Miért volt ateista Stephen Hawking?

Albert Einstein a téridő és modern elméleti fizika atyja március 14-én, azon a napon született, amelyen az univerzumról alkotott képünket forradalmasító zseniális brit tudós és gondolkodó, Stephen Hawking örökre lehunyta szemét. A kifürkészhetetlen sors különös egybeesése, hogy mindkét zseni hetvenhat éves korában lépett át egy számunkra titokzatos és felfoghatatlan másik dimenzióba. (…) Stephen Hawking arra a kérdésre, hogy létezhet-e Isten, a következőket válaszolta: „Mielőtt megértenénk a tudományt, természetes azt hinni, hogy Isten teremtette a világegyetemet. Most már azonban a tudomány meggyőző magyarázatot kínál erre. Mindent tudunk, amit Isten tudhatna, ha létezne. De nem létezik."

Hawking és Einstein örökbecsű gondolatai Istenről, világról és az emberiségről - origo.hu

Hogy rögtön válaszoljak is a címben feltett kérdésre, nem tudom! Viszont egyfolytában ez a kérdés foglalkoztat, mióta elolvastam John C. Lennox: Isten és Stephen Hawking c. könyvét (Koinónia, Kolozsvár, 2016). A napjainkban elhunyt, a világ egyik legismertebb tudósa, aki mozgásszervi betegsége miatt a kitartó lelkierő szimbólumává is lett, nos, az ő ateizmusát vizsgálja ez a laikusok számára is érthető teológiai könyvecske, ezt szeretném röviden ismertetni.

 

Közhelyek és helyközök

A lelke mélyén minden ember tudja, hogy ennek a valamikor szebb napokat élt Föld nevű bolygónak nincs gazdája. Aki azt hiszi, hogy a globalizáció megtorpan, mielőtt felemésztené kulturális és biológiai környezetünket, téved. Ne várjunk a cselekvéssel, hiszen a kőkorszaknak sem az vetett véget, hogy elfogyott a kő. A Titanic süllyed, de vannak mentőcsónakok. A mikroközösségek válhatnak a józan ész, a természetközeliség Noé bárkáivá, reményt adva emberi mivoltunk megőrzésére. Ami rendkívüli módon megnehezíti a ladikokra való átszállást, az a gigantikus méretűvé duzzasztott egónk.

Kassai Lajos : Kórunk - magyarhirlap.hu

Ha egy szóval kellene jellemezni a világhírű lovasíjász gondolatait, mondatait: telitalálat... Tulajdonképpen mindegyik. S itt nem elsősorban a kiemelt sorokra gondolok, hanem olvassák tényleg végig Kassai írását az elejétől a végéig. Ha kicsit rosszmájú akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy mindegyik nyílvesszőt láttam már... Igen, szinte mindegyik gondolat ismerős lehet, nemcsak nekem, mindenkinek... Nevezzük mondjuk ezért ezeket közhelyeknek... És azt sem hallgatom el, hogy én a becsapódott nyilak között látok még szabad területeket... Azaz, van bennem némi hiányérzet... Hát akkor lássuk ezeket a közhelyeket és a helyközöket...!

 

Mit jelent hangszínt váltani?

 

Kondor Péter békéscsabai lelkészt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Déli Egyházkerületének új püspökévé – közölte az Evangélikus Információs Szolgálat hétfőn az MTI-vel.
Az új püspök a májusban nyugdíjba vonuló Gáncs Pétert váltja a Déli Egyházkerület élén. Kondor Péter megválasztása után azt mondta, az új szolgálat „nagy megtiszteltetés, de kihívás” is, hiszen olyan elődök nyomába kell lépnie, akik rendkívül sokat tettek az egyházkerületért. Reményét fejezte ki, hogy a püspökváltás „nem jelent majd nagy változást”, inkább csak „hangszínváltást” az egyház életében – olvasható a közleményben.                           KONDOR PÉTER AZ ÚJ EVANGÉLIKUS PÜSPÖK - magyaridok.hu

Rések a pajzson

Hargitai Anna Magna megváltós nővér kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök özvegye adta át szombaton Budapesten. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a bolsevik és a náci diktatúra közös vonása, hogy a hatalom megszerzéséért és megtartásáért hasznosnak és célravezetőnek tartja az embertelen tetteket és az erkölcstelenséget.

