Bátorság és félelem

A ködbe vesző magas ágak egyszercsak mintha megmozdulnának. Mintha hangtalan szél libbentené őket. De nem csak a szél. Valaki jár a fák hegyén. Előtűnik, és eltűnik. Nem ember ő, de teljesen emberi. Ágról ágra lép, rendezi a fényt és az árnyakat. Mögötte melegség árad, s a kétkedő szív megörül. Csak nehogy szem elől tévesszem. Szeretném, ha rám nézne, s azt mondaná: „Örülök neked, csillagom!” 

                                                                                                                                                  Félelem és remény - reformatus.hu

Kedves Katalin! Ne haragudj, hogy ha talán nem is ismeretlenül, de mégis csak váratlanul és kéretlenül Rád török ezzel a levélféleséggel. Ráadásul még ország-világ elé is tárom! Hogy minél többen olvassák csak el a Te írásodat! Mert az a helyzet, hogy engem megfogott... Meg bizony... És el is szégyelltem magam...

Liberálisok bibliája

Paráználkodj! – szól a hetedik parancs az 1631-es, nyomdai hibás kiadványban. A rendkívül ritka kötetet november 11-én árverezik el. 

                                                                                                                          Kalapács alá kerül a Bűnösök bibliája - mno.hu

Egy újsághír 2200-ból: Kudarcba fulladt az az árverés, melyen egy régiségkereskedő a búsás haszon reményében az ún. Liberálisok bibliáját szerette volna pénzzé tenni. Az egyetlen példányban létező könyv különlegessége, hogy benne a Tízparancsolat -minden bizonnyal- a következő verzióban jelent meg:

 

Erőviszonyok

Az európai értékeket meg kell oltalmazni, ám napjainkban olyan párhuzamos társadalmak alakulnak ki, amelyek nem tartják magukat ezekhez az értékekhez. Az iszlám kultúra és vallás nem olvad össze az európaival. Magyarország nem akarja, hogy területén multikulturalizmus alakuljon ki, eltérő társadalmakkal. Az iszlám kultúra erősebb, mint az európai, és a mai példák alapján azt kell mondania, hogy nem sikerült a beilleszkedés. Az iszlám sohasem volt Európa része, hanem egy másik világ szabályrendszere. És az arab tavasz legkeserűbb tanulsága, hogy a demokráciát nem lehet eleve rákényszeríteni arra a világra.  

 Orbán: „Az iszlám kultúra erősebb, mint az európai” - 168ora.hu

„Az iszlám kultúra erősebb, mint az európai...” - halljuk miniszterelnökünk vitán felül álló kijelentését, s persze mindnyájan a demográfiai túlsúlyukra, fanatizmusukra, vagy éppen a dzsihádista terrorizmusukra gondolunk. Dr. Németh Pál: Európa és az iszlám c. tanulmánya (In: Az írás és az olvasás felelőssége, Mundus Egyetemi Kiadó, Bp. 1998)  segítségével most e két világ egymással való küzdelmének, egyáltalán, egymáshoz való viszonyulásának jellemző vonásait, történelmi hátterét szeretném felvillantani néhány filozófiai, teológiai gondolat, históriai tény és esélylatolgató kérdés formájában.

Marcal

Súlyos börtönbüntetést kért a vörös-iszap perben az ügyészség a katasztrófát okozó cég vezetőire. A vád szerint B. Zoltán ellentmondást nem tűrve, egyszemélyi vezetőként irányította a céget, ez azonban a többi vezetőt sem menti fel az elképesztő hanyagság alól. Az öt évvel ezelőtti katasztrófában tíz ember vesztette életét és tucatnyi család élete ment tönkre.  

