Torda – avagy sokféle gazdagságunk

Balog Zoltán szerint a hit szabadságáért ma is és Európában is meg kell harcolni. Az emberi erőforrások minisztere az erdélyi Torda unitárius templomában beszélt erről pénteken azon az ünnepi istentiszteleten, amelyet a vallásszabadság 449 évvel ezelőtti kihirdetése alkalmából tartottak.

Balog Zoltán: A hit szabadságáért ma is meg kell harcolni - magyarhirlap.hu

S hogy a címet pontosítsam: természeti-, történelmi-, kulturális-, anyagi- és lelki-szellemi kincsekben, értékekben. Mindezek megtalálhatók egy alig több, mint 40 ezer lakosú történelmi magyar városban, Tordán. Bár én személy szerint ezekkel nagyjából már tisztában voltam, az általam vezetett gyülekezeti kirándulócsoport legnagyobb része azonban mindezekkel buszunk meghibásodása következtében szembesülhetett 6 évvel ezelőtt, amikor is Marosvásárhelyről már hazafelé jövet 1-2 km-rel Torda előtt roppant egyet az öreg, sokat látott járművünk tengelye, s amíg őt egy közelben lévő kamionszervizben próbálták helyrepofozni, addig mi – a többség egy kicsit nyafogva-duzzogva... –  nyakunkba vettük a várost, hogy megtudjuk, milyen gazdagok is vagyunk...

 

 

2017 Jézus éve

Ferenc pápa: Jézus első prédikációja gyereksírás volt
A keresztség fény az emberek életében - mondta Ferenc pápa, aki tizenöt kisfiút és tizenhárom kislányt részesített a keresztség szentségében vasárnap a Sixtus-kápolnában.

Ferenc pápa: Jézus első prédikációja gyereksírás volt - magyarhirlap.hu

József, a fiú nevelőapja és Mária, az édesanyja együtt indultak el Egyiptomba. Manapság az út legkevésbé veszélyes része a határátlépés lenne. A határon a család joggal kérhetne menekültvédelmi státuszt, amit ismerve a Kairó „aki Izrael ellensége, az a barátom” politikáját, könnyedén megkapnának.

Jézus egy megrögzött határsértő volt - index.hu

Vajon mi lesz hazánkkal, ezzel a boldogtalan, farizeusi Európával, amely cinkos lelkiismeretét modern mesékkel csitítja, miközben sorsa csak egy szalmaszálon függ
És Orbán a válaszhoz Nagy Gáspár szavait hozza válaszul:
a remény sohasem meghaló, ha minden utolsó szalmaszál abból a jászolból való

Soha ilyen költői nem volt még Orbán - index.hu

Egy levél 2017 első magyar újszülöttjének

Az idén Budapesten fél perccel éjfél után született az ország első gyermeke, az első vidéki újszülött pedig Debrecenben éjfél után egy perccel jött világra. Országszerte és a főváros több kórházában is több helyen születtek gyermekek 2017 első óráiban.

Csorba Benjámin Noel fél perccel éjfél után jött világra - magyarhirlap.hu

Kedves Benjámin! Ne haragudj, hogy ismeretlenül írok neked. Remélhetőleg ez a levél nem számít zaklatásnak vagy személyiségi jogok megsértésének, de te még nem tudod, hogy milyen fura világban élünk... Nos, erről szeretnék neked írni, nem ijesztegetésképpen, csak azért, hogy majd egyszer megtudd, milyen világba csöppentél bele, mi minden történik a te és édesanyád közötti szimbiotikus kapcsolatotokon kívül, milyen hírek, szenzációk, események közé születtél  - 2017 január 1-jén, nulla óra fél perckor...

 

 

Placid atya – avagy a túlélés szabályai

„Kacifántos élet volt – de nem fogok panaszkodni!” – mondta advent negyedik vasárnapján megtartott, századik születésnapi miséjén Olafsson Placid. Népszerűségét jelzi, hogy a Villányi úti ciszterci Szent Imre Templomban a reggeli fél nyolcas szentmisén egy tűt sem lehetett volna leejteni.
Placid atya személyiségének varázsát az adja, hogy egész életében mást sem tesz, mint az Úristen akaratát keresi, és ami őt unikummá teszi: a legelképesztőbb helyzetekben is megtalálja azt. 

