Hazugságban

Digitális létünk egyik nyilvánvalóan legfölöslegesebb kattintása (vagy kijelzőtapintása), amikor a szoftvergyártók arra kényszerítenek bennünket, felhasználókat, hogy ugyan legyünk szívesek arról nyilatkozni, hogy elolvastuk, egyetértünk vele és elfogadjuk a felhasználási feltételeiket.
A kis négyzet bepipálása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy telepíthessük a kérdéses szoftvert, vagy használhassuk az adott digitális terméket. Ennél a lépésnél az emberiség 99,999999 százaléka hazudik, hiszen ki a fene olvas el egy hosszú és bonyolult jogi nyilatkozatot, mielőtt használni szeretne egy programot?    

73 198 SZÓ, AMIT SOHA SENKI NEM OLVAS EL- index.hu

A fent cikk, a benne leírt figyelemfelkeltő, egyben leleplező kísérlet igazi és látványos görbe tükröt tart digitális és valóságos világunknak. Ilyenek vagyunk, ebben az etikai relativizmusban élünk. Magyarán, hazugságban... Amikor gépies reflexé, ujjainkba begyakorolt automatizmussá válik az igazság figyelmen kívül hagyása... A mindennapos számítógép használaton kívül én különösen három területen figyeltem fel arra, hogy  mennyire a valótlanság számunkra az igaz(i), a megszokott, a természetes...

Burn out ellen

Az előző bejegyzésben felhozott burn-out (azaz kiégés) szindróma bárkire igaz lehet, mégis a felmérések szerint tipikusan bizonyos szakmákat és tevékenységeket érint a legjobban: az orvosokat, a nővéreket és a tanárokat. De nyugodtan hozzátehetjük ehhez még a lelkészeket és az egyházi területen dolgozókat is. (…)  Amikor a megoldásokról kellene írni, többnyire olyan dolgokra futja a szerzőktől, amiket egy józan ember magától is kitalálhat: aludjunk többet, dolgozzunk kevesebbet, találjunk egyensúlyt a munka és a család között. Menjünk el futni. Együnk valami finomat. Foglalkozzunk az önmegvalósítással. Azaz nesze semmi, fogd meg jól!

Az agyonterheltségtől a megbocsátásig - megmondoka.blogspot.hu

Azért ezek nem semmik, szerintem... Talán sok apró mozaikból áll össze az egész. Bár a probléma engem is érintett, tudományosan nem, inkább csak bulváros szinten foglalkoztam vele. Most is utánanéztem, milyen jó tanácsokat adnak a kérdés avatott és avatatlan szakértői, s gondoltam én is összeszedem, amit fontosnak tartok. Tudom, mindezek csak cseppek a tengerben, de talán valakinek, ha minimális mértékben is, de segít abban, hogy eloltsa -némi képzavarral élve - a kiégés tüneteit...

 

Urbi et Orbi - avagy áldás a magyar futballvilágra...?

Minimálbért adna a magyar focistáknak Urbán Flórián, akik megszakadnak, azok esetleg kaphatnak milliókat. A hazai futball megmondóembere évek óta nem jut kispadhoz az első és a másodosztályban, és sarkos véleménye van azokról, akik a „helyén” ülnek, az akadémiák trénereit egyenesen ostorozza. Elképesztő sztorit mesélt lapunknak arról, hogy NB I-es kispadot ígértek neki cserébe, ha visszalép a jobbikos képviselői tisztségtől.

„Azonnal felhívom a miniszterelnököt, és kapsz egy kispadot az NB I-ben” - mno.hu

Mielőtt a címben lévő furcsa kérdésre megpróbálnék válaszolni, elöljáróban annyit elmondanék, hogy egyrészt azért bátorkodom a reposzton erről írni, mert vallom, hogy az élet minden területe (politika, közélet, egyház, sport, futball stb.) átjárja egymást, másrészt vannak olyan, ha nem is feltétlen kőbe vésett, de azért bibliai-, népi-, s nagy emberektől való bölcsességek és igazságok, amelyek még a magyar futballban tapasztalható történésekre és jelenségekre is magyarázatot adnak.
Egyenlőre maradjunk annyiban, hogy vannak dolgok, amelyeket el kell fogadni...! Hogy konkrétan mi mindenre gondolok?

