Megtért gazdaság

Megéri becsületesen vállalkozni? Milyen a „megtért” gazdaság? (…) törekedni kell a profitra, de ne a végső cél, hanem eszköz legyen. Fontos elgondolkodni azon, hogy mi motivál egy üzlet létrehozására. Az, hogy minél több pénzt termeljek, és ennek alárendeljek mindent, beleértve az erkölcsöt is, vagy pedig értéket szeretnék teremteni? (…) Mindenkinek alaphajlama a társas élet, a mások felé fordulás. Nem vagyunk individualista lények, akik csak a magunk hasznát keressük. Az ember csak akkor tudja értelmezni önmagát, ha másokkal is kapcsolatba lép.

Pénz, gazdaság, erkölcs - parokia.hu

Csak a cikk címét olvasva már-már lapoztam, kattintottam volna tovább, ám Baritz Sarolta Laura  domonkos nővér közgazdász szigorú, ám mégis bizalmat ébresztő képére pillantva mégis a maradás mellett döntöttem... Az érdekes, tanulságos beszélgetés gyorsan eloszlatta fellengzős előítéletemet, hogy ugyan már, ez a(z) (üzleti) világtól bizonyára elzártan élő apáca vajon mi újat tudna nekem mondani pénzről, gazdaságról, erkölcsről...? Bevallom, sokáig én is azok közé tartoztam, akiknek gondolkodásában – stílusosan szólva – Krisztus és Mammon nem tudnak egy gyékényen árulni... Pedig volt már néhány pozitív élményem is az évek, évtizedek során, most ezekből szeretnék hármat megosztani a Kedves Reposzt-olvasókkal!

 

Nyírd ki ezt a naplót...! - avagy a keresztyén kreativitás

Mindig azt mondták, hogy vigyázz a könyveidre? Most felejtsd el! Ha van benned egy kis romboló hajlam, hogy összegyűrj, szétvágj, átlyukassz vagy összekoszolj egy könyvet, eljött a te időd. Végre itt egy napló, amivel azt tehetsz, amit csak akarsz. Sőt utasítanak rá…
Keri Smith zseniális alkotása, mely több millió példányban kelt el már világszerte, megmozgatja a fantáziádat, elragadja a képzeletedet, és úgy érezheted, te is képes vagy valami hihetetlen dolgot létrehozni.
Győzd le a félelmedet az üres oldalak iránt, és tapasztald meg az igazi kreativitást!

Nyírd ki ezt a naplót és alkoss valami újat! - olvas.hu

Madárszigetek

6. nap: Kirkjuböur, az első feröeri település (i.sz. 725), a középkori vallási és kulturális központ (a gótikus Magnus-székesegyház romjai /13. sz./, a ma is működő Szent Olav-templom /12. sz./, Füstölőkamra – tőzegfedelű gerendaház) – Vestmanna: hajókirándulás a fantasztikus bazaltoszlopos part illetve abráziós barlangok menténVestmannabjörginihez, a Vestmanna-sziklákhoz (a parton madarak költőhelyei, felettünk és a sziklákon rikoltozó madarak sokasága /alkák, lummák, sirályok, csüllők, sirályhojszák/) – Saksun (idilli kis falucska, skanzen, gyalogtúra: pazar panoráma a két misztikus tengeri sziklára, a Kelliginre /„boszorkány”/ és a Risinre „óriás”/)

„ÉSZAK PÁRIZSA” ÉS AZ ÉRINTETLEN SZIGETEK AZ ATLANTI-ÓCEÁNBAN" - utazasiklub.hu

Keresztyénség, Európa, Kierkegaard

A katolikus ifjúsági találkozó remélhetőleg nem a félelemről és az erőszakról szól majd, hanem a hitről, a reményről és a szeretetről. (…) „Ha nem térünk meg, akkor biztos, hogy Európa elpusztul.” (…) Nem a kereszténységgel van ugyanis probléma, hanem Európával. (…) Egyébként ez nem is új felismerés, hiszen például a dán protestáns filozófus, Kierkegaard már 1840 körül megállapította, hogy Európának vége, mert nem keresztény többé, mert elvesztette hitét és szerepét. 