Placid atya 100 éves – Így tanít élni a Gulag legboldogabb foglya - valasz.hu

„Túléltem az idei karácsonyt...” - mondta nekem valaki néhány órával ezelőtt. Túlélés... Milyen viszonylagos is ennek a szónak a jelentése. Tudom, szégyen és gyalázat, épp ezért humorral próbálom tompítani ennek az élét, de 100 évet kellett élni Dr. Olafsson Károlynak, Placid atyának, a Gulág szerzetesének, hogy én is felfigyeljek rá... Rá, aki túlélte a világtörténelem leghosszabb, legkegyetlenebb és legvéresebb századát, a XX. századot, benne 10 évet egy szovjet munkatáborban, sőt, még a rendszerváltás előtti-utáni zavaros évtizedeket is... A Gulágra nézve mondta egy korábbi, vele készült interjúban: „...túl kellett élnem ezt a poklot, és ennek négy szabályát hadd szabadjon elmondanom, mert ez azért a mostani életünkre is biztos hogy áll!”

 

Az én betlehemem

A kaposvári Jézus Szíve-plébánia (Hősök Temploma) betlehemkészítő versenyt hirdetett. A pályamunkákat december 4-étől láthatják a templomban.

Betlehemkészítő verseny Kaposváron - katteka.hu

Nov. 22.-i reposztomban a Vértest először véletlenül kis betűvel írtam, ezúttal a betlehem szót szándékosan vetettem papírra a kisebbik kezdőbetűvel, imigyen megkülönböztetve a köznevet a tulajdonnévtől, a karácsonyi díszletet, hátteret, mint kultikus és művészi tárgyat Jézus születésének helyétől. (Nem tudom, jól tettem-e? Nyelvtantanárok, helyesírási versenyek győztesei, zsűritagjai, jelezzétek, ha nem így helyes, ne kíméljetek...!) Nos, végignéztem a kaposvári betlehem készítő verseny pályamunkáit. Érdemes rászánni néhány percet a sokszor napokon, heteken át készülődő-formálódó  kis istállókra, jászlakra, figurákra, melyek a legkülönbözőbb anyagokból, technikai, kézműves tudással és művészi igénnyel, valamint szimbolikus lelki megfontolással, üzenetekkel készültek. Sőt, korábbi versenyek műalkotásai között is tallózgattam, s leginkább az fogott meg, amely Kőszegen született az Írottkő Natúrpark által meghirdetett pályázaton, 2002 adventjében. Íme:

 

Győztesek

A szándékok egyértelműek, a csata végkimenetele is sejthető, de a frontvonalak megmerevedtek, és minél hosszabban elhúzódó háborúra kell berendezkedni, annál több lesz a veszteség. Ez alatt főként a vizes vb, s ami, ha lehet, még fontosabb, a 2024-es olimpiai pályázat sikerét veszélyeztető káosszal járó kommunikációs deficitet értjük.
A dilemma a jövő nyárig végletesen leegyszerűsödhet: ki ússzon Magyarországért, Gyárfás vagy Hosszú? S a válasz tényleg nem túl bonyolult.

Van-e élet Gyárfás után? - nso.hu

Négyes pálya: Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai, ötszörös világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok úszónő, az Iron Lady. Ötös pálya: Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, az Európai Úszószövetség, a Nemzetközi Úszószövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Gyárfás. Hosszú úszódresszben, Gyárfás öltönyben. Eldördül a startpisztoly. Mindketten ugranak. Forr a víz körülöttük. Hosszú úszik, Gyárfás kapálózik egy ideig, próbál a víz színén maradni, kidugja a fejét, körülnéz és gondolkodik. Aztán kiszáll. Nem a versenyből, a vízből.

 

A Vértes vadonában

A Vértes kitűnő hely túrázásra, barangolásra, kikapcsolódásra és a természet megismerésére. Talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők váltják egymást. (…) Csókakő több szempontból is meghatározó élményt nyújthat. Egyrészt itt kanyarog az Országos Kéktúra egyik legszebb szakasza, másrészt felkereshető a híres csókakői vár is. A Vértes hegység szélén, 479 méter tengerszint feletti magasságban épült várból pazar a kilátás.

Túra és felüdülés a Vértesben - magyarhirlap.hu

Futball és etika

A magyar labdarúgó-válogatott 4–0-s győzelmet aratott Andorra ellen a világbajnoki selejtezősorozat 4. fordulójában. A vasárnap esti találkozó után a második és a harmadik gólt szerző Lang Ádám, illetve Gyurcsó Ádám értékelt az NSO Tv kamerája előtt. Előbbi szerint az andorraiak csíptek, rúgtak és haraptak, míg utóbbi kijelentette: a következő selejtezőn már bravúrra lesz szükség.  

