Előre a múltba!

Pert vesztett az a 69 éves holland férfi, aki kérelmezte, hogy születési dátumát változtassák húsz évvel későbbire, vagyis hivatalosan 49 éves lehessen. Azzal érvelt, hogy az életkora miatt mind álláskereséskor, mind a párkereső oldalakon diszkriminálják, ő viszont még „ifjú istennek” érzi magát, és ki akarja hozni a legtöbbet az életből. A bíróság elutasító határozatában azzal érvelt, hogy a holland törvények életkor alapján határoznak meg bizonyos jogokat és kötelezettségeket, mint például a választójog vagy az iskolalátogatási kötelezettség, ezért ha jóváhagynák a kérelmét, értelmetlenné válnának ezek a követelmények. (…) A hollandiai hír azonban nem azért ütötte át a médiafalat, mert politikai vagy hiúságbeli okok álltak fenn, hanem mert a holland férfi kérelme semmivel nem különb, nem extrémebb, mint azoké, akik úgy gondolják, hogy megváltoztathatják születési nemüket, nemi identitásukat, esetleg semleges neműnek minősíthetik magukat.

KORKÉRDÉSEK - magyaridok.hu

Emlékszünk a Történetre?

Történt pedig azokban a napokban, hogy Augusztusz császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Kviriniusz volt a helytartó. Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. (Luk. 2, 1-11)

LUKÁCS EVANGÉLIUMA - parokia.hu

Igával vagy igével?

– De mégis hogyan tudják becsalogatni a templomokba az embereket, meg tudják-e érinteni a fiatalok lelkét?
– Világossá kell tennünk: a hit, az egyház nagyon is a modern világ része. Az evangélikus egyházban hagyományosan nagy szerepe van az igemagyarázatnak. Fontos tehát rávilágítani arra a hitre vezető intellektuális izgalomra, ami egy bibliai szakasz értő magyarázatával jár. Lelkészeinket, hitoktatóinkat fel kell szabadítani erre a szolgálatra, nekünk világiaknak tehát tehermentesítenünk kell őket: legyen kevesebb az adminisztrációs, szervezési feladatuk!

SOK A KIHASZNÁLATLAN LEHETŐSÉGÜNK - magyaridok.hu

Úgy gondolom, hogy nincs olyan lelkész vagy a keresztyénség felé elkötelezett hívő ember, akinek más, ill. saját maga ne tette volna fel az a kérdést, amit a Magyar Idők riportere kérdezett Pröhle Gergelytől, az Evangélikus Egyház országos felügyelőjétől. Nevezetesen, hogy hogyan lehetne az embereket, azon belül is a fiatalokat a templomokba becsalogatni? Próbáltam átgondolni, hogy milyen válaszokat adnának, ill. hogy ezeket hogyan lehetne kategorizálni? Utána pedig majd elmondom, hogy miért lepődtem meg Pröhle Gergely válaszán...?

 

 

Mire jó / nem jó a Merkel-legó?

Furcsa advent elé néz Nyugat-Európa. Semmilyen ünnepi hangulat nem lengheti be az Úr eljövetele előtti időszakot, mert egészen másfajta várakozások követelik ki a közfigyelmet.
Mindenki várja, helyesebben retteg attól, nyugodt körülmények között tud-e ellátogatni az adventi vásárokra, kerülje-e a nagy tömeget, nem kell-e készülnie valamilyen gonosz terrortámadásra. Hatalmas betonelemek, a német népnyelv által Merkel-legóknak nevezett építmények között zajlanak a programok.

ADVENT KŐKOCKÁKKAL - magyaridok.hu

A múlt héten, az egyik áruház játékosztályán a következő, két, legókat nézegető apuka közötti kis beszélgetés-foszlány ütötte meg a fülemet: „Te, ebben csak ennyi van? Ez csak ennyi, b...meg...?” Mire a másik: „Nem tetszik? Akkor vegyél Merkel-legót, az kicsit nagyobb...!” Merkel-legó... Amíg a következő üzletbe értem, gyorsan végigfuttattam magamban ezen speciális betonkockáknak inkább szimbolikus értelemben vett, semmint gyakorlati jellegű felhasználási lehetőségeit. Szóval, mire is jó ill. nem jó a Merkel-legó...? Kezdjük az utóbbival!