Vörösiszap-katasztrófa - nepszava.hu

Újra feléledt a Marcal. A növény- és állatvilág, valamint a víz jelenlegi állapota jó. Ezt állapították meg a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Marcal folyón a győri Reflex Környezetvédő Egyesület mérései - jelezte Lajtmann József programvezető keddi sajtótájékoztatóján Győrött 

Újra él a Marcal folyó - felsofokon.hu

Száz év után újra darvak, két fióka, egész fészek, a Marcal mellett, ez már csoda    

Darvak - magyarhirlap.hu

                                                                                                                                

Csoda vagy, Marcikám! Már bocs, hogy csak úgy letegezlek... De hát régóta ismerjük egymást. Éltem mindkét oldaladon. Hányszor sétáltam, bandukoltam, kóvályogtam veled hosszú kilométereket a mersei tótól a gergelyi hídig, meg vissza! Mennyit dumáltam neked, s te vagy visszafecsegtél vagy hallgattál mélyen. Aztán volt idő -immár 5 éve annak – amikor úgy tűnt, hogy örökre elmész és végleg elhallgatsz... 

Az út szélén

A stoppolás szinte egyidős a modern közlekedés megszületésével, és hosszú évtizedek óta olyan szubkultúra, amely sajátos szabályok és törvények szerint működik.
Stoppolás – kisokos:
Legalitás: Európa legtöbb országában legális. Van, ahol támogatják (pl.: Hollandia), van, ahol megtűrik (Németország), de van, ahol kifejezetten büntetik (pl.: Nagy-Britannia, Amerika egyes államai)
Hol stoppolj: benzinkutaknál vagy autópályák bejárati kapuinál, olyan helyeken, ahol az autós egyszerűen meg tud állni
Hol ne stoppolj: belvárosban nem érdemes. Utak mellett sose állj meg: amellett, hogy balesetveszélyes és az autósok nem tudnak megállni, még pénzbírságra is számíthatsz!
Jelzései: feltartott hüvelykujj és célállomást jelző tábla (Európában), mutatóujjal az útra mutatás (Amerika sok államában), felfele tartott tenyér (Afrikában)

    Az autópályák vándorai – Így stoppolj Európában! - player.hu

Magunknak mesélem. Nekünk, akiknek most van néhány percünk és felugrunk a netre, hogy megnézzük, mi újság a nagyvilágban. Persze, lehet(ett?) máshogy is: Állni az út szélén, batyuval a háton, kitartott kézzel. Várakozva. Kiszolgáltatottan. Kitéve az emberek jóindulatának. Nem tudva, hogy meddig maradok, meddig jutok, hol borul rám az éj... (Nem, nem migráns voltam...) Turista. Stoppos. Potyautas. 1992 nyarán. Elmesélem, hol jártam, mit láttam, milyen élményekkel és érzésekkel tértem haza. Rövid leszek...

 

Potyautas a Szent Jupáton

Ma harminc esztendeje indult el Föld körüli útjára a magyar Szent Jupát vitorlás a fedélzetén Fa Nándorral és Gál Józseffel, akik egy Balaton–31 típusú hajóból építették meg a tizenöt négyzetméteres fedélzettel rendelkező túrahajót, amelyet a kenusok védőszentjéről neveztek el.A két kalandvágyó székesfehérvári fiatal az akkor még jugoszláviai, ma horvátországi Opatijából – korábban ismert nevén Abbáziából – indult el, majd a Gibraltári-szoroson átkelve jutottak ki az Atlanti-óceánra. Dél felé hajóztak, hogy Afrika csücskén megkerüljék a Jóreménység-fokát, útjuk közben rádión tartották a kapcsolatot a parti állomásokkal, hazájukkal és családjukkal. A két hajós hatóránként váltotta egymást a kormánynál, előfordult, hogy hat-hét méteres vagy még annál is magasabb hullámokkal kellett megküzdeniük.
Hétszáztizenhét nap és hatvanezer kilométer megtétele után 1987. szeptember 12-én futottak be Opatija kikötőjébe, az útról 1988-ban jelent meg Fa Nándor könyve A Szent Jupát 700 napja címmel. 
 

                                                                                                 Harminc éve indult a tengerre a Szent Jupát - magyarhirlap.hu

 

Igen, ez a könyv évekig ott volt az éjjeli szekrényemen a bibliám, egy-két teológiai könyv és néhány verses kötet alatt, között, de legtöbbször fölött... Amikor teológus voltam, 90-től... Amikor éppen nem kerítést építettek, hanem vasfüggönyt és falakat bontottak, amikor nyíltak a határok a rendszerváltás után... Amikor szűknek éreztem az iskola falait, a város utcáit, az ország határait, Európát... Amikor éjszakánként nem tudtam aludni, csak álmodoztam... Igaz, hogy csak lélekben, de potyautas voltam a Szent Jupáton...!