VÁLOGATOTT: „ODAVERTEK, HOGY AZÉRT FÁJJON” - nso.hu

Nézem a Magyarország-Andorra labdarúgó VB-selejtező meccset és eszembe jut Paul Ricour... A zseniális francia, keresztyén filozófus a Jézusi logika c. művében (1975) arról ír, hogy világunk az egyenlőség, az egyenértékűség logikája mentén gondolkodik és él, azaz, az élet minden területén – közösségi élet, politika, jog, gazdaság stb. – annyit adunk ki magunkból, amennyi természetünk, neveltetésünk, magunkévá tett társadalmi konvenciók alapján elvárható, nem többet! Mi mindenért annyit adunk, amennyit ér, semmivel sem többet! Ezzel szemben Ricour Jézus „gondolkodásbeli forradalmát”, egyben a keresztyén etika lényegét a többlet, a túláradás, a bőség logikájában látja, melynek mottója: többet adni, mint ami jár... Hogy mindez hogy jön a futballhoz és a vasárnap esti meccshez?

 

A fekete kígyó

Másfél hónapja nem lehetett hallani arról, hogy az indiánok felemelték szavukat egy épülő olajvezeték miatt – egészen mostanáig. A Dakota Access Pipe­line-t (Dakota Hozzáférés olajvezeték) a dallasi Energy Transfer Partners négy államon – Észak- és Dél-Dakotán, Iowán és Illinois-on – keresztül építi 3,8 milliárd dollárért, a tervek szerint 450 ezer hordó olajat szállít majd naponta. A sziúk és a hozzájuk csatlakozó indián törzsek szerint az építési területen, de a rezervátumon kívül indián sírok találhatók, ráadásul a vezeték kulcsfontosságú ivóvízforrások mentén halad. Egy sziú jóslat szerint eljön egy fekete kígyó, amely tönkreteszi a földeket és szennyezi a vizeket is...

Sziú indiánok harca a fekete kígyóval - mno.hu

Az ördög tudja, honnan bújt elő... Talán a Bibliából, talán egy szíú legendából, gyermekkorunk indiános olvasmányaiból vagy felnőttkorunk napi hírei közül... Vagy mindenhonnan... Hiszen – biológiailag csoda lenne, teológiailag nem – osztódással szaporodik... És egyre több van belőlük... Látszólag könnyű felismerni őket... Merthogy milyenek a kígyók? Lehetnek színesek vagy feketék, rövidek vagy hosszúak... Mindenesetre: tekeregnek és sziszegnek...

 

Élő halottak napja

Reményik Sándor: Halottak napja

(…) Egy-egy szálat visz némán, könnyesen,
Ki ma este a temetőbe jár.
Hiába, virág sincsen annyi már.
De egy-egy szálat letenni szabad.
S hallatni tompán, fojtottan szavunk,
És aztán: kezet fogni halkan, loppal,
Egyik halott a másik halottal:
Ó, hisz' mi itt mind halottak vagyunk. (…)

Halottak napjára néhány szép vers - hotdog.hu

Istennek hála, azok a szeretteim, akik miatt kimennék a temetőbe, ők még élnek. Így számomra a halottak napja nem annyira az elhunytakról szól, magánemberként nem járom a temetőket koszorúkkal, mécsesekkel. Sokkal inkább gondolok most azokra, akik mellettünk, közöttünk vannak, akik még szemmel láthatóan élnek... Vagy mégsem...?

 

Kilátók

Felavatták a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján található prédikálószéki kilátót. A 639 méteren álló, 12 méteres kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. építtette. 

Ilyen szép a látvány a prédikálószéki kilátóról - ma.hu

Képzeletbeli riport a magyar nagypéntekről

Munkaszüneti nappá nyilvánítják a nagypénteket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén, pénteken Budapesten.(...) A kormány annyit tud tenni, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítja nagypénteket, hogy ünnep is legyen, az az egyházak feladata - mondta Balog Zoltán...

Orbán: Munkaszüneti nap lesz nagypéntek - origo.hu

„Menni kéne, mindig menni, és egy percet sem pihenni, Menni kéne, nem kérdezni, csak érezni, csak érezni...” Igen, lehet érezni a szíveken, hallani a szavakon, látni a szemekben az örömöt... Nagypéntek munkaszüneti nappá lett nyilvánítva... Végre... Egy nap, amely végre jelentőségének megfelelő helyre került a naptárba, az életbe, a közéletbe... Egy ünnep rehabilitációja... A legnagyobb református ünnepé... Mindez történt az Úrnak 2016. esztendejében, október 14-én, egy pénteken, valahol Európában... És az emberek jönnek ki a templomból... Örülnek... De... Látok közöttük három arcot, melyeken nincs nyoma az örömnek... Odalépek hozzájuk...