Hargitai Anna Magna nővér kapta idén a Hit pajzsa díjat - magyarhirlap.hu

Még mielőtt egy betűt is leírok, két dolgot hadd szögezzek le: 1. Abszolút egyetértek a díjjal, annak fontosságával és szükségességével. Azzal, hogy egyrészt fel kell tárni a sokszor szörnyű, embertelen és istentelen valóságot, másrészt ismerjük meg és jutalmazzuk meg azokat, akik egy ilyen világban is hűséggel, hittel és bátran helytálltak. 2. Amikor én a pajzson lévő résekről beszélek, nem akarok támadni senkit és semmit, sokkal inkább úgy tekintek ezekre, hogy ezeken keresztül még szélesebben és mélyebben lássuk azt a bizonyos harcmezőt, ahol a hit hősei megvívták a maguk harcait...

 

 

„Eredj a hangyához...!”

A szubszaharai Afrikában elterjedten élő Matabele-hangyák (Megaponera analis) olyat tesznek, amilyet semmilyen más rovar sem: ellátják harcban megsebzett társaik sérüléseit. A kezelés ráadásul hallatlanul hatékony, hiszen elsősegély hiányában a sebesült hangyák 80 százaléka 24 órán belül elpusztul, míg az „orvosi” ellátásban részesülők mindössze 10 százalékos eséllyel halnak bele sérüléseikbe, ha a kezelést követően steril helyen tartják őket.(...) Erik T. Frank, Merten Wehrhan és Karl Eduard Linsenmair nem ismernek más olyan rovarfajt, amelynek egyedei ápolnák sérült bajtársaikat, sőt, véleményük szerint ez a viselkedés az egész állatvilágban példa nélkül való... 

Az állat, ami a háború poklában sem hagyja magára a sérülteket - origo.hu

A Bibliában a hangyák a szorgalom, az előrelátás, a magukról idejekorán való gondoskodás megtestesítői. (Péld. 6, 6-8!) De legendás szorgalmukról La Fontaine is tudna mesélni... Kevésbé ismert „építőipari szaktudásuk”: olvastam, hogy bizonyos afrikai termesz hangyák úgy megépítik váraikat, hogy annak meg sem kottyan egy rajta táncoló, jól lakott elefánt... Szervezettségükről is lenne mit tanulniuk a modern emberi társadalmaknak, közösségeknek, bár e tekintetben a méhek talán megelőzik őket... Viszont, hogy mennyire bajtársiak, segítőkészek, irgalmasak, erről most hallottam először...

 

Párnacsata

A Magyar Újságírók Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya 2017 decemberében is meghirdette a Magyar Sajtófotó Pályázatot, mely évek óta a hazai és határon túli fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje kiállítással összekötve. (...)
A fotókon ábrázolt nyolc fős család Csanyteleken él. A 6 gyermeket nevelő szülők a Csongrád megyei településen valósággal mindennapi küzdelmet folytatnak a térségre jellemző munkanélküliség és a gyermeknevelés nehézségeinek körülményei között. Egyetlen bevételi forrásuk a 120 ezer forint állami támogatás, mely rendszertelenül, időnként alkalmi munkából származó pénzösszegekkel egészül ki.
A család életének nehézségeit bemutató megdöbbentő felvételek egyben ikonikusak is, hiszen nagyon sok ember él jelenleg is Magyarországon a létminimum alatt.

Rendkívül megdöbbentő fotók egy magyar család életéről - tubeworldandfilmnews.cafeblog.hu

Nézd ezt a képet...! A többit ne, csak ezt...! Nézd a lámpát, a függönyt, a franciaágyat... Nézd a kislányt, a haját, a szemeit, a száját, a mozdulatait...! És nézd a párnát...! Ahogy repül, repül, repül, majd egyszer csak megáll a levegőben...

 

Zimmer frei!Tihany, Barátlakások 1

Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a XI.-XIV. század között ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlõtermüket keleti típusú laura-rendszer szerint. Ez a Kárpát-medencében, sõt Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben maradt remetetelep, helyi neve barátlakások. A remeteteleptõl nem messze található Tihany egyetlen forrása, amit korábban Orosz-kútnak, ma Ciprián-forrásnak hívnak.