 

Mit énekelne Jézus egy karaoke bárban... és a templomban?

Szerintem Jézus szeretné a karaoket. Nem tudom miért, de így érzem. Ebben a műfajban mindenki saját ízlésének, egyéniségének adhat hangot. Úgy gondolom, hogy ez tetszene neki és ő is így tenne.
(...)
Énekelne elcsépelt, nyálas slágereket, hogy idegen emberek egymás mellé verődjenek és egymásra, közösségre találjanak? Dalolna őszinte elfogadásról, szeretetről, vagy a benne lévő egzisztenciális kételyről? Esetleg hamiskás hangon bátorítana másokat, hogy ők is fellépjenek a(z élet) színpad(á)ra és keressék azokat a lehetőségeket, amivel igazi örömet okozhatnak másoknak? Abban valamiért egészen biztos vagyok, hogy nem énekelne (magáról) keresztény dicshimnuszokat.

Mit énekelne Jézus egy karaokebárban? - kotoszo.hu

A Cantate vasárnap kapcsán kerestem valami irományt és örültem h a protestáns „társblogon” ráakadtam erre az érdekes, elgondolkodtató, talán némelyeket egy kicsit meg is botránkoztató kérdésre. Nagyjából egy húron pendülök annak szerzőjével, abban mindenképpen, hogy szerintem is lemenne Jézus akár egy „alvilági lebujba” is (ahhoz képest, hogy mennyei dicsőségéből lejött hozzánk a földre, onnan az a néhány lépés lefelé neki már nem esne nehezére...), de azért -remélhetőleg- beülne közénk a templompadokba is énekelni... Mit énekelne itt és mit énekelne ott...? S főként: hogyan...?

 

Magyar érettségi újratöltve

Országszerte több mint 100 ezer diáknak kell ezekben az órákban legyőznie a vizsgadrukkját, hogy tudása maximumát adja a magyar írásbeli érettségin. 

Magyarérettségi újratöltve - vaol.hu

29 évvel ezelőtt én is érettségit írtam magyarból, Nagy László: Himnusz minden időben c. versét kellett elemezni. Fogalmam sincs ma már, hogy miket írhattam. Arra emlékszem, hogy utána megkérdezte tőlem az egyik osztálytársam, hogy „te felismerted, hogy ez egy szerelmes vers...?” Bambán, leforrázva, a bukás képét vizionálva hebegtem rá, hogy „nem tudom, nem...” Végül -ha jól emlékszem- 4-est kaptam...  Aztán az Isten úgy rendezte az életem, hogy Nagy László szülőfalujától (Iszkáz) mindössze 10-12 km-re kerültem egy kis faluba, nagy magányba... S -genius loci...- szellemisége megigézett, megismertem, megszerettem költészetét, s a fenti verse sok mindenre megtanított az életről..

.

 

Ki tud jobban smúzolni?

Bencével sporttársként szép sikereket értünk el 1988-ban Szöulban, én hoztam a MOB-hoz, előbb sportigazgató volt, majd a javaslatomra lett főtitkár. Nehéz években dolgoztunk együtt, voltak szép és kevésbé szép időszakaink, de ahogy mondani szokták, kettőnk kapcsolatában kihűlt a húsleves, már soha nem lesz olyan, mint volt. Egyszer valaki azt mondta nekem, egy MOB-elnöknek tudnia kell smúzolni, amiben viszont Bence jobb, mint én. Való igaz, én nem ilyen vagyok, más sportágból, más közegből jöttünk. Ha ehhez a pozícióhoz ez tényleg szükséges – én személy szerint nem feltétlenül értek egyet ezzel –, akkor e tekintetben nála az előny.