A természetjáró egyház


A miniszterelnök hangsúlyozta: a természetjárás területén is most kell összeállítani a következő évek pénzügyi programjait, ezért arra biztatta a Magyar Természetjáró Szövetséget, a civil szervezeteket, az érintett önkormányzatokat, erdészeteket és az egyházakat, „rakják össze” elképzeléseiket és tegyék le a kormány asztalára, hogy beilleszthessék a fejlesztési tervek közé. 

                                                                                                                                      Orbán: A természetjárás fejlesztése - mno.hu

Természetjárás és egyház? Nem is rossz... S ha már maga a miniszterelnök szólít meg bennünket, gondoltam, „összerakok”, összeütök sebtiben valamiféle pályázati tervet... (Természetesen igyekeztem a többi megszólítottal való együttműködési lehetőséget is szem előtt tartani.) Előre bocsátom, ötleteimet, elképzeléseimet annyira nem kell komolyan venni, bár az ember nem is gondolná, hogy ahogy keresi az egyház helyét a természetben, közben mennyire megmutatkozik az egyház természete is...

„Ha e mi földi sátorházunk elbomol...”

A menekülttábor Szentgotthárd lakott területétől viszonylag távol, Rábafüzes felé félúton helyezkedik el, maga az ipari park pedig őrzött terület. Ráadásul az ipari parktól néhány száz méterre már ott van Ausztria, ezért nem számítanak arra, hogy a menekültek közül sokan feltűnnének Szentgotthárd belvárosában. A polgármester szerint így nem valószínű, hogy a tábor megzavarná a város lakóinak nyugalmát. Hozzátette, hogy mivel az ide érkezők között sok lesz a kisgyermekes család, szükségük lesz karitatív szervezetek közreműködésére is.  

                                                                                                      Új menekülttábort húznak fel Szentgotthárdon - index.hu

 Nem tudom, az angyal felzavarta-e a vizet? A borgátai gyógyfürdő káliumos, hidrogénkarbonátos vizét. Elkéstem. Tíz osztrák, német nyugdíjas már ücsörgött a medence szélén. Hetykén aggok, derűsen fonnyadók. Fecsegett a felszín, aztán a mélyről felbuborékolt hogy „Flüchtlinge”, meg „Zelt”, meg hogy „furchtbar...” És akkor súlyos csend zuhant a medencére. És akkor egy láthatatlan égi kéz megnyomta a pillanatmegállító gombot. És akkor - Lászlóffy Aladár után szabadon - megállt a világ a délelőttben...

Futballtransz

Észak–Írország 3–1-re nyert Feröer ellen pénteken a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának F-csoportjában, és mivel Románia 0–0-s döntetlent játszott Magyarországgal, az északírek három pontra vannak attól, hogy történelmük során először kijussanak az Eb-re. A mieinknek csökkent az esélye, hogy az első két hely valamelyikéről kvalifikáljunk, de a legjobb csoportharmadik helyre még odaérhetünk. 

                  Így juthat ki a válogatott egyenes ágon az Európa-bajnokságra! - nemzetisport.hu

Most, mikor ezt a furcsa szóösszetételből álló címet olvassák, ne csak az utóbbi 3-4 nap futballőrületére, illetve nemzeti válogatottunk két sorsdöntő EB-selejtező mérkőzésére gondoljanak, melyet amúgy is elnyomott a népvándorlás újabb, minden eddiginél nagyobb hulláma, dübörgése és az azzal járó bel-és külpolitikai médiavihara és közfelháborodása...! Hanem itt a transz-szó most legyen inkább a transzcendencia rövidítése, s hadd írjak arról - Nyíri Tamás: Antropológiai vázlatok c. munkája alapján – hogy az ember transzcendens létének  a hétköznapokban, amelyekhez számomra hozzátartozik a labdarúgás szeretete, milyen jelei vannak...? Lássuk tehát, amikor egy futballőrűlt lelkész vagy egyáltalán egy gondolkodó hívő ember leül a színes doboz elé, milyen „túlparti fényeket” (Nyíri T.) fedezhet fel?