Remetetelep (Barátlakások) - tihany.hu

Bár balatoni gyerek vagyok, szeretem a természetjárást, a túrázást és igyekszem megismerni hazánk természeti, kulturális és történelmi kincseit, szégyen gyalázat, hogy eddig a tihanyi barátlakásokhoz még nem jutottam fel... A múlt héten azonban ez is megtörtént, s talán mondanom sem kell, hogy a hely szépsége és szelleme engem is magával ragadott. Rögtön el is játszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy élelmes és kellően gátlástalan vállalkozó lennék, s történetesen enyém lenne valamelyik (mondjuk az egyes számú!) barátlakás? Olvassá(to)k el, hogy kiknek ajánlom ezt a csodálatos, különleges és exkluzív szálláslehetőséget...

 

 

A halál-és az élet könyve

A Shadows from the Walls of Death (Árnyak a halál falairól) című 1874-es könyvnek nemcsak a címe fenyegető, hanem a lapjai is. Olyannyira, hogy aki kesztyű nélkül érinti meg őket, halál fia. A könyv ugyanis több száz tapétamintát gyűjt egybe, amelyek mindegyike veszélyes mennyiségű arzént tartalmaz. A különleges kiadvány Dr. Robert M. Kedzie munkája,aki sebészként dolgozott az amerikai polgárháború alatt, majd kémiaprofesszor volt a Michigan-állambeli Mezőgazdasági Főiskolán.

A világ legveszélyesebb könyvét csak kesztyűben szabad megérinteni - konyves.blog.hu

Olvasom ezt a leírást a halál könyvéről, s akaratlanul is rossz érzések kerítenek hatalmukba... Lassan azon kapom magam, hogy gyanakvó tekintettel pásztázom a könyvespolcomat és sötét árnyakat látok rajta... Különösen egy könyvnél, az élet könyvénél, a Bibliánál... Kesztyűre még nincs szükség, egyenlőre tisztes távolságból nézegetem, fürkészem, aztán közelebb hajolok hozzá, s megszagolom... Nem járt itt valaki...? Nem mérgezte meg ezt a könyvet a halálkönyv szerzőjének, Kedzie professzornak vagy éppen a liberalizmusnak a gonoszabb, ártóbb szelleme, netalán-tán maga a Sátán...?

 

 

Egy emlék Tőkéczki Lászlóról

2018. január 23-án, kedden, 10 órakor temetik Tőkéczki László Széchenyi-díjas történészt.
Tőkéczki Lászlót a református egyház szertartása szerint helyezik örök nyugalomra a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely (1086 Budapest, Fiumei út 16-18.) ravatalozójából.
Az elhunytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Dunamelléki Református Egyházkerület saját halottjának tekinti.
A család kérése, hogy a gyászolók csak egy szál virágot hozzanak magukkal.

Búcsúvétel Tőkéczki Lászlótól - parokia.hu

Nem nekrológot szeretnék írni, nem is vagyok sem feljogosítva, sem alkalmas, sem méltó erre. Életrajzát, egyházi és tudományos munkásságát is legfeljebb annyira ismerem, mint amit bárki megtudhat róla a médiában. Találkozni igazából egyszer találkoztam vele. Talán másod-vagy harmadéves lehettem a Teológián, Pesten. Egyik délután a Szilárd (Reposzt-társam) szólt, hogy este a szobájában a Tőkéczkivel lesz egy beszélgetés, ha van kedvem, akkor jöjjek, várnak szeretettel...

 

 

Balczó, avagy egy úr a(z)űrből...

 

Budapest – A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság az Év Sportolója Gálán életműdíjjal jutalmazta az evangélikus Balczó Andrást, háromszoros olimpiai bajnok öttusázót, minden idők legnagyobb öttusázóját, a Nemzet Sportolóját, az öttusa Hírességek Csarnokának tagját. A közönség felállva, vastapssal köszöntötte őt.

Balczó András életműdíjat kapott - evangelikus.hu

Igen, először csak a vastapsot hallottam, s bevallom, azt gondoltam, hogy Tusup és Hosszú Katinka békültek ki a nagy nyilvánosság előtt... Aztán Berkesi Juditra gyanakodtam, hogy nagy megilletődöttségében őt bátorítja ily módon a közönség... Végül csak rá jöttem, hogy kinek szól a szűnni nem akaró tapscunami... (18 éves fiam a szomszéd szobából: „Apa, ki az a Balczó...?) Bár abban nem vagyok biztos, hogy az ott jelenlévő, javarészt nálamnál fiatalabb, magyar sportolók többsége tudja-e róla, hogy azért ő több egy átlagos háromszoros olimpiai bajnok öttusázónál... Egy úr a zűrből...