MOB: hárman egy célért - nso.hu

Hitelesség – avagy variációk egy témára

Az etikai bizottsághoz idén sem érkezett panasz a protestáns újságírókra – adta hírül Kádár Zsolt, az etikai bizottság vezetője. A református lelkipásztor felhívta a figyelmet „a problematikus hazai médiaszituációra, melyet az igen erős és ellentétes politikum determinál”. Kádár Zsolt szerint komoly gondot jelent, ha bármilyen hatalom érdekből, szlogenként használja a keresztyén igazságot a hatalom elérése, megtartása, visszaszerzése vagy a kizárólagosság érdekében. Úgy vélte, hogy a világ leginkább a hitelességet igényli az újságíróktól.

Hitelességet várnak az újságíróktól - parokia.hu

Igen, hitelességet, mindenkitől. Ezt a szót már nagyon jól ismerjük. Napjaink politikai-, egyházi-, s egyáltalán társadalmi életének egyik kulcsszava. Mindenki ezt várja a másiktól... De mi is az tulajdonképpen? Hogy lehet ezt definiálni? Egy képzeletbeli (röp)dolgozatban az alábbi válaszokat írták közéletünk különböző szereplői...

Etikatanár (hívő)
„Erkölcsi szocializációból, belső meggyőződésből és – ahogy nevében is benne van – hitből fakadó etikus emberi magatartás.”

Újraélesztés és feltámadás

Sikeresen élesztettek újra a járókelők és a kiérkező mentők egy 60 év körüli férfit szombat délután Szombathely Főterén. A férfi hirtelen esett össze, vérkeringése, légzése leállt, és életét csak az azonnali beavatkozással lehetett megmenteni. A húsvéti (az ünnep üzenete a feltámadás, a halál felett aratott győzelem) történet különlegességét az is erősíti, hogy éppen ezen a téren zajlik évről évre a lakosság csoportos újraélesztés-oktatása és a fiatalok újraélesztési rekordkísérlete.

Csodálatos eset Szombathelyen: különleges újraélesztés történt - inforadio.hu

A világ gyémánttengelye

„ Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye. „
József Attila

A költészet napja - sulihalo.hu

Nem is olyan régen, egy hölgy, miután éppen ismertem az egyik általa megkezdett József Attila-vers folytatását, rám csodálkozott, mondhatni, nézett, mint a tehén gyereke az újonnan vásárolt avagy frissen mázolt szabadtéri nyílászáróra, hogy léteznek ma még olyan emberek, pláne férfiak, akik olvassák és szeretik a verseket...? „Csodabogár-lényem” fényét először próbáltam  büszkén erősíteni, mondván ez mindig hozzátartozott az én identitáskeresésemhez, majd szerényen tompítani, hogy nem mindig, csak amikor „szükséges” (J.A.), ráadásul egyre ritkábban kerül elém egy-egy régi vagy újabb, vagy éppen régi-új vers, verssor vagy csak egy költői kép... Mint ez... A világ gyémánttengelye...

 

 

Hagyják békén a memóriámat!

A memória célzott manipulációja mentális betegségeket gyógyíthat, növelheti az intelligenciahányadost, javíthatja az emlékezőtehetséget. Az új eljárásokkal az emberiség a saját evolúcióját segíthetné elő. De nem veszélyesek a hamis emlékek? És nem lesz abból katasztrófa, ha az emberiség egyik fele szuperhumán létformává alakul?

Ha zavar a múlt, írd át a fejedben! - index.hu

Kedves Tudós Bácsik!
Ne haragudjanak, hogy ezzel a kurta-furcsa, ráadásul – előre bevallom – aggályoskodó levéllel zavarom Önöket komoly, az egész emberiség jövőjét érintő és befolyásoló tudományos munkájukban. Magamról csak annyit, hogy egy 47 éves – lélekben – kisfiú vagyok, aki szeretnék egész-ségesen felnőni, egész életem során fejlődni – s Erik Erikson óta tudjuk, hogy az élet egy egész életen át tartó pszicho-szociális fejlődési folyamat – és ehhez szükségem lesz a valóságosan,  identitásom részeként megélt múltamra, igazi emlékeimre, nem manipulált memóriámra is!

 

Te elmennél az Antarktiszra?