 

 

Imádság a családért – kicsit másképp

A családot szentnek, sérthetetlennek vagy éppen a béke szigetének beállítani a világ egyik legnagyobb blődsége. Nem mellesleg hatalmas önbecsapás. Az élet nem Kinder csoki reklám, a család pedig nem egy bödön görög joghurt. Konfliktusok és súlyos csatározások helyszíne, akkor is, ha letagadjuk. Nem kell a problémákat a küszöbön kívül hagyni, ellenben nem ártana, ha néha valódi kérdéseket is feltennénk egymásnak. Interjú Aczél Petrával, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének egyetemi docensével.

A létező legrosszabb tanács egy családnak: ne vidd haza a gondjaidat! - 24.hu

 

Európa, avagy egy nő a fotóalbumból

Ez az Európa nincsen többé.
Nem tudom, hogy örökre elveszett, vagy még visszahozható, de ma, most nincsen, ez a szomorú, kétségbeejtő tény. Menjetek el, és nézzétek meg a saját szemetekkel. Nézzétek meg, hogy néz ki ma Bécs, nézzétek meg, mivé lettek a gazdag német burgerek ékszerdoboz városkái. Nézzétek meg a mai Münchent… Uramisten… Menjetek el Rómába, Nápolyba, és zokogjatok. Menjetek fel a Sacré-Coeurhöz, és nézzétek, hogyan árulják a lépcsőkön a mindent ellepő feketék a hamisított bóvlit. Próbáljatok ki egy romantikus esti sétát Marseille-ben…
A mi békebeli, gyönyörűséges Európánk oda van…

                            Bayer Zsolt:Európa - magyarhirlap.hu

 

Az evangélium titka

Páratlan tehetségként tudós lelkipásztornak készült, ösztöndíjas tanulmányait követően Budahegyvidéken szolgált beosztott lelkészként, majd a Cimbalom utcai prédikálóállomás szervezésében vett részt, utána a Kispest-Központi gyülekezet lelkésze, majd nyugdíjazásáig beosztott lelkész Kecskeméten, ahol idős szülei terhét is hordozta. (...) Budahegyvidéki régi ifis barátai, ma már szinte mind kitűnő alkotók és szellemi emberek, lelkésztársai, elmélyült, ha lehet mondani: finom ívű igehirdetéseinek hallgatói, emberies figyelmének, szolgálatainak részesei most mind megrendülten csodálkoznak, hogy már nyugdíjas lett a mindig szerény és kortalanul fiatalnak vélt lelkipásztor, és hogy most elment tőlünk a minden élők útján. Sosem tolakodott, de hűséges volt a rábízottakban. Kerülte a hivalkodás, de mélyebbre látott a nagyhangúaknál. Nehezen hajlott változásra, de sosem ment el mellette az idő. Igazán gyermek volt, Isten gyermeke – éltében-holtában, és az lesz feltámadásában is. 

Elhunyt Szél János - parokia.hu

A legnagyobb magyar utazó

Ma már felsorolni is szinte lehetetlen az utazás tematikájú blogokat, mi mégis erre vállalkoztunk. Összegyűjtöttük a lehető legtöbb magyar nyelvű utazási blogot, amelyekből sokat megtudhatunk arról, hogyan és miért érdemes nekivágni a nagyvilágnak.

Világjárók, akik kitapossák az utat mások előtt - origo.hu

Tudom, sokan menekülnek úgy a sokszor nyomasztó politikai-közéleti-társadalmi valóságból vagy éppen csak mindennapos taposómalomból, hogy utazásos könyveket (pl. Világjárók, Útikalandok stb.), vagy újabban útleírásokat tartalmazó blogokat olvasnak. S persze vannak, egyre többen, akik számunkra az „anyagot szolgáltatják”... Ők a bátrak, a szabadok, az utazók, akiknek „otthonuk a nagyvilág...” Akiket hajt a nyugtalanság és a világ megismerésének olthatatlan vágya... Juliánus baráttól kezdve, Kőrösi Csoma Sándoron, Vámbéry Árminon („ sánta dervis”), Stein Aurélon, Teleki Sámuelen keresztül egészen a mai magyar blogger-utazókig felsorolni sem lehet azokat, akik szűknek érezték kis hazájukat, s elindultak... A mai Reposztban Balázs Dénes (1924-1994) geográfusról, világutazóról, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum megalapítójáról szeretnék megemlékezni, leírva, hogy miért őt tartom a legnagyobb magyar utazónak...