 

Egy magyar szemész orvos Afrikában

Olykor egy csirke vagy egy kecske az ár, máskor negyven dollárt kell fizetni a szürke hályogot eltávolító műtétért. Hardi Richárd szemorvosként negyedszázada gyógyít a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Átélt két háborút, több betegséget és megannyi megejtő pillanatot.

MBEDJI ÚJRA LÁT- magyaridok.hu

Igen, van amikor egészen Kongóig kell menni olyan témáért, amiről érdemes írni... Ami nem indulatokat, rossz érzéseket és lesújtó gondolatokat kelt, hanem pozitív energiákat szabadít fel az emberben... Amikor olyan embert ismerhetünk meg, akinek az életére, munkájára, meglátásaira tényleg érdemes odafigyelni... Nos, lássuk, hogy Hardi Richárd, a kongói Mbuji-Mayi városában dolgozó hívő magyar szemész orvos mi mindenre nyithatja rá a szemünket...?

 

 

Steinbecki dilemmák

Az író beül strapabíró bárkájába – egy kajüttel fölszerelt teherautóba –, maga mellé ülteti jól megtermett öreg francia uszkárját, Charleyt, és otthonhagyva nevét, hírét, személyazonosságát, ismeretlen kiváncsiskodóként nekivág Amerika országútjainak. Keresztül-kasul szeli az Államokat, ezt a „monstrum országot” – jár Maine-ben és Kaliforniában, Michiganben, Chicagóban, Illinoisban, Wisconsinban, Montanában, Texasban, San Franciscóban, ismerős és ismeretlen helyeken. Hallgatózik és megfigyel, szóba elegyedik kamionsofőrökkel és farmerekkel, fehérrel és feketével, vándorszínésszel és dúsgazdag földbirtokossal, a lakókocsikban élők szektájával és néha uszkárjának elmélkedik a magányos, hosszú úton. Minden útszakasz, minden beszélgetés s minden megfigyelés mögött egy kérdés áll, s az egész könyv erre próbál választ adni: milyenek az amerikaiak ma?

Csatangolások ​Charleyval - moly.hu

Magánfutás, privátreformáció...?

Budapest – Debrecen – Mikepércs – Félezer kilométer lefutására vállalkozott egy református lelkész. Czapp József a reformáció 500. évfordulójára hívja fel a figyelmet és mozgalmat indít: azt szeretné, ha jobb, teljesebb életet élnénk. A mikepércsi lelkész adományt is gyűjt: a futás sikerétől függhet egy erdélyi kis templom és közösség sorsa.

Félezer kilométert fut a református lelkész - evangelikus.hu

Számomra ebben az évben ez az utolsó reposzt, így -gondoltam- egyrészt ezzel egy kicsit summázom ezt a jubileumi esztendőt, másrészt a másfél évvel ezelőtti, Czapp-féle futás hírére való „rácsatlakozással” tudatosan mintegy keretbe is foglalnám. Szerintem sokan emlékeznek rá, (Székely kollégám reposztolt is erről), annál is inkább, mert Czapp Józsi akciója volt ez első, jól megszervezett „reformációs emlékakció”, ráadásul a világi média felé is kellően el lett adva, nem beszélve a karitatív céljáról, illetve arról, hogy a későbbi, sokszor erőltetett eseményekkel, programokkal szemben ez tényleg egy egyszerű, mégis frappáns ötlet volt és sportteljesítménynek sem utolsó... Na szóval csak oda szeretnék kilyukadni, hogy év végére én is lefutottam az 500 km-t... Mondanám, hogy csak úgy magamnak, de ez nem teljesen igaz...

 

Laikusok?

„Teljesen megváltozott az életem. Ki merem jelenteni, hogy egészen más ember lett abból a férfiből, aki egykor voltam. Isten elvégezte bennem azt, hogy türelmes legyek, és segített abban is, hogy letegyem az életem a kezébe”– összegezte a börtönéveket és az azóta eltelt időt.