Wynne-Hughes Veronika már két és fél éve utazik, hajóstoppal járta be a világot (…)  de most egy újabb utazást tervez, egészen pontosan egy két hónapos expedíciót az Antarktiszra.  (…) November közepén indul és január közepén tér vissza. Két hónap alatt fogja átsíelni a kontinenst, vagy inkább hegynek fölfelé sítalpakon átcsoszogni egy jókora szánt maga után húzva. (…) Mentálisan készíti fel magát leginkább, elvégre nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megterheli az embert, hogy konkrétan semmi sincs körülötte a mínusz 50 fokban. (…) Ha sikerül, akkor Wynne-Hughes lesz az első magyar, ráadásul az első magyar nő, aki elsétál a Föld legdélibb pontjára

30 millióért cserébe mindenki megtapasztalhatja az abszolút semmit - 24.hu

Bár ha jól tudom, ez elsősorban egy egyházi, közéleti blog, mégis – azt gondolom – annak is van jelzésértéke, ha az ember időnként elvágyódik ebből a világból-egyházból-országból... Messzire... Mondjuk délre... Akár annyira délre, hogy ott már hideg van... Nagyon hideg... Tényleg, te elmennél az Antarktiszra? S ha igen, miért...?

 

Őrtüzek és vízjelek

Mai magyar költő, és egy versét megzenésítő hazai együttes alkotásaival is ünnepli a protestáns világ Wittenbergben a reformáció 500. születésnapját. (…) Az „új énekszöveg egy ismert református, evangélikus vagy metodista dallamra” kategóriában az első díjat a Zsoltárhang vízjelekben című vers kapta, melyet Miklya a 66. zsoltár dallamára írt. A „később megírandó dallamra írt új szöveg” kategória „modern” alkategóriájában pedig a Limesen égő című verse futott be, melyet a szintén magyar Hangraforgó együttes zenésített meg.  

Páratlan siker: magyar versekkel ünnepli a világ a reformációt - hvg.hu

Menyus és az időgép

– Alapvetően kíváncsi ember vagyok. Érdekel a világ, amelyben élünk, mert elképesztőnek tartom, hogy létezik, és hogy ennek részeként én is létezek. Sosem tartottam magától értetődőnek, hogy egyszer csak megjelentem, mint egy alma a fán.    

„Ez a világ egyelőre megfelel” - mno-hu

„A világ olyan valószínűtlen,
Az álom én vagyok,
Olyan jövôkbe nézek,
Amiket sosem láthatok,
Nem vagyok a rabja, csak egy darabja,
Agyamban az élet programja...”

Európa Kiadó-Popzene - zeneszöveg.hu

Időnként érdemes odafigyelni olyan emberekre, akik esetleg nem keresztyének, nem konzervatívak (Isten, haza, család...), akikből hiányzik mindenféle kispolgári attitűd, akiket inkább nagy- mint kis ívben kerülünk ki az utcán, akik a föld alól (underground) vagy éppen más dimenzióból, kozmoszon túli világból, „időn túli tájak”-ról érkeztek közénk... Érdemes odafigyelni, hogyan élnek, mit gondolnak, mit mondanak, énekelnek, esetleg ordítanak a világról, az életről, s egy kicsit rólunk is... Igen, szerintem érdemes meghallgatni pl. Menyhárt Jenőt, Menyust, az URH és az Európa Kiadó zenészét, dalszövegíróját, greenpeace-aktivistát, írót, orvosbiológiai kutatóintézeti gyakornokot, életművészt...

 

Luther, a playmobil és egyéb missziós bölcsességeink

- Magam is követője vagyok Luthernek a Facebookon, és mindig várom a következő képet, vajon ezúttal merre jár. Hogyan találják ki, hogy melyik nap mi kerül ki a közösségi oldalakra?
- Luther útjának van egy szűk és igen praktikus meghatározója, mégpedig az, hogy éppen merre járunk a férjemmel. Szeretnénk megmutatni az egyházon kívüli embereknek, hogy az egyház nem olyan idegen, hideg-rideg közeg, mint amilyennek sokan gondolják. Mi sem mindig feketében járunk, éljük a hétköznapi életünket, megfordulunk a bevásárlóközpontokban, koncerteken, könyvesboltokban, kávézókban, mint bárki más. Próbálunk kulcslyukká válni, amin keresztül bekukucskálhatnak az életünkbe és ezáltal a református egyházi közegbe azok, akik még sosem merészkedtek templom közelébe. Szeretnénk, ha meglátnák, hogy nem kell tőlünk idegenkedni.