 

Teremtésvédelem és környezeti nevelés

– A Biblia szerint a teremtő Isten azt mondta az első emberpárnak, hogy hajtsák uralmuk alá a Földet. Vannak, akik ezt úgy értelmezik, hogy ebbe bolygónk kizsákmányolása is beletartozik. Hogyan vélekedik erről?
– Teljesen nyilvánvaló, hogy ez az értelmezés nem állja meg a helyét. Ha uralomról van is szó, ez egy felelősségteljes uralmat kellene, hogy jelentsen. Az vitathatatlan, hogy mi vagyunk az urai a Földnek, sokszor irányítói is a természeti folyamatoknak és változásoknak. Ám a Jóisten arra is gyakran felhívja a figyelmünket, hogy egy hatalmas rendszer picinyke részei vagyunk, és ezt az uralmat alázattal és felelősséggel kell gyakorolnunk. (Beszélgetés Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval)

Az igazi hívő felelősséggel tartozik a jövőnek is - magyarkurir.hu

Mit mondjak még?

Többet érsz, mint egy személyi szám,
Matek doga, évvégi bizonyítvány.
Többet érsz, mint egy gyerek, egy felnőtt, egy öreg,
Egy születésnapi köszöntő szöveg.

Több, mint egy kereszt vagy családi név,
Az Isten is csodálva, szeretve néz,
De ha elvesztjük egymást: bolyongva élsz.

Nem kell, hogy járj
Tó vízén, a kereszten megfeszülj,
Nem kell a vízből bort csinálj!
Mit mondjak még!?

Kowalsky meg a Vega - zeneszoveg.hu

Nem a tanácstalanság, nem is az alkotói válság szülte bennem ezt a kérdést, hanem ez az általam a múlt héten először hallott Kowalsky meg a Vega-dal... Rögtön bele is mászott a fülembe, szívembe, s mint egy kamasz, meg is hallgattam vagy 10X a Youtube-on... (Meg aztán beleolvasgattam ennek a Kowalsky Balázs Gyula nevű dalszerző más szövegeibe is.) Javaslom, hallgassátok meg ezt a slágert, aztán – ha van  kedvetek – olvassátok el azt a néhány kósza gondolatot, ami nekem eszembe jutott...

 

Hajótöröttek

Az amerikai parti őrség tegnap egy lakatlan mikronéziai szigeten, Kelet-Fajun talált rá az augusztus 17-én Weno szigetéről Tamatamra indult párra. Keresésüket 19-én kezdték meg, azóta pedig két repülőgép, valamint tizenöt hajó segítségével egy fél Magyarországnyi területet (16571 négyzetmérföldet, azaz közel 43 ezer négyzetkilométert) vizsgáltak át, mielőtt az apró sziget parti homokjában meglátták volna az SOS feliratot.

Homokba írt SOS felirat mentette meg a hajótörötteket - 24.hu

Tudod, mit? Most gondolj az élet igazi hajótörötteire...! Akiket nem keresnek egy egész Magyarországnyi területen sem és akik nem jeleznek sem ilyen leleményes, sem pedig hétköznapi módon... Akik nem egy lakatlan szigeten húzzák meg magukat néhány napig, hanem közöttünk élnek, városunkban-falunkban, ismerőseink között vagy éppen családjainkban, évekig, évtizedekig... S akiket nem a tenger vetett ki a partra, hanem a társadalom vagy maga nagybetűs ÉLET...

 

Cseri Kálmán kitüntetése

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesültek Cseri Kálmán és Varga László nyugalmazott református lelkészek. Az állami kitüntetéseket nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából adták át.
Az állami kitüntetéseket Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára adták át.

Kitüntették Cseri Kálmánt és Varga Lászlót - parokia.hu

Mindenek előtt szívből és őszintén gratulálunk Cseri Kálmánnak (és természetesen a másik református lelkésznek, Varga Lászlónak) ezért a magas állami kitüntetésért! Azt hiszem, egyházi berkekben mindnyájunk számára nagy örömet jelent ez az elismerés, ebből egy kis fény az általuk képviselt történelmi felekezetekre, azon belül a református egyházra és a lelkészi hívatást viselőkre is hull. Bár bevallom, nekem egy kicsit furcsa volt Cseri Kálmán nevét olvasni a kitüntetettek között...

 

Oldalak