„Tudom, hogy Isten megbocsátott” - parokia.hu

Ezt a vallomást egy Varga Lipót nevű szobafestő-mázoló mondta, akit 13 és fél évre ítéltek barátnője meggyilkolásáért, aki a börtönben megtért, s aki egy riportban őszintén bizonyságot tett a Jézus Krisztusban megtalált új életéről. És akinek az élettörténetét -ahogy azt más „laikusok” esetében is rendszeresen megteszem - én is beleszőttem a vasárnapi prédikációmba. S miután már nem először kapok pozitív visszajelzést arra nézve, hogy mennyire szükség van az ilyen „életszagú illusztrációkra” – nem beszélve arról, amikor egy gyülekezeti napon elhangzott laikus bizonyságtétel után valaki azt találta mondani, hogy „ez többet ért 10 prédikációnál”...- , úgy döntöttem így egy héttel karácsony előtt, hogy ezt a mai reposztot erre a témára szánom, laikusok kontra klerikusok... Jöjjenek az érvek-ellenérvek...!

 

 

Túlélő nemzet

– Mindenkinek saját magának bele kell nézni az életébe, a saját sorsába, és felelősen kell döntenie – mondta. Nincsenek ugyanis szerinte „atombombák” vagy csodafegyverek, hanem az emberek vannak. Szavai szerint „az ország túlélte a tatárokat, a törököket, a Habsburgokat és Orbán Viktort is túl fogja élni, ez egy erős nemzet”.

Simicska Lajos: Orbán Viktor hazaáruló és átveri az embereket - mno.hu

Először arra gondoltam, hogy írok valami szép, adventi, szívet-lelket melengető írást, előállok valamilyen lágy, cizellált, vájtfülűeknek szóló gondolatfutammal, kínálok szellemi, lelki karácsony előtti teasüteményt, desszertet, kaviárt... Annál is inkább, mert szerzőtársaim közül még senki nem írt az idén ilyet, s van-e nagyobb hír a nagyvilágban, amit kommentálni-reposztozni lehet, minthogy az idén is készülődhetünk a Szabadító eljövetelére...? Erre belebotlok ebbe a Simicska-féle „túléljük a tatárokat, törököket... Orbán Viktort is túl fogjuk”-bölcsességbe, megüti fülemet ez a  népbutító, harsány demagóg hang, beletenyerelek a lecsóba... Hát akkor csapjunk bele együtt...! Hiszen ha ő mondja, akkor az úgy is van... Túlélő nemzet vagyunk...?!

 

Bartervilág

La Settimana del Baratto. Magyarul Barter Hét.
Így nevezik azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően több ezer olasz vendégszállóban ingyen pihenhetünk meg, ha készek vagyunk érte megdolgozni. A szó legszorosabb értelmében – írja a Condé Nast Traveler.
A munka alatt jelen esetben nem az étkezés utáni elmosogatást vagy az ébredés utáni beágyazást kell érteni, hanem speciális szolgáltatásokat, amiket megtaníthatunk a szállásadónak. (…) A Barter Hét szervezői szerint a fizetési kötelezettség elhagyásával a vendégszeretet emberi aspektuásra helyezik a hangsúlyt, és lehetőséget adnak az utazásra azok számára is, akik anyagi helyzetük miatt máskor nem tehetnék ezt meg.

Ingyen szállhatunk meg olasz vendégházakban – egy feltétellel - 24.hu

A Mundér, a Törzsfőnök és a Művésznő

„Nem kell félni sem az élettől, sem a találkozásoktól. Lelkészként a legdöbbenetesebb találkozásaink a nem hívő emberekkel vannak. Egyikünk meg van győződve valamiről, a másik meg épp ellenkezőleg – mi történik ilyenkor? Elkeseredem vagy a saját képemre akarom formálni a másikat? Nagyon izgalmas, hogy mit kezdünk egymással. Mi van akkor, ha valakinek az életében ott van Isten? És mi van, ha a másik éppen a hiányt fogalmazza meg? Utóbbit többnyire úgy látjuk, hogy aki nem hisz, veszteséget él át, mert minket Isten meggazdagít, és aki pedig nem él ebben a gazdagságban, az nyilván szegény...”