 

Bravó, Tamás!

 

Márkus Tamás kiállása, mondanivalója felekezettől függetlenül sok értéket hordoz, ezért is nagy öröm, hogy november 27-én, kedden ő lesz a 777 OFFLINE vendége.Beszélgetés a fiatalokról, a katolikus-református félreértésekről, Benedek és Ferenc pápáról, és arról, hogy hogyan tekintenek rá a lelkésztársak, amiért leül vitatkozni Puzsér Róberttel.

“FÁRADT ÉRDEKTELENSÉGBE SÜPPEDT A KERESZTÉNYSÉG” – INTERJÚ MÁRKUS TAMÁS REFORMÁTUS LELKÉSSZEL - 777blog.hu

Talán azzal kezdeném, hogy nem volt szerencsés választás ezt a címet adni ennek az interjúnak. Egyrészt azért mert ez egy negatív kicsengésű információ, másrészt megítélésem szerint nem ez a beszélgetésnek a fő üzenete. Az alcím már jobb „kedvcsináló”, ajánló, miszerint „Márkus Tamás kiállása, mondanivalója felekezettől függetlenül sok értéket hordoz”. Mai írásomban szándékosan nem a 777 riportere által kiemelt témákra – fiatalokkal, katolikus-református félreértésekkel, a pápákkal és saját személyének megítélésével kapcsolatban – szeretnék röviden reflektálni, hanem azokra, amit pl. az iszlám térhódításáról és a keresztyén kultúra és hit különbségéről mondott. De menjünk sorjában...

 

És egy hatodik...

Kossuth Lajos, a magyar történelem egyik legkimagaslóbb alakja volt. Élete maga is hazánk krónikájának egy "szelete" melyből egy egész korszak ismerhető meg. Tevékeny alakítója volt ugyanis az 1830 és 1848 közti reformkornak és "főszereplője" az 1848/49 -es forradalomnak és szabadságharcnak. Ha végigtekintünk hosszú, 91 éven át tartó életén, akkor 5 érdekességet mindenképp érdemes megemlítenünk:
1. Kossuth Lajos harmadik generációs jogász volt.(...)
2. Kossuth Lajos és családja nemesi címerében egy kos szerepel.(...)
3. Lopási ügybe keveredés.(...)
4. Kossuth színes életútja, címei, méltóságai.(...)
5. Kossuth gyermekeinek a sorsa.(...)

Öt érdekesség Kossuth Lajosról - tortenelmi.blog.hu

...amelyre még egyik nyári olvasmányom (Péczely Lajos: Kalandozások Ázsiában) során akadtam rá. Előre bocsátom, nem vet jó fényt Kossuthra és az akkori magyar emigrációra. Biztos lesznek, akiknek nem lesz új a bulváros sztori, mások nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, de talán olyanok is lesznek, akik kicsit megbotránkoznak...

 

Meg igaznak lenni

Miben szeretnél tehetséges lenni?
Szeretnék tehetségesebben biciklizni, főzni, tehetségesebben kiállni magamért és az emberekért. Meg igaznak lenni. Azt érzem, sokszor nem szabad azt mondanom és csinálnom, amit igazán szeretnék, és tök jó lenne, ha ez nem így lenne.

Sztarenki Dóra: Nem szabad, hogy földbe rejtsenek, mert visszajövök - hvg.hu

Bevallom betyárosan, sem ezt a tehetséges, öntudatos, karakteres és szép, nem utolsósorban huszonéves színésznőket bemutató HVG-s cikksorozatot nem olvastam még, sem pedig Sztarenki Dóra nevét nem hallottam. Provokatív, s ízléstelenül halottak napja tájékára időzített címadó kijelentése – „nem szabad, hogy földbe rejtsenek, mert visszajövök”... – rávezetett a vele készített interjúra, s ott jött a meglepetés... Mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy egy olyan kérdésre –„miben szeretnél tehetséges lenni?” – ahol aztán tényleg kifejthetné minden szakmai, világi ambícióját, éppen azt fogja majd mondani, egy sorban a biciklizéssel és a főzéssel, hogy „meg igaznak lenni”...