Faggyas Sándor-Eltűnő ideál? - magyarhirlap.hu

A halászléevés tízparancsolata

Fazekas Sándor: Nemzeti értéktárba került a tiszai halászlé. Elmondta: a tiszai halászlé egyedülálló, védendő érték, amely a magyar életérzés, identitás része. Hozzátette: bízik abban, hogy a tiszai halászlé hamarosan a hungarikumok sorába is emelkedhet és még inkább gyarapítja azon ételek sorát, amelyek sok érdeklődőt, turistát vonzanak a Tisza-tóhoz és környékére.

Fazekas Sándor: Nemzeti értéktárba került a tiszai halászlé - magyarhirlap.hu

Gondolom, nem vagyok egyedül, hogy amikor tv-ben, neten valamilyen ínycsiklandozó ételt látok vagy akár csak arról olvasok, összefut a nyál a számba, s erős belső késztetést érzek annak elfogyasztására... Így voltam a halászlével is! Mielőtt azonban – képzeletben, virtuálisan – asztalhoz invitálnám a Kedves Reposzt-olvasókat, javaslom, gondoljuk át a halászléevés tízparancsolatát! Tudom, sokakat riaszt ez a klerikális, ráadásul kötelező-ízű kifejezés, ezért kérem, fogadják csak úgy, mint az én személyes, szubjektív javaslataimat, véleményemet! Köszönöm, aztán jó étvágyat!

 

Utolsó mondatok

Tallulah Bankhead legendás színésznő és liberalista volt, aki izgalmas, ám botrányoktól sem mentes életet élt - nem vetette meg sem az alkoholt, sem a kábítószert, sem pedig a férfiak és nők szerelmét. Egyszer állítólag azt mondta, hogy évente csak kétszer szokott hisztériás jelenetet rendezni - mind a kettő hat hónapig tart. 66 évesen halt meg, utolsó szavaival kodeint és bourbont kért. 

8 LEGENDÁS UTOLSÓ MONDAT - femina.hu

Jenő

Csiszár Jenő távozik a közmédiától
Erről az MTVA adott ki közleményt, eszerint közös megegyezéssel válnak el. Csiszár januárig vezette a Duna Tv-n a Magyarország, szeretlek című műsort, de akkor az MTVA Harsányi Leventére cserélte le. Csiszár emellett a Duna Műsorszolgáltató Zrt. szórakoztató főszerkesztőségének vezetője volt.

Csiszár Jenő távozik a közmédiától - 444.hu

Ebben a nyári melegben, média-uborkaszezonban jöjjön egy kis könnyű bulvár... Mondjuk Csiszár Jenő... Tele van vele a … Igen, úgyis, sokaknak... Meg a média is... Most éppen távozik a közszolgálati tévétől... Miután megtudtam, hogy eddig ott volt, egyben el is árultam magamról, hogy mint Médiajenő sohasem érdekelt... Sem a rádiós, nyersebb, őszintébb Apukám-korában, sem  pedig a mostani tévés, zsűrízgetős, néha sz...rágósan okoskodó, néha gyomorforgató módon bájgúnáros kivitelében... Én az Emberjenőt ismertem meg, még anno 1989-ben, Győrött, a 6.sz Katonai Kórház Idegsebészeti Osztályán, ahol ő egy lovasbaleset következtében vendégeskedett 3 hónapig, én pedig - afféle alternatív katonai szolgálat gyanánt - mint szakképzetlen segédápoló tevékenykedtem közel egy esztendőn keresztül...

 

BREXIT avagy a Brick in the Wall!

A népszavazás átrendezi az Egyesült Királyság politikai térképét. A társadalmi ellentéteket pedig még jobban kiélezi.(...)  A kontinens türelmetlen államai szerint csak így lehet megakadályozni a bizonytalanságot, és megőrizni az EU integritását. Az unióban attól tartanak, hogy a brit kilépés után újabb tagállamokban dönthetnek úgy, hogy népszavazással vagy anélkül, de kilépnek a közösségből, és ezzel teljesen destabilizálják azt.

BREXIT: A SKÓTOK ELSZAKADNÁNAK - vs.hu

A mester nagy robajra ébredt. Kinézett a világ ablakából és ott állt a Fal... A Fal, amelyet egy-két évtizede (évszázada, évezrede...) megálmodott, hogy egy piac, kereskedőház, banképület, erős vár épülhet majd belőle, vagy ha Allah is úgy akarja, akár menekülttábornak is jó lesz, békeidőben meg szép nagy családi háznak, sőt, Istenházának is megteszi... Ott állt a Fal, csakhogy... Egy hatalmas nagy lyuk, rés, levegősziget tátongott rajta... Igen, egy tégla kiesett a falból. Egy hatalmas tégla... Nem kilökték. Nem földrengés rázta ki. Magától esett ki. Úgy döntött, hogy kiesik a Falból...!