 

Egy apa ellenőrzőjéből

A mindennapok mókuskerekében könnyen elfelejthetjük, hogyan is kell odafigyelnünk gyermekeinkre. A nap, mint nap ismétlődő, rutinszerű kérdések és válaszok elfedik a gyermeket foglalkoztató valóban fontos történéseket, s amikor kiderül, hogy a "gyerekkel valami baj van", a szülő megdöbben, értetlenül áll az események előtt, s a legrosszabb esetben egész haragját gyermekére zúdítva büntetéssel próbálja meg őt a "helyes útra" téríteni. 


                                                                                                                                                           Az első intő a szülőnek szól - vital.hu

Verejtékben úszom... Hol vagyok...? Mi ez, az iskolacsengő vagy a vekker...? Ébren vagyok vagy (rém)álmodom...? S egyáltalán: hányadika van ma, szeptember elseje vagy április elseje...?

A mi zarándokutunk

A zarándokút sem egyéb többé, mint a fogyasztói társadalom újabb sztrádája, melyen szédítő sebességgel száguldunk Krisztus felé, hogy féknyom nélkül gázoljunk át rajta. 

                                                                                                                                                                          El Camino 2015 - mno.hu

Még nagyon friss az élmény, úgy hogy előre elnézést kérek a Kedves Olvasóktól az esetleges túlzásokért vagy az érzelmi (és értelmi...) kontroll hiányáért: most jöttünk haza a celldömölki református gyülekezettel Erdélyből, a marosvásárhelyi tulipán utcai gyülekezetnél voltunk látogatóban. Nem annyira élménybeszámoló lenne ez az írás, hanem inkább református szemszögből próbálom megfogalmazni és összefoglalni, hogy -szemben a fenti cikkben kritizált „unatkozó”, „élményvadász”, „teljesítményfüggő” Camino-s „túrajunkie”-kkal, ill. magával a cikk szerzőjével, a Szent Jakab utat mintegy mai Lutherként végigháborgó Puzsér Róberttel- milyen is volt a mi zarándokutunk...

Mit írjak Paskairól?

Életének 89. évében, hétfő reggel elhunyt Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek – tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t. 

                                                                                                                                       Elhunyt Paskai László bíboros - mandiner.hu

Bizony az élet tud abszurd helyzeteket produkálni: Már a gép előtt ültem, hogy írjak valami nyári,  könnyed, „light”-os írást a Balaton algásodásáról, amikor felkerült a világhálóra a nehéz és szomorú gyászhír Paskai bíboros, ny. esztergom-budapesti érsek haláláról... Az nem volt kérdés, hogy meg kell emlékeznem róla, az már igen, hogy mit is írjak? Egyáltalán, milyen műfajban...?

Bolygók és emberek

Sokak fantáziáját megmozgathatta a minapi hír, amely szerint a NASA megtalálta a Föld ikertestvérét, vagyis egy olyan exobolygót, amely megfelelő távolságra van a maga „Napjától”, és szilárd felszínnel rendelkezhet. Így a tudósok szerint nem kizárt, hogy az egyelőre Kepler 452B-nek nevezett égitesten az élet is kialakulhatott. Azoknak a laikusoknak, akik a földönkívüli élet iránt érdeklődnek, erről persze nem a mikrobák jutnak először eszükbe, hanem rögtön az a kérdés foglalkoztatja őket, vajon létezik-e arrafelé fejlett civilizáció. Ahhoz azonban, hogy a keplerlakókkal találkozhassunk, előbb az égitesttől bennünket elválasztó 1400 fényévnyi távolságot kellene áthidalnunk. 