 

 

Az élet tiszteletének etikája

Az élet tisztelete a boldogságomat sem adja meg maradéktalanul. Olyan pillanatokban, amikor elfogulatlanul örülni szeretnék, gondolatokat ébreszt bennem a látott és észrevett nyomorúság fölött. Nem engedi meg, hogy e zavaró gondolatokat elhessegessük magunktól. Ahogyan a hullám nem önmagáért van, hanem hogy az óceán hullámzásában állandóan részt vegyen, életem sem lehet soha önmagáért, mindig csak annak átélésében, ami körülöttem van.
Az igazi etika különös tanítást sugall nekem. Azt mondja: boldog vagy, ezért arra hívattál, hogy sokat adj tovább. Amivel egészségben, adottságokban, teljesítőképességben, sikerben, szép gyermekkorban, harmonikus otthoni körülményekben többet kaptál, mint mások, azt nem fogadhatod úgy, mint magától értetődőt. Annak árát le kell rónod. Az életnek életért való odaadásában rendkívülit kell teljesítened.
Veszélyessé lesz az igazi etika hangja azoknak a boldogoknak, akik mernek rá hallgatni. Ezekkel szemben nem tompítja le a benne lobogó ésszerűtlent. Azzal rohanja le őket, hogy zökkenjenek ki a megszokott kerékvágásból, s legyenek az odaadás kalandoraivá, akikből túl kevés van a világon...

Albert Schweitzer: Az élet tiszteletének etikája - baratsagportal.hu

A Király, a Bácsi és a csúcs

A labdarúgó NB I-ben sereghajtó Haladásnál tizenegy mérkőzés után kispadra kerül a negyvenkét esztendős Király Gábor, a Honvéd elleni hazai bajnokin Rózsa Dániel áll a gólvonalra.

Haladás: Király nélkül lábalnának ki a sikertelenségből - nemzetisport.hu

Bácsi Péter megszerezte a magyar csapat első aranyérmét a budapesti birkózó-világbajnokságon, mivel péntek este a kötöttfogás 82 kilogrammos súlycsoportjának fináléjában 0:3-ról 4:3-ra legyőzte a török Emrah Kust.

Birkózó-vb: Bácsi Péter aranyérmes, Korpási ezüstöt nyert - nemzetisport.hu

A hétvége sporteseményei, történései közül kettőre figyeltem fel. Az egyik, hogy a Haladás új edzője, Horváth Ferenc kihagyta a kezdőcsapatból a klub legendás kapusát, a 108 szoros válogatott, ám az utóbbi időben egyre többet hibázó, s a szombathelyi B-közép által egyre többször kifütyült Király Gábort. A másik, hogy az eldöntőben és a döntőben is vesztes állásból fordítva, a padlóról felállva világbajnok lett a hazai rendezésű birkózó VB-n Bácsi Péter. A Haladás futballistája 42, a Ferencváros birkózója 35 éves. Azaz, a sport világában már mindketten erősen „nyugdíjas” korúnak számítanak... Adódik a kérdés: mikor kell abbahagyni...?

 

Emlékek a svájci magyar 56-osokról

Magyarnak lenni és megmaradni magyarnak – ebben segítenek az ünnepek, a közös pillanatok. 1956 október 23-ra emlékezni, tisztelettel adózni a hősöknek, a szabadságharcosoknak, ez minden magyar feladata volt ezekben a napokban Évtizedeken keresztül szabadon csak a diaszpórába menekülő '56 hősei és áldozatai hajthattak fejet az ünnep pillanatában. (…) Svájcban számos helyen tartanak ünnepi megemlékezést október 23-án, többek között Zürichben, Bázelben, Genfben, Bernben, Freiburgban. Zürichben számos szervezet összefogva, együtt ünnepel október 23-án. Délelőtt 10:30-kor koszorúzást tartanak, majd 15:00 órától ökumenikus istentisztelet és ünnepi megemlékezés lesz a Grossmünsterben, Zürich legimpozánsabb templomában.