Ideje van az olvasásnak - parokia.hu

Bölcsföldi András lelkipásztor, a nemrégiben megjelent Ideje van az olvasásnak c. novellagyűjtemény megjelenése kapcsán mondta ezeket, annak a gondolatnak a folytatásaképpen, hogy minden irodalmi mű a „nagy történethez”, Isten és ember közös nagy elbeszéléséhez kapcsolódik, abba ágyazódik bele. S nemcsak a már kész irodalmi alkotások, hanem egyen egyenként a mi életünk szüntelen íródó, formálódó, kisebb-nagyobb fordulatokat vevő történetei is. Egy lelkésznek talán különösen is sok lehetősége van „beleolvasni” egy-egy életregénybe, s valóban, a nem hívő emberekkel való találkozások a legelgondolkodtatóbbak. Most én is közre adok – még a pályám elejéről – három ilyen nem mindennapi látogatást...

 

Boldogok a magyarok...

Ha a magyarok elhagynák a panaszkultúrát, boldogak lehetnének – mondta a tíz éve Magyarországon élő Paul Pahil pozitív pszichológus. Számos észrevételt tett a magyarokról és arról is, hogy nem a negatív dolgokat kell elhagynunk, hanem többek között enyhíteni kellene a szigorúságon, a negatív légkörön és a hibáktól való félelmen.

Íme a boldogság receptje a magyarokra szabva - inforadio.hu

Ha a magyarok elhagynák a panaszkultúrát, nem lennének magyarok...-mondom ezt én, a 47 éve Magyarországon élő (talán) negatív lelkész... Igen, mert ez a -nem tudok rá hirtelen jobb kifejezést-negatív beállítottság hozzátartozik a nemzeti pszichológiai karakterünkhöz, ha létezik egyáltalán ilyen... Nyilván kívülről, egy külföldi szakember objektívebb képet tud rajzolni rólunk, úgy hogy érdemes elolvasni az írását. Mindenesetre szeretném leírni, hogy belőlem ez milyen negatív élményt, hány pozitív gondolatot, s majdnem ennyi kérdést hozott elő...?!

 

Böjte Csaba, a reformáció és a pásztorlány...

Böjte Csaba tart október 31-én kedden 19 órától előadást Hiszek a szeretet végső győzelmében címmel Sárváron, a Park Inn Hotel konferenciatermében. Az est során összegyűlt adományokat a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlották fel. 

Böjte Csaba előadása Sárváron - sarvarvaros.hu

Mi sem természetesebb, minthogy egy református lelkész, a reformáció 500. évfordulóján, október 31-én este egy ferences rendi szerzetest hallgat... Böjte Csabát... Ja, az más...-teszik hozzá most gondolatban nyilván sokan. Igen, miközben még a fejem tele volt reformációs alapelvekkel, elméleti igazságokkal, ünnepi gondolatokkal, addig a szívembe már befészkelték magukat Csaba testvér saját életéből, szolgálatából merített történetei, példái... Ahogy beszélt egyszerűen, lelkesen és legfőképpen hitelesen a Krisztusban megújult élet lehetőségéről, a szeretetről, az ingyen kegyelemről... Úgy gondoltam, a mai Reposztban egyet megosztok Önökkel / veletek, egyenesen az ő szájából, tollából...

 

 

Ha ma feltámadna Luther Márton...

Ezeket darabokat a minden esetben telt házat garantáló Benka-gálákon, egy-két alkalommal a Partiumi Diákszínjátszók Fesztiválján, mutatták be a Benka Gyula Két Tanítási Nyelvű Angol Magyar Evangélikus Általános Iskola – magyarán a Benka – tehetséges diákjai közreműködésével. A mostani Luther című történelmi zenés játék fajsúlyos műfaji és alkotói váltást hozott a figyelemre méltón tehetséges és sokoldalú művész házaspár munkásságának köszönhetően. Egyrészt a nagyon is aktuális történelmi témaválasztás, akár a játszóhely – az Ótemplom oltártere és a padsor-köz – vonatkozásában.  (…) Mindezekkel – az említett naiv bájjal is – együtt azt gondolom, a Luther zenés történelmi játék két dolgot érdemel. Egyrészt megfelelő dramaturgiai beavatkozással professzionális színházi rendezést. Másrészt méltó arra, hogy a reformációs emlékév során bemutassák a Kárpát-medence egyházi közösségeiben a keresztény-keresztyén teljes ökumené jegyében és szellemében. Köszönet ezért a darab alkotóinak.

Luther – Zenés történelmi játék gyerekektől, nem csak gyerekeknek - ref500.hu

Oldalak