                                                                                                                                                     Távoli civilizációk - mno.hu

Ez a hír, ill. Pápay György írása eszembe juttatja -hiába no, közeledik a szeptember, s 5. osztályba készülődő kislányommal lelkesen (újra)olvassuk a kötelező olvasmányokat...- egyrészt Eric Kastner: A két Lotti c. regényét, amely arról szól, hogy két, eddig szüleik válása miatt egymástól különélő ikerlányok, Luise és Lotte hogyan találnak egymásra, másrészt Saint Exupery Kis hercegét, a bolygólátogatásokat, hogy mi, emberek, illetve a tipikus embercsoportok, noha egy világban, mégis mennyire külön bolygókon, egymástól félévnyi távolságokra élünk... Mai irományomban a Kedves Reposzt-olvasókat hadd hívjam meg egy bolygó-körutazásra, amely során bizonyára látni fogjuk, hogy Exupery mennyire tökéletes társadalmi kör-, kor-és kórképet rajzolt meg 1943-ban, s hogy az azóta eltelt 72 évben mit sem változott a világ...

Élménybeszámoló – avagy kép és keret

Országszerte összesen 4491 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t. 
A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogtak el - közölte a megyei főkapitányság szóvivője. 
Várkonyi Gergely elmondta, vasárnap 1311 embert, köztük 191 gyermeket tartóztattak föl, a legnagyobb csoport - 99 afgán, pakisztáni, szír, eritreai, szenegáli és mauritániai állampolgár - délelőtt Ásotthalom külterületén lépte át illegálisan a zöldhatárt. 
A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indult. 
     

                                   Több mint négyezer határsértőt fogtak el a hétvégén - ma.hu

Állok kerékpárommal Hercegszántónál a szerb-magyar határon, egyhetes erdélyi-vajdasági bringatúrám utolsó állomásán. Mellettem egy menekültekkel teletömött, szerb rendszámú, legalább 30 éves, rozsdás-fehér Volkswagen mikrobusz. Koszos üvegén maszatos kislányarc, fénytelen szemekkel... Akkor még nem is sejtettem, hogy ez a fekete-fehér keret mennyire eltakarja, elnyomja élménybeszámolóm színes képeit, melyeket hazaérve családomnak megmutattam...

Vizsolyi Biblia 425 + némi hiányérzet...

Jeles egyháztörténeti eseményre emlékeznek vasárnap Vizsolyban, amely egyúttal a magyarság számára is meghatározó: 425 évvel ezelőtt, 1590. július 20-án fejezték be a magyar nyelvre fordított biblia nyomtatását.

                                  A Vizsolyi Biblia kinyomtatásának 425. évfordulójára emlékeznek Vizsolyban - hirado.hu

Szép lehetett az az ünnepi hálaadó istentisztelet Vizsolyban. Megemlékezés, ünnepi hangverseny, ökumenikus összefogás. Kovács Zsolt Levente nagytiszteletű úr az évfordulóhoz méltó gyülekezeti alkalmat szervezett, majd „hálaadó közleményt” fogalmaztak meg az MTI-nek a Vizsolyi Biblia rövid történetéről és kultúr-valamint egyháztörténeti jelentőségéről... Kollégánk azt is elmondta, hogy a vasárnapi jubileumi ünnepséggel az egész magyar nemzetet szeretné közös emlékezésre hívni... Nem ő tehet róla, de félő, hogy nem sikerült...

Mesélő (parittya)kövek

Egy izraeli tolvaj húsz év után visszavitte az ellopott kétezer éves parittyaköveket, mert "csak bajt hoztak rá". 
  

                            

                                                                                                             20 év után visszavitte az ellopott régiségeket, mert "csak bajt hoztak rá - ma.hu

Mert a kövek -akár a lelkiismeret- időnként megszólalnak... Irodalmi emlékezetem porosodó tárházából – mint anno Dávid a patakparton- most én is 5 kövecskét szedtem elő. Hallgassuk csak őket...!

Lájkolható-e keresztyén életünk?

Hogyan kell élni, hogy „lájkolható" legyen keresztyén életünk. Tudunk-e boldogságot sugározni? Követendő-e mások számára az életünk? – körkérdésünkre keresztyének, egyházi vezetők feleltek röviden. 
              
                                                                                     Lájkolható-e keresztyén életünk? - parókia.hu

Úgymint Kocsis Fülöp, görögkatolikus -, Fekete Károly református püspökök, Réthelyi Miklós, volt emberierőforrás-miniszter, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele és Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára, s gondoltam, szerényen beállok a sor végére, mintha engem is megkérdeztek volna és megpróbálok én is válaszolni erre az elgondolkodtató, posztmodern kérdésre. Ám mielőtt megtenném, egyrészt hadd biztassalak benneteket (Önöket) is erre, másrészt hadd osszam meg most 2 mondatban országgal-világgal lájkolós előéletemet...