A kulcslyuk - parokia.hu

Mea culpa, de én csak most találkoztam a Bella házaspár Luther-figurájával. S tudom, régimódi ember vagyok, de engem egyaránt megfogott a hús-vér ember Violettával készült hagyományos riport, s ebben az ő modern missziói szemléletük és maga a „cuki kis playmobil-reformátor...” Olyannyira, hogy elő is hoztak belőlem nem csupán néhány kósza gondolatot, hanem hét aforizmát, bölcsességet, dialektikus szösszenetet, vagy minek is nevezzem ezeket...

 

Mindenki

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült Mindenki két kóristalány barátságáról, általánosabb értelemben a szolidaritásról, az igazságtalanságok elleni felszólalás szükségességéről, az elnyomás elleni küzdelem fontosságáról szól. Deák szerint ez az üzenet most talán még aktuálisabb, mint néhány éve, amikor dolgozni kezdett a filmen. Felemelő mondanivalója, pozitív végkifejlete, úgy tűnik, az amerikai filmakadémia tagjainak a szívét is meglágyította.

A magyar film megnyerte az Oscar-díjat - origo.hu

Mindenek előtt gratulálni szeretnék Deák Kristófnak immáron Oscar-díjas filmjéhez. Nem méltatni szeretném ezt a huszonegynéhány perces kisfilmet, de nem is kritikaként írom soraimat. Csupán megpróbálom visszaadni azokat a gondolatokat, érzéseket, amelyet a film kiváltott belőlem, közvetlen a megtekintése után. Hozzám dialektikus módon, öt ellentétpárban jött át a mondanivalója, íme:

 

 

Olimpia helyett

Kedves Kollégák, Versenyzők!
Lezárult a lány torna nevezése, és nagy örömünkre igen sok csapat jelentkezett! Elkészült a verseny menetrendje (...)
KIDS elnökség 

Esztergomi torna tervezett menetrendje - kids.hu

Úgy tűnik, ez az olimpia (mármint a 2024-es budapesti...) már elment... A (kétfarkú) kutya fáját...! Pedig terveztem, de most már csak azért sem írok róla... Helyette egy olyan sporteseményről fogok beszámolni, ami ugyan nem világméretű, hanem csak országos, nem világi, hanem egyházi (KIDS = Katolikus Iskolák Diáksport Szövetsége), s nem 28 sportág, 42 szakágában osztottak ki 306 aranyérmet, mint legutóbb Rióban, hanem csak egy lány szertorna verseny, de ezt legalább megrendezték! (És nem is akárhogyan!) Tudom, ez nem nem fogja kiváltani annyi ember érdeklődését, mint ahány magyar ember szívesen nézte volna a budapesti olimpiát, de majd igyekszem érdekesen-szellemesen írni, ígérem...

 

Imádság háza

A gyülekezetek és hívek számának csökkenése templomok egész sorát tette kihalttá és elhagyatottá. Ezek egy része az elmúlt években otthonként született újjá.

Lakássá alakított templomok a nagyvilágból - 24.hu

John Miller, brit üzletember megvásárolt egy templomot. Felesége megálmodott benne egy luxuslakást. Mérnökök megtervezték, kivitelezők elkészítették, a vendégek megcsodálták. Millerék pedig laktak benne. Az Isten házában, vagyis a saját otthonukban... Egy éjjel a férj nem tudott aludni. Valami gyötörte. Bár nem volt vallásos, imádkozott...

 

Szamár legyen a miniszter!