Gryllus Dorka egyházkritikája

Nagyapámnak nagyon erős volt a hite. Felügyelő volt a Deák téren. Az egyház aktívabban volt jelen az ő életében, mint a miénkben: a családunk nagy része most szabadfoglalkozású, és nem tudjuk mindig megoldani, hogy elmenjünk templomba. Nagyapámék életében még ez volt az igazi, nagy rendszer. De úgy látom, hogy akkor más jelentősége volt gyülekezethez tartozni, mást jelentett az elnyomó környezetben elmenni vasárnap a templomba. Amikor én tizenéves voltam, pezsgő szellemi élet folyt a gyülekezetünkben. Akkor sokkal jobban mertek kérdéseket feltenni, reagálni az adott kor problémáira. Lehetett kérdezni, kételkedni. Talán attól, hogy az egyház ellenzéki helyzetben volt, bátrabban mertek kérdezni, párbeszédet kezdeményezni, megkérdőjelezni dolgokat. Emlékszem, hogy gyerekórán is nagyon komplex és izgalmas dolgokról beszélgettünk.

A megbocsátást a családban kell kezdeni - evangelikus.hu

 

A labda gömbölyű!

A magyar labdarúgó-válogatott kedden az Ausztria elleni csoportmérkőzéssel megkezdi szereplését a franciaországi Európa-bajnokságon. A bordeaux-i összecsapás előtt igyekeztünk összeszedni minden hasznos információt a találkozóra kilátogató szurkolóink számára.

BORDEAUX-BA UTAZIK A MAGYAR–OSZTRÁKRA? ITT MINDEN INFÓT MEGTALÁL! - nso.hu

 

 

A Föld geoid alakú. A labda meg gömbölyű...  A sportzsargonban és a mindennapi szóhasználatban ez talán a legközhelyesebb kifejezés arra nézve, hogy bármi lehetséges, minden csapatnak van esélye, a játékszer gurulhat erre is és arra is... Ma este számunkra is elkezdődik az EB! Ha jómagam nem is érzem annyira emelkedettnek a futball-lázat, mint a 86-os mexikói foci VB előtt, mikor utoljára szerepeltünk nagy tornán, azért lassan az egész ország kezd belemelegedni és mindenki latolgatja az esélyeket, hogy mi lesz, meddig jutunk, merre gurul a labda? Amelyről eddig is tudtuk, hogy bizony gömbölyű... Csak az a bökkenő, hogy az a közeg, melyben mozog, pattog, vánszorog, süvít, repül, az nem légüres -, hanem – mondjuk így – „magnetizált tér”, melyben bizonyos dolgok befolyásolják a labda útját...

 

Varázsütésre

Fedezd fel a festői szépségű Ság hegyet és környékét!
1. VulkánSág 20 - túra a Ság hegy körül 
Útvonal: Celldömölk, Dr. Géfin tér – Koptik Odó u. - XIII. századi romtemplom – Kolozsvár u. - Sághegyalja krt. – Mesteri (Árpád-kori templom és a termálfürdő érintésével) – Kemeneskápolna – Bokodpuszta – Celldömölk, Kemenes Vulkánpark – Vulkán Gyógy- és Élményfürdő - Dr. Géfin tér.

CELLDÖMÖLK, VulkánSági Kerékpártúra - zalabringa.hu

És akkor kizökkent a világ a maga medréből... A jelet egy túl magasra állított, a döcögős kápolnai úton meglazult, majd az úttestre hulló nyeregcső csörömpölése adta meg. Hátrazuhantam, eltörtem bokámat, lábszárcsontomat. Mentő, kórház, műtét, ágy, mankó... Mintegy varázsütésre elkezdődött valami egészen más... Hogy hogyan éltem meg az elmúlt hetet a szombathelyi Markusovszky Kórház Traumatológiai Osztályán? Megpróbálom összerendezni szanaszét hulló gondolataim...

 

 

Cantate Domino! avagy: miért jó énekelni?