Rám is gondoljatok

Nincsenek rá generációs mintáink, hogyan kell kezelni egy család széthullását, hiszen tömegesen csak az utóbbi fél évszázadban válnak az emberek. A nagymamáktól nem lehet megtanulni, hogyan kell ezt jól csinálni. Felnőttek számára régóta léteznek segítő könyvek, Gyurkó Szilvia gyermekjogász Rám is gondoljatok című munkája azonban a gyerekek szükségleteit előtérbe állítva segít szülőként megküzdeni a válságos élethelyzettel.

                                                                                                                                                                                        Családi játszmák - mno.hu

Egy néhány éve elvált, két gyermekkel egyedül maradó édesanyával való lelkigondozói beszélgetésre készülve olvastam el Gyurkó Szilvia könyvét. Erről szeretnék néhány gondolatot írni. Egészen pontosan hetet. Négyet arról, hogy miért ajánlom, háromban pedig a kritikáimat szeretném megfogalmazni, csak nagyon röviden...

A kerítés és a nagykapu

Építene kerítést a magyar–szerb határon? – tudakoljuk az interjúban Böjte Csabától. „Most lehet, hogy építenék, de jó nagy kaput tennék rá, hiszen tudatosan kell fogadni az érkező életeket – mint ahogy a gyermeket is. Kell a kerítés, mert fel kell készülni a befogadással járó feladatokra. Görcsösen elzárkózni viszont nem szabad, de nem is lehet. Amelyik fenyő hirtelen túl sokat növekszik, annak a gyenge felső hajtását a legelső vihar letöri.
Megvan a felső határa annak, amennyi növekedést még szeretettel, jósággal integrálni lehet” – mondja a ferences szerzetes. Arra a kérdésre, hogy nem kell-e félteni a kereszténységet a mostani népvándorlástól, viszontkérdéssel válaszol: „Hogy külföldről, Afrikából, Ázsiából rombolnák le a keresztény kultúrát? A történelem során mindig a belső bűnök bomlasztották szét a kultúrákat. Európát az itt élő megkeresztelt, de kapzsi, hitetlen, önző emberektől féltem.”    
                                               

                                                                                                                     Böjte Csaba üzen bevándorlásügyben: legyen kerítés, de… - valasz.hu

     Nem ismerem a Heti Válasz riporterét, s lehet hogy Böjte Csabánál is nagyobb szívű és tisztább szándékú ember, de azért amikor azt a rafkós kérdést feltette Csaba testvérnek, hogy építene-e kerítést a magyar-szerb határon, kisagyam leg- hátsó tekervényén rögtön az adófizetés kérdésével Jézust tőrbe csalni igyekvő farizeusok adógarasai villantak meg...                                                                                                                  

Aranyketrec

Mentális zavarokkal küzdőket segítő művészetterápiás civil szervezetek és intézmények műhelyeinek alkotásaiból nyílik tárlat június 18-án, csütörtökön a Tárt Kapu Galériában.
Az art brut, a nyers pezsgő tisztaságának jelzőjeként szolgáló „brut” kifejezés alapján nyerte el nevét a negyvenes években Jean Dubuffet festőművésztől. Dubuffet a marginalizált helyzetben élők alkotásait nevezte így, melyekben a látvány, az élmény a tanult művészet kontrollja nélkül tört ki az alkotókból.              
        
                                                                                                                           Csoda: mentális zavarokkal küzdenek és festenek - mno.hu

 

    Napfelkelte vagy naplemente? Nézem a képet, s ezen gondolkodom. (Közben utánanézek, s öreg koromra megtudom, hogy a kettő között van különbség: az ún. Mie-szórás napnyugtakor felerősödik, magasabb a páratartalom, hűl a levegő, növekszik a szállópor-koncentráció, ilyenkor tehát vörösebbnek látjuk az eget, s egyáltalán, élénkebbnek a színeket...)

Oldalak