A demonstráció végén Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik elindítója foglalta össze a mozgalom eddigi tevékenységét, és elmondta, hogy Balog Zoltán szerintük teljesen alkalmatlan az általa felügyelt területek irányítására. A kormány lecserélte ugyan a közoktatásért felelős helyettes államtitkárt, de ő csak végrehajtó volt, Balogot kellett volna, mert fejétől bűzlik a hal. Végül bemondták, hogy van egy alternatív miniszterjelöltjük Balog Zoltán helyett, és felhoztak a színpadra egy szamarat.

Balog Zoltánt egy szamárra cserélték a Kossuth téren - index.hu

Bevallom, első gondolatom az volt, amikor elolvastam és megnéztem ezt a gyenge, de szerencsére rövid politikai show-t, hogy – Pósalaki bácsi után szabadon – „ugorgyunk...” Ez a cirkusz méltatlan Magyarország felelős kormányához, benne Balogh Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, az oktatásügyhöz, annak minden résztvevőjéhez, méltatlan a Reposzthoz is, hogy ilyen színvonalú produkcióval foglalkozzunk, s bizony – nem utolsósorban – méltatlan szegény szamárhoz is, hogy ilyen (köz)szerep(lés)re kárhoztatták... Aztán... Csak sikerült – némi halmozott képzavarral élve – engem is lóvá tenni, hogy egy kicsit én is szamárkodjak, mindezt úgy, hogy ne írjak nagy csacsiságokat... Szóval: legyen szamár a miniszter...!

 

Tökéletes társasjáték?

Egyre többen jönnek rá, hogy a társasjátékozás korszakának egyáltalán nem kell véget érnie a gyerekkorral: egyre többen merik végre bevallani, hogy felnőttként is imádnak táblás játékokat játszani, ezzel párhuzamosan pedig egyre több felnőtteknek szóló társasjátékot adnak ki Magyarországon is. Nem is csoda: a társasjáték az egyik legjobb szórakozás bármilyen társaságban, akár barátokkal, akár az unalmas családi ünnepségeken, akár bulikban, akár otthon kettesben.

Találtunk egy tökéletes társasjátékot - index.hu

Már a cím megfogott, az egész írás elolvasása után pedig még inkább belekerültek azok a bizonyos bogarak a fülembe (fejembe...), hogy egyáltalán mitől jó egy társasjáték, milyen feladatokat, funkciókat kell betöltenie, s meg lehet-e alkotni egy olyan, egyszerre egyszerű és egyszerre komplex, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlható, játék-jellegét megőrző, ugyanakkor mégis „halálosan komoly” játékot, amelyre rá lehet mondani, hogy tökéletes? Aztán lejátszottam  – fogalmazzunk így – a „játékos (infantilis) énemmel”  egy társasjátékot: adtam magamnak egy órát, hogy gondoljam át és vázlatszerűen készítsem el egy általam tökéletesnek vélt társasjáték elvi szempontjait...! Íme:

 

Győzelem Felülről és belülről!

A gyász Franciaországban, a férfikézilabda-világbajnokságon is jelen volt a magyar szívekben. A dánok elleni nyolcaddöntő előtt játékosaink szokás szerint a szívükre tették a kezüket a Himnusz alatt, de ezúttal nem énekeltek, hanem lehajtott fejjel gyászoltak, majd közvetlenül a meccs előtt összekapaszkodva emlékeztek az egész nemzetet megrázó olaszországi tragédiára.

Lélekemelő játékkal győztük le az olimpiai bajnokot - mno.hu

Bevallom, az elején nem is értettem. Miért nem éneklik a Himnuszt? Hol vannak a felemelt, tüzes, mindenre elszánt tekintetek? Miért hajtja le mindenki a fejét? Így megyünk fel a pályára a favorit, az olimpiai bajnok dánok ellen? Rossz előérzetem volt. Aztán megláttam a játékosok karján a fekete karszalagokat. Hallottam, ahogy mondja a riporter, hogy az Európai Kézilabda Szövetség nem engedélyezi az egyperces gyászszünetet, ezért a mieink csak magukban, kört alkotva, összekapaszkodva indulnak neki a meccsnek. Aztán elkezdődött a mérkőzés... Akkor már éreztem, hittem, sőt, tudtam, hogy csak mi nyerhetünk!

 

 

Oldalak