„Zenéből jöttünk és zenébe érkeztünk” a református zenei fesztivál nyitó napjának estéjén. A rendezvény egyik leglátványosabb programja, a fáklyás menet a Bakáts térről indult.  A fővárosi turistanegyeden át több mint ezer keresztyén vonult zsoltárokat énekelve a Kálvin téri református templomig, ahol Bogárdi Szabó István püspök szolgálatával tartottak késő esti zenés áhítatot.

                                                Isten igéje a kotta - parokia.hu

Magyar Református Egyházunk május utolsó hétvégéjén – ha jól tudom – immár 13. alkalommal rendezte meg Budapesten a Református Zenei Fesztivált. Szintén ezen a hétvégén az Őrségi Református Egyházmegye is – talán ez volt már a 9. alkalom – megrendezte hagyományos kórustalálkozóját, ezúttal Zalaegerszegen, amelyen  gyülekezetünk kórusa is részt vett. Miközben hallgattam az énekkarok szolgálatát, feltettem magamnak az alcímben szereplő kérdést: miért jó énekelni?

 

Tarics-pogácsa

Százkét éves korában elhunyt Tarics Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó, aki 2011. augusztus 2. óta a legidősebb élő ötkarikás győztes volt a világon – tájékoztatott róla a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos oldala.

Gyász: elhunyt Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai bajnoka - nso.hu

Ha valaki 102 évet él, arra már felkapjuk a fejünket. Pláne, ha mellette még olimpiai bajnok – 1936-ban, a berlini olimpián nyert a magyar vízilabdacsapat tagjaként –  és egy zseniális építész, egy különleges, földrengésbiztos találmány, az ún. Tarics-pogácsa feltalálója. Mai reposztunkban – túl azon, hogy tisztelettel emlékezünk rá – hosszú és sikeres életének titkának szeretnék röviden utánajárni.

 

Valami van a levegőben

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. 

A különbség: ég és föld - parokia.hu

Nem tudom, hogy ugyanarról a jelenségről van-e nálunk is szó, mint amiről Somogyi Péter lelkipásztor testvérem ír. Nem tudom, hogy ami itt elkezdődött, annak lesz-e folytatása. S igazából nem tudom az okokat sem, csak találgatok... De azt határozottan érzem, hogy valami megmozdult! Nem „szélrohamhoz hasonló zúgás”, de nem is léleksorvasztó szélcsend... Persze, ne számítsatok látványos, nagy, jellegzetesen karizmatikus megnyilvánulásokra, csupán apró, már-már mikroszkopikus méretű, korábban viszont nem nagyon tapasztalt örömeimet szeretném megosztani. Most, a pünkösdvasárnapi konfirmáció után egy-két nappal, a konfirmandusaimról írnék néhány kósza gondolatot...

 

Luther öröksége

Luther Márton vagyonára, családjára vonatkozó "magánvégrendeletét" és Julius Ludwig Grimm felfújható földgömbjét állítja ki a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára. (…) Az 1542-es végrendelet Luther saját vagyonára, családjára vonatkozó "magánvégrendelet", amelyben nem a reformációról vagy az egyházról, hanem családjáról, feleségéről és gyermekeiről van szó. (…) A püspök megjegyezte: a dokumentum további különlegessége, hogy abban Luther - igen modern módon - nem gyerekeire, hanem özvegyére hagyta értékeit. 

Luther Márton magánvégrendeletét állítja ki a Levéltár - ma.hu

Ilyen és ehhez hasonló címekkel garmadával fogunk találkozni már az idén is, de főleg a következő évben, az 500-as reformációs jubileum kapcsán: könyvek, tanulmányok, cikkek, előadások tucatjai próbálják majd emlékezetünkbe vésni a nagy reformátor szellemi és lelki hagyatékát. Itt viszont egy tényleges végrendeletről, egy nagyon is materiális jellegű dologról, egy kézzel fogható egyház- és kultúrtörténeti kincsről van szó, amelyet érdemes közelebbről is szemügyre venni!