Forradalmi megemlékezések – 1956 világszerte - petofiprogram.hu

Élet a bozótban

Bozót - (növ.), általában cserjék alkotta berek v. sűrüség; mocsaras vidéken (Dunán tul) ingoványos, lápos helyen felverődött nád, káka és fűzbokrokból álló sűröségnek is B. a neve.
Forrás: Pallas Nagylexikon

Bozót - kislexion.hu

Igen, errefelé tudják, hogy a bozót nem csak ennyit jelent... Gondolkodtam is, hogy kis- vagy nagybetűvel írjam, hiszen nem csak köznév, nem csak általánosságban jelöl egy bizonyos tájat, területet... De azért mégsem annyira hivatalos, hogy konkrét tulajdonnévként (helynévként) használjuk. Ráadásul gondolhatunk rá földrajzi-geológiai értelemben, így tulajdonképpen az egész Marcal-medencét érthetjük alatta. Aztán van egy még speciálisabb vallási-egyházi értelmezés, melynek megfelelően  bozótnak a Pápa központú reformáció perifériáján elterülő öt református falut – Adorjánházát, Egeralját, Csöglét, Kis- és Nagypiritet – számíthatjuk. Végül a legújabb – kulturális – történések szerint ezen a néven fut egy néptáncegyüttes, melynek bázisa közvetlenül az „egyházi bozót” mellett,Kiscsőszön található. Na de milyen élet is van a bozótban...?

Athéntól Spártáig...

A hír eltörpült az egyéb világszenzációk mellett: Maráz Zsuzsanna 2018. szeptember 29-én, szombaton kora reggel a Spártában álló Leónidasz király szobrának talpazatát megérintve megnyerte a Spartathlon női versenyét. (…) Maráz Zsuzsa mostani Spartathlon-győzelme ismét a világ fölé emelte ezt a csöpp országot, s ami az emberfeletti, ugyanakkor csodálatos teljesítmény kapcsán még inkább szívbe markoló, ahogyan az Esztergomban élő és dolgozó orvosasszisztens hölgy elmesélte, hogy hosszú-hosszú kilométereken át, amikor erőt, hitet kellett merítenie valahonnan – miután az ultrafutás zömében magányos sporttevékenység, tehát leginkább a saját lelkéből –, a Himnuszt énekelte magában.

Zsuzsanna futása – Vincze András publicisztikája - nemzetisport.hu

Elment a magyar vándor

A 32 éves Gecse Balázs Gergőt, aki ökrös szekérrel, egy kutya és négy szarvasmarha társaságában járta a világot, a helyi sajtó szerint vasárnap reggel fél kilenckor halálra gázolta egy idős sofőr délkelet-Franciaországban, Villard-Bonnot közelében – írja a 444.hu. Gecse az ekhós szekere mellett ballagott éppen, az út belső oldalán, amikor az állítása szerint a napsütéstől elvakult, szemből érkező autós elcsapta.
A móri születésű Gecse Balázs Gergő 18 évesen, miután leérettségizett, az egyetemi felvételi helyett épített magának egy ökrös szekeret, fogott egy tangóharmonikát, 2 kecskét és 1 kutyát és elkezdte járni az országot. A vele utazó állatok cserélődtek, de ő 2004 óta folyamatosan úton volt. Néhol alkalmaként munkát vállalt, mivel értett a fafaragáshoz, az asztalosmunkához, a patkoláshoz, a bőrművességhez, a nemezeléshez, a kötélveréshez és az állatokhoz is, ebből keresett némi pénzt, egyébként a kenyerét is maga sütötte a szekéren.

