegenforgalmi adóra gondoljanak vagy valamelyik, egyenlőre még nem létező új adófajtára (iskola-, igazságügyi-, irgalmassági-, idétlenségi adó stb.), de ne is a hazánk útjain több mint 50 éve dübörgő  „retro-vasakra”, az NDK-s, kétüléses, 125 lóerős, s akár 70 Km/ órával is repeszteni bíró teherautókra, hanem...

 

 

Hagyjuk el a komfortzónánkat...!

Ökumenikus zarándoklatra hívják az érdeklődőket katolikusok, reformátusok és evangélikusok. Az ötnapos gyalogtúra célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek Istenhez, egymáshoz és a teremtett világhoz. Egy ilyen zarándoklat alkalmával elengedjük jól megszokott kereteinket, amelyek elhitetik velünk, hogy jól vagyunk, és nincs szükségünk többre” – magyarázta. „A szabad ég alatt talán könnyebb, legalábbis más módon is számot vethetünk az életünkkel. Ha elhagyjuk a komfortzónánkat, a magunkról és másokról alkotott, biztosnak vélt tudásunk megdőlhet.

Úton egymás felé - parokia.hu

Amikor ezeket olvassa a Kedves Olvasó, mi már valahol a Bakony sűrűjében leszünk, kb. 20 hittanos gyermek, néhány felnőtt kísérő, s jómagam. Nem zarándokúton leszünk, csak a szokásos hittantáborban. Hogy mi a célja az idei táborunknak? Tulajdonképpen ugyanaz, mint az ökumenikus zarándoklat szervezőinek és résztvevőinek: hogy elhagyva a magunk komfortzónáját közelebb kerüljünk Istenhez, egymáshoz, a teremtett világhoz, s persze önmagunkhoz is...

 

 

Vedd le a mezt!

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai nem tették ki az ablakba azt, amit Andorrában az oda kiutazó szurkolóktól kaptak.  Az 1-0-ra elveszített vb-selejtező után Bernd Storck szövetségi kapitány arra utasította a játékosokat, hogy menjenek oda a magyar drukkerekhez. Amint az jól hallható, a feldühödött nézők azt kiabálták a magyar játékosoknak, hogy azok vegyék le a mezt.  A futballisták meg is tették azt, majd amikor oda akarták adni azt a nézőknek, nem várt fordulat következett. A mérges szurkolók nem fogadták el az ajándékot, ellenben különféle tanácsokkal látták el a magyarokat, hogy mit csináljanak. 

VEDD LE A MEZT! - ORDÍTOTTÁK A MAGYAR DRUKKEREK ANDORRÁBAN - origo.hu

Oldalak