Anyák napja plusz

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

                                                                                                                               Anyák napja - wikipedia.org

 

Ezt a mai reposztot elsősorban azoknak a lelkészeknek, hitoktatóknak, keresztyén pedagógusoknak ajánlom, akik minden anyák napja (és tanévnyitó-, tanévzáró istentisztelet, karácsony stb.) előtt kapkodnak, hogy milyen verseket adjanak a gyermekeknek...? Ne mindig a tavalyit, a tavalyelőttit, ne az egyházi tucatverseket, ne a klasszikus „világiakat”...! De akkor mit? Ma, az internet világában már úri dolgunk van, hiszen tematizálva találunk akár 10 évre való, hittanos gyermekek által is szavalható keresztyén verset, de 15-20 éve még szenvedtünk pl. az anyák napi versekkel. Ezért én akkor az évek során írtam egy raklapra való költeményt, s mivel 1-2 éve a java részét sikerült számítógépem fekete lyukának elnyelnie, már csak a megmentés végett is, három megmaradt anyák napi szösszenetemet szeretném közre adni.  Meg aztán akkor jövőre egy (két, három...) gonddal kevesebb...

 

Drónok az egyházban!

Egy friss felmérés szerint egy ideig még nem hoznak csodát, de nagy üzlet lesz belőlük és mindenki használja majd őket.
 A cikk szerint valóban egy csomó iparág felkarolja a drónokat, például a mezőgazdaság, az építőipar, az energiaszektor, de akár a közművek és karbantartás, a bányászat és az ingatlankereskedelem is kihasználhatja a robotrepülők előnyeit. 

Hamarosan drónokkal lesz tele az ég - 24.hu

Stresszmeghajtású mókuskerékből ki, időgépbe be, s csak úgy lazításképpen nézzük meg, hogy az egyházban, a talán nem is annyira távoli jövőben, milyen területeken lehetne alkalmazni ezeket az egyre elterjedtebb égi masínákat! Egy kicsit szabadjára engedtem a fantáziámat, aki úgy gondolja, tartson velem, fejeket fel!

 

Szimbolikus?

Ferenc pápa rövid, pontosan ötórás leszboszi látogatása után szombaton délután fél ötkor visszatért Róma Ciampino repülőterére. A pápával együtt tizenkét szíriai menekült érkezett Rómába. (…) Az eseményről hivatalosan P. Lombardi szentszéki szóvivő számolt be és elmondta, hogy három szíriai család utazott a pápával, hat szülő és hat kiskorú gyermek. (…)  Mindhárom szíriai család muszlim, kettő Damaszkuszból, egy pedig Deir Azzor-ból származik, arról a területről, ami az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

Ferenc pápa tizenkét szíriai menekülttel tért vissza Rómába - magyarkurir.hu

 

A költészet napjára – avagy mi marad a keresztyén Európából?


A cikk írásának pillanatában 430 vers virít az utcákon a magyar költészet napja alkalmából, nem csak Magyarországon!

Verset posztol a világ a magyar költészet napján - gittegylet.com

Egy olyan rendezvényre kaptam meghívást, amelyen mindenki elmondhatja, felolvashatja kedvenc versét. Sajnos nem tudtam elmenni, ezért – gondoltam – akkor a világhálón fogom közzé tenni, így talán még több emberhez eljut. Ez a vers pedig a Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, Kovács András Ferenc (KAF) talán legismertebb műve, az erélyi magyarság modern zsoltáraként emlegetett Erdélyi töredék. Akkor először olvassuk el a verset, majd hadd szóljak néhány gondolatot arról, hogy miért is szeretem?

 

 

Kaptam egy levelet...


Április 3-án Ferenc pápa az ilyenkor szokásos vasárnapi Mária-imádságot (a Regina caelit) a délelőtti szentmise végén mondta el. Ehhez kapcsolódóan jelentette be kezdeményezését egy humanitárius segélyre, amelyet vallási hovatartozástól függetlenül az Ukrajnában élő emberek megsegítésére szán.

 

Ferenc pápa: Gyűjtést tartunk az Ukrajnában élő emberek megsegítésére - magyarkurir.hu

 

 

Olvasom Ferenc pápa Ukrajnának szóló humanitárius segély kezdeményezését, s rögtön eszembe jut, hogy egy-két hete én is kaptam egy levelet Kárpátaljáról. Pontosabban nem nekem írták, de én is kaptam belőle. Igazából nincs felhatalmazásom, hogy továbbadjam, pláne így, országnak-világnak. Heziltáltam is egy keveset, hogy jó ötlet-e, mert ugyebár ezek után már mindenki tudja, mire megy ki a dolog, aztán végül is a régi népi bölcsességgel, miszerint szemérmes koldusnak üres a tarisznyája, meggyőztem magam, hadd menjen! S aki akar, megtalál... 

 

Oldalak