Meghalt a leghíresebb magyar vándor - zoom.hu

Paul McCartney és az Isten

Elmondta, hogy alapvetően fogékony a spirituális élményekre, de annak idején biztosan hozzátett a látomáshoz a kor, az LSD mellett divatos hallucinogén szere, a DMT. McCartney többek között Robert Fraser galériatulajdonos és műkereskedővel szedte be akkor a pszichoaktív szert. „Azonnal a kanapéba préselődtünk, és láttam Istent. Egy elképesztő, toronymagas dolgot, amitől azonnal alázatos lettem. Nem mondom, hogy ez a pillanat teljesen felforgatta az életemet, de egy jel volt” – mondta a zenész. McCartney azt is elmondta, hogy nem egyedül észlelte a jelenséget. „Hatalmas volt. Egy erős fal, aminek nem láttam a tetejét, és én ott voltam az aljánál. Mindenki más azt mondaná, hogy csak a drog miatti hallucináció volt,de Roberttel egyből azt kérdeztük egymástól, hogy te is láttad?”.

Kanapéba préselődve bámulta Istent Paul McCartney - origo.hu

Egy konferencia a belső migrációról

Őrségi és Pápai Egyházmegyei Presbiteri konferencia Győrben - refdunantul.hu

 

Közös presbiteri konferencián vettek részt szept. 15-én Győrben, a Kossuth utcai templomban a Pápai és az Őrségi Református Egyházmegye presbiterei. Először Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke tartott áhítatot, majd két előadás, gyülekezeti beszámoló következett. Dr. Vladár Gábor, soproni lelkipásztor, valamint Benke András és Kinga, szendrői-szendrőládi lelkészházaspár mondták el, hogy hogyan éli meg gyülekezetük az országon-egyházon belüli elvándorlást, s mit tudnak tenni. Sopron és Szendrő, Nyugat- és Kelet-Magyarország, ahová jönnek és ahonnan elmennek az emberek...

 

Rejtett helyek és terek avagy mit bír ki egy templompadlás?

Veszprémtől húsz, Várpalotától nyolc kilométerre, a Sárrét és a Balaton közti lapályon fekszik a hatezer lakosú Berhida.(...) Az észak-déli tengelyű főutcára merőlegesen álló, épségben fennmaradt gótikus, tornyos templom országunk egyik legérdekesebb építészeti műemléke.(...) A máshol megszokott, fából ácsolt tetőszerkezet helyett azonban itt kőből boltozott padlástérbe lépünk be, amelynek héjazata összetapad a cseréptetővel: az egész fedélszéken egyetlen fából levő támasztó elem sincs, a középkori boltozatot készítő mester a mészhabarcsba rakott kövekből falazta a „gerendákat” és a „szelemeneket”. A szakaszolt harántfalak közötti átjárónyílások barlangszerűvé teszik a padlást. Ehhez hasonló építészeti megoldást nemhogy Magyarországon, de még a környező országokban sem ismerünk.

A kőpadlású templom - magyarhirlap.hu

Lelki luxus

– Elképesztő luxusban élek. Minden este színházba megyek, ahová vihetem a Zeneakadémiáról a növendékeimet. Olyan emberek között dolgozom, akik – igyekszem jól kifejezni magam – nem utálnak, sőt úgy érzem, tartanak valamire. Gyalog járok, mert kétszáz méterre lakom a színháztól. Most már a lakás is egészen kiváló. A régebbi nagyon finoman szólva is hagyott kívánnivalót maga után. Útközben elhalmoznak az emberek a szeretetükkel. Nemrég az újságárus azt mondta: „Igazgató úr, örülünk, hogy itt van.” Ezt én külföldön nem kaptam meg. Ott mást kaptam, ami szintén gyönyörűség volt. Olyan – jó minőségű – életet élek, amelyet nagyon szeretek. Ez a lelki luxus...

LELKI LUXUS - magyaridok.hu

Ízlelgetem ezt a kifejezést... Tetszik... Mint ahogy kifejezetten jó érzésekkel és érdekes gondolatokkal töltött el az egész interjú is, amelyben Gulyás Dénes, Kossuth-és Liszt-díjas operaénekesünk beszélt hivatásáról és életéről. Ebből az is kiderül, hogy nem a politikusi pálya, nem a külföldön is elismert művészi pályafutás és nem is a számtalan kitüntetés biztosítja számára ezt a bizonyos luxust... Hogy akkor mi...? Ezt próbálom körbejárni...

 

 

Magyaros csapatépítő tréning

A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata a Káli-medencében vett részt kétnapos csapatépítő tréningen – számolt be róla a klub hivatalos honlapja. A programban kerékpártúra, paintball, közös főzés és az „erdei olimpia” is szerepelt. (…) „Nagyon szép környéken zajlott a csapatépítő program, és nyugodtan mondhatom, hogy mindannyian élveztük – mondta a nyáron szerződtetett francia kapus, Amandine Leynaud. – Az erdei olimpia versenyszámai külön nagyon tetszettek. A fiúk elégedettek lehetnek, hiszen ízletes vacsorát tálaltunk fel nekik, én pedig megkóstoltam Görbe reggelijét (tojásos lecsó) is...”

Képek: paintball és közös főzés – csapatépítés a Győri ETO-nál - nemzetisport.hu

Úgy gondolom, sok mindent elárul népünk mentalitásáról, gondolkodásáról, a „néplélekről”, hogy a nevéből képzett, a címben szereplő jelzőnek – magyaros – negatív a csengése, pejoratív a jelentése... Ennek ellenére ezt írásomban nem így értem, nem ironikusan vagy cinikusan írom, amit írok... Sőt, kifejezetten jó ötletnek tartom ezt a magyaros közösségépítő együttlétet. Hogy miért?

 

 

A kona ünnepe

Az előző hetek valóságos és képzeletbeli kirándulásai után (Németország, Ormánság, Hawaii...) hazaértem. Ülök a kenesei templomban, egy ünneplő gyülekezetben, s benne nagy családom körében. Az úrasztalán nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér. Szívemben hála. Tényleg. Feltorlódtak az ünnepek. Ahogy az előző írásomban szó volt róla, a hawaii nyelvben a kona-bírtokos névmás jelöli azokat a dolgokat, amelyeket a természet (vagy inkább mi mondjuk azt, hogy a Teremtő!) ad az embernek – ellentétben a kanával, amelyekre te magad teszel szert az életed során – nos, én most azokat ünneplem, melyeket (akiket) Fentről kaptam, s egyszerűen csak vannak. Jó ezekre felfigyelni. Ezeken elgondolkodni. Ezekért hálát adni. Mondjuk az aug. 20. előtti  vasárnap. A kona ünnepén...

Új kenyérért hálaadás - refkenese.hu

Szóval feltorlódtak az ünnepek. Aug. 7-én volt édesanyám 80. születésnapja, 18-án édesapámnak a 85., 20-a pedig - ugye – az államalapítás ünnepe, összekötve az új kenyéréért való hálaadás alkalmával.

Kana és kona

A hawai’i nyelv az ausztronéz nyelvcsaládon belül a maláj-polinéz nyelvek keleti vagy polinéz ágához tartozik. A nyelvcsalád hazája dél-kelet Ázsia. A Hawaii-szigeteken Tahitiről és környező szigeteiről érkező polinézek telepedtek le, feltételezések szerint időszámításunk 4. és 5. százada körül, mely áttelepülés egészen az első évezredig folytatódott, így a tahiti és a hawaii nyelv közeli rokonok. A hawaii nyelv egyike a világ veszélyeztetett nyelveinek. Hawaii lakossága nagyon befogadó és elfogadó volt, amikor idegenek léptek a szigetekre, de ez az anyanyelvük elvesztéséhez vezetett. A hawaii nyelv újjáélesztésére azonban vannak törekvések, így remélhetőleg nem fog teljesen eltűnni a nyelvi térképről.

A Hawai’i nyelv / ’Ōlelo Hawai’’i - hawaiibaratok.hu

Oldalak